Potpis na sve i za naseg sina.
Printable View
moja na prvi rodendan :) baš onako samostalno, više koraka odjednom
Potpis. Naša H. je prohodala s 15 i pol mjeseci. Sve bilo školski, okretanje, posjedanje, puzala je 6 mjeseci intenzivno, već smo bili ludi od brige. Jednostavno je bila i ostala takva i danas-teški ziheraš. Nije prohodala dok nije bila apsolutno sigurna u sebe, ali zato se ne sjećam da je ikad pala otkad je prohodala.
Evo i nas: hoda sa 10.5 meseci. Sa 6.5 je u isto vreme poceo i da sedi, puzi (ali nepravilno prvih mesec dana) i stoji.
N je propuzala sa 6 mj-i bila je ko metak:-)
a prohodala par dana nakon rođendana-samostalno
moj se sa 8 mjeseci posjeo, propuzao i podigao na noge, s 11 mjeseci je prohodao samostalno.
mi smo 12.02 napunili god dana i sad sve stabilnije hodamo!!!!
sinovi su mi prohodali sa 11,5mj
a curka je bila stvarno aktivna i živahna i prohodala je sa 10,5mj
odmah je bila stabilna,nije bilo padova,na našu sreći
L je samostalno prohodala s 13 mjeseci, do tad je naveliko puzala. Nikad ju nismo forsirali s hodanjem tipa da smo ju držali za ručica, a ona da hoda.
m prohodao s nepunih 9mj ,,,,otad trči
ne znam gdje bi postavila pitanje, a glupo mi je otvarati novu temu, ima li netko slično iskustvo..... M je samostalno prohodala 15-tak dana iza prvog rođendana, ali je još dugo do skoro prije 20-tak dana voljela da joj se daje ručica (samo jedna, nikako nije htjela obje)..... nekako je valjda bila ziherašica, ovih zadnjih dana (pogotovo danas) je skroz podivljala, sad više ne hoda, sad bi trčala, ali ono što me muči vidim da još nije nešto extra stabilna i jednostavno protrnem od straha svaki put kad krene sama hodati prema nečemu..... ona doslovno leti, a poprilično mi djeluje lelujava, imam osjećaj da ona misli "znam hodati, sad mogu trčati".....kada su vaši bili stabilni na nogama, a koliko nakon toga počeli trčati (mislim onako brže hodati)?
Kod mene je potpuno isto. Maleni ima 13 mjeseci i prelazi po nekoliko koraka izmedju nas kad ga zovemo, inace se ne pusta sam, drzi se za namjestaj, zid bilo sta, ako nema dalje onda sjedne i puze. Ali to kad se pusti izmedju nas ili kad m damo ruku ili se barem drzi za moju suknju - trci. I vristi od radosti. Jednostavno ne zeli hodati polako. Da samo malo uspori mogao bi hodati samostalno. Ovako, i meni djeluje kao da je sav na oprugama i samo leti...
I moj sa 13 mj., prije toga je 5 mjeseci puzao i hodao (trčao :)) za jednu ruku i namještaj i tu i tamo napraviti par koraka samostalno.
Teški ziheraš :)
moj prohodao ,samostalno bez držanja, 3 dana prije prvog rođendana.
a diga se sam na noge sa 7ipo mj.i po vrtiću se pridržava.
Sa 18 mjeseci i 11 dana. Nije imala nikakvih smetnji, jednostavno je takva i karakterom: oprezna i s ljudima i s novim iskustvima.
Bas me interesira je li itko prohodao kasnije od nas?
Sa god i 10 dana prvi koraci, a nakon mjesec ipol hoda ko velika :), diže se iz čučnja, ma pravi zvrk. I puno je pažljivija i spretnija od rođaka koji je prohodao prije god dana.
samostalno negdje sa 13 mjeseci, a prve korake radio malo prije prvog rođendana
Klinka sa 11mj a maleni sa 15mj,ali bome kad je prohodao bio je čvrst kao stijena na nogicama.
Moj je prohodao malo prije 11 mjeseci čini mi se da je bio nestrpljiv da i to isproba, ali je bio strašno nespretan, napadali smo se puno!!
Lorena je propuzala sa 5 mj i 20 dana, tad je i počela sjediti samostalno, tj sama se posjedala, prije bi se posjedala ako se uspije uhvatit za nešto, u kolicima npr i slično! Sa 7 se počela dizat na noge, a sa 9 je sama prohodala,, bez mojih ruku i sl, baš sama.
i mogu reči da je jako spretna, bila i ostala... sa 11 mj je več znala sič sama sa 2 stepenice u stanu! :-D
Sa 6 mj se dizao na noge, pravilno, iz iskoraka. Tek sa 11 i par dana je prohodao prvi put. Dakle, pustio se i hodao po cijelom dnevnom boravku, ne samo 2-3 koraka. Sljedeći dan je zaboravio hodanje i nastavio je puzat kao da se ništa nije dogodilo sljedeća 2 tj. :unsure: Onda se naučio dizat iz čučnja bez pridržavanja i tako bi stajao i "plesao". 2 dana kasnije, tjedan prije 1. ročkasa, je (opet) prohodao i odonda ne staje. Sad ima 13 mj i trči, skače, penje se i silazi po stepenicama....
moja curica je prohodala s ravnih 12 mj
mladja (doduse minutu mladja lol) sa tocno 11 mjeseci, starija na 1. rodjendan.
s niti 11 mjeseci.
i to je protrčao :mrgreen:
Sa 8 meseci je počela puzati unazad, a sa 9 unapred. Nedelju dana kasnije se digla i krenula hodati pridržavajući se za stvari, a desetak dana pre rođendana se odvažila i napravila par koraka sama. Od tada više ne miruje.
Blizici:
Curka se iz potrbuske polozaja pomalo dizala na rucice za 4,5, propuzala vojnicki sa 5, puzala cetveronoske i naprijed i nazad sa 7, tako nekako se sama stavila i u sjedeci polozaj. Ustala se na nozice i hodala uz trosjed i barikade od jastuka trosjeda sa 8 mjeseci. Prohodala na 1. rodjendan. Bolje reci protrcala. Nikada je nismo vodali za rucice niti oslanjali na nozice niti posjedali. Sve su oni sami obavljali.
Maleni je propuzao unazad sa 6, sa 7 mjeseci je vec picio cetvreronoske gdje god je htio. Sa 8 se digao na nozice i hodao uz predmete. Sa 11 mjeseci prohodao i to vrlo stabilno kao i seka. Ni njega nikada nismo vodali za rucice, posjedali i sl.
Iskreno, obzirom da su blizici i nedonoscad, mislila sam da ce to ici malo sporije i smatrala to darom od Boga mamama blizanaca. Medjutim nema pravila.
Prvi samostalni korak s 13 mjeseci :)
Starija je prohodala sa 13mjeseci, a mlađa sa 12. :)
hm moja cura ima 13 mjeseci i još ne hoda, stoji sama, ophoda uz namjestaj ali ne hoda, kako je potaknuti da hoda , i da li je to potrebno
pa oja je bas ono pravo prohodala s 13 mjeseci ....mi smo bili kao neki lagani vjezbaci od 3-4 mjeseca više pod nadzorom liječnika zbog tortikolisa, samo bebe ne treba forsirati ako nije veci problem.vjeovatno je tvoja beba ziheras....
a gdje ti je presa? moja ce 13mj za koji dan,hoda uz namjestaj postrance ima mjesec sigurno...i sve je sigurnija u tome....pa kad bude sprema krenut ce sama,ne opterecivam se time uopce....sto nije bolje da to bude i mjesec-dva kasnije pa kad prohoda i bude sigurna u sebe bude manje padova nego ako ti to postignes nekim forsiranjem?
ma meni nije ali osječam pritisak okoline, pa kako to da ne hoda, pa trebao bi moći hodati to je zato što nije puzao tko zna možea nema dobru motoriku blA BLA svašta sam čula, i iskreno ponekad se brinem
Moja je prohodala sa 13 i pol mjeseci.... i to odjednom... nismo koristili hodalicu premda smo je imali u kući, kada je prohodala bila je jako stabilna , nije ni jednom pala....
moja je prošla 14mj i još ne hoda samostalno.hoda uz 1 ručicu, sama uz namještaj.pusti se od namještaja do mene i napravi par koraka..nekad i više. ja se uopće s tim ne zabrinjavam. so 18mj je normalno. fizijatar je rekao da je važno da djete puže, a kad djete prohoda-to je nebitno.
starija s 13 mj,a mlađi sda ima preko 13 mj al još ne hoda samostalno, puno puže, pridržava se uz namještaj i tako, a k tome je krenuo i u vrtić.
Bitnije mi je da kad prohoda ne pada nego da prohoda pa svako malo da završi na podu.
moja cura 14 mjeseci isto tako napravi tri koraka, i padne na guzu, i pridržava se uz namještaj, valjda će skoro
pustite okolinu i priče baka i djedova. Vaše dijete će prohodati kada za to bude spremno i najbolje ga je pustiti da samo to savlada bez ikakvog poticanja ako nije u programu vježbanja pa da treba raditi na stopalima. Znači nikakve hodalice, vaše držanje za ručice i šetanje djeteta. Već neka hoda uz namještaj i kada savlada balans i postane gravitacijski sigurno početi će samostalno hodati. Svako dijete je drugačije i ne treba ih uspoređivati. Razvoj djeteta ije natjecanje,mnogi misle da time što kažu da je njihovo dijete prohodalo sa 10 mjeseci da je napredno dok mi terapeuti i fizijatri znamo da je je to isforsirano i preuranjeno te će se ispoljiti kasnije na neki drugačiji način jer dijete nije pravovremeno to samo savladalo kada je njegov motorički korteks za to bio spreman.