nemoj dodavati steviju, dodqaj neko voće i zeru soli, kojka će izvući van šećer. moj ima puno više i tortu mu glumila lubenica.
Printable View
Pa jesu li moja djeca normala? Isto jedu i isto spavaju i doma i na putu! 10 dana smo odsutni i svi jedu ko i doma. Izuzev sitne angine par dana ostalo sve po spagici
Mogu li bebi 10mj dati da popije vodu u kojoj se kuhala jabuka ili sljiva?? Malo za promjenu od same vode koju jedva popije 50ml
zašto ne bi mogla
pa to može od prvoga dana dohrane
manal, da uprav tak
sad za one koji rade torte s brašnom, najbolje je pomiješati više vrsti brašna, a jačmeno daje posebnu aromu i slatkoću torti.
Curke,mi još nismo počeli s dohranom,ali ja spremam naveliko u škrinju domaće povrće za njega. Mogu li patliđan smrznuti, čitam po netu da mogu, jel ima tko kakvog iskustva? I kad se patliđan uopće počinje davati bebama?
sad moji patliđan vole samo u ajvaru, tad je zmiksano pa ni ne znaju da je to to.
Jelena koliko su stari?
Patliđan ide sa 10 mj.
Hvala :)
Tako i mi, u Zagorju baka uzgaja puno voća i povrća pa smrzavamo za princezu....šteta što još ne može sada svježe, ali nema veze, barem će jesti domaće kad krene :-) fingertips, pratimo se, samo tri dana smo mlađi od vas ;-)
jeeej, bas lipo! ;)
Imam nekoliko hladnjača na raspolaganju, ovu njegovu hranu spremam u onu koju uopće ne otvaramo. Tako da imam poprilično mjesta.
e da je meni jedna taka
Sretna sam što su mi roditelji u slavoniji tako da od početka jedemo organsko.
Jeza me hvata kada pomislim na voće,povrće ,meso iz trgovina. Tko zna kako i koliko je to sve skupa tretirano, a sa druge strane sam svjesna da na kraju ni to nećemo moči izbjeći, pa neka nam je barem početak kolko/tolko zdrav.
Moji imaju voćnjak i tata mi kaže da se kupovna jabuka šprica 20 puta, strašno
Što je onda pametnije uzeti, kupovnu kašicu ili okušati sreću sa trgovinama.
I meni je na pamet palo zamrzavanje ali koliko nutritivnih vrijednosti zadrži to voće /povrće?
Što zamrzavate, dali prvo kratko prokuhate povrće ili direkt stavljate u friz?
Ako već nemaš izbora, mislim da bi na zadnjem mjestu trebale biti kupovne kašice, sadrže puno soli, umjetnih šećera i bojila, i puno previše konzervansa.
Zamrzavam tikvice,korabice,patliđan,mahune,grašak pa narežem na kockice, blanširam minut-dva, ohladim,osušim i spremam u male vrećice.
Vjerovatno se smrzavanjem gube neke vrijednosti, ali ja sam to sve smrzavala u 7-8.mjesecu, a počet ću vadit u 9.mjesecu, pa ne stoje predugo.
Moj izbor bi bio:
1. domaće
2. plac
3. kupovne kašice
4. voće i povrće iz konzuma i sl.
Ne sadrže sve kupovne kašice šećer, sol, bojila i konzervanse
Nažalost većina da :(
Znam da većina da, ali može se naći kašica svih vrsta koje ne sadrže. I zato je to meni uvijek izbor u odnosu na supermarkete
Kod nas dohrana i dalje varijabilno, svaka promjena ritma izazove promjenu u dohrani. Cetiri-pet dana, dok mu je tata bio na putu, je super papao, a onda se tata vratio pa je smanjio papicu, pa su nam dosli neki gosti s malim bebacem (sto ga je odusevilo) pa je jos vise smanjio papicu... I sad idemo u petak ponovno svi na put, pa bi mogao jos malo smanjit. Uf, puf :/ nadam se da nece!
Mi smo ovaj tjedan u hotelu i snalazimo se s kupovnim kasicama za rucak. Voce srecom jede cijelo a dorucak i veceru slozit iz buffeta nekako, a i cica je u opticaju vise nego inace.
Nisam sretna zbog ruckova ali valjda joj tjedan dana nece naskoditi. Nema opasnosti da se navuce na njih jer ih jedva pojede uz puno animacije...
jelo na ovu vrućinu je jaaako slabo. valjda neće smršaviti :-( ali šta da mu radim, pa ni meni se ne jede.
ja sa sa svojima uvijek u hotelu ( E je prvo ljeto imala 10 mj, a I.G. 8 mj)
jeli su doručak i večeru iz restorana (uvijek idemo u hotel gdje je švedski stol), a za ručak na plaži je bio čokolino, hrpa voća i sladoled (sve to skupa mi je izgledalo manje gnjusno nego one kupovne kašice)
Imamo domaću mrkvicu tako da čemo od danas nju papati, pitanje ; dali ste davali i svježe naribanu mrkvicu?
Boxica, ja jos ne dajem sladoled ni cokolino (ima 12,5 mjeseci ali nije probala ni kravlje mlijeko jer me strah na moru eksperimentirati, imala je dermatitis kao mala beba), a iskreno, ne bih bas ni rekla da je to manje zlo od kupovnih kasica. Sladoled ima em secera, em konzervansa, a za cokolino ne znam sto ima ali ne moze biti nista zdravo. U svakom slucaju od jucer smo opet u svom apartmanu i pao je prvi domaci rucak nakon 6 dana, smazala je sve :)
Kad se moze smokva dati bebama? Sad im je sezona, imamo jako finih slatkih domacih smokvi, tope se u ustima, jako su zdrave pa mogu li to dati bebi od 10mj???
ja sam samo jednom prilikom davala kupovne kasice,kad smo bili u prirodi na trekkingu i nikako joj nisu sjele,pola bi van izbacila jezikom,mislim da ko se naviko na kuhano,tesko da ce te kasice htjeti... kupila Alnaturine,pisalo da nema konzervansa,koliko im je za vjerovat,neznam....:unsure:
da nemamo djardin bila bi na 100 muka sto i kako, gdje ima manje otrova,pesticida i konzervansa...mislim da bi mi ipak kupovne kasice bila zadnja opcija,ona litava tekstura mi se nikako ne svidja...(da ne govorim cudni mirisi itd)
marusha99,daj slobodno,moja ih je lani kusala bez kore,ove godine ih s korom grize! :)
malo jesu kaloricnije,ali ni blizu ko suhe,tako da joj ih ja uvijek davam samo tokom jutra... (kao i svaku novu namirnicu uostalom)
Dali vodu nuditi samo iza međuobroka ili tokom cijelog dana?
Sara je na sisi u prosjeku svaka dva sata i danju i noću, dohranu je super prihvatila i pojede lijepu količinu svaki put
Dojena djeca do godnu dana uopce nbe trebaju vodu. Ni nakon obroka ni izmedju
Sa vodom se počinje kada i sa dohranom
Tiziana, to je preporuka tamo kod vas?
Vjerojatno ima nešto u tome da dojena djeca trebaju manje tekućine, ali mislim da s vodom treba započeti kad i s dohranom jer je i pijenje vode učenje i navikavanje beba na vodu i na pijenje kao takvo.
Mi smo s vodom započeli kad i s dohranom (taman su počele vrućine pa nisam imala dileme) i to s pravom čašom i pravom bočicom vode pa je to usvojila relativno brzo, odnosno naučila je sama tražiti vodu kad je bila žedna.
Ono što se meni ne sviđa je uvođenje bebama raznoraznih čajeva i sokova pa onda mnogi odbijaju vodu jer im "nema okusa" ili nije dovoljno slatko.
Meni to nikako ne sjeda, da voda nije potrebna do 1 godine. Kravlje ni adaptirano mlijeko nisu potrebni, to je jasno OK. Ali voda, kad se dojenje vece bebe svede na 2-3 puta na dan, a vani 35C? Pa i mi pijemo vise i cesce kad je vruce.
Ja sam uvela vodu kad je dohrana postala stvarno dohrana, kod nas tek oko 8 mjeseci, iako sam joj na zlicicu dala da proba i ranije. Nisu to bile neke kolicine sve do pocetka ljeta kad je imala 10 mjeseci. Moja ima na dohvat ruke kljunasicu i pije kad god zeli. Nakon rucka joj obavezno ja ponudim. Vodu obozava, i piti, i zalijevati se s njom :)
I ja sam protivnik cajica, sokica...nije probala nista od toga niti nece do daljnjega.