:mrgreen:
Printable View
Ima od WHO-a Covid myth busters quizz, zbog Trumpa (i njegovog utjecaja) su morali stavit pitanje: Covid can be cured by bleach - True or False. Kratak je, prema tom kvizu više nema priče da se može prenijeti cipelama (u našoj školi dezinficiraju obuću, špricaju ih valjda po rukama i cipelama kad ulaze).
Možda bi najbolje bilo promućkati pa ispljunuti. :mrgreen: Ali šteta da se baci dobra rakija pa možda može cijela obitelj promućkati istu, ha? :lool:Citiraj:
najbolje je svako malo popit rakije
Kaj nisu neki s varikinom ispirali usta?
Sent from my iPhone using Tapatalk
he he. Bome sam ja nakon potresa svaki dan popila po čašicu. Bolje od normabela. No nakon nekog vremena sam ipak prestala da mi ne pređe u naviku.
Al nisu ni naši stari bili ludi - ipak je to narodni lijek
I u školi od M. se isto dezinficira obuća, tako da po meni ne treba previše ni krivit ljude za razne ideje koje dobiju. Uostalom, i dalje stoji da peremo ili dezinficiramo ruke, kako ne bismo prljavim rukama dirali nos, usta, oči. A šta onda ne bismo i ove potonje dezinficirali, moram reći da logika nije nerazumna :D.
Meni se cini da vi mislite da se ja zezam :lol:
Ne, zbilja pise. A ja sam kod zubara morala isprati usta s necim na dolasku.
https://www.mdr.de/brisant/mundspuel...orona-100.html
Veli da treba 1 min grgljati. Testirali su neka sredstva iz drogerija, neka od njih nisu za one s problemima sa stitnjacom, a neka farbaju zube. U svakom slucaju smanjuje se kolicina virusa pa stitis okolinu, a mozda se smanji i intenzitet zaraze.
Rizicni prostori su zatvoreni prostori. Javni prijevoz, kafici i sl. Nista posebno.
Negdje je pisalo da nije jasno koliko cesto bi trebalo grgljati. (nista ne pise koliko rakije treba drmnuti, ni koliko cesto :lol:)
Ne kuzim ni zasto svuda pise da bi trebalo to kao standard uvesti odmah nakon uzimanja brisa.
Dezinfekciju? Vjerojatno zbog toga sto u vrijeme uzimanja brisa, pogotovo u zatvorenom prostoru, postoji mogucnost udisanja virusnih cestica. Ono, nema maske da pokrije nos, a veca je vjerojatnost da virus boravi u zraku, u aeorosoliziranom stanju, u prostoru gdje se radi bris upravo na COVID.
Mi trenutno kod zubara ispiremo usnu supljinu hidrogenom (u nekom omjeru, ne znam kojem), umjesto klasicnog Listerinea. Ja sam prije i poslije pregleda naspricala nos i progrgljala povidon jod (Betadine). Slusam muza. :lool:
Ovo kod zubara: se to grglja i ispljune ili se grglja i proguta?
Britanski NHS je objavio usporednu tablicu simptoma za covid, prehladu i gripu koja može biti korisna:https://www.theguardian.com/world/20...-flu-nhs-guide
Čudno mi da među simptomima covida uopće ne spominju gubitak njuha i okusa.
Tablicu nije objavio NHS, vec su je sastavili ovi iz Guardiana, a za izvore su naveli NHS, WHO i CDC, tako da vjerujem da su mogli nesto i propustiti.
Ima uzasno puno takvih tablica, od novina i skola, do medicinskih ustanova ili osiguranja. Svaka se malo razlikuje od sljedece.
može i iz iste boce :mrgreen:
nego ovaj tjedan u dvije različite škole, viši razredi, na roditeljskom sastanku razrednici rekli da će uskoro ići online nastava.
znači nije rekla-kazala, nego moje dvije prijateljice.
nakon prve sam ostala malo skeptična, kad mi je i druga javila, baš sam se zamislila.
Interesantan članak!
ovaj dio pogotovo!
"Proučavanje T-stanica može također pomoći rasvijetliti neke misterije vezane uz covid-19, poput one zašto su djeca iznenađujuće pošteđena ove zaraze, zešto različiti ljudi reagiraju različito i zašto mnoga djeca i mladu ljudi uopće nemaju simptoma."
https://www.jutarnji.hr/life/znanost...ogada-15019955
U školi mog sina (gimnazija) od početka godine idu po B modelu i jučer smo upravo dobili plan organizacije nastave do kraja polugodišta prema kojem će se većem broju učenika omogućiti nastava u školi, uživo.
Dakle, i dalje ide kombinirana nastava, ali po takvom obrascu da što više učenika fizički dolazi u školu.
Tako da bih se složila s idejom da razrednice govore iz uvjerenja, a ne po službenoj obavijesti.
Al koliko sam skužila, škola gost u našoj ima stalno nastavu u učionicama. Ovih naših je očito previše.
Osobno se nadam da će se brzo za stalno vratiti u klupe
Kao da to nije pisalo u tablici kad je popodne tu stavljen link [emoji848]
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Njihovih razreda je 26, naših 32.
Ali nije to sad poanta, nego da škola očito nastoji što veći broj učenika zadržati u nastavi uživo, što je suprotno od priča da "uskoro svi prelaze na online". Vjerojatnije mi je da se škole spremaju za situaciju da više razreda bude u samoizolaciji, pa da se mogu lako prebaciti s jednog modela na drugi.
X
Imali roditeljski, prvi razred srednje pa nas je i ravnatelj došao pozdraviti. Oni će nastojati što duže zadržati u nastavi, imaju opcije za razne situacije. Imamo učenicu koja je u samoizloaciji(došla je iz Ukrajine pa je preventivno) ona ima nastavu online. Prof tjelesnog je u samoizolaciji on je se isto online organizirao.
Po njegovim riječima nadaju se da će sto duže ostati u školi.
Sad ne znam kak je to prije bilo
Ali kod moje cca pol ide na vjeronauk ,a iz drugog razreda isto cca pol,i sad njena polovica je jednom razredu ,druga polovica etičara u nekim drugom razredu,oni iz drugog razreda vjeronauk u trećoj ,a etiketi u četvrtoj učionici
I sad žena iz vjeronauka trči iz prvog razreda u treći i svakom drži pol sata,žena iz etike isti trči iz drugog u četvrti i svakom drži po pol sati nastave.
Kod mog velikog prije korone imali su svaki puni sat
Klinac osnovna imaju mogućnost izborne informatike i sad u učioni SMIJE biti Max 28 klinaca bar tak veli koji,sjećam se da je nekad bilo 21 računalo,i eventualno je bila mix info ,i sad veli on pol ih mora biti SAMI u svojoj učionici ,a pol na informatici i obrnuto,ima ih SAMO 28 u razredu i svi su pisali izbornu info.
Aha, evo i oni napominju: This article was amended on 19 September 2020 to include a loss of taste and/or smell as a common symptom of people with coronavirus.
Ne znam detalje jer nisam zaposlenik škole, mogu samo zaključiti na temelju onog što piše u mailu koji smo dobili. A u mailu stoji da "prostorni kapaciteti omogućuju istovremeni boravak tri generacije učenika u školi", a da se drže pritom propisanih mjera.
Očito su, nakon uhodavanja nove situacije u prva dva tjedna, vidjeli gdje ima prostora za poboljšanje.
tako se i meni čini
maturanti su bili svega dva dana na nastavi, sad će stalno biti u školi
probali su, pa uvode poboljšanja.
meni je drago što će sad mjesec dana stalno u školu...
dva dana onlinea su bila takva da je nakon svakog sata došao u kuhinju i od napora i dosade otvarao hladnjak...:mrgreen: ja mislim da bih i ja tako...
Hvala na odgovoru. Vaša škola je očito poduzetna i prilagodljiva situaciji.
Misliš li da bi se isti princip (stalnog prisustva na nastavi) mogao (ili morao) primijeniti i na 8. razrede, koji su pred upisima?
Nije da me itko pita za mišljenje :mrgreen: i da će me itko poslušati, ali, eto, mislim da bi se i njima morala organizirati puna i prava nastava... Čisto da nisu uskraćeni u odnosu na one koji idu po A modelu...
Naša škola zasad nema za to sluha :unsure:...
Moram malo pohvaliti moj dragi grad za organizaciju vinkovačkih jeseni. Posvuda punktovi za mjerenje temperature i dezinfekciju ruku, u centar se nije moglo ni ući bez toga. Danas pred mimohod su se dijelile maske i mala dezinfekcijska sredstva, sa grbom grada. Baš prikladno turistički. :)
Ali :mrgreen:
Sumnjiva su mi ta mjerenja bila. Meni stalno mjerilo temperaturu 35,2 do 35,5. Mužu čak 34,1. :lool:
Ne mogu reći, u dva navrata sam vidjela da neke ljude nisu pustili jer im je pokazivalo 37,5 ili više, ali ipak mi se čini da je to sve malo namješteno, odnosno smanjeno s obzirom na naše poprilično nenormalne temperature, pa se pitam kolika bi i tim ljudima bila da su mjerili kući na normalan toplomjer.
I meni ti brz kontaktni pokazuju jaako malu temp,u stilu36.3 ,što mi nije nikakva temp bar ne kod mene
Vecina beskontaktnih ne pokazuje dobro temperaturu, nesto je i do mjeritelja. Meni na poslu mjere svaki dan. Ako se zbog neceg malo smrznem ranom zorom, imam 34 temp. Vecinom su neke do 36,5 temp. Kod nas ne pustaju iznad 37,2. Mi imamo doma jedan, taj vecinom pokaze 36,5 ili 36,6 C.
Uglavnom, nema do živinog termometra.
Hahaha da, mi smo organizirali nekoliko stvari pa sam se namjerila, neki su pozdaniji od drugih, a mjere su takve da ako je 37,1 - panika, ne ulazi. A ako pokaže da si klinički mrtav, nema problema, samo naprijed
Ali super za Vinkovačke jeseni, to je to ustvari, skoro sve se može održat, samo uz ograničenja i puno više posla
Zanimljivo granični gradići-sela Goričan i Đurmanec s ne baš puno stanovnika,ali velikim područjem postali žarišta.
Uvjerena sam da ceoni pistolj toplpmjeri ne mjere vrijednosti ko zivini, tj da su bazdareni / namjesteni na nize, ja na ceonim imam temp 35.6, namjerila sam.se bazalnih temp valjda 10 god zivota na zivinima i znam da to nije moja temp. Zato sam od zene sa ceonim (a bilo 15 stupnjeva, 7 ujutro), s 36.9 bizala ka luda :).
Ma i sama povrsina utjece na rezultat. Mi imamo na poslu laserski za neke pokretne dijelove pa ako ne namjestis parametre za odgovarajucu podlogu, fula desetke stupnjeva. Tako da pretpostavljam da ce i sminka imat neki mali utjecaj, ili masnoca koze, bore i sl. To su male razlike, npr pola stupnja.