Biljezenje u karton - mislim da ne biljeze.
Printable View
Biljezenje u karton - mislim da ne biljeze.
Ne mora biti tako kaotično, ina
Moj muž nema pravo na besplatno cijepljenje kod svog liječnika obiteljske medicine, pa ga je preko emaila pitao hoće li ga cijepiti ako sam kupi cjepivo. U petak je kupio cjepivo u najbližoj ljekarni, bez recepta i nisu ga tražili nikakve podatke. Isti dan javio se LOM-u i dobio termin kada da se dođe cijepiti.
Što se tiče "hladnog lanca", to nije jedini lijek koji se treba držati u frižideru a ne smije zalediti, to stvarno nije problem.
Usko grlo je ima li cjepiva ili ne (on je možda imao sreće), a LOM će dati informacije svakom svom pacijentu, ne mogu zamisliti da u Hrvatskoj danas postoji LOM koji nikako nije dostupan ni emailom ni telefonski. Neki imaju praksu nejavljanja na telefon osim u određeno vrijeme (obično pred kraj radnog vremena), neki ne odgovaraju na email par dana, ali nisu nedostupni.
Ako takvi postoje, svakako treba reagirati.
Ako ima besplatno (!) cjepljenje,tko onda plaća
Ja mislila da imaju pravo na besplatnu vakcinu
Besplatno je ono koje pokriva HZZO
Na to imaju pravo svi stariji od 65, neke kategorije kroničnih bolesnika itd
Ima lista na stranicama HZJZ
Hvala, ina i Danka! Kod nas je verovatno slavorum advanced varijanta, ali videću popodne, ako radi moja omiljena apotekarka, ona uvek ima vremena da sve potanko objasni :).
Kod nas je najnormalnije da Dom zdravlja ne možeš tek tako dobiti na telefon, a nije sasvim lako ni dobiti svog dr-a. Ali verovatno bismo lako našli nekog privatno. Najpre problem vidim u tome da će gro vakcina otići u velike gradske centre, a nama stići mrvice, i to ako stignu. Obično je tako sa svim tipovima nestašica :/. Videćemo...
komunicirati se moze s ordinacijom preko mobilni portal zdravlje ali vam lijecnik treba dati dozvolu.
i jako je korisna. pogotovo ako trebate doznake, lijekove koje uzimate redovito (npr. alergicari), pitanje...... meni ustedi hrpu vremena koje potrosim na zivkanje.
edit: tu vam je link na drugom forumu s linkom
https://forum.bug.hr/forum/topic/vij...te/247231.aspx
Kako koji, po mom iskustvu. Uglavnom je problem u tome da treba poštovati hladni lanac, odnosno da cjepivo mora biti u frižideru do upotrebe.
Tako da je sasvim ajsno da dr oklijeva upiknuti cjepivo koje nije stalno imao pod nadzorom.
Ali kod nas se cjepivo može platiti kod doktora, može se cijepiti i na zavodu za javno zdravstvo, a po novom izgleda i u ljekarnama.
Neke apoteke (u manjim mjestima ili bliže domu zdravlja) dostavljaju tvom liječniku, ti platiš u ljekarni a cjepivo te čeka kod liječnika.
Inače, ja kupim, stavim u frižider, kada sam naručena na cijepljenje, ponesem sa sobom.
U tom malom intervalu što je cjepivo bilo van frižidera, neće mu ništa biti.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
Ionako mora biti na sobnoj temperaturi prije same primjene cjepivo.
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Ajde pls onda strucni forumski savjet iz prakse (a kako to mene nervira sve, bas slavorum): muz stavio cjepivo u frizider gdje ide riba i meso (zakljucio da je najbolje tamo, najkonstantnija temp, znaci chillerbox, to je najgornja polica u bischovom frizeru. Skuzila sam da su batci pileci koje sam od tamo izvadila bili skoro pa zamrznuti i siznula. Junece meso i maslo koje je tamo bilo nisu se smrzli. Cjepivo smo provjerili, bilo je tekuce. Napravili rundu preko vikenda te farmaceutu poznati (najbolje bi bilo tamo di ide voce), pa neki laborant koji je pitao mamu dr koja je rekla ma ok, pa onda ipak ma da se ne zezamo negp da kupimo novo. Nagradno pitanje: jel cjepivo ok? Mora ic or 2-8, ne smije se zamrzavat. Sta nije to slavorum sve skupa? Evo...koje je vase misljenje, da idem opet u lov il se zadovoljim ulovovom? Dosad smo.se cijepili u privat dr ordinaciji i nismo se zafrkvali s pitanjima jel bed ako su se smrzli batci, sad ne primaju narudzbe.
Slobodno se smijte sve skupa je hilerijus. Boze sacuvaj da te cijepi netko ko nije dr, sad teski projekt smiju li apotekari tj uz gostovanje dra cijepit, al se ti sam slobodno zezaj s cjepivom.
Od kors da ja ne znam kolika je tocno temp u chiller boxu, dosad nije smrzavalo.
A eto, to i jest problem, cjepivo treba biti na stalnoj temperaturi, a temperatura u našim frižiderima definitivno nije stalna niti znamo kolika je u kojem dijelu.
Pamtim savjet jedne pametne forumašice-doktorice na tu temu, činjenica je da mi na primjer naše frižidere često otvaramo, pa otvaramo i razgledavamo što bi pojeli :mrgreen: i tako dalje.
Zato razumijem doktora kojem baš nije drago cijepiti donešenim cjepivom. Mene je npr. rođakinja cijepila nekoliko puta, ali bi ona kupila cjepivo u apoteci u svom neposrednom susjedstvu, i onda ga ja ona imala pod nadzorom do cijepljenja.
Možete kupit termometar i držat ga u frižideru par dana, pratit temperaturu kad se otvara uobičajenim načinom života. Još uz to, cjepivo se ne hladi niti grije tom brzinom koju će očitat termometar, treba vremena da tijelo odreagira na promjene temperature.
Pa ja imam frižider koji pokazuje temperaturu
Ok, znaci kupim jos i toplomjer pa mjerim (al sad je muz povecao temp pa ne znamo kakva je tad bila), plus iskirale se police za jaja pa ne mogu tamo..Sto sve to skupa nije slavorum?
Ima jos. Neke apoteke traze bijeli rp neke ne. Neki opce prakse sada vec hoce cijepit s cjepivima koja su stigla u apoteke da ljudi ne proucavaju tocne temp polica za meso kod sebe doma, i po forumima se ne raspituju jel bolja polica za meso il voce, al neki nece, cekaju sluzbeni gong. To sve zg.
Mogu mislit slavoruma po manjim mjestima, iakp.mi je super ovo s dostavom cjepiva od strane apoteke.
Ina, kolika ti je temperatura u frižideru? Može li ići do nule?
Ako se ne spušta do nule, onda je OK pod uvjetom da je frižider ispravan. Led u prethodno nezamrzavanoj piletini je moguć ako termostat ne radi OK, ili ako je meso bilo prislonjeno na stražnji zid.
Savjet iz iskustva, lijekove koji se moraju čuvati na temperaturi od 2 do 8 Celzija najbolje je držati u pretincu za maslac.
To sto smo.ih prisiljeni voditi.
Joooj komplikovano :D
Ovo za butter department, zapravo je ovako: "mi svi" držimo inzulin već sto godina u vratima, u dijelu koji je kao predviđen za maslac. Praktično je jer to mjesto ima pokretni poklopac pa su ampule zaštićene od slučajnog pada i razbijanja.
U stvarnosti, tu je temperatura nešto viša i službeno najbolje mjesto za čuvanje je središnja polica, baš sred-sredine fridža. Međutim, tu smeta i još koješta (spomenuti padovi). Iz iskustva ogromne online zajednice, i dalje je butter department najbolji, zato sam to napisala. Teško da je temperatura na vratima viša od 8 ako sam namjestila termostat na 4.
https://i.pinimg.com/474x/4d/50/b9/4...tes-quotes.jpg
Ono di se drze svjeze meso i riba, nesrmznuti. Sve police u vratima pukle. Sad je u srrdini frizidera i ne znam bacit il ne
Pa da, to je bio i moj prijedlog, ukoliko se traži rješenje. Ja osobno bih bila prilično sigurna da mi je lijek na traženoj temperaturi u nekom normalnom pretincu u frižideru, ako je to moj frižider i znam kako se ponaša, ali da mi to izaziva toliko pitanja, provjerila bih.
Mislim da komplicirate :)
Necete cjepivo drzati mjesecima u frizideru. Nemojte da se smrzne i to je to. Ako pise drzati na +4, frizider je skroz ok.
U labosu smo drzali enzime koji su puno osjetljiviji po nekoliko godina u frizideru (+4 C) i nikad nisam imala problema s njima.
Latest news bulletin, uspjela do opce: ne moze komentirat cjepivo jel ok il ne, malu astmaticarku ce cijepit s preizimanjem odgovornosti za hladni lanac (imat ce kod nje osigurano cjepivo), dobili su upute da za sva cjepiva pisu bijele rp ako ih ko trazi. Malu ce cijepit s tim svojim, a nas moze s tim sto donesemo, ako se ja uspijem u firmi cijepit, ovo cu vratit u apoteku. Muz ce ekperimentirat s ovim. Javimo anegdotalne rezultate :).
Vi stvarno mislite da u apotekama ili liječničkim ordinacijama postoje neki specijalni frižideri koji imaju mjerače temperature i između injekcije i kutije za injekciju?
MM je lani kupio cjepivo u najbližoj apoteci, stavio ga isti čas u frižider, nakon par dana ili tjedana cijepila sam njega i djecu. Prethodno sam cjepivo malo držala na sobnoj temperaturi.
(Sebi sam davala heparinske injekcije pa sam proučila pod kojim se kutom i gdje davaju ove za gripu)
Imaju frižidere u ljekarnama i sigurni su da ne dolazi do neplaniranog zamrzavanja. Kod ine je bilo problematično što je muž stavio cjepivo u chiller box, gdje su između ostalog imali piletinu za koju se ispostavilo da se krenula lediti.
Ne da mob smajlije, al ovo je meni tako i slatko, a istovremeni ko neka komedija, kazalisni komad s nekim tesktom apsurda, likovi xyz, mjesto radnje chiller box il posudica za maslac, props: smrznuti baci i junece meso koje nije smrznuto i cjepiva.
Imaju navodno i neke druge, al ne ono za djecu ispod 3 god
Mi cemo onda svi platiti Vaxigrip
Neke apoteke u manjim mjestima nude samoinicijativno ljudima da im sami pricuvaju cjepivo, da se cjepivo ne mora cuvat po kucama s povrcem, maslom i batacima, probajte mozda pitat.
Fakat, ina, zašto se sami ne cijepite, pa bar si ti iskusnjara? Ako mogu moji starci...
Ni ja se ne bih brinula oko chiller boxa.
Zato jer sam nepotrebne detalje izbrisala iz mozga, jer je zadnja injekcija bila pred 12 god. Vjerovala il ne, ne sjecam se ni dupliranja beta itd I zato jer hocu sustav, a ne slavorum. Mislim, da sam prisiljena, mogu se i sama ubost. Zgrazamo se na dokumentarac o zdravstvu u americi kako si ljudi sami rane siju, a ako se moram ja brinut o cjepivu, skladistenju, bodenju, placat 3 op privatno, priv. kanalima dolazit do ove il one info...onda se ameri sasvim komodno mogu zgrazat na nas. Dubinski me to nervira.
What's next. Sama uzvozim cjepivo?
Mislim, država od mene svašta hoće. Te ostani doma, te ostani odgovoran itd. Tu smo u društvenom ugovoru koji se zove RH. Ok, razumijem, mali smo i dosta toga nema - pa sve sofisticirano vani, kruha vrh pogače plaćaj. Kod mene je to xy priv. pregleda, 3 priv. operacije. Razumijem. Skupljajmo novce za djecu za liječenje u inozemstvu. Ali, za cjepivo - ne razumijem. Stvarno trebamo svi postat Clint Eastwoodi, nabavit svoj gun, zabit svoju zastavu u svoj ranč i sve sami?
Ali uvijek je bilo isto - tko ima pravo kod svog LOM, cijepi se tamo, tko nema a želi, kupi cjepivo u ljekarni i donese ga u ambulantu pa ga sestra cijepi. Sami si ne bi trebali davati ne zbog tehnike (masa ljudi daje si supkutane i intramuskularne injekcije stalno, iz različitih razloga), nego zbog toga što se bilo koje cjepivo u pravilu treba davati pod nadzorom zdravstvenog djelatnika.
Može se otići na A. Štampar (ali sad u koroni čini mi se da je bolje ne ići ako postoji alternativa), neke firme također organiziraju za svoje zaposlenike.
Za čuvanje u frižideru, također nije ni prvi ni zadnji lijek koji mora biti na temp od 2 do 8 C, ja već niz desetljeća uzurpiram pretinac za maslac čudnovatim ampulama i sve pet, nikad mi se ništa nije zaledilo ni pokvarilo, neke stoje i po par mjeseci (trošim ih stalno i obnavljam).
ina, žao mi je zbog stresa koji si prošla zbog stavljanja u chiller box, ali po svemu sudeći sve je OK.
Btw, našla sam i u svom frižideru tu ladicu, fino piše :mrgreen: ja tamo stavljam povrće.
Ma da? Pa kako su veza-apotekarice rekle da se to čuva u "posudi za povrće", onda je to to. Mislim da je vrijeme, s obzirom da se broj ljudi koji će se cijepiti privatno tj. "fakultativno" neće više biti sporadičan da će morati po medijima pushati cijepljenje, nego će se morat braniti od navale, uvede malo reda u sve to da nije đir "cjepiva s batacima / maslacima". I da se ljudi sami ne moraju brinut o hladnim lancima. Kažem frendici "pazi na hladni lanac",, prvi put kupuje cjepivo, ona ??? Za stvari koji si ljudi doma pikaju pikaju kao svakodnevnu terapiju barem prođu prvo crash course od nekog doktora / med. sestre - čuvanje, pikanje itd.
Uvijek je bilo - loše :). Nek nas lijepo cijepe u apoteci - ne moraju čak ni izmišljat, nego prepisat.
Da, prođu: "Čuvati u frižideru, ne smije se smrznuti."
Ne postoji dio u frižideru koji je posebno namijenjen lijekovima, prema tome ampulama ne gine druženje s batacima i putrom. :-)
Edit: kod nas ljekarnici ne smiju cijepiti, ali od ove godine bit će organizirano da liječnici dođu u ljekarnu. Ubuduće će navodno moći i farmaceuti, ne znam detalje.