Želim reči, ako je zaključak (npr. leonisa za tvoje dijete) da ima premalu kilažu, ti ćeš jednako postupati ako ima lagane kosti ili nema, ako zna hodati, ili još ne zna,... ako kenja 1 tjedno ili 1 dnevno.
To su parametri na koje ne možeš utjecati.
Printable View
Želim reči, ako je zaključak (npr. leonisa za tvoje dijete) da ima premalu kilažu, ti ćeš jednako postupati ako ima lagane kosti ili nema, ako zna hodati, ili još ne zna,... ako kenja 1 tjedno ili 1 dnevno.
To su parametri na koje ne možeš utjecati.
:ina niz:
To mi je isto kao kad netko kaže za dijete da nešto motorički može, ali je lijen.
Na svojem djetetu sam se uvjerila da sve to za što je "mali lijen" ustvari ne radi kako treba, a trebao bi.
Sasvim svejedno da li sam to ja nazvala "lijen je" ili "ziheraš je", ostala je činjenica da dijete ne može nešto napraviti u dobi u kojoj bi trebalo i na tome je trebalo poraditi.
Evo nas sa vaganja. Imamo 8300 (75cm) sa 9,5 mj. i nije zadovoljna, kao i uvijek. Kilaža nam gotovo dotiče onu donju krivulju. Dr si je dala truda i izvadila kartone njegovih vršnjaka. Najmršaviji smo joj pacijent te dobi, a meni zaista izgleda ne mršavo. Ali, ali, žena je priznala da treba uzeti u obzir da smo mi sitnije građe pa će po svemu sudeći biti takvo i dijete. Napokon je to izustila. :-D
No, evo za predodžbu naš današnji doručak: bresva, kruška, pir - sve je pojeo. :mrgreen:
Palcice bas zanimljivo, mi smo s 10 mj izmjerili 8150g i 73,5 cm i pedica je po prvi put bila zadovoljna, rekla je i bolje da nije previse debela. Tezinom je na 38-om percentilu, duljinom na 68-om. Body mass index je na 20-tom perentilu i to joj je jedan od boljih, najnize je bila na 7-om. Imam app na mobitelu :)
Da se razumijemo, ona je lijepo potkozena, nije mrsava na izgled, ali nema onakvu skembicu i slaufice kao neke bebe (i seka joj, nekad). Bas je pojela svojih 100gr rucka i sad zvace kruh ;)
Ma, to je to. Leonisa, ne brigaj. Ovdje su same zdrave bebuške i mame štreberice. Nemamo šlaufiće ali nije ni kostur. Dapače, ima obraščiće ko hrčak. Baš smo gledale krivulje i opseg glavice, dužina i sve po sredini, školski, ne može bolje. A težina od 3. mjeseca starosti tik uz donju granicu. Meni su čudne te tablice i brinem se više zašto Mađarska nema more nego oko težine.
Ma koliko moja pedica kaze, a dosta je razumna nije problem koja krivulja nego se gleda da dijete slijedi SVOJU krivulju bez vecih odstupanja kroz duzi vremenski period
ovo sto kaze tiziana je tocno. a meni se 8 i nesto kilograma sa 9.5 mjeseci cini super. ako nije rođen sa 5.5. sa koliko je rođen?
Sa 4 kg. No, kao što rekoh, ja sam baš zadovoljna i ne brinem.
mi smo otišli na more, grupno, baka, deda, teta, tetak, , nećaci...i sad su počele priče oko jela našeg najmlađeg....iako ja smatram da on jede sve što mu je potrebno ja ću vam izlistati njegov meni pa da dobijem potvrdu ili eventualno ispravak... ima trenutačno 9 kg, i 8 mj.
za doručak- a doručkuje odam kad se ustanemo, oko 7, pol 8 jede pahuljice - zobene, prosene ili rižine (svaki dan mijenjam) sa voćem - jabuke, kruške, banane, trešnje. to pojede onu zdjelicu plastičnu.
slijedi cicanje otprilike u dva navrata, oko 10 i 11
ručak oko 13h - povrće-tikvice, korabica, mladi kupus, mrkvica, muahune, grašak...kaj imamo + domaća piletina ili oslić (zasad je to probao) + žganci, riža ili proso - meso mu dajem svaki drugi dan , sad sve češće
popodne opet cicanje+eventualno oni rižini keksi, korica kruha ili komadić jabuke, trešnjice - nešto za šetnju
večera -mliječna kašica - moje mlijeko 100ml i pahuljice- prosene ili rižine uglavnom-onak na gusto.
uz to pije vodu na žličicu iza svakog obroka, par žličica.
i to je to.
jel dobro hranim ili treba konkretnija večera, dali je prerano za voćnu kašicu ujutro, dali treba djetetu dati špeka, sokova, keksiju, sladoleda...
????????
još sam zaboravila da dojimo još poslije večere i po noći jedno bezbroj puta..
Hmmm,moja jede ful,kaka 2-3x dnevno a ima 22mj i 10,5kg....u licu para buco,ima skembicu ali je valjda sitna.....
Nisam bila u pedice s njom skoro godinu dana (fala Bogu nije nikad bolesna),eskiviramo cjepljenje, pa nisam bas pratila otkad je na ovoj kilazi....mislim,ni ne pada mi na pamet da ju vazem dok ne vidim ovakve neke diskusije....
ups,sorry amsterdam nisam vidila tvoj post izmedju..
po meni sve OK (mozda cak i malo previse obroka a tek 8mj,ja sam tad bila na 2),samo bi ja te pahuljice za dorucak zamijenila sa "pravim" zitaricama pa da dorucak bude hranjiviji...dakle,kuhaj tu zob,proso ili rizu....ja ujutro nemam prije posla 30min vremena za to ali zato skuham prije spavanja.....
Gle, ne pravim ja pompu niti se brinem, a nemam ni razloga jer je sasvim fino proporcionalan i napreduje kako treba. Nama krivulja pada od 4. mjeseca. Prije je dobivao po 900g, sada jedva 200, 300, nekada ništa i po meni je sve to u redu. Htjedoh samo utješiti leonisu, jer naša nama prijeti sumnjama u moguće neke metaboličke poremećaje a ne vidi stablo od šume. Živo dijete, dobro i kvalitetno jede, lišeno šećera i svega što ih dodatno zaokružuje i sitni roditelji. Ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno.
Svakako treba neke stvari pratiti, a najbolji pokazatelj je zdravo i veselo dijete. Moj sad stvarno lijepo jede, tezinom se sad ne opterecujemo jer je zdrav. A kad je bio bolestan i slabo jeo i bio na infuzijama svako malo, onda naravno da se kao roditelj brines i trazis da li mozda grijesis u necemu. I naravno da nije bas ugodno kad ti doktorka mase sa papirima i tablicama i klima glavom. Najgore mi je bilo kad nas je dezurna pedijatrica na hitnoj pitala da li je moje dijete kronicni bolesnik, a mi s upitnikom sto to ona zeli reci....
12 mj 9 kg i koji gram - definitivno necemo utrostruciti porodjajnu tezinu (koja je bila 3,90 kg a vidjela sam maloprije da je s 3 mj imala 6,15 kg).utrostrucena bi trebala biti 11,7 kg sada. Stariji je skoro utrostrucio u tu dob (4,5 porodjajna -13 kg sa 12 mj). Kako vi stojite s tim utrostrucivanjem na rodjendan?
Mi smo s godinu dana imali točno 9 kg, a rođena je s 3350, dakle, nije utrostručena. Dr nikad nije a rekla oko toga, dapače, sjećam se da je sestra kod mjerenja komentirala kako je sve školski.
eto, leonisa, mislim da smo sve zaključile da se ne trebaš opterećivati :*. tak da uopće ne kužim zakaj vam je prepisala tu dopunu hrani...
moja ima 1 i pol kruti obrok i sve ostalo je cica, giba se na 100 načina, osim što još ne puže, valjda već ima barem 70 - 72 cm (imala je prije 2 mj. 68), kaka 3 puta dnevno i svejedno je potfutrana. ono, ne faldasta ko reklama za Michelin, ali je ima. iako ju svi zovu bucka jer ima u nekim pozama izraženiji podbrdak, u tijelu je sasma oke. stvarno mi ne ide u glavu to tovljenje na kojem sad, izgleda, inzistiraju.
mene je moja pedica frapirala pitanjem "sjedi li već samosatlno?", kad je mala imala 6 i pol mjeseci, a ja bila sva ponosna što je mala skužila okret s leđa na trbuh, kakvo fa*ing sjedenje????. sad za cca 16 dana idemo opet, kad bude imala 9 mjeseci, i ziher me ne bude pitala "puže li već?" (iako ni to ne radi, hahaha), nego "zna li tablicu množenja?" :mrgreen:. i uopće se ne kanim uzrujavati jer vidim po djetetu da mu niš ne fali. kako po pitanju dojenja i mnogih drugih stvari "svaka mama zna najbolje za svoje dijete", tako, vjerujem, da je i stručnjak po pitanju prehrane, odnosno kilaže djeteta, onak instinktivno, i da je sve to oke :*. osim ak joj instinkti ne nalažu da tovi dijete od 11 mj. smokijem ili krafnom, ko moja susjeda, hahaha, ali oke, odstupanja uvijek postoje :P. kak se ono veli: u svakom žitu ima i kukolja .
Ima 22 meseca i nije utrostručila.
A sva je bucmasta i jede male količine hrane.
Ja se ne bih složila. Ne mislim da leonisa treba poludjeti od brige, ali obratiti pažnju i "podebljati" hranu treba.
Dijete ima ako dobro pamtim 7,5 kg s 13 mjeseci, izgubilo je malo na kilaži, slabo jede i ima u obitelji slučaj bolesti vezanih za probavu.
Meni to izgleda kao dovoljno za obratiti pažnju, a ne mahnuti rukom.
Ponavljam, nikako ne poludjeti od brige, ali meni to bome ni nije za zanemariti.
leonisa, a jel pije taj dodal prehrani? Moj je vec dugo vremena na tome (nije ovaj koji se spominje ali jest nesto slicno, bez laktoze je).
I ja se slazem. Ne kao frka panka vec kao briga savjesne majke kao sto je i pocela uostalom poduzimati nesto
Nadovezivala sam se na Anemonu a u medjuvremenu je postala S2000
Od kad idu kapare?
Smjehuljica ima 20 mj i traži ih.
oke, Anemona, kad to tako brojčano staviš, zbija "zvuči" premalo, ali se ne uzima u obzir faktor bolesti i štrajk s obrocima, kao niti pojačana djetetova aktivnost.
moj sin je rođen s 3380, a s 4 mjeseca je jedva imao 5 kila, jeedva. a samo je jeo i spavao, dakle nije se gibao. pedica nije niš komentirala. a kći mi je rođena s 3140 da bi s 3 mj. imala 6 kila. no i ona je, otkad je zimi 14 dana imala zaštopan nosić, jedno mjesec dana slabije jela i kao da nam se prekinuo taj niz urednog dobivanja na težini. ne velim da dobiva premalo, ali mjesečno jedva dobije 250 gr. meni ne izleda mršavo. oke, leonisi je njezina počela izgledati mršavo, ali isto tako je možda i narasla, odnosno izdužila se.
ne velim da treba zažmiriti, ali opet, ne se previše optrećivati ako vidi da u ostalim segmentima lijepo napreduje. na to sam mislila :*.
Pozdrav cure, zene!! Pratim vas mjesecima i imam samo rijeci hvale, puno ste mi pomogle (imam bebicu od 7,5 mj.) Moje pitanje je da li je itko od vas stavljao voce, povrce u sodu bikarbonu , koliko dugo i u kojem omjeru ? Navodno cisti od pesticida... Unaprijed hvala.
malo sam se opustila.
skuzila sam da je shema da hoce sama jesti.
istina da tako pojede manje, al bar pojede.
pojede i ono sto hoce. pocela je imati "ukus", pa bira.
neki dan je smazala cetvrt orade, dok jucer nije htjela jesti bolonjez kojeg sam napravila tako da i ona moze jesti.
a za veceru je pojela pola americke palacinke.
putar joj je sladak. mlijecni proizvodi (pa i onaj ko grcki jogurt) kisel.
vise joj ne brojim zalogaje.
cak je imala skok, neku noc se nasisavala do besvjesti, i odmah osjetim kako su mi sise "punije".
i pocela je piti vodu. ne puno, al bar nesto je.
i trojke joj izgledaju ko da ce se odvaliti komad mesa. samo da vec jednom izbiju.
leonisa odlično! Možda je i tvoja opuštenost imala doprinosa. :-D
Trebam li reći da je moj gospodin odlučio odbijati sve što nije kruto. Tako da mu mlijeko sada jedino prolazi kao kaša sa žitaricama. :roll:
Tiziana, hvala!!!
Imam glupo pitanje ali tko pita ne skita:
Beba 8ipo mjeseci, mogu joj dati nektarine umjesto breskvi? Jer imam mogucnost nabavit domace nektarine, meni se to sve cini isto nego bolje da pitam
Naravno!
leo, Pediasure se tu pije kao voda. Kupuje se slobodno u svim ducanima i daju ga i onima kojima eventualno treba, a i onima kojima ne treba.
BLW je potekao odavde: http://www.rapleyweaning.com/
Nama ne ide, ni BLW, ni kasice, ni nista. Ali nema veze, za sad. Malo nas pedijatar tlaci, ali ja sam mirna.