Palmice drugarice gde ste radili taj zahvat,u kojoj klinici,kakav je postupak i kao si zadovoljna?
Printable View
Palmice drugarice gde ste radili taj zahvat,u kojoj klinici,kakav je postupak i kao si zadovoljna?
Palmice, stvarno mi je zao... :cry:
Pustite da malo vrijeme zalijeci i tu ranu, i onda razmislite sta dalje... :love:
palmice Mogu da zamislim kako ti je tesko :love: dali ste razmisljali za opcija donator?
Sanja trudnice draga, kada se mozemo naci na skype? Nama se blizi put u Gent..jedva cekam
regina, tuzna, fatamorgana, merycica, nami :love: :love: :love:
palmice,zao mi je. za utjehu,kod muza sanje 79 nakon biopsije nisu nasli nista,kao i kod mm,a onda nakon micro tese i ICSI postupka,trudna!Citiraj:
palmica prvotno napisa
meni je ta prica slamka spasa...
:love:
Citiraj:
palmica prvotno napisa
Palmice, pokušaj da odtuguješ svoju tugu i baci se na planiranje, biće bolje ako Bog da. Nije mi jasno gdje si bila u Belgiji i da li pod dubinskom biopsijom podrazumijevaš microtese?
eto danas MM radi spermogram nakon tribestana...drizte nam fige.. nisam bas neki optimista :/
drzimo fige! :love:
marti_sk,~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za plivače!
marti_sk držim ti fige
uvjek budi optimista :love:
marti ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Marti ~~~~~~~~~~~~ do neba da bude finih spermića
marti_sk~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za plivace
Hvala vam ali 0 ostaje 0 :(
ajme marti :love: bas mi je za :love:
Hej Marti, ako je nula u ejakulatu, ne mora značiti da je nula kad se uradi biopsija. Iskreno, ja se i ne nadam da će mm imati spermića u ejakulatu poslije Tribestana, nego da će ih naći kvalitetnih za oplodnju biopsijom ako Bog da.
Mozda treba tribestn duze vrijeme koristiti
fatamorgana i ja se tome nadam....
bravo,fato,citas mi misli! evo,ajvica i njm su koistili 2 godine tribestan da bi imali par spermija za oplodnju u centrifugatu ejakulata,cini mi se.
a,sa fatom se slazem 100 %,ja mm necu ni slati na spermiogram,ja se,ako i ona,samo nadam da ce to pripomoci da s enad ekoji spermic metodom micro tese....
prionite na micro tese,draga marti! jos ima nade :love: :*
Hej Marti, sjećaš se da je Ajvicin muž koristio Tribestan skoro dvije godine zar ne?? Ma biće valjda i za nas nekog hajra. Stvarno više ne znam šta da radim šta da mu dajem da pije. :nope:
fato, :) :*
Jeste od Ajvice muz koristio tribestan 2 godine. Moj muz korisiti tribestan 3 mjeseca pa pravi pauzu od 2 sedmice i onda opet tako ce mo pokusati bar godinu dana. Ovo me vise izludi.
nešto kontam, donedavno nisam ni znala da postoji razlika između micro TESE i obične TESE jer sam mislila, pa pri oba postupka koriste se mikroskopom. Međutim, kad sam vidjela da se pretraga kod micro TESE radi odmah na licu mjesta satima, skontala sam da je to drugačije. Malo sam istraživala i po netu i vidim da je micro TESE noviji postupak, tj. počelo se u novije vrijeme sa njegovom primjenom. Istražujući web stranicu Praške klinike, primjetila sam da nigdje ne spominju micro TESE i vidim da su se više specijalizirali za žensku neplodnost (to je isključivo moj zaključak jer sam čitala teme naučno-istraživačkih radova doktora koji tamo rade). Ne znam, stvarno ne znam......
Sanja_79, kada su tm radili micro TESE u Gentu, jesi li vidjela možda, da li je to drugačije od onoga što radi dr. Reš?
fato,res,kao i ovi u Mariboru rade obicnu biopsiju,tada,2007 nisam ni ja znala da uopce postoji micro tese,niko ju nije ni spominjao.
a,nadam se da dr.mardesic cita mailove,jer sam ja pitala rade li micro tese i on napisao: da ,micro tese radimo,bla,bla,bla.
dakle,ako nista,vidio bi da ne pitam za tese bar kad pise.nadams e,jer meni prag ne bi ni bio opcija ako ne rade micro tese i skrenula sam mu paznju na to.
:* :*
Sve to stoji da se mozda treba piti dugo vreme, ali ja nemam nameru izgubiti jos 1 ili 2 goidine, a da rezultat ostane i nakon toga 0...nemam zivce za to...ovako cemo znati na cemu smo, pa zdravje da ostanem sad trudna onda cemo eksperimentirati za 2 djete..
Citiraj:
marti_sk prvotno napisa
Marti :love: draga, i ja sam tako razmišljala, trčala da nešto ne propustim, da što prije nalaze izvadim da ovo da ono, a sve u cilju da ne gubim vrijeme. U jednom momentu, ja sam u toj silnoj zbrci i trci bila izgubila sebe. Sada, kažem sebi, polako neka sve ide svojim tokom. Glavom kroz zid ne možemo. Što će biti biće. Ovo ti govorim iz razloga jer vidim koliko si sebi tempo zadala, a to je pogubeljno. Nikada ne znaš, kada će i da li će Dragi Bog dati dijete. Šta znaš, možda bude spermića, ali jednostavno ne bude trudnoće (puj,puj nedo Bog). Pliz, pokušaj malo da se umiriš. :love: :heart:
Ma draga ja sam smirena, uopste ne zurim..htjela sam reci da ne verujem mnogo u te tablete i cajeve, nekome pomazu nekome ne, evo dobili smo rezultat i mislim da je suludo da sad opet probamo s tabletama pa da vidimo dali ce biti pomaka nakon 1 godinu. Mi vec imamo zakazan termin u Gentu za konsultacije, vidjet cu sta ce oni reci, ipak mislim da je micro tese pouzdanije od tablete, bar cemo znacti na cemu smo..ima ili nema plivace, pa ako nema idemo na sledecu opciju (donor). Vec je 1,5 godina prosla od kad smo saznali za dijagnozu. A ja sam se i pomirila da mozda nece nikad uspjeti
marti_sk, žao mi je što nema ništa u ejakulatu, ali sigurna sam da vas u Gentu čekaju lijepe vijesti :love:
nama je puno puta bila O i to čak nalaz koji smo nosili u MB bio je ogromna O i išli smo bez ikakve nade da će se pojaviti spermiji ALI dr Va nam je rekao da će oni ponoviti spermio i samo smo za to išli u MB i sad imamo 7 tubica smrznutih sjemena i dr je rekao da je optimističan zato nikadsa se ne zna jer kako je on rekao sve ovisi tko gleda i kakva je oprema laba a naravno uvijek postoji micro TESE.Citiraj:
marti_sk prvotno napisa
Zato:NIJE O UVIK O!!!!!!! Ne daj te se!!!! :*
MM je pio i čaj od MIje ali ništa nije pomogao najbolji mu je nazalz bio sa VIt E cinkom i selenom!
Citiraj:
ivica_k prvotno napisa
Marti, upravo iz tog razloga ja mm dajemTribestan, da nam ako Bog da, poveća vjerovatnoću da se s microtese nadje kvalitetnih. Ne znam šta da ti kažem osim, da ja ne mislim prestati davati Tribestan mm sve do microtese postupka. Pa, bio on za 6 mjeseci ili godinu. :love: :heart: Sve u svemu kad se sabere, znam kako se osjećaš :( :love:
e,cure,ajde radi uporedivanja,moze li neko staviti tacnu cifru koliko je postupak u Gentu? ja sam ,cini mi se,kad sam sve sabrala,sa lijekovima,skontala da nama u pragu treba oko 5 000e. prag je inace3 poznat po nizim cijenama,a relativno visokim postotkom uspjesnosti(cini mi se da je negdje jedna od cura koja je isla u prag napisala da nize cijene ne znace i manju efikasnost)
:*
fatamorgana slazem se stobom, MM ce sad malo raditi pauzu pa onda do postupak opet razne pripravke, vitamine i zdravu prehranu
tuzna i u Gentu je oko 5000e
tuzna, u Gentu je cijena oko 5000 eur samo postupak, a lijekovi su posebno...
Citiraj:
Sanja79 prvotno napisa
Sanja_79, kada su tm radili micro TESE u Gentu, jesi li vidjela možda, da li je to drugačije od onoga što radi dr. Reš?
kako ja skuzih,prag je 5000e sve i odlasci,i nocenje, i aviokarte i lijekovi i micro tese i postupak
u gentu je toliko samo postupak....
Kao sto sam napisala gore- oko 5000 eur samo za postupak (mTESE i ISCI), lijekovi su dodatno (u zavisnosti koliko ti lijekova treba). Boravak, putovanje, hrana i ostali "sitni" troskovi su jos oko 5000 eur... Jeste skupo, ali u Briselu je samo postupak sa TESE preko 8000 eur... A Brisel je isti ili skuplji od Genta.
Fato, hvala Bogu, nisam ovaj put gledala tako da nisam licno vidjela razliku osim sto znam (dr nam je rekao) da je ovaj put biopsija uradjena na oba testisa a ne na jednom kao kod Resa. Znam da su uzeli po 6 uzoraka sa svakog testisa... Nakon sto uzmu jedan uzorak, gledaju ga odmah pod mikroskopom, ako pokaze da ima stanica zrelih za oplodnju- nastave na tom dijelu, a ako ne, idu dalje.
[quote="Sanja79"]Kao sto sam napisala gore- oko 5000 eur samo za postupak (mTESE i ISCI), lijekovi su dodatno (u zavisnosti koliko ti lijekova treba). Boravak, putovanje, hrana i ostali "sitni" troskovi su jos oko 5000 eur... Jeste skupo, ali u Briselu je samo postupak sa TESE preko 8000 eur... A Brisel je isti ili skuplji od Genta.
Fato, hvala Bogu, nisam ovaj put gledala tako da nisam licno vidjela razliku osim sto znam (dr nam je rekao) da je ovaj put biopsija uradjena na oba testisa a ne na jednom kao kod Resa. Znam da su uzeli po 6 uzoraka sa svakog testisa... Nakon sto uzmu jedan uzorak, gledaju ga odmah pod mikroskopom, ako pokaze da ima stanica zrelih za oplodnju- nastave na tom dijelu, a ako ne, idu dalje.[/quote]
Sanja, hvala velika na ovim informacijama jako su mi bitne. Samo da te još pitam za mišljenje o odlasku ličnim automobilom u Gent, šta misliš da li je to prihvatljivo tj. da li bi nam bilo povoljnije i praktičnije da idemo autom?
Hvala ti još jednom od srca za info koje nam daješ. :heart: :*
By the way, dr. Reš je i mm radio biopsiju samo na jednom testisu.
Sve zavisi... Mi imamo starije auto, tako da nam to nije ni palo na pamet. Takodje, trebate oboje voziti. Ako cete raditi prvo biopsiju pa poslije oplodnju, racunaj da ces ti morati voziti nakon biopsije (ipak je to 1500 km ako se ne varam). Mozda cete morati i prenociti negdje usput...
Mi smo isli germanwingsom iz Sarajeva/Zagreba do Kelna pa onda rent a carom (kad smo isli na par dana), ili vozom (kad smo isli na duze). Rent a car je jednostavniji i prakticniji ali i skuplji od voza. Takodje, kakvo god budete odabrali sredstvo prevoza, racunaj da nakon biopsije TM ne moze nositi nista tesko. MM je, posto smo sve obavili istovremeno i posto je htio mene da zastiti, nosio sve nase torbe u voz, iz voza, na aerodrom, i sl. pa je imao malih komplikacija (prokrvario je iako je vec skoro bio zacijelio)...
Mi smo kupili novo auto upravo iz tog razloga da bismo mogli ići na dalje relacije. Ja, na žalost, ne vozim. U svakom slučaju, mislim da bismo ipak negdje na pola puta noćili. Mislim da je opcija odlaska avionom preskupa, a i tamo bismo morali uzimati taxi i td. Nakon biopsije u Sloveniji, mi smo sutradan krenuli u Sarajevo i mm je cijelo vrijeme vozio bez pauza. Nije ga toliko puno bolilo, bar se on nije žalio. Jadničak rekao mi je: "neka mi sve izvade ako će barem jedan naći" :cry:
Uglavnom, Sanja, hvala velika.
i mm je odmah nakon biopsije u Mb-u vozio nazad,i rekao slicnu recenicu kao i tm,fato! vidi, i mi smo dugo razmisljali kako do praga,auto nam je star 9 god, nije los uopce,ali mm kaze da s ene usuduje na put od 1200km u jednom pravcu ici autom. voz nam i nije neka opcija,mislim mi iz BiH znamo kakvo je stanje sa zeljeznicama. autobus isto,u sloveniju smo isli busom na konsultacije,i sad imam nocne more od tog puta,neudobnosti,prestresanja na granici,nespavanja....mm veli da je definitivno najbolje opcija avion,koji kosta oko 350e povratna za nas dvoje,meni to preskupo,smatram da nemamao para na bacanje,jos vozimo oboje,ali on je tako odlucio i ja sad ne mogu jos od toga problem da pravim. jos smo cak imali ponudu da nam ljudi posude navigaciju,vozimo oboje....ah,ti muskarci! :roll:
:love: