I meni je rižoto najbolji odmah kad se skuha, naravno, ali kad moraš stalno kuhati za dan unaprijed onda nekad skuhaš i rižoto jer ne znaš više što bi.
Ne jedemo ga hladnog nego ga podgrijemo u mikrovalnoj.
Printable View
I meni je rižoto najbolji odmah kad se skuha, naravno, ali kad moraš stalno kuhati za dan unaprijed onda nekad skuhaš i rižoto jer ne znaš više što bi.
Ne jedemo ga hladnog nego ga podgrijemo u mikrovalnoj.
i ja ga kuham samo vikendom jer inace preko tjedna kuham gotovo uvijek dan prije za sutra, ev onaj tjedan kad su oboje jutro nabrzinu nesto spremim kad dodjem s posla.
da ne budem skroz off, danas bolonjez, sa porilukom jer cimavica ne voli kapulu, vidit cemo kako ce to ispast.
znam vrlo dobro muke po kuhanju za sutradan, al rižoto mi je posebna kategorija
evo npr ramstek (iako ne znam kad sam ga zadnji put pravila) nikad ne bih radila unaprijed
pire krumpir također
hoću reći, ima jela koja značajno gube na kvaliteti kada stoje i drugih jela koja ne gube toliko
zato sam i dala primjer pržene riže koja je prilično zahvalna za stajanje a radi se od sličnih sastojaka
Ako želom rižot, skuham dan prije šta ide bez riže, s rižu ukuhavam kad dođem s posla
Uvijek. Ništa ne valja prekuhan
pitam jer mi kuhanje rižota žurno zaustavljamo jedenjem :mrgreen:
Meni je isto dobar samo ak se jede odmah.
Ak kuham ranije onda radije napravim orzoto. Kod njega mi manje smeta ako stoji
Da, i ja se trudim unaprijed kuhati jela za koja smatram da ne gube na kvaliteti, samo što treba smišljati za svaki dan, pa onda ponekad uleti i rižoto.
Nema ukuhavanja nakon posla, dijete mora jesti prije škole. Krumpir ne podgrijavam, to sam čitala u Praktičnoj ženi.
:lol:
I kod nas je tako!
Slažem se da postoje namirnice koje nikako (meni) ne pašu od danas za sutra, ali i ovo što Mima kaže, nekad ne znam više što ću pa tu rižu skuham ujutro za ručak u 15 sati
Ali nikad nije isto kao kad se jede svježe pripremljeno, s vatre na stol.
Pire i krumpir općenito nikad ne jedemo da je odstajalo.
Rizoto uvijek zavrsavam parmezanom i besramnom kolicinom maslaca, prebacujem na tanjure i ravno u usta. Gubi na kvalieteti vec za pola sata, a kamoli da noci u frizideru. Da mi ostane viska, sto se nikad ne dogadja, napravila bih arancine.
Naranče od riže :-o
Ovakve arancine: https://www.jamieoliver.com/recipes/...ipes/arancini/
A e i ja jako rijetko radim rad.danom, al opet ne zelim da jedu stalno ista jela, pa malo ubacim i rizoto. A imam neke trikove kao Jurana, prebacujem odmah u drugi lonac da ostane vise umaka i ne popije riza sve.
Godinama sam odbijala ideju mikrovalne doma, no popustila sam prosle god., u njoj podrijani rizoto djeci je fin. Ionako je vrlo, vrlo rijetko koristimo.
i to bude ok sutra? ostane kremasto, maslačasto, polutekuće?
Betty, ostane definitivno vise tekucine s tim da ja obavezno onda i stavim malo vise umaka.
Kad nije kcerka u guzvi, ona zna i podgrijat tako da doda malo vode da sve zakuha jos jednom, preko parmezana ako zele i voila. Nije tesko podgrijat ako je ostalo tekucine, nece zagorit.
umak? misliš na temeljac za rižoto ili je jelo o kojem govoriš umak + riža?
mislim da umak+riža nije rižoto i da tu dolazi do nesporazuma
Koja je razlika između rizi bizija i rižota?
Rizibizi je rižoto s graškom
Rizibizi je (meni) kuhana riza s graskom. Al ne znam puno o tome, ja to ne radim.
Rizoto je dekadentno jelo od rize, koje ima bazu (gljive ili meso ili morski plodovi ili povrce) u koju se ukuhava riza na nacin da se kontnuirano mijesa i pomalo podlijeva temeljcem (mesni, riblji ili povrtni). To mijesanje i podlijevanje ima svoju funkciju, oslobađa se skrob koji daje kremoznost rizotu. Rizoto radim samo od arborio ili roma rize. Riza bude al dente, zato i ne moze izdrzati stajanje. Na kraju maslac i parmezan, ili cak mascarpone.
A sto se krumpira tice, meni je bolji krumpir od jucer nego rizoto od jucer.
Riza kao prilog umaku je bolja opcija ako se kuha za sutra.
Ma e mozak mi ne radi premorena sam, tek sad idem iz ureda.
Ne voda nego temeljac :škartoc:, al ja radim neki mix izmedju, prvi dio kao rizoto, al na kraju dodam pasiranu rajcicu koju zovem umak jer moja djeca obozavaju sve na crveno kao ivana s :-)
Inace, ljetos sam radila ottolenghijevu rizu koja se pece (tj kuha se u pecnici) s mentom i maslacem i onda se prelije toppingom od maslina, feta sira, mente i sipka :drama: preprefino! I to moze isto stajati ili se cak hladno jesti.
Ima bas dosta jela od rize koja bolje izdrze do sutra od rizota.
Zvuci jako ukusno
Rizoto je zapravo tehnicki bas zahtjevno jelo za izvesti. I tehnika je, uz temeljac, najvaznija da bi uspio. A ako su tehnika i temeljac dobri, nista mu drugo nije nuzno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Betty, ne trebas objasnjavat kako se radi "pravi" rizoto, to valjda svi na temi znaju ;-)
Ja nekad radim pravi rizoto (vikendom), nekad ovaj mix, a vrlo rijetko obicnu rizu, rizi bizi i sl.
Ja opcenito ne ljubim rizu i da se mene pita ne bih je jela nego 2-3x god i to crni rizoto od sipe.
A sad dekadentno jelo, aj dobro...:-)
Pa moj je dekadentan, za tuđe ne znam
A sto se objasnjavanja tice, zuta je pitala a vjerujem da je i drugima bilo korisno
Moj nije dekadentan nego seljački, takav se dobro drži do sutra ;-)
Meni jd za rižito najbolja carnaroli riža.
Moji jedu samo jednu vrstu riže paraboloid
Da se nadovezem na sasu, betty i nano, osim sto je zahtjevno i kaloricno jelo, dobar rizot izaziva sveopcu ugodu i baca u instant ekstazu (a netolerantne na laktozu u komu) pri cemu kolesterol u krvi doseze gornju granicu.
Ako nema taj efekt, onda je jelo od rize koje isto moze biti fino :mrgreen:
Lili očito je bio jako dobar rižot kad su ga maznuli, shvati to kao kompliment :lol:
najbolji rižot koji sam ikad jela je onaj moje babe
nemam pojma u čemu je kvaka jer je imala samo par sastojaka za pripravu
mislim da je spoj kvalitetnog organskog mesa, povrća i dobre tehnike kuhanja
e to je bila rapsodija okusa koju i danas svi iz obitelji pamtimo ali nemamo recept
osobno preferiram seljačka domaća starinska jela
nikad i nigdje se ne najedem tako kvalitetno
bio domaći kupus i meso, pečeno pile s krumpirima, paprikaš, varivo s mahunama
plus kruh iz peći na drva :njam:
i čašica rakije pride
I meni.
S tim da sam zaključila da mi je bitnija kvaliteta i svježina samih namirnica nego način kuhanja
I skroz se slažem s flopicom za starinska jela
Meni je sad Flopica dala ideju za danasnji rucak domace pile s krumpirima i povrcem ili varivo mahune. Imam sve domace, uz to domaci kiseli kupus.Njaaam...
Smislim kad se vratim s trcanja.
Ako budem raspolozena i laganiji voćni kolač.
https://thehappyfoodie.co.uk/recipes...egranate-salsa
Evo ga
Moze i kao prilog i kao samostalno jelo
I sutra bude super :)