inače, moja mama od prošlog ljeta soli njihove obroke time i ukusno je. meni je preskupo....
Printable View
inače, moja mama od prošlog ljeta soli njihove obroke time i ukusno je. meni je preskupo....
Da se vratim na palentu, mi napravili famoznu palentastu rodjendansku tortu, napravila sveki koja je prirodni antitalent za kuhanje. U skladu s tim izlila je svu palentu u kalup i pustila da se ohladi nebi li izradila snite koje ce ugraditi u tortu. Al hladne snite palente tesko da ces u bilo sto ugraditi pa ih je u nuzdi i predamnom ocajnom vlicom stisnula i izmjesala s smiksanom bananom i jagodom. Pa je sve to skupa ugurala u malu inox posudu i stavila u pecnicu 15 min na 100 stupnjeva ventilirano. Potom van na tanjur na naopako. I poslije smo to ukrasili polovicama jagoda. Cak i nije bilo lose ai slavljenici se dojmilo ukrasavati haljinicu tim uratkom
nakon ovoga, uopće ti nije trebala ona napomena da ti je svekrva antitalent za kuhanje
da - rezati palentu na tri "kore"
A cuj sad ovo - da bi uopce napravila palentu trebala si je skuhati pola kile palente - cijelu vrecicu - jer je inace ne zna napraviti!!!
Javljam da nakon vec dugo vremena pljuvanja hrane van moj sinek poceo lijepo papati. Palenta, buča, tikvice, proso u kombinacijama.
hahaha, muke po torti...glavno da je sve dobro završilo :P.
cure, kak vi kuhate piletinu ili točnije do kada? dok ne ispari ili..? :P naime, moja mišica je danas dobila kuhanu piletinu i mrkvicu i sve sam joj dosta jušno i tekuće napravila, mekano ko duša, i ona je ipak imala geste ustima kao da će se zbljuvat, ono dizao joj se želudac. nije uopće bilo neukusno. barem meni. ali iako sam to dosta zalijala tom vodicom u kojoj se kuhalo, imala sam feling da je ta piletina ipak njoj malo presuha. sve sam joj na kraju smiksala štapnim do mikroatoma picekovog, ali svejedno je to meni nekak bilo "suhog" okusa, iako je bilo skoro pa "jušno" i svejedno nije htjela...možda sam fulala omjer piletine i mrkve, trebala sam možda više mrkve skuhat, a manje piletine, pa da mrkva povede priču...
ja kuham batak dok se meso bas ne pocne razdvajat od kosti i raspadat..cca 45min cini mi se....i moja ti je na dane s mesom,u zadnje ga nazalost cesto pljuva van,pogotovo ne voli juhe u kojima ima komada mesa i mrkve...ono,daj mi juhu kao bistru tekucinu pa poslije povrce i meso iz nje....
ah, ma dala bih ja njoj batak, tj. kuhala ga i bolje mi je to meso i finije (meni), ali kad se držim tablice, a tam piše da se krene s bijelim mesom (koje ja baš isto ne volim jer mi je suho).
Franny mozda je stvarno previse piletine bilo. Ja stavim omjer mesa i povrca priblizno 1:5, jer inace ne prolazi...ja stavim komadic velicine pol debelog oraha.
Mi smo napunili 10 mjeseci ali uopce mi se ne cini spremna za treci obrok dohrane. Pocela sam joj popodne davati komadic voca ili mrkve u ruku, to ju jako veseli jer se fino ceska po desnima, a nesto i pojede. Dobije i keksic od pira (*****, bez secera) nakon toga, obicno kad smo u parkicu pa se treba malo voziti u kolicima.
Bili smo na kontroli, ima 8150g, dobila je 700g u 2 mjeseca. Doktorica je prvi put bila zadovoljna :)
s koliko mjeseci se moze davati griz od pira?
ja osebmo skuham povrce, u tu vodu ukuham palentu pa onda dodam piletinu 2:1. I moj pljuca i odbija piletinu (bjelo)! Scekrva mu je jedan dan kad je bila u posjeti skuhala od batka i to je jeo :) Ne znam dali je to sto je batak il sto je ona skuhala :)
Mi smo danas jeli ribu i to je krenuo pljuckat, al nisam se dala, ustrajala sam i Pojeo ju je!!!
ok hvala cure, znaci jos malo i uvodimo i to
ja bih pir/pšeničnu krupicu, radije uvela kao zgušnjivač za juhe s povrćem
kuhati ga kao kašicu, u smislu čokolina ili pudinga, nije mi neka sreća
ja ga skuham na vodi i dodam unutra neko povrce ili voce. mislis da to i nije bas nutricionisticki pogodak,ha?
Ne znam..ja nikakvu razliku između te cvijetne soli i obične nisam skužila..valjda moje nepce ipak nije tako profinjeno :zubo:
buahaha, a ja joj dala omejr piletine i mrkve 1:1, ahahahah. mislim, i meni je nekak zvonilo da je možda od toga, ali kad vidim da sam trebala čak 1:5, sve mi je jasno. hrkljuš sam takvi! :P.
Sasa ma isto ti je to. Ja prokuham brokulu recimo , izvadim , zdruckam vilicom i u vodu koja je ostala ukuham zlicu pahuljica ili palente ili griza i pomjesam s tom brokulom. Za voce samo i vodu ukuham zitaricu/ pahuljice/ griz i pomjesam sa narezanim ili naribanim vocem. Nema razlike u teksturi ni u hranjivosti. Pa ne kuha se to dugo, kod mene max 2 minute griz. A sto se tice opcenito kuhanja griza- moja starija djeca ne bi ni mrtva pojela pahuljice za dotucak. Ali griz hoce . Pa ja skuham griz- pitov, jecmeni, razeni, integralni psenicni... I jedu bez problema. Razna lina nikad nisu probali.
Je li ikome dijete bilo alergicno na baanu?
Zvuci mi to jako smijesno, inace djeci je banana najmilija vocka pretpostavljam ali sumljam da mojoj bebi izaziva reakciju na licu
marusha99, koliko sam ja skužila, na sve je moguće imati reakciju, samo su neke namirnice više, a neke manje alergene. netko može imati i na jabuku.
daješ li bebi kupovnu kašicu ili si joj dala svježu bananu?
ja par puta nisam bila u prilici dati skuhano kod kuće, već kupovnu kašicu (jabuku jednom, jednom krušku) i dijete mi se prilično osulo po licu, oko desnog oka i po glavici. ostala sam u čudu jer inače na jabuku i krušku nikad nije imala reakciju pa sam zaključila da možda reagira na neki konzervans iz kašice...
edit: radilo se o različitim proizvođačima.
Nije kupovna, nego obicna banana, oguljena, izgnjecena. Malo propitkivajuci uokolo rodbinu,susjede,prijatelje malo sam se iznenadila koliko je beba bilo na pocetku alergicno na bananu, svaka druga.
Eto nisam znala...
obićna banana je kao prvo tropsko voće, a kao drugo tretirana hrpom kemikalija - ima puno puno razloga zašto bi netko bio na nju alergičan. zapravo je potpuno van pameti da je to jedna od prvih voćaka koja se preporučuju bebama.
moja srednja kćer je jedno vrijeme reagirala na bananu, i to nije ništa neobično.
bananu preporučuju zato što je
1. mekana, pa se čini da je baš zgodna za početak dohrane (a nije)
2. slatka, pa je djeca vole
3. kaloričnija od mnogih drugih namirnica, pa neka se djeca "zbuckaju"
znam ja zašto se preporučuje, al veća je šansa da će beba reagirat na bananu, nego na domaću netretiranu jagodu. a bananu guraju od 4 mjeseca, a jagodu nedajbože prije 12 mjeseci.
nisam ja tebi pisala
nego marushi i svim onima koji započinju bananom jer, eto, tako svi rade
Bili smo s 10 mj kod pedijatrice i dobili preporuku da u naredna dva mjeseca polako bebi pocnemo servirati obroke onako kako ih mi jedemo: posebno meso ili riba, posebno prilog. Da se navikava....
Ja sam starijoj dosta dugo kuhala sve zajedno i tako i servirala, vecinom su to bila tipa variva, juhica - bolje je jela ako je bilo tako jusnato. U biti se niti ne sjecam kad je pocela jesti zasebno predjelo, pa glavno jelo podijeljeno na prilog i ostalo. Ali nije mi losa ideja. Kako vi to radite?
Moj je reagirao na bananu proljevastom stolicom, svaki put do neke kasnije dobi (valjda oko godinu dana, morala bih pogledati po starim postovima). Od tada je normalno jede, skoro pa svaki dan.
cime toviti dijete? :D
ozbiljno. sa 6-7mj udvostrucila je porodjajnu i imala 7kg.
onda je s 10 imala 7,6kg da bi s 11-12 imala strajk jer se potrefila prehlada i izbijanje zubi pa je pala na 7,2 i sad ima opet tek 7,5kg s 13,5mj.
pocela je i meni izgledati mrsavo.
jede tako da joj smiksam jer tako pojede tri puta vise od onog sto bi pojela da nije i da jede sama, a nakon toga jede komade sama.
prije nego pocnem sumnjati u neki medicinski razlog (iako me paranoja pere vec neko vrijeme) htjela bi vidjeti moze li se zdebljati hranom.
doruckuje oko 9, ruca oko 2, vecera oko 7. u medjuvremenu nesto gricka ili jede ostatke. doji cca sat prije i poslije svakog obroka. ponekad samo nakon svakog jer je tad spavanjac.
onako, brinem se :/
istovremeno me strah pedici jer me strah da mi ne ulije strah u kosti ako za to nema razloga.
Podebljaj kalorijsku vrijednost obroka maslacem, maslinovim uljem, vrhnjem,...
vidis! do sad je jela samo malo maslinovog jer joj se ne svidja okus. jogurt i vrhnje, kao i jaje ili sir, ne prihvaca.
jede, kako bi se reklo, posno.
maslac mi nije pao na pamet, ili pak vrhnje za kuhanje. tnx.
Koji jogurt joj dajes?
Jesi probala Dukatos?! On je jako masan i to je trenutno jedino sto ovaj moj hoce jest!
Ja sam inace isto u totalnoj depri bez obzira sto je do godinu dana mlijeko glavno!
I to zato sto se njemu apsolutno nista ne svidja! Na svu hranu mu se dize zeludac ili izbacuje!
Stvarno se sad vec lose osjecam od te pripreme hrane koja zavrsava ili u meni ili u smecu!
Pokusavala sam s komadicima voca, davala mu da cucla... Ma nema sanse, ni ribano ni nikako!
Jedino hoce ono iz teglice i to ako je bas iznimno dobre volje i hoce sjedit i jest!
Za "rucak" pojede jednu zlicicu i kad skuzi sto je ide faca "bljak" i iducu zlicicu nece ni primirisat! Ide do te mjere da mi lupa ruku pa ta hrana leti po svuda!
Znaci povrce je 0 bodova, voce eventualno iz teglice!
Jedino sto pojede je kruha i malo ABC sira (ali doslovno malo), tu i tamo malo tog voca iz teglice, i jogurt i palentu! Skoro zaboravih ( u moru toga sto jede) da pojede i one laku noc pahuljice!
Sve pet al on uskoro puni godinu dana, ja cu ic radit, ne mogu pobjec od straha kako ce to sve skupa izgledat! A cice ce mi se valjda raspuknut kad dozive sok ne cicanja od osam do sest popodne!
Ja sam sad vec na rubu placa, svi mi govore nemoj se nervirat, ali kako da se ne nerviram?! On hranu uopce ne dozivljava! Evo suze mi idu, osjecam se ko ludjak! Stalno se preuspitujem sto krivo radim!
ma cak sam kupila i vocni jogurt, da testiram hoce li, pa da sama radim, no ne.
dukatov cvrsti.
pojede ona i 20-30 zlicica izmiksanog. al to su zitarice s vocem ili povrcem.
kad jede sama pojede 2 cvjetica brokule. izmiksano pojede 8. plus neka zitarica.
pojede i krumpir, cijeli.
al onda dodje dan da joj se nesto sto sam skuhala ne svidja i to je onda kaos. ili joj je takav dan-tjedan, pa nece nista.
mozda ima veze sa zacepljenim nosicem koji od rujna nije bio zastopan ukupno mozda mjesec i pol.
ne mislim da kolicinski treba vise jesti, onda kad zaista i jede, al kalorijski mi se cini da je slabo. i ona nis ne dobiva na kilazi. sad je i van krivulje.
takva sam bila i ja kad su poceli problemi, a onda su ustanovilliu da imam poremecaj metabolizma i nakon 4g raznih pogresnih dijagnoza zavrsila na dijabeticarskoj dijeti.
no ja sam povracala, imala proljev, sluz u stolici, ona ne.
osim sto sam joj nasla ketone u urinu. i to fajn. taman nakon rucka. :/
Ovo s podebljavanje su savjeti nutricionistice u svrhu kad dijete mora dobiti na kilaži.
Isto tako, npr. ako ti je bitno (a je) da pojede kaloričnije dijelove npr. meso i nešto takvo, onda počinješ obrok time, a ne juhicom. (Ok, u toj dobi sigurno još ne daješ 2 slijeda, ali za budućnost).
Znači ono što je bitno ide prvo, a dalje po željama.
evo, sad je dobila pire od krumpira, korabe i vrhnja za kuhanje i nece. a inace obozava i krumpir i korabu.
jutros je pojela par zalogaja jagoda s mixom pahuljica (mislim da sam stavila zobene, jecmene i pira) i to obozava i nije htjela.
sad joj kuham zgance i ako to nece znam da je nesto (nos?) jer zgance oce uvijek. al ne moze zivjet na njima kad su ovakvi dani :/
ko bi reko da cu luditi. s drugim i to nakon 12 mj.