ja na 15 min perem tek kupljene stvari (majice, hlače) i majice koje su nošene pola dana pa nisu ni zaprljane niti daju po znoju.
Printable View
A oblaganje kante za smeće novinskim papirom... :)
podmetač ispod podmetača, mala vrećica za smeće u veliku, hrpa kutija od sladoleda i sl. kad zatreba... :lol:
A-Haa! Jesam vas podsjetila!!!! :-D:lol:
Ja od toga što nabrajate iz detinjstva prepoznajem samo generalku subotom, ali ni to mi nije bilo strašno. Nas tri sestre bismo sredile sve na brzinu, mama skuva ručak, tata radi do 12 i posle uživamo. Dobra organizacija je najvažnija. Sve se pralo vodom sa malo sirćeta, obrišeš suvom krpom i sve se cakli. Tako radim i danas.
Sada čistim kada imam vremena, volje i kada vidim da treba. Nikada mi nije prljavo, ali nereda uvek bude.
Ne peglam ništa (osim MM-ovih radnih mantila), mada to jako dobro radim. Tata je krojač i menjao je dve košulje dnevno, a pored četiri žene u kući neće ih valjda on peglati. To je bio moj posao.
Mama nikada nije čuvala ni kutijice, ni staru garderobu, pokvarene aparate, pvc vrećice... tako da ni ja nemam tu naviku. To sam prvi put videla kod svekrve kada sam se udala. Ona još uvek tako živi. Pre neki dan me iskritikovala zašto sam bacila razbijeni tanjur. Kaže, možda će zatrebati, otpao mu je samo deo.
Ali naučena sam da ništa nije dobro oprano dok ne klekneš i ne izribaš sam, da se usisava u milion faza (sa četkom, bez četke, u pravcu niti, upravno na njih...), da se sto raspremi odmah posle ručka i suđe odmah opere, i još neke njene metode koje su mi ostale urezane i sada ne znam i ne mogu drugačije. Verovatno ću i ja svoju decu sa tim maltretirati.
Inače, pripadam prvoj generaciji koja nije polagala zakletvu Titu.
Ja sam polagala zakletvu, i još koja generacija poslije mene, a ne sjećam se ničeg od tog što spominjete, osim navike čuvanja svega jer će "možda zatrebati"...
Nego, potaknuta ovim topicom otišla sam sinoć poslije posla u Mercator po ručni parni čistač. Do 1 i 15 noćas sam čistila kolutove od plina na štednjaku, a jutros nekoliko tvrdokornih naslaga kamenca u kupaoni. Što mi je to trebalo po ovim vrućinama?!
(dobra stvarčica, moram priznati)
Ovo još uvijek živi kod mojih, samo se sad pere tetrapak.
Doduše, nekrama, bacanje itd. - to je upravo suprotno ovome pozzeleni, nije li? Ili ja ne kužim štos. Negdje u knjigama iz m... ne marksizma, nego marketinga, sam pročitala da je ciljani target prodaje i sve bržeg izbacivanja proizvoda na tržište (što ima za posljedicu njihovu jeftinoću) potrošačevo ponašanje po špranci - želi - kupi - troši - brzo odbaci - ponovno želi.
A zez je i nedostatno vrijeme za eko život jer trampe ovo ono - zahtijeva ulog sve vrijednije robe - vremena - kojeg većina ljudi nema da bi sad ispitivali ko ima ovo što meni treba... dok ne uspostave neki super brzi net site za to, pa onda nekog middle mana kojem bi "kupac" mogao reći - treba mi to i to, dofuraj mi tu i tu - a prodavatelj reći - dam to i to za to i to. Samo, s čime onda platit middle mana, kojom trampom i u čijoj organizaciji?
Mjera...da, samo teško... kad osvijestimo svako svoje atavizme, nove i stare.
(Martina P, debeli najdeblji off, al jesi čula svoj potpis sa Špirom kao pratećim vokalom? nema na youtube, a mraaaak je, evo odmah Špire prigodno u mom potpisu))
tzv. kera, ma kako ne bi znala :lol:
to je bila rakija koju je moja baba držala za pranje i brisanje prašine, odvojenu
koliko kužim, to je bila lošija rakija
iako se ne razumijem u dobre i loše
i jednom kad sam bila mala navratio neki vrlo važan čovjek, rođak nam
ja sama kod kuće i da počastim čovjeka, kako to baba radi jel
i počastim ga fino babinom kerom
bolje da nisam :mrgreen:
Ja sam ovog svoga platila 200 kn, Quadro. Jednostavan je za upotrebu (spremnik za vodu mu je doduše mali, ali začas ga nadolijem). Meni treba za kamenac, štednjak (ono unutar kruga od plina ne mogu očistiti) i navodno je dobar za radijatore - to ću večeras probati. Znači ne treba mi za svakodnevno čišćenje.
baš sam vesela-umjesto da se posramim što sam neuredna (a jesam) podsjetile ste me na moje djetinjstvo. (pozdrav mojoj karlovčanki.)
naša kuća bi bila urednija da ja ne hrčkim stvari, nikad to nisam povezala sa socijalizmom, nego sa svojom osobnošću. u zadnje vrijeme tješim se da je to ekološki i štedljivo ponašanje (iako ću vjerojatno završiti kao moja baka koja je imala cijelu sobu sa starim stvarima).
što se tiče urednosti, takva sam da mi je (druga) baka kupila perilicu suđa kad sam se odselila dečku da me on ne ostavi - dok sam živjela sama prala bi suđe tek kad bi sve potrošila, a obzirom da sam već bila prešla tridesetu bakica se bojala da ću ostati neudana zbog svoje neurednosti i nepoznavanja ručnog rada. jasno je da svaku večer perilicu puni moj muž, ako ga nema suđe može pričekati dan, dva (nasreću je prestao putovati u ameriku -mjesec dana suđe ipak nije moglo čekati).
Znam za takve velike aparate na paru, oni su mi glomazni, skupi i totalno neprakticni. Ali ovaj rucni mi zazvucao zanimljivo...
svašta još kužim, ali ne oprati suđe 2 dana..fuj.baš fuj
Ehhhh, sve mi dođe teško kada se sjetim svojeg života provedenog uz krpu i metlu. Stvarno! Kod mene je uvijek moralo biti tip top. Bože sačuvaj otići na put, a doma ostaviti košaru neopeglanog veša i neusisan pod. Ma nema šanse, a tek na put ne ponijeti svježe pečene kiflice iz vastite proizvodnje, bio bi smak svijeta.
S vremenom sam olabavila, tako bi se nazvala poluneurednom. Osvijestilo me je moje dijete. Ok je držati čisto, ali čemu pretjerivati? On se neće sjećati da li je u našoj kući danima stajao neopeglan veš ili da je cvijeće bilo neokopano, ali će se sjećati da smo se igrali ili bili u parku. Tako da, promijenila sam prioritete.
Nekada mi bude neugodno jer mi se čini da je prljavo ili da su stvari nabacane (znate ono- kreativni nered). Kukam i naričem, ali ne delam. Grozna sam, znam. Nemam se namjeru mijenjati. Sjećam se npr. studentskog života. Nisam mogla sa prijateljicama na kavu, jer sam morala čistiti stan ili skuhati si ručak. Nisam mogla na koncert, jer svaki puta bi drugi dan koncerta morala na predavanja. Danas mi je zbog toga žao i odričem se apoteke u korist vremena sa svojim djeteteom.
Uf, baš mi neke stvari nemaju veze s urednim ili neurednim, to mi je sory, čista lijenost....
"neoprat suđe tak dugo dok se ima čistog u ormaru"....
ovo je baš šašavo - nepranje suđa nazvati ljenošću.
ja sam od radoholičara koji vole doći na posao prije 6, a otići u ponoć. bar da sam bila lijena, moj sin bi me više viđao kad je bio mali (sad kad ne radim vikendom i navečer, pokušavam naći neki dodatni posao da bi platila čistilicu i oslobodila muža i sebe od gluposti zvane tjedno pospremanje).
nego, vezano za neurednost - upravo sam ovih dana shvatila da je kod mene sve tip- top samo kad mi je mama u posjeti
nije da sam inače prljavica, ali da bi održala ovaj blistavi nivo koji je trenutno, treba mi konstantna i neprekidna pomoć od još dva para ruku
Najbolje da osnujemo grupe od po 5 forumašica koje bi svaki dan po 1h se razbacale jedna kod druge, uz kavicu i razgovor :lol: - sigurna sam da bi sve blistalo, a da se umor nebi niti nazirao od dobrog raspoloženja... ;)
ma da, kad bi se dohvatile priča i filozofije uživo
bojim se da ništa od toga
samo bi još ostala hrpa šalica i čaša :lol:
pa, domacica cisti, netko pomaze, netko zabavlja djecu, netko kavu kuha... svako po afinitetima :)
ok, NE MORA domacica cistit :P (ispravljam se prije nego me netko pogodi prasnjavom krpom:kez:)
Ja se sama pozivam, uz sebe donosim parni čistač! :mama: Nadam se da bude kava dobra! ;)
e da sam ja bliže...
winnwrice ni čistač ne bi morala nositi
eno, moj kupljen prije 2 godine, ganc novi
a pravim se ko fol uredna :lol:
Bila sam u Bauhausu danas i odem ja vidjeti koliko koštaju ti VB istovarivači ( radoznalac, uf).
Ostala sam :-o:-o:-o.
Školjka 5.699,00 kuna
Daska 2.399,00 kuna
Nema šanse, ni u ludilu ne bih dala te novce ma kako lako se čistilo. Za osam tisuća kuna bih mogla platiti 270 sati rada tete čistilice.
I još tu spada ugradbeni kotlić od 2-3 tisuće.
Meni je teško dati 300 kuna za WC dasku, a kamoli skoro deset puta više. Ne zato što ne bih mogla, nego zato što ću radije te novce potrošiti na nešto drugo.
Ali, još jedan dokaz da smo svi jako različiti.
Moram se malo pohvaliti, od kad egzistira ova tema malo više se trudim održavati red. Dobro, činjenica je da trenutno radim kraće, pa imam nešti više vremena, a to se osjeti.
Veš odmah sa štrika slažem i spremam što se može spremiti.
...
Znači školjka i daska - pola moje kupaone.:mrgreen:
Mene je renovacija cijele kupaone s kompletnim štemanjem stare, mijenjanjem svih dovoda/odvoda, prozorom, pločicama, tuš kabinom, wc - om, rukoperom, guzoperom, ormarom, ogledalom došla 20.000,00 kn.
što jeVB?
Ako je Villeroy Boch, onda postoji tip...
oni uvijek imaju popuste na prošlosezonske modele
naša velika kupaonica je kompletno VB.
za smiješan novac: kadu smo platili 1300 kuna, umivaonike po 700, valjda...
školjka i bide isto neka normalna cijena, još mo mi za sve plaćali onaj poseban premaz da se ne skuplja kamenac.
meni je MM kupio VB prije nego smo se upoznali....i nikad nisam vidila racun,sad vidim da bolje da nisam....
sto je najgore,on pojma nije imao sto je kupio,nit je znao za tu marku nego mu se svidio dizajn....:facepalm:
sta's,nemoze covjek kenjat u ruznoj skoljci....
slazem se za ovo sto se tice komposta,moji roditelji imaju na sudoperu jednu posudu u koju se odvajaju sve kore isl... i onda se to nosi u ogradjeni dio u dnu vrta i pravi gnjoj...
zimi jos OK,ali ljeti to moras ici prazniti 2x dnevno koliko se brzo usmrdi....to mi je uvijek bila ogromna tlaka,pogotovo sto je do vrta bilo stepenica....
apricot, tvoje cijene več bolje zvuče. Sad i ja želim VB.:mrgreen:
Anemona,ne samo da nekad imas popuste na lanjske kolekcije nego npr. mozes nabasat na snizene cijene kompletnog asortimana nekog proizvodjaca jer ducan prestaje s njima raditi...
Ja sam prije koju godinu u Kiki vidjela ogroman popust na pipe koje su kostale 2000-3000kn i kad sam naglas komentirala kako toliki popust objasnio mi prodavac....
Tako da kome nije presa i ima volje i vremena skicat po centrima moze jako dobro proci....