dragi svi, otvorila sam novu temu te vas molim da se uključite:
djeca iz postupka s doniranim gametama, planirate li im reči?
http://forum.roda.hr/threads/93514-D...51#post3112251
Printable View
dragi svi, otvorila sam novu temu te vas molim da se uključite:
djeca iz postupka s doniranim gametama, planirate li im reči?
http://forum.roda.hr/threads/93514-D...51#post3112251
Načelno se apsolutno slažem s Vama i racionalno sam sigurna da ste 100% u pravu. Kada par dobije bebu prirodnim putem ni ne razmišlja o ovome, no ovo su valjda neke specifične situacije u kojim se čovjek pomalo i izgubi. I emotivno i etički i svakako. Uopće mi nije važno da npr. dijete ima moj fenotip i ne patim od toga da ima moje osobine, no puno puta sam se u životu uvjerila u moć genetike i malo me to toga strah. S jedne strane je super što je donacija anonimna, a s druge je valjda najveći rizik u koji ću se ikada upustiti. Možda je mojoj naravi trebala baš ovakva karma i možda je jedini put jednostavno krenuti u tu, kako ste rekli, avanturu. Moj muž razmišlja slično kao i Vi i aposlutno ne opterećuje pitanjima. Ja valjda volim mučiti samu sebe.
Hvala u svakom slučaju! Nosit ću Vašu vjeru i hrabrost sa sobom i pokušat ću svako toliko ukrasti nešto od nje :-)
U mojem slučaju su mojeg supruga mučila ta pitanja, da li je moralno i etički sve to skupa..
u nekim zemljama (npr.Njemacka) donacija nije dozvoljena, a neki doktori kažu da djeca po saznanju mogu pasti u depresiju.. tako da ne znam koliko je pametno govoriti o tome djetetu u najranijoj dobi.. jo to je druga tema..
Ali da, većina nas ima iste bojazni..
Njemačka svoj zakon koji regulira MPO/IVF nije mijenjala skoro 30 godina, naziv zakona je "Zakon o zaštiti embrija" tako da Njemačka u ovom slučaju sigurno nije država koju treba gledati - bojim se.....
Nika, ima li kakvih novosti od Andrijane?
Zenica75, kako si?
Pozdrav svima, mozete li mi reci postoji li u Češkoj opcija da mi kupimo spermu u nekoj od banaka a onda oni izvedu inseminaciju i koja klinika to radi?
Imamo malenu dilemu oko donacije, ni svakako bih isla na neanonimnog donora pa sad gledamo opcije...
Nema ništa. Pokušavam se smiriti i vjerovati da će sve javiti na vrijeme.
Ima kod tebe novosti?
Rekla je da zaboravim taj termin sredinom srpnja jer je mislila da će nas moći uskladiti bez lijekova, ali ipak nam se ciklusi ne poklapaju tako savršeno. Ja sam poslala u onom kontakt formularu rezultate zadnjih pretraga koje sam imala. Nije me ništa novog tražila osim nalaza pape koji mi je iz siječnja. Šta je tebe tražila sa napraviš od pretraga?
Tražila me:
Tsh, PRL, E2, Progesteron (od 2.-5.dc.), ginekološki pregled, Papa test, uzv maternice i jajnika (ne stariji od 2 mj),
Brisevi na chlamidiju, mycoplasmu i ureaplazma, trombofilije stečene i urođene, kariogram
Suprug:HIV, hepatitis B,C, sifilis, spermiogram, kariotip, mikrodelacija kromosoma y, CFTR (cistična fibroza)
Ne znam jel se sad trebam brinuti zato što nas ništa od novih pretraga nije tražila? Jel imao netko sličnu situaciju?Mi smo zadnji postupak u rh imali u 3.mj. pa su nam ti nalazi relativno svježi.
Jel netko kontaktirao koordinatorice putem telefona? Jel moguće dobiti njihov službeni broj pa umjesto čekanja odgovora na mail, sve tako pitati?
Ženica, kako ste vas dvoje/troje?:)
Pozdrav,
razmisljamo o donaciji js, pa me zanima da li mozemo dobiti odobrenje ljecenja u inozemstvu od hzzo-a ako smo iskoristili svih 6 postupaka u hrvatskoj.
Uvjet za Prag je da imaš manje od 39 godina. Ako si sve iskoristila(6postupaka)hzzo ne plaća
Ne znam Nika, probaj joj poslati mail gdje pitaš sto sve od nalaza trebate imati..
ni meni nije na zadnji mail odgovorila..
Imam jos dva prirodna, znaci da bi njih mogla iskoristiti za donaciju?
Ne znam odgovor na to pitanje. Možda da provjeriš na hzzo, da se ne bi neugodno iznenadila, u smislu da,računaš da imaš pravo, a zapravo nemaš. Ili provjeri kod svog mpo dr.
Pozdrav svima, a i tebi Tinca18. Vidim da nas naši minusi tjeraju da se raspitujemo što dalje. Nikada nisam razmišljala o privatnoj, posebno ne o inozemstvu... Ali tako to valjda krene nakon više neuspjelih...
Mene zanimaju iskustva iz PFC s prirodnjacima uz ICSI... Koliko cca se dana mora biti gore, gdje se nabavljaju lijekovi koje preporuče (Češka ili Hr), da li je dovoljno javiti se mailom i plaćaju li se te prve konzultacije nakon što im se pošalje sve potrebno? Postoji li nekakav cjenik usluga? Dosta lijepih iskustava sam pročitala i vrijedne informacije, ali nekako na prirodnjake nisam naletjela ili sam ih preskočila...
Hvala i sretno svima koji još uvijek pokušavaju :-)
Da li mi netko može odgovoriti zašto za Prag sufinanciraju 1000 eura dok u Makedoniji čitam da su nekima pokrili cijeli postupak? S čime to ima veze?
Sa mpo zakonom te države.
Znači da njihove žene u Pragu nemaju pravo na besplatan postupak? Kako sam ja shvatila, mi automatski postajemo "osiguranice" te države.
Čitam da HZZO financira postupak u Briselu parovima koji imaju translokaciju. Postupak je oko 10 000 eura. Tak svu meni dali cijene iz Briselu. Makedoniju pokrivaju cijelu. Ne znam kako je u drugim državama. Ali koliko vidim mi biramo gdje hoćemo ići i HZZO odlučuje da li će nam to financirati.
Zašto onda svi idu u Prag ako pokriva samo 1000 eura. S obzirom na cijeli postupak 1000 eura je malo. Ako mene košta 5000-7000 eura npr. Čak bi si razmišljala da li su vrijedni čekanja HZZO-a.
Ne znam dal' sam ja to sve dobro razumjela. Ako je ovako kako mislim onda mi to nema smisla.
Kojeg doktora u Pronatalu biste preporučile za konzultacije i izradu protokola? Je li tko bio kod doktora Tonka Mardešića? Kakva su iskustva?
HZZO primjenjuje pravilo da svojim osiguranicima plaća samo onaj dio koji država u kojoj se liječenje odvija pokriva svojim državljanima. A s obzirom da Češka za svoje državljane ne podmiruje troškove postupka s doniranim stanicama, nego samo osnovne MPO postupke (homolognu inseminacija i standardni IVF), onda hrvatski državljani moraju sami plaćati razliku.
U Makedoniji je zakon drugačiji nego u Češkoj pa ispadne cijeli postupak pokriven.
Hvala ti na odgovoru.
Bok, jejja. Jesi i ti u Češkoj radila ivf?
Znači li to ako ja radim standarni ivf, hzzo mi sve pokriva...?
Ja moram poslat nalaze u PFC i ubrzo me čekaju online konzultacije.
Ladida , nisam. Kod nas sam postupke odradila. Mislim da standardni ivf hzzo nece pokriti iz razloga jer taj mozes odraditi u HRV. Znaci pokrivaju samo zato jer donacijski kod nas ne mozes odraditi, zasto bi pokrivali lijecenje koje je moguce kod nas.
Hvala jejja... I mislila sam da tu nešto ne štima. Gdje si radila postupke?
Ladida u RI. Dok je jos stara ekipa doktora bila..
Cure koje su bile, koliko dana se mora biti u Pragu kada je svježi ET, a koliko ako je FET?
I da li rade vikendom?
Hvala
Za FET samo taj dan kada je transfer, za ET duze dok se ti embriji razviju za transfer, bar sam ja tako neka me neko ispravi ako grijesim. A dali rade vikendom ne znam
Hvala Mala88.
Nika, ima li kakvih novosti? Meni Andrijana nije odg.na zadnja 2 maila.
A sada su nam došli nalazi za supruga.. nađen je gen na CFTR kod njega .. sto sad?
I sama razmišljam na ovaj način, velika podrška i pozdrav.
Radio je kariotip, mikrodelacija kromosoma Y i cističnu fibrozu
Cure, sto znaci nalaz za PAI-1 (4G/5G) rezultat= HETEROZIGOT 4G/5G ?
Hvala jejja..
Lemon, tako sam i ja info dobila od njih. Mene bi koštalo manje od 1000 eura a njima zavod plati ovisno koliko embrija imaš za PGD, oko 8-10 000 eura. Ali mi nisamo kandidati za sufinanciranje od strane HZZO-a jer su nam oboma kariogrami uredni. Brisel a i ostale države svojim osiguranicima plaćaju samo ako imaju translokaciju na kromosomu.