E, ovako sam se i ja osjećala u 36. tjednom (tada mi je beba procijenjena na 3850 g). I bila sam uvjerena da sam spremna za roditi i da neću izdržati ako ću prenositi. I tako, evo mene na 39+5. :lol:
Printable View
Za sada mi je nisu ni spomenuli, a ja se nadam da ni neće (jer da ću prije toga roditi). Kada mi je dr. Jakovčić prošli put napravio amnioskopiju nije mi ni rekao da će je napraviti. Rekao mi je da se popnem na stol, a ja od trbuha nisam ništa vidjela. Osjetila sam ulazak sa sondom, jak pritisak (neugodu) i čula pljusak. Mislila sam da mi je pukao vodenjak, a onda kad su se svi ustrčali (dr. zvao rađaonu, sestre, moga muža) vidjela da je ispod stola sve krvavo.
Inače, strah me da radi svog straha ne ugrozim bebu. Što ako je beba u mekonijskoj vodi a ja spriječim da se to dozna i izazovem vraga? meni na uzv svaki put gledaju plodnu vodu (mali pokretni uzv koji imaju u trudničkoj ambulanti). I onda mi kažu da imam puno plodne vode (tako je bilo i u prošloj trudnoći). Ali mislim da oni uzv-om ne mogu vidjeti kakva je ona (prozirna, čista, zamućena, zelena) jer da mogu ne bi radili amnioskopiju. Sve u svemu zbog tog krvarenja mi zasada nitko ne radi vaginalne preglede već mjere tlak, važu, testiraju urin i rade uzv. U pon su me prvi put stavili na ctg i rekli da je dobar.
Ali ne znam što planiraju raditi kasnije, kada ću zbog prelaska termina dolaziti svaka 2 dana. Da li će zbog izbjegavanja amnioskopije željeti izazvati porod ili će se ipak odlučiti za amnioskopiju. Teško je to znati jer kad kreneš dolaziti svaki drugi dan, svaki put si kod drugog doktora...
Baš me zanima što će javiti dasha (ona je u režimu odlazaka svaki drugi dan na preglede, a sada je na pregledu). Zanima me da li joj ctg bilježi kakve trudove.
Inače da opišem današnje osjećaje. Preko noći se nikako nisam uspjevala namjestiti jer me iz nekog razloga bolio donji dio trbuha kad sam spavala na lijevom boku, a od predugog ležanja na desnom boku me bolio desni kuk. Non stop sam išla piškiti (oko 5 puta). Kao top sam zaspala tek pred jutro, a onda se u 8,00h morala ustati da curku odvedem u vrtić. Sva sam usporena, pa iako smo odradile tuširanje, doručak i oblačenje još nismo krenule (jer ja postam a ona gleda crtiće). Sad je vodim, a onda ću vidjeti kako mi danas ide hodanje (najgore mi je kaj uz mene ne voze neki pokretni wc jer me tako zna stisnuti pišanje da je to za poluditi).
Nakon 10 dana na drugom uzv-u, uzv-u u bolnici (prva procjena mi je bila kod mog ginekologa), beba mi je procijenjena na istu kilažu (to je bilo prije 8 dana). Dr u bolnici je rekao da je to o.k.(valjda da ne dobije ništa u posljednjim tjednima u razmaku od 10 dana). Rekao je da vodim računa da je to procjena uz pogrešku od 10% i da obzirom na veličinu trbuha te težinu prve bebe (curica od 3660g) je za očekivati da će beba biti cca 4 kg.
Inda_os, utješno mi je to da amnioskopija ne mora uopće boliti, odnosno biti neugodna. To su mi rekle mnoge žene, pa zato prije ni nisam imala nikakvog straha od amnioskopije. Sada mislim da je bitno tko ti je radi, odnosno da ti je radi doktor koji je pažljiviji i nježniji. Dr. jakovčić to sigurno nije.
evo mene s pregleda...dakle, danas je bio dr. Jakovičić...odmah sam sestri rekla da bi željela kod nekoga drugoga ali taj netko drugi dolazi tek oko 14h!!! Pomirila se sa tim da ću kod Jakovčića, znala sam da će mi on raditi amnioskopiju jer mi je on to radio i prije 3 god., ali začudo uopće nisam osjetila a prošli put bome jesam! Uglavnom, mliječna plodna voda, kontrl. u četvrtak, i vjerojatno ostanak u bolnici...
dasha ti mi djeluješ kao da si skroz potonula. Imaš li ikakve bolove, pritisak, iscjedak ili osjećaj? Meni se čini da ćeš ti biti začas gotova kad krene (ti se moraš otvoriti još samo 7 cm).Koliko su i trajali prošli porodi?
A i jesam nekako potonula, ne znam, al baš se ne nosim ovaj put najbolje sa prenošenjem i čekanjem...a i vlastiti klinci me izluđuju, ne idu u vrtić od kada sam ja doma...
Dasha tako si me rezveselila kad sam vidjela da si tu! Već sam pomislila da su te zadržali. Ne mogu vjerovati da si naletila na dr. Jakovčića (kaj to znači da je on utorkom?).
Kaj mliječna plodna voda znači da je beba zrela ali joj ništa ne šteti ili?
Ja sam dasha ovaj tjedan u tvom prošlotjednom režimu: idem u petak, pa bi onda vjerojatno trebala ići u nedjelju i utorak. Kaj to znači da u nedjelju neću znati kome dolazim jer idem u rađaonu, a u utorak bi trebala biti kod Jakovčića? Neću to izdržati , to mi je prestresno. Moram nekaj smisliti....
dasha, zakaj ne odvedeš klince u vrtić da malo dođeš k sebi? Ja svoju odvedem. Žica ona mene da ostane sa mnom, ali vidim da je sretnija kad ode u vrtić (vrati se ispunjena i sretna doma) nego kad sa mnom truli doma... Doma joj ja pobrkam i red spavanja (ode kasnije, pa se budi prekasno it'd.) Naime, nemam fizičke snage voditi je van i ispunjavati joj dan da bude zadovoljna.
Ma, mi smo njih ispisali iz vrtića u 9 mj. Iz Zaprešića sam, a kod nas je vrtić 745 kn za jedno dijete i samo 25% popusta za drugo, a s obzirom da je muž na čekanju i ujedno na minimalcu (ono kaj je napisala leonisa se odnosi i na nas :lol::lol::lol:), ne možemo si priuštiti vrtić...
Da, beba je zrela al joj se niš ne može dogoditi....a ak te zapne nedjelja za pregled, pa onda utorak, ti lijepo dođi iza 13 h, kada obično netko drugi dolazi umjesto Jakovčića...
Ajme ja nisam imala pojma da je vrtić u zaprešiću toliko skuplji. Mislim da se kod nas financijski više isplati imati dijete u vrtiću nego doma (obzirom na broj obroka koji imaju u vrtiću i cijenu drugih sadržaja).
Doći ću ja u utorak popodne (tada je vjerojatno dr. Brekalo) radije nego da dođem dr. Jakovčiću. A kaj je s nedjeljom? Tada idem u rađaonu ili? Kakav preglde tamo rade? kakve sam sreće tamo će biti dežuran dr. Jakovčić!
ak uz drip ide epiduralna onda bi pristala :-)...mada mi je dr. rekla na jednom pregledu da jesam kandidat za epiduralnu, opet sve ovisi o momentalnoj situaciji, dal je tamo anesteziolog, koliko ću biti otvorena.....
U rađaoni ti rade pregled urina, mjere tlak i naprave ctg! Mene npr. nisu pregledali vaginalno...i bila je neka mlada specijalizantica, mada sam po hodnicima viđala dr. Blagaića...
Znam da je prošli vikend dr. Blagaić bio u rađaoni jer ga nije bilo u ponedjeljak "zbog dežurstva koje je trajalo 24 sata". To znači da je ovaj vikend netko drugi, a ja pretpostavljam dr. Jakovčić jer sam ja takve sreće. :lol:
Inače danas nemam nikakve znakove ni osjećaje. Doma sjedim, gledam tv i googlam. Čini mi se da bi ovako mogla još mjesecima.
Što se tiče epiduralne, ja čula da je na Sv. Duhu možeš normalno tražiti i dobiti. Jedino da je frka ako je noć (jer je tada jedan anesteziolog za sve a on ne može biti uz tebe zbog epiduralne za slučaj da uleti nekaj ozbiljnije). Dasha, nemoj biti u depri i strahu. Ja mislim da treći porod mora biti lakši. Pa ipak je to tvoje tijelo odradilo već dva puta, pa sigurno i brže radi jer zna što radi. :-)
Stvar je u tome da medicina koristi glup nacin racunanja termina tj. jedini moguci primjenjiv na SVE zene (okvirno), a koji zapravo vrijedi za svaku n-tu. Medicina smatra pravilan, tocan mensturalni ciklus samo i iskljucivo onaj koji traje 28 dana, u kojem se ovulacija dogadja na 14. dan, tj. tocno na polovici tog ciklusa. Vecina zena koja i ima menstruaciju svakih 28 dana NE ovulira bas taj 14-ti, ali to nikoga nije briga.
Dakle, kad te pitaju za pocetak zadnje menstruacije, odredjuju datum termina prema toj gornjoj formuli, koja je rijetko kome tocna. Mislim, i da je tocna, ionako tih 40 tjedana bas i ne znaci puno, osim sto ogroman broj doktora uzivaju histerizirati oko tog datuma. Znaci, kod mene je ta razlika tri dana, jer sam ovulirala 18. dana ciklusa. (Pratili smo, pa znam. A i zacece se poklapa s tim.)
uzivaj <3
uzivajte sve :)
Hvala Leonisa. Danas sam se od 6 ujutro previjala od menstrualnih bolova i to me strašno iscrpilo. Imala sam osjećaj da će iz mene pljusnut menstruacija. U 9h se sve smirilo, pa sam odvela svoju princezu u vrtić i otišla u dučkas po namirnice. Kad sam izašla iz dućana osjetila sam strašno jaki pritisak dolje (baš u piši) zbog kojeg nisam mogla hodati. I tako ostala pred dućanom naslonjena na neku ogradu na koju sam stavila vrećice oko 20 minuta. Tek sam nakon toga uspjela krenuti prema kući, ali lagano, gegajući se i uz jednu pauzu na klupici do kuće.
Kaae, tek sam sada vidjela tvoje tekstove objavljene na Stranger in a Stranger land pa me oduševili (baš lijepo pišeš). I njih ću iskoristiti da mi brže i zanimljivije prođe vrijeme.
da, taj jaki pritisak dolje kod stidne kosti i ja često osjetim nekoliko puta na dan...doslovno se ne može hodati, kao da ti mala krtica ruje dolje...
dasha, jesi li se fizički i psihički pripremila na sutrašnji odlazak u bolnicu? Kako se osjećaš?
Možda nam je Kaae završila u rodilišu... :cekam: Ona je rekla da je danas naručena na pregled.
A evo, danas sam se uspjela prošetati sa klincima, kad smo došli doma takav umor me spopao pa sam išla malo leći ali samo sam drijemala... s sutra će me možda zadržati ili će reći da dođem u petak...u svakom slučaju sve manje i manje snage imam...Vidim da se tvoje tijelo i dalje priprema i uvodi te, malo po malo :-)
Jedino kaj me želja za jelom nikako ne napušta :lol:
Ni mene. Mislim da to kod mene nije ni moguće. A cijelo mi vrijeme prolazi kroz glavu kako je Kaae napisala da je izgubila apetit. Da se bar to meni hoće dogoditi. Evo, upravo sam večerala :njam: Čak mi pada na pamet da ću ko ranija forumašica koja je išla roditi odmah nakon uskršnje šunkice povraćati po bolnici. Ona je rekla da je tada shvatila zakaj ne daju da se jede u predrađaoni :mrgreen:
Dasha, želim ti sretno i ugodno (bez straha) sutra. Molim te javi kako je prošlo.
Budući da se Kaae još ne javlja polako počinjem vjerovati da je unatoč negiranju mogućeg poroda i izjavi kako će bez problema dočekati današnji pregled, sada sa svojom bebicom.
Ma kakvo rodiliste. :lool:
Bila na pregledu, beba uziva unutra i ne da mu se van. S obzirom da je sa mnom sve ok (tlak, ovo ono), a i s njim (otkucaji, posteljica, polozaj, velicina), necemo do daljnjega planirati nista osim sljedeceg pregleda. Idem natrag u ponedjeljak, na prvi CTG, a ponedjeljak bi trebali biti tocno 41 tjedan. Onda u utorak, ako smo i dalje u komadu, idem na prvi vaginalni pregled i eventualno dogovor o indukciji... nekad.
Doktor je dezuran od sutra do nedjelje (tu je praznik tj. praznici) pa me ocekuje tj. nada se da cu se pojaviti. :mrgreen:
Inace nema nista novo; ne javljam se jer sam cijeli dan bila vani, a navecer smo isli na veceru tj. svi su vecerali, a ja sam se igrala pecenim krumpirom i nekom juhom. Rastura me zdjelica, ali tako mi i treba kad divljam okolo.
Hvala Mojica :-)! Uzbuđenje je ogromno!!!!!!
moguce je. bilo bi vam lakse da pustite mozak na pasu nego da odbrojavate :mrgreen:
a vi kako zelite.. vremena jos ima, u svakom slucaju :)
Da li netko zna da li na Sv. Duhu stvarno dozvoljavaju prenešenost samo do 10 dana ili ako je sve o.k. puštaju da trudnoća traje dulje?
Htjela bih da mogu pustiti mozak na pašu, ali kako kad me svi non stop zovu, a i od sada ću morati na preglede u bolnicu svaki drugi dan (a na pregledima ne znam tko i što me očekuje). Drugo, u strahu sam od amnioskopije (a koliko shvaćam da li će mi je raditi ovisi o doktoru kod kojeg ću doći a to mi je nepoznanica (npr. u nedjelju ću vjerojatno morati u rađaonu a ne znam tko će tada biti tamo).
sve mi je to jasno, ali ti pises kao da oni odlucuju o tebi. mislim da bi bilo super da ti sama odlucis sto ne zelis i u dogovoru s njima to (ne)napravis. ako ne zelis amnioskopiju, pitaj ih sto bi se dogodilo da ju ne naprave. ili da dodes na pregled jednom u 41. tjednu (ako doguras do tada) umjesto svaka 2 dana. meni samo nije jasno (ne sad konkretno za tebe) kako zene ne ukljuce malo vise svoje zelje u taj odnos s doktorima. meni bi osobno bilo grozno da me netko pregledava svaka 2 dana (i to jos vaginalno! brrrr) i sigurno bi to odbila. a ne mogu te odbiti kad dodes roditi. mislim da su ti pregledi njima samo forme radi, a ti mozes ispregovarati ono sto tebi pase.
a i za zvanje mi je jasno, zato sam ja svima rekla da cu roditi 2 tjedna nakon sto "trebam". ili bi stisala zvono i javila se samo onima za koje znam da me nece smarati :mrgreen:
eto, jedan pogled iz drugog kuta. sta god ti odlucila, sretno i uzivaj u ovim zadnjim danima :)
U razgovoru s mlađim ginekolozima shvatila sam da su vaginalni pregledi zapravo uglavnom pro forma u trudnoći te su mi oni sami rekli da je to "stara ginekološka škola". Tako da u dogovoru s ginekolozima kojima sam do sada došla na pregled nisam još vaginalno pregledavana nijednom (iako mi je danas 40. tjedan). Što se tiče amnioskopije, ako bi beba bila u mekonijskoj plodnoj vodi, moguće je da bi aspirirala tu vodu te da bi od toga uslijedile komplikacije kao npr. upala pluća. Doktori su mišljenja da tada treba poroditi bebu, te da je njen ostanak u toj vodi opasan (oni kažu da tada nastupa patnja ploda). To ne smatram beznačajnim, pa ne znam što bi točno u tom slučaju trebala dogovarati (odnosno unatoč strahu ne želim da mi beba tako bude ugrožena). Da li bi se itko usudio reći ne želim da mi gledate plodnu vodu i tako riskirati? Koliko razumijem nema drugog pregleda kojim bi se mogla utvrditi kvaliteta plodne vode, a uzv-om se procijenjuje samo njena količina.
Inače nakon 20-ak današnjih poziva upravo sam ugasila zvuk na mobu jer me to stvarno iscrpilo i odlučila sam da se do daljnjeg više neću non stop javljati (Mikka, doista sam pogriješila što sam istinito objavila termnin).
Da, na Sv. duhu dopuštaju 10 dana prenošenja, to su mi rekli a znam i iz iskustva...u drugim bolnicama ne znam kako je, al vjerujem da je svugdje podjednako...ako odbiješ ind. onda moraš potpisivati i raspravljati se sa njima (tak je meni bilo prije 3 god). Al eto, nisam imala hrabrosti odlučiti se za porod doma i odjeb. bolnicu...
Ja za sutra naručena ind. :mrgreen: