Nije to u redu, tako ljude navuć na kolače, a onda zatvorit. Netko bi joj trebo reć.
Nije to u redu, tako ljude navuć na kolače, a onda zatvorit. Netko bi joj trebo reć.
niko ti ne brani zuta da ne ideš za njom, kolko vidim najbliže je M.Bistrica
De je to u vragu. :drama:
možda i imaju dostavu. veli kolega koji je par sela dalje, da on tu ne jede kolače ali njegova žena veli da su super
Znači, uzmem tri kile jabuka na koje čovjek stavi cedulju domaće. Tri kile deset kuna. Dođem doma, operem, osjeti se lojni premaz ili je to vosak, ne znam. Jabuke su nikakve, nemaju okusa ni mirisa. To su jabuke iz trgovačkog lanca, nikakve domaće. Znam što je domaća jabuka. To nije ovo.
Partner već drugi put uzeo kaki s placa. Kaže žena objasnila da je to njen domaći. Kaki je ispucao jer je prezrio. To garant nije nikakvi domaći kaki, nego prekupljen iz trgovačkog lanca nakon što se tamo raspao od stajanja.
Ista stvar i sa kokošjim jajima. Kažem mu, ne može ona imati jaja oznake tri, kavezni uzgoj, i da su ta jaja jeftinija od onih iz trgovine, jer njoj kao malom proizvođaču nije isplativo hraniti kokoši i jaja prodavati tako jeftino po kunu. To su jaja pitaj boga otkud prekupljena.
I tako, štedimo mi... i kupujemo "domaće". :roll:
Taj lojni premaz, to bude na domacim jabukama, garant. Sestra od md-a nam daje svoje koje rastu na stablu u dvoristu kuce na vrhu zelenog brijega I uvijek su s tim masnim... dedinitfinitiivno ne spricane - ne sluze nizcem osim kolacima I djeci da ih jedu u prolazu, direkst sa stabla. Da je to masno cudo nesto sto jabuke same ispuste, kaze
Slazem se. Mi bili direkt u vocnjaku, kad je bila berba. I jabuke koje smo tamo kupili mi isto imaju taj premaz
A jako su fine, sve vrste koje smo kupili
E ove nisu bile fine. Ni trunku. Ni jedna nije imala crva. I to nešto govori.
Moje domace nemaju crve. Niti ona sa stabla niti s poda. A imam doma 20ak stabala jabuka, razne sorte
Jabuke imaju svoj prirodni vosak, ali se cesto i premazuju, tako da...
Ali to sto je domace ne znaci i da nije prekrcato otrovima, pogotovo ako znamo da je jabuku dozvoljeno spricati preko 20 puta.
Ono sto je domace ne znaci i organsko.
A kaj se tiče domaćih jaja - kokice zimi slabo nose i SF je kupiti ih. Ja sam cesto na placu pa imam par kumica koje mi ponekad "udijele" desetak komada
Od kada sam kupila skupocjena domaca organska jaja zelenog sadrzaja, odustala sam od te misije :/
Potvrđujem, imam svoj vocnjak, daleko od ceste, nikad spricane, a sa tim lojem.
Ali žuta, moguce je da su domace, ali i da su zamrzavane ili da su se negdje smrznule pa ostale bez okusa.. a moguce je naravno i da su iz ducana, danas stvarno nikom ne mozes vjerovati.
Za jaja, ja volim otici na dolac iza podne, zna se tamo pronac pokoja prazna klupica sa nekim starcem ili bakicom koji drze jednu vrecicu graha, malo špinata i jednu kutiju jaja koja variraju od bijelih do tamnih i od malih do vecih u istoj kutiji. Nekako se nadam da do sada nisam fulala da su domaca..
ja imam jabuku koja se ničim ne šprica desetljećima i isto ima po sebi taj voštani sloj
baš mi je to čudno, ja sam sebi objasnila da je to takva sorta
koliko znam ni oko mene nitko ne šprica da bi bilo od toga...
inače, ja pod domaće kupujem direktno od proizvođača sa sela
koji proizvode za sebe pa viškove prodaju
cijena odlična
mlijeko 6 kn
sir 50 -60 kn
jaja 1 kn/kom
junetina 50 kn
sve kvalitetno i neusporedivo s dućanskim
Pred Ikeom ima štand neki OPG. Nije bitno koji. Tko prolazi, zna.
Jutros stoji kamion od Konzuma i istovaruje kašete mandarina.
Pretpostavljam da jadni opg-ovac nema vlastiti kamion pa posuđuje ovaj od trgovine.
Moj doprinos temi je da kupujem mlijeko od susjeda čije krave vidim na paši svaki dan i sir i sirutku, litra 6 kn, sir kg 50-60 kn sirutka gratis. Jaja od svekrve ,domaća i svježa, ona ih prodaje povremeno za 1.5 kn. Meso kupujem od susjedine kćeri koja u SLO ima eko farmu - 6 eura kg. Živimo u malom mjestu, selu , imam svoj vrt pun povrća i to mi je uživancija, što ne uzgajam mijenjam sa drugom susjedom koja je pravi mali farmer . Uzgajam i čajeve i ljekovito bilje i sama pravim osnovnu kozmetiku, lokalni pčelar meni vosak za kreme i deziće, a ja njemu gotovu kremicu ili tinkturu. Odnedavno i lokalna udruga u velikom plasteniku uzgaja organsko povrće pa i tu nešto kupujem makar i koju kunu skuplje. Što ću, veseli me kad u salati nađem glisticu, odmah je udomim u svom kompostu.
To su mali pomaci u našoj maloj zajednici, ali me jako vesele, rado kupujem od lokalnih proizvođača, makar i koju kunu skuplje.
celeste, ovo je super.
Gušt mi je čitati :-)
Hvala Tanči,tako sam si posložila neke stvari, da od ove naše izoliranosti od " civilizacije" izvučem najbolje.
Do 90-tih tako je funkcioniralo u većini kućanstava; kupuj mlijeko od susjeda dok ti je krava bređa, pa meso kad susjed kolje, a za mjesec dana će on od tebe, razmjenjuj sjeme povrća i voća , savjete i probleme, a onda smo otkrili supermarkete, životinje su nestale iz većine kuća, a i ljudi su se raselili ili pomrli.
Pomalo se vraća duh zajedništva, ali jako sporo, prije će nestati stanovništva, čini mi se:(
Donijela mi mama domaća jaja njenih kokoši. One nesputane trče po divljini. Svaku treću odnese škanjac, ali što se može, to je cijena slobode. Ta jaja... tako su zažutila kao da sam stavila punu žlicu kurkume. Tekstura je isto drugačija.
Još ni jedna kupovna nisu bila takva.
Koke su definitivno zahvalne za uzgoj, domaća jaja su prava super hrana i široko upotrebljiva. A to što poneku odnese jastreb, lasica, kuna, lisica ili susjedov pas, to su rizici koje pokušavamo spriječiti s više ili manje uspješnosti.
Kupujem pol godine na placu kod para koji vodi opg. Kad žena prodaje uvijek je top povrće, a njen muž mi podvali gumene i stare mrkve. Jednom sam ga pitala gdje je ona pa me blijedo gledao i pokazivao na drugu Maricu s istog placa. Tako sam bila zbunjena, a tek si sad mislim možda je dogovor da ona petkom i subotom prodaje svježe, onda on dođe nedjelju i prodaje što je ostalo da ljudi ne povežu nju s lošom robom. Nemoguće je da nikad nemaju suvišak i da uvijek sve prodaju, dok ostali prodavači imaju miješano i svježe i staro pa mislim da je njihova roba lošija. Sad sam tako sumnjičava da mi je čudno i što mrkve pakiraju u plastične vreće, zatvorene, pa ih otpakiravaju na placu. Zar ne bi imalo više smisla da ih stavljaju u kašete?
Eh, draga, možda su mrkve u plastičnim vrećama zato što dolaze sa zelene tržnice ili iz Lidla.... Ništa me više ne može iznenaditi.
Mislim da ću otić do Lidla baš da usporedim. Pakiranja su onak cca 5 kg vreće.
Pa ne znam, možda griješim dušu ako ljudi doma pakiraju svoje za skladištenje, ali ne bih se kladila. Evo, baš takvo pakiranje od 5kg nudi se na osječkoj zelenoj tržnici, ali sigurno ima i na našoj: https://zelenatrznica.hr/fruits/s%C3...C3%A9pa-detail
Ne bi škodilo i u Konzumu pogledati. Kod njih sam vidjela mrkve u vrećama.
Kako god bilo, zimi se ne opterećujem da kupujem povrće iz OPG-a (osim kisele repe, zelja i slične tipično zimske ponude). Obično u trgovinama bude bolja ponuda, nije smrznuto.
Ovo njeno nije smrznuto. Mrkve su joj krasne, ko tek ubrane.
Zatvaraju ih ponovo onak da budu zapečačene vreće ko kad ih se prvi put otvara ili ih vežu nečim? Jer ovi su izvadili vreću na stol i razderali je da oslobode mrkve pa ne kužim kakvog to smisla ima da ih pakiraju kod sebe samo da bi ih prevezli.
Moje mrkve dolaze u vrećama,samo jednom tjedno,sad i subotu ,vreće su dosta velike,mrkve su nejednake i cca još od friškog blata,uvijek ima ta moja kumica samo sezonski o svoje
Ove nemaju ni mrvicu blata. Čiste čistijane. Još sam bila fascinirana kad sve to stignu. Ove su isto nejednake, male i velike i razne.
Čim su dovoljno nejednake moguće da su domaće
Za zelenu postoje propisi koliko znam
Zašto su moje blatne,radi toga jer ih ponovo može staviti u trap ako ostane previše ,a ne misli doma to sve potrošiti.one koje su oprane ne mogu dugo stajati u pepelnici ( dio podruma),nego mora na hladno u friž
Na zelenoj tržnici postoje 2 dijela-gdje hrvatski proizvođač na veliko prodaje svoje i posebno uvoz
Tako da ni sa zelene ne mora znaciti da ne valja. Mi smo znali ici osobno na zelenu po grah, ciklu, voce za pekmez i sl