dok si pod mojim krovom frazu necu nikad zreci jer mi na usi izlaz.
nadam se da cu u startu uspjeti u tome da se uopce ni ne dovedem u tu situaciju....
Printable View
dok si pod mojim krovom frazu necu nikad zreci jer mi na usi izlaz.
nadam se da cu u startu uspjeti u tome da se uopce ni ne dovedem u tu situaciju....
ako smijem primijetiti
jedno je da djeca znaju da su stan i inventar vlasništvo roditelja - mislim da nema djeteta koje to ne kuži
a sasvim drugo ako im se to stalno nabija na nos (i meni je dr Huxtable išao strašno na živce s tim)
slim da nije poanta u MOJOJ vazi vec u cijenjenju nekih stvari.Citiraj:
yaya prvotno napisa
a samim time i cijenjenju drugih i njhovog truda i rada.
naravno, ovo je dvosmjerno.
također, dr Huxtable mora da je fulao u razvoju osobne odgovornosti svoje djece :mrgreen: čim je morao toliko puta reći: ja sam bogat, a ne ti, zaradi pa troši...
Nemoj biti. Možda nećeš izricati maloj bebi, predškolcu ili školarcu ... ali raspojasanom srednjoškolcu lako moguće da hoćeš. Ne prijeteći kako zvuči, ali recimo nekako ovako: "OK, slažem se da ti to neodgovara/smeta/želiš drugačije, ali dok se ne osamostališ to jednostavno nije moguće.Citiraj:
ronin prvotno napisa
A to ti je samo malo uljepsana verzija.
mene smeta sto se prica kako djeca savrseno znaju manipulrati s nama.
a mi kao to isto ne cinimo s njima.
"ajde, pojedi tu blitvu pa idemo u park", "ajde, pokupi svoje igracke pa cemo tek onda gledati crtic", "ajde ovo ajde ono"....
od kud mi sad ovo....
juce smo bili na roditeljskom za vrtic i receno nam je kako se ne smjemo skradati vec se pozdraviti s djetetom pa tek onda otci. ofkors. no opet, ne smijemo pasti na spiku poput ja placem, daj mi jos jednu pusu, pa jos jednu pusu, pa jos sto i tako u nedogled. vec reci i otici.
ok, kod nekih to pali.
ali ja sam primjetila kod svoje da se u pravilu moze s njom dogovoriti.
mozda ce fakat odbjati nesto uciniti. vrstat ce, bacati se, lupati.....i odbijati. sto cu ja vise tada navaljivati, prijetit, forsirati, ona ce vise odbijati.
no ako ju pustim da isprotestira (ako se nema vremena, preknem protest njeznim zagrljajem i preusmjeravanjem paznje), popricam s njom, zagrlim ju i ponovo zamolim isto, ucinit ce to.
zasto se to smatra manipulacijom? zbog cega je pozeljno sasjeci u korjenu?
Hmmm... u situaciji zvanoj "vrtić" jednostavno nisam sigurna. Da, nešto drugo, ali vrtić (bar iz početka) može u nedogled.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Nakon dvije vrtićke godine moja je opet počela s dugim opraštanjem, ali tada nisam odlazila iz vrtića dok se ona sama nije osjetila spremnom otići s tetom. No, mislim da to nije isto. U početku svi imaju isti problem adaptacije, kasnije su to individualni problemi i ne smije ih se zanemariti. Što ne znači sa se ovo na početku smije... kužite me.
Slažem se da nije manipulacija već tuga zbog opraštanja s roditeljem.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
A ovo s korijenom ... - gore sam nešto pisala na tu temu, adaptacija u vrtiću je jednostavno dvosjekli mač.
Želim vam da vam zbilja bude po dogovoru! :)
da, istina je da je vrtic posebna prica, iako sam ja sebi ostavila par mjeseci za njenu prilagodbu :mrgreen:
istina je i to da u roku keks vidim oce li ona nesto dobrovoljno uciniti (odmah ili nakon tantruma) ili nece....poput ciscenja nosa.
tu fakat idem ko flaster.
ali uopce mi se ne svidja ta postavka i uvrijezeno misljenje da manipuliraju. oni samo idu dokle mogu, bas kao i svi odrasli ljudi. krecu se unutar granica a mi smo ti koji ih pomicemo i onda optuzujemo djecu da s nama manipuliraju.
(AM, di si pisala o adaptaciji? jako me zanima?)
Bar ljepše zvuči.Koliko puta nas sama intonacija i naglašavanje riječi u verbalnoj komunikaciji izvuče iz svađe(ili obrnuto)...zašto ne bismo kao roditelji to barem ljepše rekli? :)Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
to jako dobro JJ objasnjava u knjizi reci ne gdje govori o osobnom jeziku i skladu rijeci, tona i gestikulacije u odasiljanju poruka.Citiraj:
ronin prvotno napisa
pa da se ponovim po 100x: objašnjenja rastu skupa sa djetetomCitiraj:
mama courage prvotno napisa
za nju od 2,5 god postoju mamine, tatine i Nerine stvari/igračke/roba/četkica za zube/pasta za zube ... a postoje i nedefinirane stvari (pod , zid, WC školjka ....)
ozbiljnije shvaćanje vlasništva ne očekujem prije 18-20 god
Ma nigdje, nespretno sam se izrazila.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Ček, mislim da ipak ima jedan odličan Mendulin topic na tu temu, samo se ne sjećam naziva... ak' šta izroštam...
nije sva manipulacija negativnaCitiraj:
leonisa prvotno napisa
a tad sijedi objasnjavanje zajednickog vlasnistva i suvlasnistva :lol: :lol:Citiraj:
ozbiljnije shvaćanje vlasništva ne očekujem prije 18-20 god
L. takodjer zna da je nesto njeno, mamino il tatino. ali to je, manje vise, sama pokupila.
rijetko kad se dovedemo u situaciju- oprez/zabrana, to je mamino/tatino.
cak je poticem da veli da je to i lein auto :mrgreen:
mislila sam da mislis na post iznad, ali rekoh, daj jos ak ima :)Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
sam da pretraznik proradi pa cu ga naci :)
Poznavajući tebe kladila bih se da ćeš reći da je manipulacija - manipulacija. To samo za mene i Emsu postoje dvije vrste manipulacije. :lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
jel bi pozitivna bila poticanje? :mrgreen:
sori, ne pada m na pamet koja bi to bila pozitivna..-..
Oprostite što upadam ali:
moram vam prenijeti riječi moje carice Maje, nema tu puno filozofije. A Juulovskija sumnjam da može biti. :*Citiraj:
Maja prvotno napisa
jooooooooooooooooooooooj :oops: :oops: :oops:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ima mjesta poboljšanjima, ali hvala ti, dirnula si me :love:
:mrgreen: sa 21.g. dobiti će Elaborat etažiranja, ako treba 8) :lol:Citiraj:
leonisa prvotno napisa
gle, jasno naglašavanje To je moje! koristim kad mi uzme nešto moje i kreće u uništavačko-istraživački pohod (npr. sjenilo za oči) a blaže verzije nisu upalile
dakako kad vidim da istražuje nešto krhko, objasnim joj, zadovoljim bar dio znatiželje ... zamolim da mi vrati krhku stvar , jer je moja
obično pali
ne takoCitiraj:
leonisa prvotno napisa
pitaj se kad je manipulacija negativna
po meni kad ima negativan cilj: nekome nanijeti zlo
gdje bi strpali umiljatu zamolbu?
kad sugovorniku ne možemo jasno objasniti razlog imamo dvije opcije: zapovijed ili manipulacija
evo ti jedan primjer manipulacije:
- bili smo u parku, sinoć
- nije htjela doma , kliza, kliza, kliza
- rekla samo joj još 2x i mi želimo ići doma jer smo ja i tata umorni i gladni i hoćemo ići kući
pristala, nakon 5 min
mi nismo bili umorni nego nam je dosadilo
ronin, to što je moja šmizla već sad vlasnica krova , ne znači da se tako može i ponašati. koji sam ja tek licemjer, al... zabole me. :mrgreen:
a za ostalo potpisujem AM :*
to je laž, dušo moja, nije manipulacija. (tepaš si k'o hebrang) :mrgreen: i u čemu je problem reći: NAMA JE DOSADNO!! ja to svojoj stalno govorim i gle, dijete sasvim normalno... barem za sada :lol:Citiraj:
- rekla samo joj još 2x i mi želimo ići doma jer smo ja i tata umorni i gladni i hoćemo ići kući
pristala, nakon 5 min
mi nismo bili umorni nego nam je dosadilo
ti se uvijek izvijaš u svojoj komunikaciji s njom, tebi umjesto jedne konkretne rečenice treba 20-tak da "udobrovoljiš" svoj pomladak. meni je fascinantno tebe čitati, al brate moj, i zamorno.
Takodjer, meni je samo citati o tome previse, ne mogu zamisliti da se tako odvijaju razgovori izmedju mene i malise. Svaka cast, MGrubi, ako to tebi ide prirodno, meni bi neko morao pisati tekst i ja ga uciti napamet, koliko mi je to strano.
o ja to ne vidim tako...manpulacija je kad navodis svjesno ili nesvjesno da netko ucini nesto svjesno ili nesvjesno protiv svoje volje. nesto sto prvobitno ne zeli.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
razlicito od uvjeravanja.
jer ovo je bas navodjenje. sa jednim osnovnim ciljem da se ucin nesto sto ja hocu zelim.
meni je to uvijek u negativnom kontekstu.
i da....ja joj velim idemo doma.
ak joj objasnjavam zasto velim joj zasto...jer je vrijeme za nesto drugo sto imam u planu ili mi se jednostavno ide.
i velim idem.
i pitam ju jel ide i ona jer ja odoh.
uvijek dodje.
moje je ocu li joj udovoljiti i dati extra 5 minuta.
poceo je strah od odvajanja :lol:
leonisa, jesi ga precizirala :mrgreen:Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Slažem se s tobom. Meni je manipulacija isto nešto negativno.
Pa radije reći što ti je na duši nego se izmotavat. Kud puklo da puklo :mrgreen:
Da budem u duhu topika: meni je to totalno juulovski. Ja stvarno bez grižnje savjesti znam reći da mi se neda čitati priča. Ne sad da nemam naočale i sl. već da mi se baš neda.
i ja sam pocela bez griznje korstiti nedamise
no opet uspije posjest me na balkon da gledam kako bere bosiljak i prevozi ga u kolicma 2m lijevo pa 2m desno...bez obzira sto velim da mi se neda. obicno ide- mama sjedi tu. neda mi se. dolazi i prima me za ruku, mama sjedi tu. gegam se, L. neda mi se, ocu sad to i to. vuce me na balkon, mama sjedi tu. odlazim na balkon, ali L. fakat mi se neda. posjeda me na stolicu, mama sjedi tu. sjedam ok L. malo cu tu sjedit pa idem nazad.
ne to nije manipulacija :mrgreen: to je moja nemogucnost reci u datoj situaciji ne, necu i gotovo :lol:
Moram se sloziti s kolegicom Leonisom po pitanju manipulacije :mrgreen:
Manipulacija je tocno to - ne govorenje iskreno sto hocemo, nego to pokusavamo dobiti na prikriveni nacin (moze biti i: ajme sto sam zedna :mrgreen: )
otisle smo u filozofiju, metafiziku, seciranje i dlakocijepanje... :lol:
s obzirom da JJ napominje da dobri rod. rade dnevno oko 60-tak gresaka mislim da ovo vaganje svake rijeci moze zapravo otici bas u jednu gresku jer izgubimo bit sebe, spontanost i kontakt ovdje i sada - zar ne?
tako je....kako ono ide- dobro je ako se izvuce samo sa laganom psihozom (ili sta ono... :))
pa to je Juulovski da ne može Juulovskije biti :mrgreen:Citiraj:
Apsolutno :yes:Citiraj:
flower prvotno napisa
Ja bi rekla da svi mi koji cjepidlacimo tu na forumu (lako je teoretizirati, barem meni :mrgreen: ), meni je to, sve i da hocu, zaista neizvedivo uzivo. Nema se tad vremena teoriju nakuckavati ko slova po forumu :lol:
Boze sacuvaj da ne grijesim, pa da mi se dijete odma ubije od muke i jada sto on ne moze biti savrsen kao majka :aparatic:
meni je najbolje kad oni vec postanu dovoljno veliki pa pocnu vracati raspravu i argumente - neki dan je ona svom ocu rekla (nakon sto ju je on nagovarao da se obuce jer je jelte hladno) - gledaj, ovo je moje tijelo i ja imam jedan termometar koji je drugaciji od tvog, tebi tvoj kaze hladno, meni moj kaze da nije - zasto da slusam tvoj, ovo je moje tijelo. :lol: skoro sam se upisala...na njegovu facu...
:lol: :lol: :lol: :lol:Citiraj:
flower prvotno napisa
dobro je citat sve ovo, ipak, nista nas ne smije iznenaditi :mrgreen:
Posve se slažem, Zorana. Ja sam od nižih razreda osnovne škole bila upućena u veće financijske odluke svojih roditelja - naravno, nije me se pitalo za mišljenje niti sam ni na koji način mogla sudjelovati u izborima, nego mi se, na način primjeren mojoj dobi, rekla neka odluka, npr. kupili smo novi auto jer se stari pokvario, pa ćemo idućih nekoliko mjeseci imati manje novaca za igračke, ali ćemo zato brže stići na more. :mrgreen: Uvijek me se poticalo da čuvam naše stvari, da ne šaram po našim zidovima, ne razbijam naše vaze i slično, upravo zato jer je sve to naše. A ne roditeljsko.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Moram reći da je meni odgoj koji se prezentira u Cosby Showu toliko neprihvatljiv da se uopće ne mogu zamisliti da imam takav stav prema vlastitoj djeci. Uostalom, na ovom pdf-u se već pisalo o tome.
xCitiraj:
Iako sam se uključila tek na prethodnoj stranici, pročitala sam cijeli topic i zapravo sam oklijevala javiti se, jer ne volim komentirati načine odgoja drugih ljudi, jednostavno smatram da svatko radi kako smatra da je najbolje, no ovo ću reći bez ikakve namjere da kritiziram: vidim, MGrubi, da se puno pozivaš na Juula, a zapravo u praksi često muljaš djetetu, od auta koji ne želi krenuti nadalje. Meni je, recimo, u odnosu s mojom djecom mnogo bitnija iskrenost prilagođena njihovoj dobi nego pažljivo upakirane rečenice. Jednom kad dijete skuži da mu muljaš (a skužit će, u konkretnom primjeru autosjedalice, prvi put kad vidi neko nevezano dijete kako se vozi), može se dogoditi da dugoročno izgubi povjerenje u tebe. I onda je svejedno u kakvu si "ja-poruku" zapakirala svoje muljanje.
Predobro!Citiraj:
flower prvotno napisa
Meni je super citat tudje komentare djeteta, na komentare svog se uvijek shokiram (ma koliko god juulovski ili kompetentni bili odgovori) :lol:
Pogotovo kad mi moje argumente vrati natrag drugom prilikom... fijuuuuuu :mrgreen:
Evo ga: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=62920Citiraj:
Sanja prvotno napisa
Flower, odvalila sam na termometar. :lol: Fiona ima slične varijante, ali s hranom. :mrgreen:
moje dvogodisnje dijete bome ne moze pojmiti sto je to dosada, niti 'ne da mi se'
zato mu kazem da nesto konkretno moram/o napraviti, ili zbog neceg konkretnog sad ne mogu nesto raditi. za neke stvari prihvati moj izgovor, za cicanje nema sanse da ga icim uvjerim, za mnoge stvari se uspijemo dogovoriti uz mali protest...
i vecinom radim ovako kao mgrubi, i objasnjavam stvari koje mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo, ne toliko da bi dijete shvatilo, nego prihvatilo neke stvari, ja bih rekla.
jedino sto ne kazem da auto ne vozi ako nismo vezani :mrgreen:
zato mi imamo svako malo pricu o tome kako dodo ima svoj poseban stolac u kojem sjedi u autu, za indoktrinaciju oko as je mm zaduzen, dijete se do sad nije bunilo, al to je cisto preventivna mjera