a jadnica
Printable View
a jadnica
Evo mi startamo idući tjedan, na polurođendan, pa je mama napravila okvirni raspored :-) Nadam se da je ok, ali ako imate još koji savjet, pišite ;-) Povrće imamo naše iz vrta.
05.09. rižine pahuljice
06.09. rižine pahuljice
07.09. rižine pahuljice
08.09. rižine+kukuruzne pahuljice
09.09. palenta
10.09. palenta
11.09. palenta
12.09. butternut buča
13.09. butternut buča
14.09. butternut buča+rižine pahuljice
15.09. butternut buča+palenta
16.09. jabuka (kuhana)
17.09. jabuka (svježa)
18.09. jabuka (kuhana) + rižine pahuljice
19.09. jabuka (svježa) + rižine i kukuruzne pahuljice
20.09. kruška (kuhana)
21.09. kruška (svježa)
22.09. kruška i jabuka (kuhane)
23.09. kruška (svježa) + rižine i kukuruzne pahuljice
24.09. tikvica
25.09. tikvica
26.09. tikvica + buča
27.09. tikvica + palenta
28.09. proso
29.09. proso
30.09. proso+jabuka
30.09. proso+tikvica ili buča
01.10. koraba
02.10. koraba
03.10. koraba + rižine pahuljice
04.10. koraba + proso
odlično!
samo ja ne bih pahuljice :-)
jer ne volim hranu iz kutije
radije bih običnu rižu
i, možda je bolje početi s palentom i tim nekim namirnicama koje ne "zatvaraju"
uvođenjem dohrane se probavni sustav ionako malo zblesira pa zna doći do problema sa stolicom
onda je moždmudrije prevenirati pa početi palentom, bučom... a rižu dati kad to malo krene
Hvala apricot!
Sretna sam što za početak i voće i povrće imamo naše, bakino iz Zagorja.
Ok, onda ću malo zarotirati da palenta bude prva, razmišljala sam što prvo od tog dvoje....svakako planiram i baš s rižom umjesto pahuljica, postepeno. Mislim da će nama prvi obrok biti u vrijeme ručka, jer je tada jako raspoložena za žličicu i zijeva ko somek (davala joj malo svog izdojenog mlijeka da ju `testiramo´, hehe).
ja bih palentu, pa proso, pa rižu
apricot - kakav je tvoj stav o mliječnim proizvodima u prehrani malenih. Čini mi se da mališi možda to škodi. U smislu prduckanja, nekidan je imao jako zelenu stolicu. Je li npr. jedan jogurt i žlica svježeg sira previše m.p. za jednogodišnjaka? (nismo više dohranjenci, no moram apri još malo zagnjaviti :kiss:)
a ne znam ti
moguće da mu laktoza smeta
zašto daješ mliječne proizvode?
zbog kalcija ili uključivanja u uobičajenu prehranu?
jel on još imalo tvoga ,lijeka dobiva ili je to gotov?
(oprosti, možda si negdje i napisala, ali ne uspijem sve upratiti)
Hm, zapravo ni ne znam zašto mu dam. To bude povremeno, no sad se mislim da nije nužno, da bismo mogli i bez toga. Svježi mu se jako svidio, možda sam zato inzistirala na njemu. U obitelji ima osjetljivih na laktozu. Probat ću izbaciti tjedan dana sve i pratiti ga, a i smanjiti u konačnici jer nije ni potrebno. Hvala ti! :-)
Nema više moje rakijice, ima još nekog kvazi kolostruma (???) gorkog okusa. Malo. To nije za nikoga. A i ne mogu više. Ni ne pišem o tome. :lol:
ma ok, dobro si ti izgurala
bit će bolje drugi put :-D
meni se ne čini da je jogurt dnevno previše
taman - rekla bih
ali, probaj dva tjedna nedavati ništa mliječnoga
i prati stolicu u napuhanost
Kad dijete prestane biti hiperaktivno i prebolim porod i dojenje, ću razmisliti. 8-)
Tnx! :-)
Još nismo počeli, uskoro ćemo :)
Imam pitanje o riži, kakvu ste vi korisitili? Običnu bijelu, integralnu, oljuštenu, neouljštenu? Rižine pahuljice?
Bijelu, jer je volio sve kašasto, mada mi jedemo integralnu. Sada ćemo integralnu. Davala pahuljice neko vrijeme sa svojim mlijekom, no ne bih da nam situacija nije bila specifična (nedovoljno mlijeka, tanko dijete).
I mi koristimo bijelu rižu, kupili Alnaturovu u DM-u. Za integralne stvari na forumu pročitah da nisu preporučljive kod beba mislim da ima nekakve veze sa apsorpcijom vitamina i ostalog.
Gdje kupujete Bio namirnice? Danas naišla u Muller i nešto mi se čini da su povoljniji od DM-a?
Opg Jazbec. Naručila od njih puru, zobene pahuljice. Pura se žuti kao sunce :mrgreen:
Kad počnem peći kruh za malenog od njih ću uzeti brašno. I ostale proizvode. Brza dostava, jeftini su, super!!
http://www.jazbec.hr/narudzba/index....ca=maloprodaja
Danas smo probali jabukicu :)
Ja sam bila nestrpljiva, mogla sam još čekati.
Četvrtinu male jabuke sam naribala na sitni ribež, pojeo je 3-4 kavene žličice. Mi zadovoljni!
helou, cure. evo opet mene malo da vas udavim s par pitanja:
kad ste davale jogurt (pretpostavljam punomasni) jeste li dale čvrsti ili tekući, odnosno je li to uopće bitno, kakve je konzistencije? voćni se ne daje zbog šećera, jel tako? mala mi ima 11 mj.
kak ste dale grašak? samo skuhan i zdrepan ili ?
Svejedno je je li jogurt čvrsti ili tekući, mi smo krenule s čvrstim, ali ubrzo je zavoljela piti tekući....danas kupujem i jedno i drugo. Voćni još nisam dala, da, zbog šećera, ako baš želiš voćni, bolje ti umiješaj voće u obični.
Grašak...mi ga baš ne volimo pa ga ne radimo :škartoc:...(ali ovo ljeto se davila u domaćem bakinom grašku u svim kombinacijama) pa neka ti netko iskusniji savjetuje (plus ne kužim riječ zdrepan, lol).
svejedno.
ja sam joj ponudila cvrsti pa se stresla ko da ju je struja sprzila. pa sam tekuci, ista reakcija. dala sam joj za test i vocni, ma kakvi.
nakon 13 mjeseci eksira salicu i pojede onaj kao grcki. pojede i pola vrhnja, kad ne vidim :D
grasak je ko mala jela zmiksan s ostalim povrcem, pire od graska. onda ga je prestala jesti, ima neki išju s ljuskom.
no ni kukuruz ne zeli tako jesti, nit ga primiti, al ga potamani u klipu, pa sad, ko ce ga znati.
grasak sam kuhala u vodi ili pari. kasnije u sklopu rucka kojeg i mi jedemo.
voćni ne dam ni danas :-)
5 i 11 godina
krašak sam davala sa cca 11 mjeseci
skuhala i gnječila vilicom
Moj obozava sve to sicusno sto moze vatat prstima po tanjuru :)
zdrepan - zgnječen, npr. vilocom :P.
hvala, cure :*
voćni sam i mislila sama s prirodnim voćem radit, ne kupovni. samo šećer iz voća konzumira. a kak dajete rajčicu? imam domaće s vrta, slatke ko med, pa ne znam bih li ju dala sirovu, malo pognječenu ili kuhanu? i kak papriku? samo kuhanu za sad? čini mi se pretvrda sirova, nema zubeke još, a sumnjam da bi sirovu s desnima mogla tak sažvakat, no možda sam u krivu?
papriku sirovu, odlicna je za grickati.
paradajz sirov iako nismo imali uspijeha.
desni savrseno melju.
naime i kad dobiju zubice dobe sjekutice stoga melju hranu i dalje desnima ;)
leonisa, tnx:*.
a kak ste davale svježi kravlji sir? sam ili s nečim u kombinaciji?
Probali jučer palentu prvi put (kuhana na vodi+na kraju umješala malo svog izdojenog mlijeka).
Presmiješna mi je bila. Kad je vidjela da ide žličica prema ustima, opće veselje, ali kad je okusila....koje facice gađenja, hehe. Tri male žličice smo popapali, nakon toga par žličica vodice. Vodica nam se sviđa jako :-)
Od kad ono ide bob?
Nisam nigdje naišla na njega što se tiće tablica, šta on nije dosta težak?
javit će se netko pametniji
Palenta nam se ne sviđa, smetaju ju zrnca očito....Po par malih žličica jesmo popapali, ali uz facice i na kraju se nadimala ko da će povraćati. Naravno, nismo forsali. Jučer kukuruzne i rižine pahuljice, e to je tako jela da sam ju zaustavila kad je pojela pola da joj ipak nebi bilo previše za početak. Radila sam na svom izdojenom mlijeku. Danas ćemo rižine.
U pocetku dohrane da li ste usitnjavali stapnim mikserom ili ste jednostavno zgnjecili vilicom?
ili se da da dijete grize :)
to je sve do tvog odabira, prednost ima onaj nacin koji sto manje usitnjava i od pocetka uci dijete da zvace.
Idealno streberski je zgnjeciti. I ako prihvati super. E ako ne prihvati ovisi o tebi koliko ti se da veselo osmjehivati kad pocne pljuvanje - ako pocne. Ja sam se uhvatla stapnog miksera i od potencijalne odbijacice dohrane dobila onu koja je na topiku jela najvise u generaciji dohranjivanih. I sad ona oce jesti nemiksano bez beda samo sto traje triput duze i pojede tri puta manje. I bude prije gladna. Kako ja volim nocu spavati to ja bzzzzzzzz mikser i vecera gotova.
15 mj
Mozete me tracati :-)
nema te potrebe tračati
niti s kime
a niti si jedina koja to radi
ali da radiš dobro - ne radiš
ali, toga si i sama svjesna :-)
Svjesna da svjesnija bit ne mogu! Eh da je meni strpljenja kao u vas koji gnjecite!!!
Hvala, da obavezno čitam sastav....smetaju ju zrnca i komadići, pa zasad mora biti baš sve kašasto, skroz miksano....ali polako ćemo i na malko grublje, da se nauči na teksturu....jučer skuhala butternut s malo palente (izreguliralo probavu :-D), prekjučer samu butternut....nije joj se baš svidjelo, ali sve u svemu ja sam zadovoljna kako nam ide. Presmiješna mi je kad nakon jela slijedi sika, uputi mi takav blaženi smajl kao da kaže: hvala mama što si mi sad dala pravu klopu, a ne one splačine, hehe. Sad još dva dana buća, onda u nedjelju jabukica. Jedino vodu stvarno obožava, naučili smo nagnuti i iz čašice :-)
Ona ionako ne moze jesti isto sto i mi jer je alergicna na mlijecno, a muz i ja jedemo po lchf-u. Neki dan za veceru skuhala sam joj malene penne 30 gr (pasta cjevastog oblika velicine ko pol cigarete) u umaku od rajcice i 4 krokete od pileceg i purecg mesa velicine 5 kuna visoke oko 7 mm. To je jela dok joj nije dosadilo jesti - nakon pol sata vise nece. Do tad pojela pola paste i jednu i pol kroketu. Rekoh - dobro, mozda je to famozna samoregulacija. Istu noc u u 1 po noci kmeeeeeee pali sirenu i tuli iz petnih zila dere se mama cica cica.... inace rijec je o djetetu koje spava cijelu noc u komadu od navrsenog drugog mjeseca i NE trazi cicu po noci osim kad je imala vodene kozice u dobi od 10 mj. Citajuci svako toliko tudja iskustva o nocnim nacicavanjima, sutradan se vratio bzzzzzzz mikser i svi spavali sretno i zadovoljno.
Inace za stolom sjedimo svi zajedno, barem za vecerom. I neradnim danom sve obroke zajedno iako jedemo razlicito
Sto of kors ne kazem da je ispravno, cak stovise :-)
:komotna: kad bi znala kako napuniti zeludac bez miksera to bih objerucke prihvatila
Imamo kruskoljubca!! ;)