Sue Townsend: "Kraljica i ja" - vec sam ju procitala, no izgleda da mi spada u mozak-na-pasu kategoriju literature, jer sam ju gotovo potpuno izbrisala iz sjecanja, i morala sam ju ponovo procitati da bih se podsjetila. Zabavna!
Printable View
Sue Townsend: "Kraljica i ja" - vec sam ju procitala, no izgleda da mi spada u mozak-na-pasu kategoriju literature, jer sam ju gotovo potpuno izbrisala iz sjecanja, i morala sam ju ponovo procitati da bih se podsjetila. Zabavna!
za 2 noci progutala Adriana Mola godine divljine ( ta mi je jedina promakla ranije)
sad citam M. Vargas Llosa Tete Julia i piskaralo jakooo mi se svidja vidim da imaju njegovih drugih naslova u kniznici pa cu redom :)
Prema preporuci odavde pročitala Najbolje što se može dogoditi jednom kroasanu i Lagani valcer u Cedar bendu, proslijeđujem preporuke dalje:)
Eto da vam se i ja priključim!Vidim ima stvarno super preporuka. Pa čovjek bi mogao samo listat satrane i čitat po preporukama.Ja trenutno jednu biografiju čitam, poprilično zanimljivo štivo "Dosje kuhinja" od Anthonya Bourdaina.Po preporuci od muža.
I meni je Dosje kuhinja bio vrlo zanimljiv.
Upravo sam zavrsila Ne zaljubljuj se u stranca od Ramon Diaz Eterović, bezveze skroz, knjiga bez ikakvih emocija.
Geert Mak: U Europi
Izvrstan prikaz povijesti 20. stoljeća kroz putovanje po raznim europskim gradovima, i sve to stavljeno u suvremeni kontekst (1999. godinu) u odnosu na prošlost, uz žive svjedoke, dnevnike, arhive... fascinantna knjiga, i vrlo poticajna.
Sad sam negdje na 20-tim godinama (između 2 rata), ali osobito me se dojmio dio o 1. svjetskom ratu, jer je smisao cijelog tog poglavlja vrlo sličan poruci genijalnog filma "Velika iluzija" (J. Renoir), volim kad tako uspijem povezati smisao ili sadržaj dvaju posve različitih djela. Očekujem jednako zanimljiv nastavak čitanja.
Mary Ann Shaffer: The Guernsey Literary and Potato Peel Society - zgodna, dopadljiva knjižica. Mislim da je već bila spomenuta na ovom topicu.
ovo mogu potpisati :)
ja zavrsavam sandor marai "kad svijece dogore", dobra je
kupila sam sebi na poklon "slobodu", novu knjigu od frenzena i jedva cekam ljeto da se bacim na citanje iste, jer je debela i zahtjeva i ne mogu je citati ako je ne citam kontinuirano pa zato cekam ljeto...
do tada imam na kantunalu jos aknjiga ali manjeg opsega :)
Nada Gasic - Mirna ulica, drvored
dobra
iako sam ocekivala vise
ali do kraja se pokazala kao solidna
Nisam to još uspjela pročitati, ali mi je odlična njegova knjiga Kuharevo putovanje, neka vrsta gastronomskog putopisa. Jedino mu zamjeram što je prekratak, puno je područja ostalo nepokriveno.
O "Dosjeu kuhinja" se već pisalo na topicu, meni se ta knjiga svidjela, iako moram priznati da je autorov ego toliki da doslovce pršti iz knjige.
Moji uskrsno-dokoličarski naslovi...
Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi - roman o muškarcima obitelji Poskok koji nakon smrti supruge i majke shvate da im u kući nedostaje ženska ruka, pa jedan od braće odlazi u Split u potragu za ženom s kojom je davno bio u kratkoj vezi, kako bi je oženio i doveo kući.
Također Tomić: Ljubav, struja, voda & telefon - roman pisan iz perspektive tridesetpetogodišnje rastavljene Splićanke, o njezinim emotivno-ljubavno-seksualnim dogodovštinama.
Iako mi je prvi bolji, oba su zabavna i duhovita (slaba sam na Tomića).
Amelie Nothomb: Protiv Kataline - ideja nije loša (iako je daleko od originalne) i od nje je mogao nastati i više nego kvalitetan roman, ali na žalost nije. Radnja je spora i dosadna, likovi su neuvjerljivi... Preskočite.
Upravo danas završila putopis od Pauletića "Brazil u 77 priča" Odličan je :lol::lol:
Doista? Preporučuješ? Može još neka informacija?
Meni je trenutno bio u điru Nick Hornby s romanima "Sve zbog jednog dječaka" i "Kako biti dobar". O prvom vjerojatno ste mnogo čuli, a ovaj drugi je neobičan, pripovjedačica je žena; majka, liječnica, supruga u lošem braku koji odjednom postaje netipičan, odnosno suprug se mijenja do neprepoznatljivosti, postaje (pre)dobar, a to je jednako netrpeljivo kao i prije.. Fora je. Nick Hornby je dobar pripovjedač, likovi su uvjerljivi, ali sam roman nije nešto što će vas ostaviti bez daha.. Iako se dugo pamte neki dijelovi.. i neki likovi... i poneke ideje.
Eh ovako ja navečer sada momentalno čitam Milijunaš s ulice, a dijeca svakakve slikovnice, Školarka čita lektiru Poštanske Bajke, baš nije oduševljena ali što se mora mora se, Beba čita Traktor Tom....
Najtoplije vam jos jednom preporucujem Maupassantovu "Bel-Ami". Procitala sam ju davnih dana, mislim kao fakultativnu lektiru u srednjoj skoli, i iako se sjecam da mi se Maupassantov nacin pisanja jako svidio, svakako nisam bila dovoljno zrela da bih ju mogla cijeniti. Sada sam ju procitala sa velikim, velikim gustom, i gotovo si odmjeravala broj stranica samo da bi mi citanje sto duze potrajalo. :)
Kate Long, "The Bad Mother's Handbook" ("Prirucnik za lose majke").
Knjiga prati, u vidu toka misli i povremeno direktnih dijaloga, zivote tri generacije: bake, majke i kceri/unuke, koja ce uskoro i sama postati majka. Svaka od njih je istovremeno imala i jednak, i potpuno razlicit zivot, i to je ono sto knjigu cini zanimljivom. Mjestimicno je beskrajno smijesna, a mjestimicno gorka i zivotno-mudra... Preporuke! :)
I veseli me cinjenica sto sam u biblioteci pronasla i ostale (sve) knjige ove autorice: "Swallowing Granma", "Queen Mum" i "The Daughter Game", unaprijed im se radujem.
I opet sa na ovu temu došla s papirićem da napišem preporuke što čitati. Pa u knjižnicu, a ponekad i u knjižaru. Nažalost, užitak u kupovanju i čitanju nove knjige si ne priuštim prečesto. Otprilike svaka 3 mjeseca u Svijetu knjige i nešto u Konzumu.
Imati lijepu knjigu u tvrdom uvezu svog omiljenog pisca mi je stvarno gušt.
I evo mi u ruci Ken Follet: Stupovi zemlje. Dvije debele knjge u tvrdom uvezu sa krasnim slikama na naslovnici. A tek unutra! Već od predgovora zanimljivo. Preporučam, ali ne ako se želite naspavati, jer ju nećete moći ispustiti iz ruke. To je malo drugačiji Follet, ali izvrsno drugačiji.
Dovršila sam Kradljivicu knjiga. Prekrasno ispričana priča o nečemu o čemu nikad prije nisam niti razmišljala - kako su se Nijemci u Njemačkoj nosili s nacizmom i ratom.
Nipošto se ne bi složila s ocjenom da je patetična, dapače, stil pisanja je odvlači daleko od patetike, toliko da mi je na trenutke i smiješno.
Prije toga sam počela Francusku suitu, ali jako me odbija stil pisanja. Možda sad nakon uvoga uspijem nastaviti.
Mahbod Seraji: Krovovi Teherana
odlična
Larsson:Muškarci koji mrze žene
Djevojka koja se igrala vatrom
i sada čitam Kule u zraku
FANATASTIČNO!:heart::heart::heart::heart::heart:
Evo, upravo sam pročitala jedan roman koji se nalazi u ponuđenoj lektiri za osmi razred: Josip Laća "Grand hotel" (nije to Baretićev, ovo je nešto drugo)..
Uglavnom, totalno sam zbunjena i pitam se tko je odabirao knjige za lektiru. Naime, pripovjedač, ujedno i glavni lik je Šimun, mladić opsjednut seksom. Dakle, kroz čitav roman on smišlja strategije kako da smulja komada (nema veze kojeg, a istovremeno mulja s cca tri). Lijevom rukom grli, a desnom se šulja oko grudnjaka, gaćica.. a kad se previše uzbudi, mora do mora na hlađenje.. Mislim, vrlo je to poučno.. A da ne govorim o političkim tendencijama, o kritici komunizma (znaju li uopće naši klinci nešto više o tome) i o netoleranciji prema gostima u srpskom odmaralištu..
Iako ima pokoja dobra karikatura, roman je bez veze, nikako ga ne preporučujem.
Upravo pročitala Druga sestra Boleyn od Philipe Gregory, savršena knjiga, oduševila me !
Sada čitam Ljubavnicu Rima, ali zasad mi nije nešto napeta, možda zato što sam još uvijek pod dojmom prethodne knjige.
Srednji spol, meni fakat odlična, nisam još gotova.
Sutra u Konzumu 50% popusta na sve knjige!
Upravo čitam Dana Wellsa: Ja nisam serijski ubojica... knjiga je zanimljiva.. o mladiću koji se bori s unutarnjim demonima i još k tome zna da je ozbiljno poremećen. Samo se nadam da nitko neće reći da se "pronašao" u toj knjizi.
Jedva čekam pročitati Folletove Stupove zemlje...
upravo čitam, javim dojmove
nedavno pročitala Jo Nesbo - Nemeza
odlična knjiga, od srca preporučam. tako dobro pisana, puna neočekivanih obrata, čitka, prijevod sasvim solidan...meni se stvarno jako svidjela
stupovi zemlje, meni isto jako dobri
nemeza mi se smijesi iz ormara, to mi je slijedeca, hvala puntice na preporuci
trenutno ian rankin - beggar's banquet - zbirka kratkih krimi prica - iako nisam inace ljubitelj kratkih prica, u ovima bas gustam (a ima ih i nekoliko o mom dragom rebusu)
Po samoj reklami ono djeluje šta je sad ovo, ali baš je onako topla, s ljubavlju za likove, puna razumijevanja, uđeš junaku/cima u kožu i baš ih zavoliš. A i napeta je na fabularnoj razini, meni su oni povijesni dijelovi (razvoj Detroita itd.) bili malo dosadni, ali ja sebe znam, pa to čitam malo površnije (uvijek i u svakoj knjizi), a zanimljiviji su mi emotivni odnosi i neki taj interni svijet lika.
Tony Parsons- Obitelj, može se pročitati ali nije mi baš nešto
A ja nastavljam s lektirama za osmaše...
Zlatko Krilić "Krik" - na naslovnici ima reprodukciju "Kriika" E.Muncha i doista je cijela atmosfera vrlo tjeskobna, napeta i neugodna. roman prati dječaka nedefiniranih godina, koji se nalazi u bijegu pred neljudima - zlikovcima koji su spalili selo, ubili roditelje i sl. Dakle, riječ je o ruralnom kraju za vrijeme Domovinskoga rata, a u centru zbivanja je prekinuto dječakovo djetinjstvo, njegovo preživljavanje i razvoj ideje da se treba prikloniti dobru jer mrziti nekoga isto je što i postati poput njih.. Roman uopće nije loš, pripovjedač je sveznajući, ima elemenata koji nadrastaju realno, ali mislim da je zbilja dobar primjer za lektiru.. U svakom slučaju, za nas koji smo odrastali s Krilićevim duhovitim romanima, ovo je nešto potpuno drugačije..
Majgull Axelsson-Travanjska vještica-
Priča o tri sestre koje ne znaju za postojanje četvrte sestre-teško hendikepirane i smještene u sanatorij za najteže slučajeve. Iako nepokretna ona zna za postojanje svojih sestara,poznaje njihove živote i utječe na njih. Zanimljiva priča o tjelesnom i duhovnom te prirodnom i natprirodnom svijetu.
Preporučam kao razbibrigu, a nakon Larssona mi je bilo baš fora ponovo čitati švedsku spisateljicu.
Kathryn Stockett: The Help
Eva Rice: Izgubljena vještina čuvanja tajni
Malo chick lita: Sve od Emily Giffin
MAry Ann Sacheffer & Annie Barrows: The guernsey literary and potato peel pie society
Edith Wharton: The Age if Innocence (uvijek, po stoti puta mi paše)
David Nicholls: Jedan Dan
Jane Johnson: Put Soli
...
Evo jedna razočaravajuća knjiga: "Odrastanje Kaina - Kako zaštititi emocionalni život dječaka". Bez veze. Tako američki i meni beskorisno.