Sad mi nije jasno jel ekipa koja preferira travnate suknje iz principa ne radi ajvare i kisele krastavce ?
Printable View
Sad mi nije jasno jel ekipa koja preferira travnate suknje iz principa ne radi ajvare i kisele krastavce ?
Naravno da svi mjenjamo, samo umjetnost je nekakav pokazatelj stanja društva, pa je nju lakše navesti kao opći primjer.
i sto sad ako je odjevanje i djelom povezano sa seksualnoscu?
sto je tako strasno i subverzivno sa tom seksualnoscu koja je ocito trn u oku mnogima na ovom topiku.
ako ti je nesto sto netko ima ili nema na sebi, privlacno u seksualnom smislu to je tvoja stvar.
i sto je u tome tako strasno?
jer mi se sve vise cini da je to zapravo teza. te roze frizure i slicno ocito puno manje uznemiruju duhove, od minica, dekoltea i slicno. naravno samo na zenama.
ah zaboravila sa na muskarce u kratkim hlacama koji ne mogu uci u katastar. pa sad ako katastar nema vecih problema od golih muskih listova, neka im je.
uopce, pokusavam se zapravo sjetiti s cim je ovaj topik poceo i sto je teza?
novo zakonodavstvo koje ce djeci zabraniti nosenje kratkih hlaca i zenama propisati koliko prstiju ispod vrata smije ici dekolte?
ili samo zgrazanje na tamo neke xy koje nose ovo ili ono?
i uopce zasto?
ne zivim u hrvatskoj, ali u zemlji slicnog mentaliteta. te sam cesto u hrvatskoj i na jugu i u zagrebi i u istri.
i zaiste se ne mogu sjetiti da na ulicama, u institucijama i slicno, ikada vidjela neki ogroman broj ljudi obucenih cudnovato, provokativno, ideoloski......
upravo obrnuto.
95 % nas ukljucujuci i sebe hodamo okolo i unaokolu obuceni manje vise "normalno", uobicajno u skladu sa raznim dress codovima.
medutim, citajuci ovaj topik, covjek bi pomislio da na nasim ulicama, vrticima, skolama, univerzitetima i opcenito javnim prostorima sve vrvi od pankera, lara croft, playboyevih zecica, raznih subverzivnih (ja ovo po anicu) pojava, te se sirote zenice u sivim kostimicima i salonkama, sa svojim austrougarskim bakama jedva provlace kroz tu svu gungulu.
te zatvaraju oci da im sva ta uzasna promiskuitetna, te svih pravih vrijednosti (ukoliko nisu dobro spremljene u konzervama) lisena masa, ne bi poremetila dusevni mir.
mozda ja zivim u paralelnom svemiru, ili sam kod zdravih ociju slijepa, a mozda vrijedi ona, da je puno toga u ocima (i umu) promatraca.
i da podsjetim: tolerancije i demokracije se upravo odlikuju time da omogucuju postojanje onih 5,10 % drugacijih.
Tako mi je drago da si napisala ovaj post, ja bih rekla slično, ali ti si to savršeno uobličila :kissass:
O, hvala, hvala na ovom "i" .
seni super post :klap:
seni pa u ničemu nije problem. sve ovo što ti pišeš je ok. meni je najviše zapelo za oko izjava da bi ustvari gola učiteljica bila nedolična jedino zbog higijene. znači ako ima gaćice pa joj se ne cijedi sve ok.
a ja nemam problema sa seksualnošću, mislim da nitko ovdje nema. jedino nisu sve prigode te gdje je se treba isticati. i naručito ne pred djecom.
http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?pid=1499190&id=1360698229&ref=fbx_album
eto ,to sam ja u svom normalnom izdanju , cipele se ne vide ,ali su crne i zatvorene XP
da me se ne uzima u usta , bez da se zna kako se nosim po vani :-)
A tek da je mene netko danas vidio - Roxy -pas ima frku s probavom pa sam izletjela van u bordo trenirci, crvenoj majci i rozoj jaknici - kakofonija kakvu samo ja mogu proizvesti bez čarapa u tenisicama s punđom.
maria71 baš su mi ljepe fotke
i sto bi se dogodilo da si takva uletjela u neku instituciju ili da je neko dijete danas takvo otislo u skolu?
nista i nikakvog sloma drustva kakvog znamo i volimo ne bi bilo
ko sto se nista nije dogodilo kad sam se ja u takvom izdanju vjencala - tregerice, donja majica i tenisice
karikiranje s golim uciteljicama i higijenom njihovih stolica (onih na kojima sjede) nema smisla komentirati kad takve ne bi stigle nego izaci iz kuce (osim u performansima vlaste delimar)
(avatar za mariju, ona ce meni da meni ajvar nije ok :lol: )
Potpisujem seni.
Ja to čak ne bi nazvala seksualnosti, mislim da se odijevanjem više pokazuje seksipil, nego sama seksualnost, nebitno.
Nerviraju me žene koje se toliko groze dekoltea, minica i ostalog i koje na temelju toga ocijenjuju moral neke žene. Alergična sam na to!
I ne obuče se svaka žena izazovno da bi privlačila neugodne komentare i poglede, nego se neke od nas jednostavno dobro i svoje osijećaju u privlačnom izdanju (po svojim mjerilima privlačnom), neke od nas vole svoje noge/koljena/dekoltee/leđa i žele ih vidit u minici/bretelama... To je stvar samo osobnog ukusa. Ja npr. ne osuđujem nikoga s mišjom frizurom, obučenog kao časna iako to nije, od glave u pete u bež, potpuno nenašminkanog u s raščupanim obravama i nedepiliranim nogama, iako takav stil ne volim, ne sviđa mi se, i nikad ne bi sebe mogla zamislit u tom izdanju jer se volim uređivat od uvijek i fizički izgled (moj, ne tuđi) mi je bitan i uveseljava me šminkanje i šarenilo boja, a bome i minica i kao što je netko spomenuo kao nešto loše- tanke japanke i narukvica oko gležnja. Ali to je stvar osobnog izbora i takva bi trebala ostat! Pa po meni čak i u školi. Zašto bi poslovno mjesto bilo lišeno osobnosti?!? Toliko vremena se tu provede i toliko sebe ostavi pa ne vidim zašto naša osobnost ne bi i tamo bila na vidjelu.
ivarica, fantastičan avatar !
ma ne bi se niš dogodila al bi meni bilo neugodno
nisam ja za neke zatvorske kazne lol imala sam i ja kreativnu fazu kad sam išla u bakinom šlafruku u srednju školu
samo filozofiramo na temu gdje je nam je sad trenutno neka granica pristojnog odjevanja
Oooo, žene moje, žene... Storma, Seni, Saša (sve na "S" :p). Pa ja ne tvrdim da jedan dress code jest ili nije ok niti tvrdim da ima išta strašno u tome što odjećom izražavamo seksipil, niti tvrdim... ne sjećam se sad šta mi je Storma napisala... Ja se samo pitam zašto se ovdje pokušava negirati povezanost odjeće i seksualnosti, kada ta povezanost postoji!
ja mislim da institucije trebaju propisivati norme ponašanja pa i odjevanja pod svojim krovom, obitelji pod svojim krovom, a to sve zajedno stvara neku društvenu klimu za koju bih ja voljela da otvara prostor za kvalitetnu i kreativnu komunikaciju, a ne potrošačko reklamiranje atributa i jefitno šokiranje. Ne mislim da su nam stavovi jako udaljeni iako ima pojedinaca koji bi i ovdje šokirali radi šoka i koješta nabrljamo u postovima - ovisno o raspoloženju i situaciji doma odnosno na poslu :)
seksualnost je dio našega života i povezan je sa mnogočime, ne samo sa odjećom.
hrana je isto seksepilna (čak neke namirnice proglašavaju i afrodizijacima).
higijena.
spavanje.
hod.
pranje podova (sjetimo se Oskara Daviča).
nitko ovdje ne izbjegava povezati odjeću i seksualnost, ali ne dati joj (odjeći) ni primarnu seksualnu konotaciju.
Ovdje nitko nije osudio nekoga na temelju izgleda, niti komentirao nečiju radnu sposobnost, niti moral - da, primjerice, nekoga tko nosi minicu ili dekolte treba nazvati prostitutkom, što je spomenuto već nekoliko puta.
Rasprava je krenula u ovom smjeru jer smo razgovarale o zamišljenim ekstremnim situacijama - goloj učiteljici, npr. - i koliko smo spremni prihvatiti takve promjene, ukoliko ili kada se dogode.
I koliko me uopće ne zanima kako se tko odijeva u slobodno vrijeme, ideja (kako sam negdje gore napisala) da stanem pred dječji zbor u sm outfitu (jer kao takva nikoga ne ugrožavam, što je jedina granica u zamišljenom liberalnom svijetu) mi je - potpuno nezamisliva, ali i smiješna.
Već mi odavno neka tema nije bila ovako zabavna!
moram samo komentirati ivaricin avatar.
wau mau!
Početkom devedesetih sam upisala faks. Sjećam se profesora koji su mi predavali i njihvog načina oblačenja. Žene- bez dekoltea, sa čarapama, nikada nikoga nisam vidjela u košulji/majici bez rukava. Muškarci- kravata, sako, košulja, samt hlače, hlače "na crtu", nikada nikoga nisam vidjela u nike majici da drži predavanje. Samim svojim stavom i načinom oblačenja, komunikacijom i tome slično u nama studentima su izazivali strahopoštovanje. Hvala im na tome! Nekoliko godina (točnije petnaestak) kasnije održavalo se je predavanje o EU i pozvana sam na taj isti faks. Predavanje je držala žena/djevojka u čizmicama, hlačama do koljenja, grilonkama sa uzorkom, imala je na sebi dekoltiranu košulju. Tijekom predavanja je u više navrata sjela na stol, hlače su se podigle do pola bedra, prekrižila je noge..... i tako nam je držala "ozbiljno" predavanje. Ja osobno je uopće nisam doživjela ozbiljno, ma koliko ozbiljno ona govorila. Ne kažem da nije imala znanja o materiji, no sam njen stav i način komunikacije i ponašanja na katedri je zasjenio sve ono što je rekla. Uopće je nisam doživjela ozbiljno, a o eventualnoj mogućnosti da mi kroji sudbinu kod polaganja ispita napadao me je smijeh. Dakle, konkretno- svi mi svojim oblačenjem šaljemo nekakve poruke. A zašto se oblačimo tako kako se oblačimo? Zato jer su nas tako naučili naši roditelji. U slobodno vrijeme se doista možemo oblačiti slobodno, pa i hodati gologuzi po svojoj kući. No, već izlazak na ulicu, faks, školu, kino, sud..... od nas traži da se pridržavamo nekih nepisanih (često i pisanih) pravila odijevanja. I u tome ne vidim ništa loše. Mi smo toliko slobodan narod, da bi se našlo onih koji bi bez kompleksa hodali po ulici gologuzi.
I usput, gologuza djeca (ne novorođenčad i bebe, već djeca!) na plaži. Pristojno ili ne, prihvatljivo ili ne, o tome ima druga tema. Zar je možda tu početak odgoja o pristojnom/nepristojnom odijevanju?
Ja se na ovo moram nasmijati jer se definitvno ne oblačim kako su me roditelji naučili, a i malo koga se, koga poznajem, mogu sjetiti da se oblači po mjerilima svojih roditelja.
A ovo da smo slobodan narod mi je isto smiješno jer mi često čini da većina, kao klonovi, slijede jedan drugoga, od odijevanja do razmišljanja o ozbiljnim stvarima i pokazuju prstom na manjinu koja se onda ističe i ispada jako provokativna i čudna (malo karikiram). Teško da bi se javio pokret gologuzih :lol:
A o pristojnosti gole djece na plaži ne bih ovdje :lol:
Pa ja joj ni ne dajem primarnu seksualno konotaciju, ali baš ovdje smo mogli pročitati rečenice otvorenog čuđenja otkud povezanosti odjeće sa golotinjom, seksom, itd., pa zato sam i reagirala. Mogu ih citirati ako želiš.
A da ne govorim o komentaru kako bi bilo ok da je učiteljica gola u razredu, samo da nema opasnosti od zaraze i bolesti. Znači, bilo bi ok da je samo u gaćicama? Pa baš me zanima kako bi na takvu učiteljicu reagirali srednjoškolci! Vjerujem da bi im samo limesi i derivacije bili na pameti!
To hoću reći, glupo mi je i pretjerano negiranje povezanosti odjeće i seksualnosti (seksipila, kako tko želi), a ovdje je se to jasno moglo pročitati u nekoliko postova!
s kojim pokricem ovo pises?
mislim, premijesno mi je da mi raspravljamo 10 stranica o ovom zbog pretpostavki da smo toliko slobodne/i da bi sutra redom setali/e gologuzi
otkud ti tako malo vjere u ljude (a puno u institucije koje ih stite od njih samih, groznih kakvi jesu, jel to dolazi obrnuto proporcionalno?)
u neka davna doba na tehnickom univerzitetu u becu jedna je zena odlucila studirati. to u ondasnje doba nije bilo ni uobicajno, a ni dozvoljeno. i na jedvite jade, nakon polaganja bezbrojnih testova (koje je polagala s debelo natprosjecnim rezultatima) i mnostvo sastanka raznih komisija to joj je bilo dozvoljeno. danas njena bista stoji u prostorim atog istog univerziteta.
neke od primjedbi ondasnjih profesora koji su odlucivali o njenom prijemu:
-spopadao me je smijeh na pomisao da bi ta zena (tad je jos bilo uvrijezeno misljenje da je njihov mozak ponesto retardiran za znanstvena dostignuca) mogla sjediti u predavaoni i polagati ispite.
- mozda je i pametna, ali to sto je zena i jos u tim suskavim suknjama pa kako bi to izgledalo za katedrom. to zasjenjuje sve sto bi ona teoretski i hipotetski mozda i mogla.
nagradno pitanje:
govore li te recenice vise o doticnoj buducoj studentici o kojoj se radi, ili vise o doticnom profesoru koji te recenice izrice?
Kad sam radila kao profesorica jednom me ravnateljica zamolila da odem doma i da se presvučem jer mi viri pupak ispod majice kad podignem ruku. Bila sam full mlada, tek sa faksa, i dječaci su uistinu bili opterečeni mojim grudima, čak su imali nepristojne komentare. Mislim da je i samoj profesorici jednostavnije i lakše raditi ako pristojnim odjevanjem izbjegne takve neugodne i nepotrebne situacije.
Opet s druge strane ja sam maksimalno napravila sa tom djecom jer sam išla od stola do stola i ulagala puno energije u svakog đaka posebno. Nakon mjesec dana imali su više radova nego svih mjeseci zajedno prije nego sam ja došla. Znači nemože se reći da sam zbog svog odijevanja bila lošiji profesor od drugih.
imas pravo.
nisam dovoljno dobro potcrtala glagole i izricaje u postu i mom nastavku.:mrgreen:
pa da pojasnim:
svaka slicnost primjedbi koje je dala rene7 i neimenovani profesor je namjerna.
Rekla bih kako je "problem" u tebi.
Na našem fakultetu, profesori su dolazili svakakvi, ali ponajmanje u odijelima i "kravatirani". (Trenutno se mogu sjetiti samo trojice, a bili su puno bliži 80 nego 70 godina).
Nisu nam bili ništa veći autoriteti od onoga koji je na posao vječito dolazio u bijelim "startasicama" i kariranim hlačama. Dapače... prema brojnim nagradama sudeći, upravo taj je bio veliki znalac, a da je bio fantastičan predavač svjedoči upravo najveći broj studenata koji je hrlio k njemu na diplomski. Na njegova predavanja smo dolazili bez iznimke... na neka druga baš i nismo.
A najveći strah i trepet je bio profesor kojega nikada nitko nije ni vidio odjevenoga drugačije doli u izblijedjele traperice koje su mu visile, razvučenu izgužvanu majicu i sa cigaretom u ustima. Na njegovim se predavanjima tražila stolica više.
A nisu bila obavezna.
(Sva sreća pa su ivarica i seni ovdje, pa mogu potvrditi ovo o čemu pišem).
Jao miniminia, baš sam tako nešto htjela reći. Jel mi ovdje govorimo konzervativno kontra liberalno oblačenje, i šta je to po vama liberalno? Jel to biti otvoren za nove stvari, ideje, pristupe, ubjeđenja ili potpuno uklanjanje granica i ograničenja bilo čemu? Ako je ovo drugo, onda se ja smatram konzervativkom, jer moje granice počinju tamo gdje se ja ne osjećam ugodno i prirodno, pa bilo da sam ja nekako obučena ili neko u mojoj okolini(prisjetite se Kaeinog posta sa početka pisanja).
I da, koliko nas je spremno prihvatiti sve ono što tvrdi da je ok, kada su u pitanju sopstvena djeca?! Njihovo oblačenje, muziku koju slušaju, društvo sa kojim izlaze, profesije koje odaberu, poroke koje prihvate, ili, što da ne, sexualnu orjentaciju koju žive. Mislim da trebamo biti realni, imali smo kroz istoriju periode dekadencije koji su uzeli maha, ali opet nisu bili opšteprihvaćeni i nisu zaživjeli, ne samo zbog crkve, već jednostavno što ljudski rod voli da ima neki red, pravila u svemu, pa tako i u oblačenju.
mišamumaloga, još ću počet i sašu potpisivat zbog ovog :doh:
upisah faks ratne 1991. od prekonekoliko desetaka asistenata i profesora, svega nekoliko i to onih starijih, kao što i apricot reče (a miljama su nam fakulteti udaljeni), nosili su odijela i kravate, pa čak i leptir mašne :mrgreen:
ostali su bili vrlo raznoliko obučeni - od fizičara u cargo hlačama i isusovkama iz pretprošlog rata, kariranih košulja i izlizanih traperica, dugogosih i dugobradih vjernih (kršitelj koda)i stilu svoje mladosti do wow! komada (oba spola) obučenih poprilično smjelo (pitati pikulu objašnjenje)
ja sam bila mala studentica iz provincije, u suknjicama, kratkim hlačama, šarenim čarapama, sa pokrivalima na glavi prve 2 godine, a nakon toga uglavnom u crnom s jarkim detaljima
da li me netko čudno gledao? bakice na jordanovcu definitvno
a kad sam počela predavat u školi i na faksu - najvolila sam sesti na katedru
i naravno da sam nosila suknje iznad koljena i šarene čarape
ok, razredi i grupe studenata su bile >90% ženske, ali svejedno...
sreća da šoljaga još onda nije bio prosvijetljen inače bi mi plahticu preko koljena prebacivao :D