Kosjenka, jel čistiš srdelice prije pečenja? meni je zadnji (i jedini) put trebalo oko 1,5 h za 1 kg srdela...odustala sam od sitne ribe na neko vrijeme
Printable View
Kosjenka, jel čistiš srdelice prije pečenja? meni je zadnji (i jedini) put trebalo oko 1,5 h za 1 kg srdela...odustala sam od sitne ribe na neko vrijeme
ja sam neki dan prvi puta pekla sardele u rerni, grozno kako su se isusile, nis nije bilo dobro
cure, jel ih čistite prije pečenja?
ja ih čistim
uvijek čistim ribu - i baš zbog toga nikad ne jedem sitnu ribu u restoranu. Ne mogu jesti neočišćenu ribu. Muka mi je od toga i dok pišem
ok, tnx, htjedoh samo provjeriti. na žalost, srdelice mi otpadaju s menija, previše vremena zahtjeva čišćenje, ali i skuše su sasvim pristojna zamjena.
inače me iznenađuje da mnogi i veliku ribu čiste samo na pola; izvade utrobu, ali ostave škrge i onu veliku krvnu žilu koja se da nožem fino postrugati
dalmatinci imaju svoej teorije o čišćenju ribe
Elly jesu, mekinje su drugi naziv za posije :)
Citiraj:
kavofob prvotno napisa
Disclaimer: nisam bas 100-postotni lchf-er, ne zamjerite ako uleti nesto van toga, izignorirajte. ;)
Dorucak: nesica s light mlijekom i stevijom; kasnije Vindijin jogurt Freska Dijeta od jagode.
Rucak: danas sam smazala piletinu narezanu na trokutice i mariniranu cijelo jutro u Florida umaku (napravljenom po ovom receptu, jedino sam smedji secer zamijenila s par kapi stevije), i to popratila zelenom salatom.
Ovo smo vec jeli, no meni je toliko fino da sam si napravila opet.
Vecera: idem van s frendicama, festamo :mrgreen:
Srdele cistim za u tavu, a za na gradele samo predjem papirom. Ubijte me zašto, tako su me naučili.
danas sam jela gavune i to neću ponovit, to je bez brašna bljutavo. Odsada samo veća riba.
Dorucak: nesica s light mlijekom i stevijom; kasnije Vindijin jogurt Freska Dijeta od jagode.
Rucak: domaca pizza - podloga od zobenih mekinja (mekinje + jaje + sir smjesa), gore po zelji (passata od rajcice + mozzarella + pureca sunka + luk + celer + parmezan); popraceno kiselis-salatom.
Ako budem imala volje, za desert cheesecake vanilija&cokolada.
Vecera: idemo u Ikeu, ako rano veceramo tamo, onda vjerojatno dimljeni losos s umakom od senfa i kopra i mijesana salata.
skuhala sam si jaje s feta sirom u mikrovalnoj, ovo mi je od sad najdraži obrok! Neviđeno jednostavno, a okus bolji nego kad je poširano u vodi. Stavila sam u malu zdjelicu promjera šalice za kavu poklopila tanjurićem, upikla žumanjak čačkalicom i ubacila na minutu, onda sam izvadila okrenula na tanjurić,izmrvila gore malo feta sira poklopila zdjelicom i stavila na još 30 sek. ispalo je debljine 1cm, lijepo, sočno.Ma mljac.
a ja baš volim takve sasušene
još ih najviše volim ispeći pun pleh, pa preliti marinadom da dobijem sardele na savor - takve su mi najfinije, i mogu stajati u frižideru više dana, idelano za manje obroke:
http://dobrahrana.jutarnji.hr/recept...rane-srdele-2/
http://dobrahrana.jutarnji.hr/recept...nirane-srdele/
(mislim da ću baš to napraviti danas i jesti ostatak tjedna :) )
inače kad pečem ribe u pećnici prije ih uvaljam u žlicu-dve ulja i još toliko vina ako se nađe, i dodam začine (mediteransko bilje, češnjak, malo papra i slično) i stavim skroz pod gornji grijač, još zadnjih 5 min pojačam temperaturu da dobiju koricu. U brašno ih ne valjam.
(slično tako pečem i krumpire ali to je ot :mrgreen: )
Srdele čistim, samo papaline ne čistim i nisam baš ni najsretnija dok ih jedem.
Bubica, ja ti srdele slozim u protvu prelijem s dosta maslinovog ulja, sokom jednog limuna, posolim i pecem na 200. Zadnje 2 minute dodam hrpu cesnjaka i persuna.
Uh, i ja bi voljela da se mogu prisiliti ne cistiti srdele. Uvijek kupim ledo ociscene pa pola kile ocistim za 15ak minuta.
Elly, piletinu prvo peces pa mariniras ili mariniras pa peces?
Cijeli vikend sam jela vani, nije baš bilo LCHF, ali sam otkila odličan recept. Nikad, stvarno niikada ne jedem riječnu ribu, niti ikakvu slatkovdnu i uzgajanu, ali sada sam ostala ugodno iznenađena pastrvom punjenom špekom i glivama - predobro :)
ja sve čistim. Ono što ne čistim to baš i ne jedem. OK, gavune ipak ne čistim, ali pojedem ih jedva par
Mariniram nekoliko sati, pa pecem.
OK, prvo, sinulo mi je zasto ja nisam na 100% LCHF prehrani - zato sto ipak, kad god imam izbora, uzmem nesto sto je low fat. Medjutim, ako ne mogu - a vrlo cesto ne mogu - ne opterecujem se time i jedem HF. Takodjer, imam limit na kolicinu voca. To bi, otprilike, bilo to, sto se razlika tice.
Vracajuci se na jelovnike...
Subota: nismo isli u Ikeu, pa je za veceru bio homemade puding od cokolade u kojeg sam umijesala zobene mekinje. Cheesecake nisam radila.
Nedjelja:
dorucak: kava moka sa mlijekom i stevijom, pa jogurt Freska Dijeta od jagode, pa jabuka.
rucak u Ikei: dimljeni losos s umakom od senfa i kopra i mijesana salata; cola light, kava.
vecera: skusa, Feta sir, senf s koprom (iz Ikee :mrgreen:), luk; homemade puding od cokolade.
Ponedjeljak:
dorucak: macchiato, pa kasnije nesica sa mlijekom i stevijom, pa kasnije quark sir sa aromom vanilije i cvijeta narance, mekinjama i stevijom
rucak: umak? varivo? od vrhnja za kuhanje, sa lukom, gljivama, sunkom od puretine i parmezanom; zelena salata.
vecera: "pohani" celer, "pohani" Feta sir, kiseli krastavci ("pohano" = uvaljano u jaje i zobene mekinje).
Prije vecere ce uletjeti cappuccino s frendicom nakon setnje/jogginga. :mrgreen:
doručak - šejk banana, avokado, jabuka, granola, sl.vrhnje, mlijeko
ručak - pileći file pohan u sezamu i zobenim posijama + mladice kelja pupčara lešo s maslinovim i češnjakom
danas sam ispekla skoro 4 kg granole, pola sebi pola sestri, držim si fige da mi potraje mjesec dana - obožavam ju!
kopiram s drugog topica super ideje za tortu (skoro pa su lchf, a možda bi se šećer dao smanjiti)
http://mari-the-gold.blogspot.com/20...la-starih.html
http://www.coolinarika.com/recept/763050/
pitalana krivom topiku, ali bas potaknuta ovim receprima - 100g šećera, koliko bi to bilo stevie ili agava sirupa?
Ja danas ovako:
dorucak: jogurt, pa banana.
rucak: mijesana salata od tune, Feta sira, celera i light majoneze.
vecera: poprzeni listovi purece sunke (bez ulja), na koje bacim 2 jaja na oko i na bjelanjak (ne volim bjelanjak inace :sram: ) nesto sitno pesta alla genovese. Sa strane jos sir.
Izmedju obroka kiwi.
d- kefir
r- srdelice i zele mahune
v-šta ostane od ručka
Elly, zašto light majoneza?
petak - iz pećnice skuša sa šampinjonima i brokulom lešo
subota - pileći file dinstan s mrkvom, šampinjonima i cvjetačom
nedjelja -batci i zabatci s kiselim zeljem dinstanim na luku i špeku i zapečeni u pećnici + zelena
danas
doručak - šejk banana, avokado, jabuka, granola, sl.vrhnje, mlijeko
ručak - pileći file na masti + složenac od cvjetače, brokule i celera
večeera - narandža
Kavofob, nisam u full LCHF modu (napisah vec negdje disclaimer :mrgreen:), nego koristim light proizvode kad nadjem; a kad ne, ne zamaram se. Kod mene ta kombinacija nekakvog balansa unosa masnoce i niskog UH-a najbolje funkcionira.
Recimo da je moja prehrana nekakva light-carb-moderate fat varijanta. :mrgreen:.
Jucer sam umjesto planirane vecere kupila mjesavinu zasoljenih i przenih u pecnici orasastih plodova pa sam to jela, da mi pomogne podici tlak. Nisam jela ni kiwi izmedju obroka, nije me vuklo.
Danas, dorucak: moka kava; kasnije banana. Trenutno nesica sa mlijekom i stevijom. Kasnije cottage cheese.
Rucak: hm... E. zapela da danas za rucak tati (Josipovo) napravi pizzu, no ja nemam u kuci posija. Tako da imam vise planiranih verzija:
a) ako stignem kupiti posije, onda meni pizza s bazom od mekinja i gore polovica sunka, sir, paradajz, a polovica spek i gorgonzola (ona mu planira napraviti pizzu (gotovo tijesto, vec ceka) sa spekom i gorgonzolom);
b) ako ne stignem kupiti posije, onda meni jaja sa sunkom i malo pesta alla genovese i sira sa strane i kiselih krastavaca (ono sto sam jucer zaplanirala za veceru).
c) ili ono sto sam originalno zaplanirala danas za rucak - piletina s curryjem.
Vecera: cheesecake.
Elly, imaš recept za pizzu kojoj je podloga cvjetača.
Trazim neke recepte, pa sam usput nasla ove koji se mogu primijeniti na LCHF:
umak od gljiva
pileci paprikas
Nije me dugo bilo, navratila i evo sad ugodno ostah iznenađena koliko vas je na LCHF. Wow, predobro :-D:klap:
Pojavile su se šparoge (preskupe - no kako znam da ih je teško brati, ponekad ih kupim) na zagrebačkim tržnicama- tako da smo juečer imali nih s jajima - i koma, falilo mi je kruha za toč, pa sam ga lijepo uzela i pojela. LCHF je OK u nekoj mjeri, ali stvarno ne želim prestatii guštati u hrani
Uuuu ja sam tek počela guštati u hrani otkako sam na paleo/primal/lchf
Meni nije gušt kruh kada ZNAM što mi loše radi organizmu.. Mogu ga ja pojesti, neće mi se ništa dogoditi, niti mi je to tragedija, ali da ga gledam čeznutljivo - ne.
Ja kad želim jesti kruh s maslacem, onda si napravim bademov kruh, ajme prefin je - i ok je za to točanje itd. Taj kruh je najsličniji običnom (iako naravno nije to to, jer ipak je od sjemenki), ali je fantastičan.
Evo vam recept
Paleo /LCHF kruh
245 gr badema
5 jaja
2 žlice sjemenki lana (ili neke druge sjemenke)
1/4 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žlica kokosovog ulja (može i putra)
1 žlica jabučnog octa
1 potpuno ravna žlica meda - bit će presladak ako zeznete
2 potpuno ravne žlice kokosovog brašna (kupite ono što se zove kokosovo brašno kod nas u trgovinama i sameljete ga u prah)
Bademe “pofurite” i skinete im kožu. Ovo možete kadgod, ja obično kupim 0,5 kg pa to napravim imam očišćene i spremne bademe za 2 štruce kruha.
Ubacite očišćene bademe u blender i meljete ih što sitnije. Ubacite jaja i nastavite blendati. Što duže blendate, to će biti “brašnastije”, ako budete kratko blendali, onda ćete ipak osjetiti telsturu badema dok jedete. Nikakva katastrofa, no nije baš kako to kruh inače bude (odokativno ja blendam 5 min s jajima, mjerit ću sljedeći put :) )
Kad zaključite da ste dosta blendali bademe, dodate 2 žlice (prije samljevenog) kokosovog brašna (ja ga obično sameljem u mlincu za kavu ako mi treba manja količina, a može se i u blenderu prije), ubacite sve ostale sastojke. Ako vam brašno nije samljeveno, nije tragedija, al osjetit ćete teksturu kokosa u kruhu. Dalje ubacite sve ostale sastojke i malo još blendajte da se sve izmiješa.
Za to vrijeme zagrijete pećnicu na 170C. Stavite papir za pečenje u kalup, ubacite smjesu i stavite peći. Pečete cca 15-20 min na 170C i zatim još 20-25 min na 150C. Probodete kruh 5-10 min prije kraja da vidite jel gotov.
Izvadite van iz kalupa, ostavite da se hladi i onda navalite jesti s maslacem (ili bilo čim drugim :) )
Dobar tek!
P.S. Ja ga izrežem na četvrtine i ubacim u frizer, i vadim po potrebi
Izvrsna knjiga, apsolutno vrijedno čitanja Primal Blueprint - pdf verzija.
Nakon toga, nije teško prestati čeznutljivo gledati na kruh i ostale loše namirnice. Kada se razumije zašto - onda to sve ima puno više smisla.