Naši rade prema "Slovo po slovo". Nemam specijalne zamjerke. Čitaju od prvog dana, pa tko ne zna, njegov problem.:roll:
Šalim se, ali ima tu i istine. Tko ne zna ide na dodatnu.
Printable View
Naši rade prema "Slovo po slovo". Nemam specijalne zamjerke. Čitaju od prvog dana, pa tko ne zna, njegov problem.:roll:
Šalim se, ali ima tu i istine. Tko ne zna ide na dodatnu.
Imala je i moja učiteljicu u boravku koja bi previdjela hrpu pogrešaka, npr. krivo zbrojeno i sl., stavila bi ni ne pogledavši kvačicu, ali to je druga stvar. Naravno da sam pregledavala vikendom i upozoravala je da ispravi greške.
Kod moje obje učiteljica je inzistirala da se piše do kraja reda pa ako neka riječ ne stane, napišu rastavnu crticu i nastave u drugi redak. Zbilja ne vidim zašto dijete učiti drukčije.
Čitanje ide čoporativno, pa "ko u'vati, u'vati". Za nečitače je veliki minus ako dođu u razred s pretežno čitačkom ekipom jer imaju osjećaj stalnog kaskanja. Istina, ukoliko dijete nema nekih "dis" teškoća, naučit će čitati do kraja 1.r. skroz tečno, eventualno će se lošije čitanje možda odraziti na pokojoj ocjeni (ČSR, zadaci riječima itd.).
čokolade i kod nas pišu tako, do kraja reda, pa odvajaju crticom. Kod nas je pretežito čitalački razred, pa nekolicina djece ima nepovoljniji položaj.
1.Niste me shvatile,ništa ja njoj ne brišem nikad i njoj su sve zadaće uvije točne i dobre.
2.Prije se na boravku s učiteljicom ponavljalo gradivo i ona bi im dodatno objašnjavala..sad ona sjedi dok oni napišu zadaću,sami moraju pročitati(a još nisu ni sva slova prošli) zadatak ,rješiti ga i ona im to odmah ispravlja. A po meni je Domaći rad upravo zato domaći jer se piše ili dorađuje doma tj.mora "prnoćiti" i drugi dan se pregledat od bilo koje učiteljice jer da ne ide na boravak upravo bi tako bilo....Školski rad se može isti dan ocijeniti i pregledati...mislim čemu se onda naziva Domaćim ako usvojeno gradivo toga jutra učiteljica ocjenjuje nakon par sat???!!!
3.Ona je točna rešenja prekrižila kao netočna a jednom moja mala nije rješila zadnji zadatak jer je mislila da ne moraju i umjesto da je djetetu vratila radnu bilježnicu i rekla još i ovo moraš rješiti,ona ga je prekrižila...mislim ne kužim...tek su krenuli u školu ona im na brzinu kaže koja stranice i koliko zadatak na njoj...prekrižiti ne rješeni zadatak kao da smo na fakultetu kao netočan meni nema veze s nikakvom logikom,pogotovo jer se radi o Domaćoj zadaći,o djeci koja su tek 4 tjedna išla u školu...što je previše je previše
kaj nije da klinci koji ne znaju dobro hrvatski mogu bez problema ponavljati razred pa čak i prvi
npr. ak su povratnici..
Može se ponavljati prvi razred, imala sam prije par godina jednu takvu učenicu.
pa kak? kod mog malog u razredu je još u drugom bilo onih koji su labavo čitali...zbog čeg djeca ponavljaju?
Kako ide?!
Ide. Zadovoljna sam. Da se sad zaključuje iz svega bi imao 5, osim likovnog. Izgleda da je nadaren na mamu.:lol:
Treba ga gurati, gurati i gurati, ali ide.
I kod L. je sve super.
Moram priznat da nisam to očekivala.
Nikad nije pokazivala previše želje, a sad, ispada, da rastura.
Da vam malo "popravim" prosjek :mrgreen:, moj A. ima i petica i četvorki a bogami i dvije jedinice, trojke i dvojke mislim da nema. Problem su mu zadaće, vrlo često ne zabilježi što je za zadaću pa se skupi minusa, druga jedinica je iz HJ iz diktata, kasno se "uključio" pa je napisao manje od pola a i ono malo što je napisao bilo je neuredno.
On školu baš i ne voli, često se isključi i sanjari, gleda kroz prozor, sav je u svom svijetu mašte. A ja pomalo ludim. Razgovarala sam s učiteljicom ona ga jako hvali kaže da je odličan, da ima široko znanje, tečno čita i nema nikakvih problema sa savladavanjem gradiva, a za tu njegovu odsutnost mi je rekla da će to s vremenom proći i da je to dio njega da ga ne sputavamo u tome. I ne bi to meni bio problem, lako za jedinice, ali mi je žao jer njega pogađaju i jedinice i minusi baš je nesretan iako ga nismo špotali zbog toga, a inače je jako osjetljiv.
Ja bih mu pomogla ali ne znam kako, stalno razgovaramo i uvijek mi obeća da će zabilježiti zadaće i slušati cijelo vrijeme učiteljicu ali ne vidim velikog pomaka. Ima li tko takvo dijete, kako ste ga "prizemljili" :mrgreen:?
Water moja je slična, sanjari i to, ali ostaje u boravku pa uradi sav domaći :)
Ok ponekad i zaboravi nešto što je za kod kuće. Ali kod nas nema ocenjivanja u celom prvom razredu i učiteljica je rekla "bolje da zaborave i deset puta nego da naviknu da roditelji misle umesto njih" i zamolila nas da se ne raspitujemo međusobno oko domaćeg već da verujemo detetu i odgovornost prebacimo na dete. Ali kažem, pošto nema ocena, oni zaboravljaju domaće i brljaju, ali im to prolazi samo sa opomenom. Takođe nemaju nikakve provere znanja (diktate ni kontrolne) pa nemaju ni taj stres.
Ja je isto često podsećam da sluša na času, da prati jer je tako lakše nego da posle kod kuće nema pojma pa moram da joj objašnjavam iznova. Ali ne bih rekla da joj se prima :mrgreen:
Ali jednu stvar sam primetila, bila je bolesna par dana i slučajno sam sa njom prešla neku lekciju koju još nisu radili. Ništa big deal ali se njoj toliko to dopalo, rekla mi je: konačno da znam o čemu se priča na času. Dakle ona blene kroz prozor, priča na času i kad se uključi u pola priče o kojoj ne zna ništa, ne može da prati pa odustane i nastavi da bleji.
E sad pošto nemam nameru da sa njom radim išta a kamoli unapred, moraće da navežba slušanje na času :mrgreen:
Visnja svaka cast uciteljici!
Mislim da ima ispravan stav previse se danas roditelji petljaju djeci u sve.Moraju se uciti odgovornosti odmalena to je to.9
Vissnja, supatnice :-). Jako mi se sviđa način rada kod vas u prvom razredu, kada bi kod nas bilo tako brige bi nam bile puno manje. Imam ja i starije dijete kod kojeg nije bilo nikakvih problema sa koncentracijom pa mi je sad ovo malo šok, ali doći će to na svoje nadam se. Hvala ti na odgovoru.
vissnja, super!
moja m ide u cjelodnevni pa ima 3 učiteljice. jedna iz prirode, hrvatskog i glazbenog, a druga iz matematike, tjelesnog i likovnog. treća iz engleskog.
ova prva je stroga ko vrag. a bezveze i bez nekog suvislog razloga.
kaže ona dobila sam 3 iz diktata. ja vidjela u bilježnici, meni to bez greške. a ova jadna slova a malo previše nakrivila, tri greške i odmah 3. :-o
al meni je genijalno kako se oni (bar ona, a i stariji je bio takav) odmah pomire sa sudbinom - kaže ona meni je ti nisam za hrvatski, meni super ide matematika, a hrvatski i priroda baš i ne. ja kažem njoj - ma super, ne ide ti hrvatski jer si previše nakrivila slovo a, aj molim te.
dakle, posljedica tih gluposti je samo jedna, a ta je da ne voli hrvatski. naravno, može se još to sto puta promijeniti, al - čemu?
I moj je dobio 3 iz čitanja, i to dok još nisu bili prošli ni sva slova :-/
Ali skulirala sam se i nema ubijanja u pojam. Polako, nek se prvo malo privikne na školu, a onda kreće drill :mrgreen:
moja danas odgovara prirodu, promet, jer je propustila test.
svi smo joj objasnili da joj je znanje vise nego krhko. no vidjet cemo sto ce i uciteljica reci.
no misljenja sam bolje da shvati da za bolju ocijenu treba se malo i sa stolicom druziti, u prvom, nego recimo u osmom.
sto mi kvaris pogled u lijepu boducnost u kojoj ja pijuckam koktelice a djeca mi rasturaju u znanosti. ja im prigovaram, ko prava cangrizava baba, a u sebi se grizem sto ih nisam dala godinu ranije, jer bi tad imali vremena za jos koji postdock :P
(ovo je jedna sala izmedju Cathy i mene, nemam ja takvih ambicija)
S obzirom da mi je najstarije sunce došlo sa idejom da želi biti "vizažistica" ona jedna izgubljena godina joj baš i ne bu falila.:roll:
Ali mi stremimo k tome da upiše pristojnu gimnaziju, a do kraja iste se vjerojatno i opameti.
Ali sumnjam da bu uspjela u životu do onog dedlinea.:mrgreen:
e takvi koji zele biti nesto cudnovato te najvise izenenade, jos ce oni tebi prigovarati :P
dedline je varljiva stvar cas je gore cas je dolje.
Evo jedne uspavane majke prvašića
dakle i mi smo s vama Filip i anitalu
što se tiče ocjena imamo svega...kad doma s njim radim ja ne vidim problem, uglavnom vidim da zna i razumije,
ali redovno u testu preskoči koje pitanje ili ne pročita pitanje i tako
Pa evo i moj je na testu iz prirode dobio 3, jer nije vidio da test ima još jednu zadnju stranu.
Odnosno vidio je kad je predavao, a onda pretpostavljam nije više imao volju pisati.:roll:
Pojasnila sam mu da je i 3 ok ocjena, ali da se za ocjenu ispod 4 javi da ispravi. Pa je ispravio na 5.
Da i ono što sad dolazi do izražaja je njegova slabija grafomotorika. To se sad vidi na pisanim slovima, pa treba dosta vježbe, a nemam ga srca (a ni vremena) s tim još više gnjaviti.
Grafomotorika mu je najslabija točka.
Drugi je problem što iz nekog meni još nepoznatog razloga redovno ne pokaže koliko zna na testu.
Dijete mi je doma bolesno i jučer smo trebali napisati zadaću iz hrvatskog.
Trebalo je tri rečenice napisati velikim slovima i onda iste pisanima.
Njemu je trebalo 15 minuta gledanja i uspoređivanja, (prepisivao je sa slike sa mobitela )da shvati da imena nije prepisao velikim početnim slovom.:oklagija:
i kod nas je veselo. uglavnom sve pohvata na satu, engleski moram snijm uciti. ima petice i cetvorke, koje su uglavnom jer se ne koncentrira i zuri... na testu iz matematike su on i jos jedan djecak zaboravili jedan zadatak, pa im je naknadno dala da ga naprave i dobio je peticu.
jucen prijepis od tiskanih slova u pisana: zamjenio a i o, n i m, j i i. samo brzopletost i nekoncentracija... navodno su druga djeca nesto govorila/vikala...
cesto ga uciteljica opominje jer ne moze drzati jezik za zubima, tri put smo vec imali blokic na potpis :cupakosu: ne mogu mu dokazati da treba sutiti preko sata, ni prijetnje ni ucjene ne pomazu
Nasi idu sljedeći tjedan na izlet na opg Contessa. Idu li i vaši gdje, ili su već bili?
Naši su u Contessu išli u vrtiću.
kod nas isto sve super, ne ide u boravak, ali školu nismo niti osjetili. dođe doma, pokaže mi kaj su radili i onda napiše zadaću, a ja je pregledam.
u imeniku ima dvije četvorke, iz glazbenog i jednu iz hrv.
oni su bili na izletu prošli tjedan u Eko selu Krašograd.
a u Contessi su bili prošle godine sa vrtićem i bilo im je super, imali viteške igre, odjevali se u dame i vitezove....
Jos par dana i gotov 1.razred.
Malo je za reci da me sokiralo-pa kud prije?
U cetvrtak idu na izlet(Divlje vode),u utorak zavrsna svecanost i to je to.
L.je isla u boravak i moram priznati da je funkcioniralo besprijekorno i da su moji strahovi bili neopravdani.
Kamo cete vi sa svojima preko ferija?
Meni je lagano zlo od same pomisli.Ja mogu na ljetni g.o.samo 2 tjedna,mm ga ovo ljeto uopce nema(nova firma,radi tamo tek mjesec dana).
ja vec godinama rasporedjuem Go kako znam, da porkijem sve sto vise.
ali kampovi su nam najbolji prijatelji.
Bili danas na Contessi - imali sreće da ih je nevrijeme zaobišlo. Ne pretjerano oduševljen, ali ne mogu reči niti razočaran.
Jahali tko je htio. Zapravo, izvlačim iz njega svaku informaciju kliještima...
Škola prohujala i ovi praznici su i mene nekako zaskočili. Zapravo, sve je prošlo bolje nego sam se nadala (osim pisanja zadaća koje mu se nikako nije dalo). Zadovoljni svi - on, učiteljica i mi.
Ovaj tjedan još pišu dva testa i to bi bilo to. :-)
još malo pa počinje drugi razred... hoćete li vi prije škole kupovati bilježnice, pribor za likovni ili čekate roditeljski da kažu što sve treba?
jer ne znam koje sad bilježnice treba za koji predmet, pa mi je nekako logično pričekati
Mi smo kupili novu pernicu(ipak je Frozen sada hit :mrgreen:) i nove bojice(one debele,iz Lidla,pokazale su se odličnim).
Ostatak ćemo kada dobijemo popis
Mi smo kupili skoro sve unaprijed. Jedino što mene muči je što ga nisam uspjela natjerati da čita preko ljeta :/
Bojim se da će sada biti svega, nema više grace perioda od jednog polugodišta :mrgreen: