Zbog novonastale situacije klauzula „više sile“ primjenit će se na sva školska putovanja učenika i odgojno obrazovnih djelatnika osnovnih i srednjih škola.
I dalje:
Viša sila ne primjenjuje se za područja koja nisu zahvaćena koronavirusom.
Printable View
Zbog novonastale situacije klauzula „više sile“ primjenit će se na sva školska putovanja učenika i odgojno obrazovnih djelatnika osnovnih i srednjih škola.
I dalje:
Viša sila ne primjenjuje se za područja koja nisu zahvaćena koronavirusom.
rosa ne kuzim te, pa nisam tebe oslovila da Ti pratis, vec da je zgodno pratiti. :?:
to je kao da na linkove s indeksa koji su tu staviljeni par puta ja graknem ko kaze da je ne idem na Index.
link sam stavila dobronamjerno za druge koji mozda ne prate.
vec sam vise puta pisala da sam i sama u problemima kao i veliki broj ljudi oko mene s kojima radim, dakle mozemo si pomoci, bez skakanja jedni na druge.
Pobit ce se medjusobno panicari i nepanicari, ne treba nam korona, zezam se.Ja se unazad i unaprijed ispricavam jer mi kod citiranja na mobu kriva osoba ispadne, plus ne mogu smajlice lijepit pa opisujem.
Al ja ne iscitavam nigdje da je to sto se usporedjuje s "obicnom gripom" nesto jako krivo. Krivo je brojcano sto vec postoji izvjestan imunitet protiv gripe, a ovo je novi virus. Ali nije se umanjivala ozbiljnost obicne gripe jer je ona za iste te rizicne skupine izrazito opasna. I cijelo se vrijeme provlaci taj disclaimer da je dio populacije cijepljen, da smo vec donekle imuni na virus gripe jer nam nije nov.
Ne znam zbilja kako bi se moglo precizno usporediti situaciju s gripom kao novim virusom.
Ja vidim bas izrazeno izvlacenje iz konteksta s ciljem diskreditiranja dobronamjernog strucnjaka kojem sam zahvalna sto se potrudio iznjeti neko vidjenje. Ali dok god ljudi selektivno citaju, protiv toga se ne može ništa.
Evo javili oni koji iz klinčevog razreda koji su vadili krv pol njih viroza pol gripa
I nije mi jasno kako bi se sef nekog instituta, koji sigurno ima slozeno radno mjesto i odgovornost prema djelatnicima svog instituta i drzavi u kojoj radi, kako bi se on stavio nekoj vladi na raspolaganje. Ako nekoj vladi treba strucnjak, onda ga prvo treba pitati da im bude konzultant i to naravno predvidjeti u proracunu. Nisam cula da je on odbio molbu hrvatske Vlade. Mozda i bi jer nema kapaciteta za toliko ozbiljan zadatak u kombinaciji s odgovornim radnim mjestom kojeg ima.
Najbolje jos da se ponudi da testira na sebi netestirano cjepivo za dobrobit hrvatskog naroda i dobar image Hrvatske u svijetu, kao ona kineska znanstvenica. Ta me vijest totalno izbezumila. Nema valjda milijun epidemiologa svjetskog glasa pa da se na njima testira cjepivo. Kao da generala stavis na prvu liniju da bude uzor.
Sorry, ocito sam krivo procijenila, zvucalo mi je kao dociranje.
Ma, ocito sam pod stresom, danas je bila zustra rasprava u zbornici vezano za putovanja i Erasmus projekte, a mi ih imamo nekoliko.
Agencija za mobilnost je u velikom problemu, trebat ce namaknuti hrpu novaca da se nadoknadi steta ili ce projekti propasti.
Ma..nek i propadnu..nista nije vaznije od sigurnosti.
Jeza me hvata da bih osobno ili netko od ucenika trebao ostati u karanteni na drugom kraju kontinenta ili ne daj Boze u bolnici...:-(
Radi se o tome da usporedbe s gripom idu u smjeru da se stvara nepotrebna panika jer svake godine imamo gripu koja je jednako opasna ako ne i opasnija.
meni moji talijani (iz pokrajine Lazio) javljaju kako je kaotično jer zdravi ljudi jure u bolnice koje su dupkom pune, testirati se na koronu i onda se baš u bolnicama zaraze
tako da je i panika kontraproduktivna
a možda su dva smijera, očito ih ima bar isto toliko koji podcjenjuju ubojitost gripe.
I radi se o tome da, po mom sudu, vecina hrvata bagatelizira gripu, i da su te usporedbe sad kontraproduktivne, a trazi se od nacije da pazi i da se mobilizira. Kaze mi prija iz amerike da je u americi preporuka da se protiv gripe cijepe svi, da imaju 2 vala cijepljenja, jedno pocetkom kolovoza, drugi krajem listopada u kojem se uvode dodatne kombinacije ako se vidi da jedno cjepivo ne pokriva sojeve. Kod nas se ni vecina astmazicara ne cijepi, cjrpivo smatraju ono fakat ekstremnim korakom.. Bitan je kontekst poruke tj ciljna publika.
Pa upravo to ja vidim. Protiv gripe se ljudi cijepe i vec imaju neka antitijela otprije. Za mene je gripa samo gripa. Za inino dijete nije i cijepi se. I ocito se korona lakse prenosi, sigurno i zbog toga sto se nemamo s cim braniti, nit smo ranije bili u kontaktu, nit ima ikakva procijepljenost. Za neke urodjenike je vjerojatno podjednako opasna korona i gripa.
Istina, vidjet cemo kroz koji dan. Do tad su pritisci sa svih strana: ugovorni partneri forsiraju da se sve odvija kako je planirano, Ministarstvo upucuje da se ne putuje van, roditelji zovu skolu i naravno da su zabrinuti...na sve me zove moja mama pita jesam ja normalna ici sad po aerodromima i donijeti njoj koronu! :gaah:
ne znam jesu li ti dostupni njegovi tekstovi na fb, ali čovjek u jednom trenutku negdje u komentarima piše da je on trenutno na odmoru u hrvatskoj i da zato ima vremena pisati kolumne, davati intervjue i gostovati na tv-u. da nije na godišnjem sigurno se u ovoj situaciji ne bi stigao baviti time, pa eto on pojašnjava i to što su neke od njegovih kolega možda željele reći, a ostali nedorečeni jer se naprosto u ovom trenutku bave jako bitnim stvarima i ne stignu ljudima pojašnjavati stvari iz struke. ja mu mogu samo reći hvala što nam poklanja dio svog godišnjeg odmora i zaželjeti sretan rođendan sutra :heart: :mrgreen:
E, to je pak berecki dobro rekao, komentirajuci rh populaciju - svi zele cjepivo, dok ne postane dostupno! Od barem 10.astmaticara koje znam.u blizoj okolini jedino ja svoju malu cijepim. Jedan dugogodisnji se, potaknut nasim dobrim iskustvom (dovoljno smo se raspitali, 5 god zaredom nismo imali nuspojava) zadnje 2 sezone cijepi. Ostali misle a ok, ako se boji, al ja se ne bojim (a isto kroner). To je nasa populacija 50-godisnjaka koja je prosla moparu scare s autizmom u medijima i.new age bombardiranja s prirodnim lijecenjem. Gen 80 plus se najnormalnije cijepi barem 15 godina, to su ovi kad se nije stavljao.upitnik na lijecnicke preporuke.
Nema pratnje na porodu do daljnjega, zbog corone, naravno.
Životi se mijenjaju. Opet će žene rađati same, kao neke od nas nekada.
Nije to velik problem, ali mislim da će mnogim trudnicama biti šok saznanje da moraju roditi bez muža.
Kod nas u Sloveniji ima već 6 primera i znam ljude koje radi toga ne idu nigde, da ne bi zarazili dijecu/starije.
Trgovine nisu poluprazne, bar u gradu u kojem živim. Juče sam sa medicinskom alkohol obrisala mobitel i kvake, ali to mi je i inače redovna praksa. Ruke perem oduvek i na sreću nemam neku avionsku kartu kupljenu.
Bio je prijatelj prošlji tjedan u Španiji, s tim da je putovao iz Italije, i normalni ide na posao i sve. Razumem predpostavku da se virus brže širi nego obična gripa i da je smrtnost veća, ali opet mislim da su mediji celu stvar baš napuhali i sada vlada panika.
Slušala sam Rudanovo predavanje prije neka 4 mjeseca gdje je izvrsno demonstrirao kako se može manipulirati činjenicama i stvarati lažne vijesti te kako samo znanost može osporiti iste te lažne vijesti. Vjerujem da mu nije cilj manipulirati činjenicama već da brojke koje iznosi temelji na znanstvenim metodama.
I mi smo dobili preporuku da ne putujemo u inozemstvo.
U Sloveniji dvoje zarazenih su lijecnici ( jedan u domu zdravlja, lijecnica u bolnici) koji su radili ( ili jedan od njih?) prije pojave simptoma.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2162566
Ja skroz vjerujem Rudanu da su brojke vezane uz gripu tocne.
Kod mene je testiranje ba gripu (bris na A, B, H1N1 i RSV) standard za svakog pacijenta koji usece na pregled sa simptomima nalik na influenzu izmedju, recimo, sredine listopada i sredine ili kraja travnja. Sigurno puno ljudi u Minnesoti zavrsi na pregledu u to vrijeme, od ukupnih oko 5,6 milijuna. CDC i nas MN Department of Health objavljuju statistike temeljene na provjerenim rezultatima. Vjerujem da ima jos drzava u svijetu koje koriste resurse koji su im na raspolaganju (npr stapic i epruvetu s reagensima).
Tko kaže da te brojke nisu točne? Točne su, ali su dobivene procjenom, a ne testiranjem.
Evo tu se lijepo vidi da su od početka sezone gripe do danas (9. tjedan) u Americi testirali oko milion ljudi od čega je oko 200 000 pozitivno na gripu. https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm
Istovremeno CDC procjenjuje da je ove sezone bilo 34 miliona oboljelih i 20 000 smrti od gripe.
U Americi je procjena da godišnje oko 40 000 ljudi umre od gripe. normalno da to nisu testirani slučajevi.
Slovenija?! Liječnici?!
I to bili u Italiji pa se vratili na posao...
To je isto slučaj negiranja, "to je samo gripa" ...
Nadam se da neće doći do stanja kao u Italiji ...
(Doktori ne poštuju preporuke, kako će tek "običan" puk...)
https://www.youtube.com/watch?time_c...P_sau7Di2S1_mQ
izgleda da ipak neće svima štapić i epruvetu
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...ropi/10065244/
Uzasno je tesko komunicirati 'alert, alert' i dobiti razumijevanje puka za mjere i 'don't panic' istovremeno. Ako dobro shvacam, svi javni eventovi su otkazani i navedene it regije su sad zatvorene osim 'prijeke potrebe', sto god to u (nasoj) mediteranskoj percepciji izvedbe na terenu znacilo. Meni i jos nekima rijetkima u mojoj okolini npr ne rukuj se znaci doslovno to, a vecini je to ugl looping u razgovoru jer - a ionako se vec prosirilo ili se bude prosirilo / ne vidim smisla / automatska radnja / a kako cu ne pruzit ruku / pretjeruju, al ja necu podlec panici. Vezano za ekono udar na turizam, pred dan-dva je bio clanak kako imamo puno posjeta u ri podrucju iz italije pa je predsezona dobra. Ja se mislim da je sad ipak svakako dobro apstinirat od putovanja da sto duze budemo u modusu 'delay', iako formalno mislim da je rh jos uvijek na 'contain', barem je prosli tj bila.
I jedna dobra vijest o smrtnosti u odn. na kin. starosnu strukturu stanovnistva:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...tskoj-20200307
U tim talijanskim pokrajinama zabranjuju vjenčanja i pogrebe. Nije lako onima koji su time osobno pogođeni.
da, tesko je ako te pogodi, ali puno je teze ako moras zbog neke hitnoce u bolnicu pa nema lijecnika jer imaju koronu. ili ju fobijes gratis uz recimo, slijepo crijevo.
zbog odgodenog vjencanja i pogreba nece nitko umrijeti
nisam panicar, nisam niti u denialu, pokusavam u svakom trenutku procijeniti sto i kako. posao odradujem, druzim se, ali vodim racuna o bliskosti i nepotrebnim kontaktima
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk