~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ biti će bolje :love2:
Printable View
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ biti će bolje :love2:
Kako znate da je gripa?Citiraj:
martinispy prvotno napisa
Da nije samo viroza?
Jel s. gripa nakraju uključuje obveznu visoku temp. ili ne?
kako raspoznati dal je viroza ili gripa? :/
Ima na portalu tekst o prednostima produljenog dojenja. Citiram samo jednu rečenicu:Citiraj:
ivana2008 prvotno napisa
Majčino mlijeko sadrži obilje antitijela tijekom cijelog perioda laktacije. Neki od zaštitnih faktora u majčinom mlijeku čak se svojom koncentracijom povećavaju u drugoj godini dojenja i tijekom perioda prestanka dojenja.
Nikako ne mislim da bi dojenje bilo štetno. Dapače, mislim da je bi bilo poželjno i povećati broj podoja i na taj način dodatno pomoći djetetu da se nosi s infekcijom. Uskraćivanje dojenja mi se čini kontraproduktivno.
Tim više što je dijete s majkom i za vrijeme inkubacije dok ona ne zna da je bolesna.
je... ali s obzirom na činjenicu da nastanak bolesti između ostaloga, ovisi i o količini uzročnika s kojim se domačin (osoba, dijete) suoči, preporučljivo je da majka koja ima gripu nosi masku preko usta i nosa dok doji.
(da se smanji količina virusa s kojom se dijete treba izboriti)
prptutijela i limfociti iz majčinog mlijeka nakon 6. meseca života ne prolaze kroz stijenku crijeva. dakle mogu zaštititi od proljeva i to je to. ali kod virusnih bolesti nikako ne treba prekidati dojenje.
Za Italiju i Austriju ne znam, ali ovdje u SAD-u se ne prepisuje Tamiflu (niti bilo sto slicno). Savjetuje se da se gripa prelezi uz spustanje temperature, a u slucaju komplikacija lijeci se ono sto se zakompliciralo.Citiraj:
navi prvotno napisa
Ovdje do komplikacija najcesce dolazi zato sto ljudi ignoriraju simptome bolesti (ne samo gripe, vec bilo cega), sto zbog gluposti, sto zbog loseg zdravstvenog sustava koji bas i ne dozvoljava bolovanje. Ovo se, naravno, odnosi na inace zdrave ljude. Oni s raznim kronicnim bolestima su cesto u losijoj poziciji vec u startu.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Tesko, osim ako ih nije ubilo neko drugo cjepivo.Citiraj:
disciplina prvotno napisa
I mene zanima je li gripa potvrdjena.Citiraj:
martinispy prvotno napisa
Znači u principu simptomi mogu biti vrlo blagi.
Tipa kašalj i niska temperatura do 38?
I još me zanima kako se prenosi gripa?
jedno kratko štivo:
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/p...06.html?pos=n0
dok se ne javi netko ljubazniji i finiji od mene, da ti napiše odgovor, možeš ga potražitii u ovoj online knjizi
http://www.gripa.hr/images/documents/knjiga_o_gripi.pdf
moja sestrična u SAD je lani imala gripuCitiraj:
Kaae prvotno napisa
NAZVALA je svog liječnika, koji ju nije NI VIDIO
opisala mu simptome, on je u ljekarnu dostavio rp za tamiflu i oni su samo otišli u ljekarnu po lijek
Prema letku stožera za zdravstvo grada Zagreba "...najčešće se prenosiCitiraj:
domy prvotno napisa
kapljicama nastalim prilikom kihanja i kašljanja. Virus gripe može se
prenijeti ako se kontaminiranim rukama dodiruju sluznice usta, nosa i oka."
Koje je vrijeme inkubacije?
Neki kažu dan- dva?
neki pet- sedam dana?
Treba li se javljati svom liječniku ako osoba sumnja na gripu ili se treba javiti samo ukoliko dođe do komplikacija?
inkubacja je obično oko 2 dana ali može varirati 1-5 dana. svom se liječniku treba javiti telefonom radi ev. bolovanja i slično, a dalje samo ako se jave komplikacije, produženo trajanje bolesti (temp>38, >5 dana) ili vrlo jai simptomi, s povraćanjem, pomućenjem svijesti, izrazito otežanim disanjem.
Hvala puno :)
Moram malo OT. :oops: Ja, eto, ne vjerujem da bi to bilo to. Iz jednostavnog razloga što bi, evolucijski gledano, produkcija antitijela u mm (kao i njeno povećanje nakon 1. godine života djeteta) bio teški gubitak resursa. Vjerojatnija mi je činjenica da, eto, do danas još ne poznajemo sve mehanizme na koje mm djeluje niti sve načine na koji djetetov organizam to mlijeko koristi (kao što dugo nije bila poznata činjenica o visoko iskoristivom željezu iz mm). Nažalost to svoje razmišljanje ne mogu potkrijepiti, no to i ne čudi budući da je broj majki koje doje preko godine dana vrlo malen pa takva istraživanja nisu niti vršena.Citiraj:
Jedan_tata prvotno napisa
Doktor Jovančević o SG, video
http://tv.jutarnji.hr/?bcpid=1758755...id=50071345001
lijepo je to rekao.
međutim, na forumu se često postavljaju pitanja na koja su odgovori dani već odavno.
ali nitko ne čita objavljene tekstove na službenim stranicama institucija koje se time bave.
npr.
http://www.hzjz.hr/epidemiologija/no...trategija2.htm
http://www.almp.hr/?ln=hr&w=novosti&d=2009&id=294&p=6
http://www.hzjz.hr/epidemiologija/gripa_skole.htm
Još jedno pitanje no stvarno ne mogu nigdje pronači podatak :oops:
Da li svinjska gripa obvezno uključuje kihanje, kašljanje, šmrcanje
Jel simptomi poput:
temp. cca 38.5, kad padne pada na 37.5 probadanje u cijelom tijelu, jaka glavobolja, bez proljeva, mučnine, kašljanja, kihanja može biti svinjska gripa ili ne?
Jer prije bih rekla da simptomi osim probadanja u tijelu vuku na virozu :/
i gripa je viroza :)
ali uglavnom uključuje suhi kašalj, puno rjeđe šmrcanje, i u pravilu više temperature.
grom, uzmi u obzir koliko djece i danas u trećem svijetu umire od proljeva. nije to baš sitnica.
Dakle i ovo bi mogla biti ipak gripa, bez obzira što nema kašlja?
Hvala, hvala puno
nema tog teksta i te generlne informacije koja će mi biti ispred toga što vi ovdje pišete :heart:Citiraj:
trlababalan prvotno napisa
http://www.youtube.com/watch?v=RhZes...layer_embedded
Poljska ministrica zdravstva odbija kupiti 'čudotvorno' cjepivo bez odgovornosti proizvđača
malo duže traje, ali vridi pogledat.
glas razuma u ovim tmurnim danima
ja znam da to nije toCitiraj:
grom prvotno napisa
iz vlastitog iskustva
u situacijama kad ja prva obolim (dojim već 3,5g) i ona poslije mene skoro 'pretrči' virozu/gripu
i u situacijama kad nju pokosi prvu i temperatura skoči preko 38,5 i spremi je u krevet
[/quote]I dok se hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović preko medija kune kako je cjepivo protiv svinjske gripe dobro tvrdeći da će cijepiti sebe i svoju djecu, njegova poljska kolegica Ewa Kopacz rekla je odlučno ne cjepivu protiv virusa H1N1. Njezin hrabri potez naišao je na mnoge kritike udruga za ljudska prava, ali i na odobravanje
Poljski pravobranitelj za zaštitu ljudskih prava kaže kako će tužiti ministricu ako do ponedjeljka ne promijeni mišljenje. No grijeh Ewe Kopacz je u tome što je imala hrabrosti reći i odlučiti ono o čemu mnogi samo neslužbeno pričaju. O farmaceutskim lobijima, o cjepivu koje nije testirano, o potpunoj enigmi o samom njegovom sastavu.
'Nemojmo se šaliti. Vrijeme za šalu je gotovo', kazao je pravobranitelj za poljsku TV postaju , dodavši kako je Poljska jedina Europska zemlja koja je ostala hladnokrvna u vrijeme pandemije.
Koliko su kritika i sama sumnja u cjepivo opasni, pokazuje i činjenica da je govor ministrice naprasno prekinut na nacionalnoj televiziji. 'Neću dopustiti uporabu cjepiva koje nije posve testirano i od kojeg bi moglo umrijeti više ljudi nego od same svinjske gripe', napomenula je ministrica u svom govoru pred poljskim parlamentom, nakon čega je prekinut izravni TV prijenos sjednice.
Nemamo rezultate kliničkih testova, ne znamo sastav cjepiva i ne znamo nuspojave. Cjepivo je u četvroj fazi vrlo kratkog testa čiji rezultati još nisu poznati. Vrlo je malo uzoraka, cjepivo je testirano na samo 160 dobrovoljaca u dobi od 20 do 60 godina, od kojih nitko nije bio zaražen, u nastupu je rekla ministrica u govoru koji je postao hit na You tubeu.
Jakub Szulc, zamjenik ministrice zdravstva pokušao je izgladiti situaciju. Kazao je kako se ministrica prije kupnje cjepiva protiv svinjske gripe mora uvjeriti da je ono sigurno.
Poljski premijer Donald Tusk očito dijeli ministričin stav. Prošlog je tjedna rekao da Poljska neće kupiti cjepivo dok se ne dokaže da je sigurno i da nema nuspojava. Istaknuo je kako je tu odluku donio iako su 'pritisci farmaceutskih kompanija bili snažni'.
Do sada je u Poljskoj zabilježeno 234 slučaja oboljelih od svinjske gripe. Smrtnih slučajeva nije bilo.Citiraj:
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...otiv-H1N1.html
u razvoju situacije možćemo očekivait nagli porast 'smrti' od svinjske gripe + uništavanje imiđa ministrice i njenog znanstvenika
pa sinoć je na dnevniku rečeno kako i Poljska ima jedan smrtni slučaj.
Pa što poljska ministrica nije lobirala da se u Poljskoj osnuje, iz državnog proračuna financira i održava kompanija koja bi u slučaju pandemije bila u stanju Poljacima u kratkom roku ponuditi sigurno i dobro testirano cjepivo. Uz naravno obavezu da poljska država obešteti one kojima bi to cjepivo naudilo ili navodno naudilo?
pa što Baxter i Novartis ne preuzmu odgovornost za svoja cjepiva?
ljudi umiru i od obične gripe , i to duplo više nego od ove, pa opet nitko nije dizao paniku
što se tiče obične gripe čak i postoji dobro testirano uhodano cijepivo
jučer nisam bila doma, tek jutros sam prosufalaCitiraj:
apricot prvotno napisa
http://www.plivazdravlje.hr/vijesti/...ske-gripe.htmlCitiraj:
Muškarac star 37 godina, koji je umro od upale pluća kao posljedice zaraze virusom gripe H1N1, prva je žrtva te bolesti u Poljskoj.
Muškarac je umro nakon tjedan dana provedenih u bolnici, prenosi novinska agencija PAP.
Dosad su u Poljskoj zabilježena 234 slučaja svinjske gripe.
Smrtni slučaj u Gdanjsku dogodio se dan nakon što je pučki pravobranitelj Janusz Kochanowski zaprijetio podizanjem tužbe protiv ministrice zdravstva Ewe Kopacz tvrdeći da njezino odbijanje da kupi cjepivo protiv "svinjske gripe" ugrožava zdravlje i živote ljudi.
Ministrica zdravstva je, naime, u govoru pred zastupnicima u parlamentu prije nekoliko dana rekla da neće naručiti cjepivo jer ga smatra urotom farmaceutske industrije kojom se ucjenjuje svijet.
Govor je bio izravno prenošen na državnoj televiziji, ali je zbog dramatična ministričina obraćanja prekinut.
"Neću dopustiti uporabu cjepiva koje nije posve testirano i od kojeg bi moglo umrijeti više ljudi nego od gripe", rekla je.
Dodala je da su joj životi njezinih sunarodnjaka miliji od dobiti farmaceuta.
No, tako ne misli pravobranitelj Kochanowski koji je ministrici do ponedjeljka dao vremena da naruči cjepivo ili će protiv nje podnijeti kaznenu prijavu.
"Nemojmo se šaliti s tim stvarima. Poljska je jedina zemlja u Europi koja je ostala 'mrtva-hladna' na pojavu pandemije", rekao je.
eto kreće protunapad
čovjek umro od upale pluća, samo dan nakon objave ministrice
koja li 'slučajnost'
A možda to jednostavno nije moguće?Citiraj:
Mima prvotno napisa
Mislim, zar se novi lekovi ne ispituju godinama pre nego odu na tržište?
svi osim ovog cjepiva za gripu
ono je dobilo dopuštenje za brzinsko testiranje zbog 'izvarednih okolnosti'
i proizvođači nemaju odgovornost za nuspojave
Ja samo hoću da kažem: istina je da grip može dovesti do komplikacija. Ali malo mi je previše paničnih izjava (u životu, ne na forumu): joj da sad ima vakcine odmah bi se vakcinisali...
U Hrvatskoj oko 600 ljudi godišnje pogine u saobraćajnim nesrećama, u Srbiji mislim još i više. Pa ipak izlazimo na ulicu.
Kada bi dnevno u medijima objavljivali koliko je ljudi tog dana umrlo od raka.... pa mogli bismo svi da se samoubijemo od crnjaka, loših vesti i loših prognoza. A za rak još nisu napravili vakcinu...
http://www.naturalnews.com/027473_Gu...u_vaccine.html
istu nuspojavu je imalo i nedavno pušteno cjepivo protiv HPV-aCitiraj:
teenage Virginia athlete is in a wheel chair now after suffering Guillain-Barre Syndrome within hours after receiving an H1N1 swine flu vaccine shot
http://www.24sata.hr/news/djevojcica...okretna/93313/
i kako se čovjek ne bi brinuo?Citiraj:
Samo pola sata nakon što je primila cjepivo protiv HPV-a u školi, 12-godišnja Ashleigh Cave ostala je paralizirana od struka na dolje.
i cjepivo protiv HPV-a je pratila velika medijska reklama/pritisak, sjećate se?
i sad tišina, muk .. više nitko ne spominje opasnost od HPV-a
Je, cjepivo protiv sezonske gripe se svake godine godinama ispitujeCitiraj:
vissnja prvotno napisa
Guillain-barre4 se može razviti nakon svake virusne infekcije. To je imunološki posredovana bolest.
http://www.medicina.hr/clanci/gillian%20bare.htm
Pa da, ali ovo je sasvim nova vrsta, na sva usta trube kako se sa tim do sad još nisu sreli, i sad, op, za tri meseca imaju vakcinu.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Novi virus je podsoj virusa H1N1 koji se svake godine nalazi u sezonskom cjepivu za gripu, i svake godine se 'ubacuje' neki (poznati) podsoj tog virusa u cjepivo. Istom metodom je proizvedeno i cjepivo protiv novog H1N1.
Ok, ne razumem se pa ti verujem. Ali meni je to ipak sumnjivo. Šta mi je sumnjivo? Ova naša ekipa epidemiologa koji sede u kriznom štabu i samo se slikaju po televizijama: ubiše se da me ubede kako baš ja zdrava i prava, nikad bolovala od gripa, sa svima u familiji zdravima, treba da se vakcinišem. A za sve predhodne vakcinacije za sezonski grip, nisam ni znala da postoje, niti mi ih je ikad moja dr predložila, niti.....
Ja razumem da oni kažu da treba da se vakcinišu hronični bolesnici. Ali mi i dalje nije jasno zašto im je toliko stalo da mene ubede da mi je baš to potrebno, a čak neće ni kupiti vakcine za sve građane. Razumeš?
Razumijem, nije mi jasno zašto vas uvjeravaju da se trebate cijepiti, jer ionako - kao niti mi - nećete dobiti cjepivo za sve.
Vjerujem da države imaju obavezu kupiti neku količinu cjepiva, pa možda da to ekonomski opravdaju ili slično. Osim toga, cijepljenje se ne provodi samo zato da se pojedinca zaštiti od bolesti nego se tako štti i čitava zajednica, i to ne samo od bolesti, nego se štiti npr. i ekonomija. Državi je sigurno jeftinije platiti cjepivo nego liječenje i bolovanja. No, u ovoj situaciji, kad cjepiva ionako nema dovoljno, ne znam zašto vas uvjeravaju da se cijepite.
Još uz to ide i priča da ćemo svi morati da dođemo i da potpišemo nešto (ne znam šta) ako ne želimo da se vakcinišemo. A niko ne govori o onima koji možda žele, ali vakcina neće biti dovoljno, šta oni da potpišu? A pošto se naš narod mnogo plaši države, institucija i teta iza šaltera, kao i zdravstvenih radnika, onda mi sve to liči na zastrašivanje.
A opet zašto bi zastrašivali ako imaju valjane argumente?
Mada, sve ovo je više kritika našeg Ministarstva zdravlja nego bilo čega drugog....
No, obzirom da smo mi svi u porodici konju-rep-da-iščupamo svakako se nećemo vakcinisati. A ove teme su mi korisne jer sam naučila kako i čime se detetu skida temperatura, kako da prepoznam sg i ev. komplikacije.