bas smo bili super :)
Printable View
bas smo bili super :)
Bravo za Rode i bravo za sve vas koji ste se odazvali! :klap:
Mi iz drugih gradova mozemo samo uciti od vas kako se boriti za svoja prava...
Bravo, bravo, bravo!
Duboki naklon, apri super intervju, sve je bilo na visini, odlično! :klap::klap::klap:
Da, bravo cure što ste u tako kratkom vremenu organizirale dobar prosvjed i bravo na odličnim transparentima!
Šteta što nije došlo još više ljudi, ali to je, nažalost, uvijek tako - svi su nešto nezadovoljni, ali nitko ne bi mrdnuo.
laumi, mi smo jako zadovoljni odazivom.
naravno, kada te ideja ponese, imaš osjećaj kako će cijeli svijet izaći.
ali, činjenica je da se sve izdogađalo u 48 sati, da je (lijep) vikend, u vrtićima boleštine...
mediji su nas odlično popratili; svi portali su prenijeli informacije.
to je važno!
na taj način ćemo prenijeti poruku i svima onima koji nisu danas bili.
ma znam, apricot, da ste zadovoljni i još jednom pohvaljujem organizaciju.
ja sam pričala o ljudima iz svoje okoline, svi su nešto nezadovoljni, ali nitko ne bi išao na prosvjed jer "se ionako ništa neće promijeniti".
Od izjave za novine sam odustala kad su nas htjeli poslikati (sorry Ivarice, mm snije bio za otkrivanje), ali na bili smo na prosvjedu i mi i nasi prijatelji i B je sav ponosan i vazan i prica baki i didi da je danas protestirao. Hvala Rode, ovo je bio lijepo provedeno subotnjejutro, nadam se da ce i biti i rezultata.
majice su zakon!!! F. je najveći događaj bio zviždanje.
ok. ajde sada neka mi netko kaže ako netko u osijeku ima npr 5000kn plaću i 13% prireza, a netko u zagrebu istu plaću i 18% prireza kolika je to razlika? kad izračunaš vidjet ćeš da je mizerna.
slažem se s anatom, ali drago mi je da ste se uspjele izorganizirati za prosvjed. žao mi je što se i mi u osijeku nismo tako organizirali kada su nam povećali mjesečnu cijenu na 640kn nego smo šutili ko zaliveni i bilo bi mi zaista drago da se uspijete izboriti za sebe no mislim da je taj argument od 5% većeg prireza.....da se ne izrazim bezobrazno, ali već pomalo dosadan. ja bih voljela kada bi svi gradovi organizirali ovakav prosvjed jer i u drugim gradovima ljudi plaćaju kredite, prireze ( par % manje), a plaćaju i daleko veće cijena vrtića nego čak i mi.
i ja se sa ovim cvijetinim apsolutno slažem:
Citiraj:
ma nije stvar ni prireza, ni razlike između ljudi - stvar je da idu štedit na djeci. jer nemaju di drugdje nego opla, ajmo na djeci. zato jer znaju da roditelji nemaju izbora. i da će platiti. :-|
i ako su u zagrebu bile najmanje cijene vrtića, bez obzira na prirez, to je trebao biti primjer dobre prakse grada. nešto što je dobar primjer.
http://www.24sata.hr/news/roditelji-...roracun-199131
i tu ima fotografija i snimka
...e da - stavila sam link na 24sata, jer bas citam sve te komentare (ima ih dosta)
Mi smo se priključili nešto kasnije, ali taman da prođemo u koloni. :-D
I ma koliko se trudila baš kao i Mia nisam uspijela skužiti tko je tko.
no bitno je da je bilo odlično iako sam očekivala da će biti više ljudi (ali to samo pokazuje zašto nam je tako kako je)
Ok, ne mora grad sve subvencionirati jednako. Ok, do sada smo plaćali premalo. Ali 2000 kn puna cijena? Pa šta nas moraju baš iscijediti do kraja? Zar je 2000 kn adekvatna cijena, s obzirom da je on 1 tjedan u vrtiću, pa 1 tjedan bolestan i da ih je 30 u grupi na prostoru koji nije adekvatno velik za tolik broj djece? I najvažnije - od tih novaca vrtić dobi najmanji dio, tek toliko da se pokrije, niti da zaposle nove tete, niti da pokrpaju potrgane sprave.
bilo je odlično
Baš je bilo lijepo, a kolona je stvarno bila impresivna! Drago nam je da smo bili dio toga.
svi se mi slažemoo da je u Osjeku situacija teška i da su vam vrtići preskupi, ali nemojte zato pljuvati po nama jer ne želimo da nam se dogodi isto....
lupi me sa 200 kn na vrtić, 200 kn za pokaz ili 25 kn za pojedinačnu kartu u jednom smjeru, 300 kn za parkirnu kartu jer su uveli naplatu parkinga u kvart i to druga zona ili odeš u grad autom a parking ti je 16 kn po sati (1 zona), pa onda još plati prirez 18%, i tako dalje...
znam da je teško svima ali život u Zagrebu je daleko skuplji od života u Osjeku, Slavonskom Brodu ili negdje drugdje....
a da sad nepričam o drugim stvarima, stanarina u Zagrebu duplo veća od nabrojenih gradova, cjene kvadrata stana isto.
Jedina stvar na kojoj smo mi bili "privilegirani " u odnosu na ostatak države su vrtići i naknade za dijecu, ali nam se zato uzimalo šakom i kapom na svim drugim poljima...
ako malo bacite oko na prijedlog proračuna biti će vam jasno zašto se poteže pitanje prireza koji se plaća. naime zagrebački proračun je težak cca 6.5 milijardi kuna.
63% tih sredstava se namakne iz poreza i prireza na dohodak građana. radi se o iznosu od preko 4 milijarde kuna koje grad ubere od svojih građana. i sada, kad je u proračunu nastala rupa zbog kojekakvih investicija, Bandić bi od roditelja naplatio dodatnih 104 milijuna kuna (ukupno 200 milijuna kuna) kako bi podmirio trošak predškolskog odgoja.
Kad već barata našim novcima neka nas i pita za što ih želimo potrošiti.
http://www.mutna.com/wp/?tag=samopro...novcem-gradana
http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%...1/Default.aspx
http://www.radiodrnis.hr/jm/index.ph...-roka&Itemid=3
kako je lako biti galantan sa tuđim novcima, a onda tim istim ljudima ponovno pružiti ruku po još novaca jer se eto malo zaigrao
pitanje - frendica koja nije danas uspjela doći na prosvjed jer joj se mala razbolila jaaaaaako želi kupiti/nabaviti majicu
kome, kada, gdje se može obratiti ili javiti?
hvala!!!
neka nazove u ponedjeljak u RODU pa neka pita jel koja ostala. zadnji info je bio da su ostale samo one za veću djecu i one skroz male.
Bili danas i stvarno smo moćna gomilica :)
nitko ne pljuje po zagrebu. ja se samo referiram na tu famoznu razliku u prirezu jer mi već idu na živce svađe oko toga tko ima veću plaću, tko skuplje plaća kvadrate i tko koliko prireza uplaćuje. svugdje je teško i svi bi trebali biti složni, a ne svađati se oko takvih stvari i stalno nekakve prireze i razlike u plaćama jedni drugima gurati na nos. teško je izračunati gdje je teže i skuplje, ustoalom bespotrebno je i trošak energije. eto samo sam to htjela reći svojim postom ako nisi razumjela iz pročitanog. laku noć.
NIKAKO se ne bih s ovim slozila i ne slazem se da se ama bas sve povlastice, nize cijene i mogucnosti koje imate mogu pokriti najvecim prirezom koji imate, ALI, to uopce nije tema ovog topica i ne smije ni biti.Citiraj:
ali život u Zagrebu je daleko skuplji od života u Osjeku, Slavonskom Brodu ili negdje drugdje....
KONACNO se skupila kriticna masa u jednom gradu (i neka je to Zg, neka po necemu bude vodeci i pozitivan primjer ostalima) i rekla muljatorima i lopovima koji misle beskonacno dugo svoje muljaze pakirati u celofan i kojekakva isprazna objasnjenja i uzimati nam lovu - DOSTA. D.O.S.T.A. !!!
I ja skidam kapu svima vama koji ste dosli tamo i rekli dosta i pokazali da niste magarci i da vas/nas ne mogu beskonacno dugo jahati.
I neka ovo bude samo prvi u nizu prosvjeda, neka se i ljudi u ostalim gradovima ohrabre i ako trebaju roditelji biti ti koji ce pokrenuti masu na ulice, neka bude tako.
Zašto se ne bi složila? Pa je li Dadycool napisao kojim budžetom raspolaže Zagreb? Činjenica je da je Zg. u odnosu na ostatak Hrvatske bogat grad i ja mislim da bi kvaliteta života u Z. mogla biti mnogo bolja s obzirom na novce koji se tu slijevaju. No da li te novce ulagati u Horvatinčićeve rampe ili u vrtiće pitanje je sad... Isto tako se nadam da će se građani drugih dijelova Hrvatske boriti za bolje uvjete u svojim sredinama, moja puna podrška!
Još bih se referirala na ono što se često ponavlja - da je cijena za jaslice/vrtić 200/400 kuna smiješna. Zašto bi bila smiješna, ako grad vodi pronatalitetnu politiku? Evo npr. U Berlinu se od iduće godine za posljednje 3 godina vrtića prije polaska u školu (dakle otprilike od 3. do 6. godine djeteta) plaća samo za hranu 23 eura mjesečno, bez obzira na primanja roditelja. (Ove godine je bilo za posljednje dvije godine vrtića.) Što je tu smiješno? Oni smatraju da je to korisno za cijelo društvo i to financiraju gradskim novcem.
Baš sam sretna da sam bila dio gomilice!! Ljudi, svaka čast!!
Svaka čast cure:-)
nažalost mi nismo mogli doći
nismo mogli doći ali gledala na telki i bilo je sjajno!!!
i da, podržavam vas, naravno!!
samo, kao i neki smatram da se vrtić/jaslice plaćaju dosta manje i da je realno da cijene porastu, malo naravno!
bravo roda!
Ne bi se trebalo značajnije odraziti.
Ako se u potpunosti finaciraju iz cijene vrtića , vjerojatno će poskupiti, ali ne značajno.
Ali ako grad sudjeluje u cijeni kroz neke subvencije, pa se ta stavka smanji ili potpuno ukine, onda bi poskupljenje moglo biti veliko.
Možda netko radi u privatnom vrtiću pa zna te informacije.
Mi smo mislili malog upisati u neki privtni vrtić od iduće godine.
Jaslice nismo dobili, a ne vjerujem da će dobiti i vrtić iduće godine pa već sad razmišljam o privatnom.
Potpisujem!!
Nisam iz ZG, živim na razvijenom i prometno dobro povezanom otoku, plaćam 550 kn. Nemamo zagrebački prirez ni zagrebačke plaće, ali imamo turizam, naplatu parkinga, nemamo tržnicu, cijene svega su astronomske (nekretnina, hrane), za svaku i najmanju sitnicu treba na kopno (trošak puta i trajekta), djeca ne mogu studirati u mjestu stanovanja, neka i u srednju školu moraju na kopno, sadržaja i aktivnosti je malo.... Tako da argument prireza baš i ne drži vodu. Svako mjesto ima neke svoje prednosti i mane.
Mislim da bi osnovna cijena trebala biti ista za sve, s time da bi socijalno ugroženi trebali imati nekakav popust.