Da, tak su ga i klinci nazvali.
Printable View
Da, tak su ga i klinci nazvali.
Peterlin, ovo je otkriće. Hvala ti!
Beti, drago mi je. Moji sinovi to obožavaju, a ni mužu nije mrsko. Nije da ga kupujem često, ali povremeno imam u zamrzivaču za slučaj hude sile. Smrznuti pohani sir vidjela sam i u Lidlu, ali nisam kupila. Kupila sam ga nedavno u Eurospinu i kažu dečki da je super. Imali su dvije vrste, u pločicama ili mozzarella kuglice. Isto je ok, cijena po kg je tu negdje, a ne vrijedi truda i vremena to pripremati doma. Osim toga, dobar pohani sir doma nije lako napraviti, a za želju i povremeni odmor od kuhače nije loše, pogotovo ljeti dok izbjegavamo grijanje kuće.
Hm... morti dam siru drugu ćansu
Danas sam za doručak uzela burek, nisu jeli baš
Kuhala ćufte s pire krumpirom. Nisu jeli baš. Samo starija
Onda sam radila tortu s piškotama i gotovom parfe kremom. Ugodno iznenađena jednostavnošću
Nisu jeli, prije toga su spat ošli
Virus prelade odradio svoje
Žuta a da si im napravila za doručak bijelu kavu da su namoče kruh po starinski?
Mogla sam, ali ovaj burek je najkrasniji ikad, pa sam misla da će jest
Danas neće jer misle o torti, morala sam objasnit da se neke torte peku, neke stišču.
zutaminuta, ja ti se divim koliko se trudiš, ali sigurna sam da će se u kasnijim godinama taj trud isplatiti i da će djeca početi sve jesti. Ne samo jesti nego i sudjelovati u pripremi hrane. Bit će to sve u redu.
Ont. kod mene danas gorički krumpir, šnicli na naglo i zelena salata. Desert - dinja i lubenica, tko što dohvati
Gorički krumpir?
Gorički iliti vinogradski krumpir je jednostavno jelo, krumpir s povrćem u koji se može staviti sjeckanog špeka, šunke ili kobasica (što već nađeš u vinogradu). Ja sam danas preskočila meso, pa je jelo čisto vegetarijansko. Na žlici ulja propržila sam jedan luk kozjak, dodala 2 paprike očišćene i narezane na rezance, 2-3 rajčice nasjeckane na kocke (ogulim kožicu, iako to nije neophodno), režanj češnjaka grubo narezan, žlicu crvene mljevene paprike i to kratko prokuhala. Unutra sam ubacila količinu krumpira za 4 osobe (u ovom slučaju bilo je 8 krumpira oguljenih i narezanih na ploške). Od začina sol i papar, a po želji može lovorov list, timijan ili bosiljak, borovička (brinje), vlasac, peršin kosani i slično... Dolije se vodom da ne bude previše, nego da krumpir samo malo viri. Ja sam to skuhala u ekspres loncu jer mi je tako brže gotovo, treba desetak minuta pod tlakom. Može se i na klasičan način, gotovo je kad krumpir omekša. Moj muž i sinovi vole da bude prilično tekuće, ali količinu vode odrediš prema želji. Paše u to i ljuta paprika, ali danas sam je izbjegla, jer paprike koje sam koristila imaju dovoljno ljutine.
Hvala!
Radila sam pizzu, bila je pre-dobra, oni su klasično nakon hvaljenja odustali od jela. :rolleyes:
Jučer sam radila ćufte, ise, udavili se u tome.
Sutra varivo slanutak, heljda, ječam, brokula. mmmmmm
Čet bih možda pile, nešto, ne znam još, a petak sam sanjala kao sendvičci brzinski pa u Maksimir, ovisi kako vrijeme dopusti, mada ne bi bilo zgorega provjeriti placeve i ima li sunčanica.... suuuuuuuunčanice, pohane. mmmmmmmm
Kod nas danas pileći paprikaš. Još ne znam što će biti od priloga - ono što sinovi skuhaju. Da vidimo što je još bilo u zadnjih nekoliko dana: jučer je bila riža s povrćem (iz ekspres lonca) i vratina bez kostiju na naglo+zelena salata, prekjučer je bilo slatko zelje i pljeskavice, dan prije paradajz juha, pureći faširanci, restani krumpir i salata od tankih mahuna. Nemam pojma što bih sutra, možda poriluk napravim. U petak leća ili mladi grah, ako ne uspijem nabaviti nekakve ribe koje mi se sviđaju, a da nisu preskupe :mrgreen:
Poludila sam za šalatama, kak ne jedem više azijsku jer mi je neš smrdalo crijeva.
Dakle ovo sam radila... zovem je pedes nijansa zelene :lol:
heljda ili ječam, ili miks, jedno puna šalica
avokado, kiwano, krastavac salatar, ili kristal šalata
puno maslinovog, papra, limunovog soka i češnjaka
Ajme meni! Što je to bilo dobro. S kaparama, pinjolama, i vlascem bi vjrv bila ekstaza, al dobro.
Dajte mi ideju za poriluk varivo, čini mi se moj neki monotoni....uz krumpir i mrkvu, danas cu i malo batata ubaciti. Jednom sam imala ječma i dodala uz poriluk jako fino bilo.
Imas od ane ugrakovic stari recept za varivo od poriluka i jecma. Proguglaj, mozda ima negdje u bespucima interneta. Ja imam u knjizi pa ti mogu poslikati ako ne nadjes
Na malo ulja prepečeš batak+zabatak s kožom (ili file karabatka bez kože ako ne voliš masno). Na to dodaš nasjeckani poriluk i popirjaš d amalo povene. Uaciš 2-3 naribane mrkve, opet malo popirjaš.
Zaliješ vodom i kuhaš oko 30-40 minuta i na kraju zgusneš šakom zobenih pahuljica.
mašnice, ja kuham poriluk varivo s rižom umjesto ječma, ali ista stvar... Pofurim nasjeckani poriluk i bacim da izađe sve ono što nam napuhava crijeva, a u drugoj posudi na ulju malo prodinstam mrkvu naribanu na ploške, frknem gore taj poriluk i pol šalice riže (cca 1 dl suhe riže), žličicu crvene paprike, žličicu curry-ja, sol, papar, kopar u cvijetu koji obično imam osušeni ili smrznuti i vodu po želji (da ogrezne i malo više, jer riža upije puno) a može i koji krumpir na kockice. Prokuham u ekspres loncu 10 min i gotovo. Moji sinovi ponekad u to uvaljuju vrhnje za kuhanje kad je već gotovo.
Poriluk s krumpirom i slanutkom. Dodam kore parmezana i na kraju posluzujemo s ribanim parmezanom i pestom od bosiljka. Ako nam se jede i meso, prije nego dodam poriluk, ispecem komadice chipolate u loncu (ili neke nedimljene neutralne kobasice (teletina/svinjetina) s komoracem).
Na kraju sam standardno bez mesa napravila. Hvala za ideje sjetit cu se iduci put. Slanutak u nasoj obitelji nekako tesko prolazi, mozda kad ga 2 šake ubacim u grah, inače baš ne.
Od slanutka napravi humus, tako kod nas prolazi sjajno. To nam je godinama bila klasika za dane kruha - klipići i humus. Ako sam jako lijena i žuri mi se, napravim humus od slanutka iz konzerve.
Ne kuham svaki dan i petljam da iskoristim od jučer za danas, al eto što sam u zadnje vrijeme kuhala.
Neki dan sam pekla patku i krumpir. Meso smo dva dana razvlačili, od ostatka sam napravila paštetu za 3-4 večere. Od onog vrata što sam negdje pitala sam kasnije napravila malo juhe. Imala sam povrtne temeljce, dobro ispala. Nama za dva dana.
Kelj ćušpajz jedan dan sa špekom, drugi dan s faširancima.
Dan posilije sam batat prokuhala u ljusci, ogulila, nasjekla na kolutiće od 3-4 mm i popržila na ulju. Prije toga paradajz juha, a uz to ostatak faširanaca od jučer i salata :)
Bućnicu sam radila, sama razvlačila tijesto. Izgubila sam vještinu, nisam godinama radila sama tijesto, al meni je prefino i ovako.
Sunčanice sam pohala, ima tome već 10tak dana. Sama ih i nabrala.
Juhe mi imamo barem 5 od 7 dana, bez obzira što ne kuham svaki dan.
Uglavnom, švercam se s kuhanjem. Za vikend ozbiljnije kuham. Još mi relativno malo jedemo. Pri tome puno sirovog voća i povrća, barem mali i ja.
Danas mladi grah varivo. Sinovi će ispeći kobasice ako im se bude dalo, a ako ne - ima kuhane šunke koju samo treba narezati.
U subotu smo imali soma u pivskom tijestu i grah salatu. Unedjelju sam skuhala pileću juhu s rezancima, faširanu štrucu s jajima unutra + krumpir salatu s kuhanim kukuruzom i zelenu salatu. U ponedjeljak je još ostalo tog mesa, a kao prilog sam napravila rižu s miješanim povrćem + paradajz salatu. Ispekla sam za vikend makovnjaču i orehnjaču, ali pojelo se brzo. Jučer smo imali paprikaš (svinjetina) s palentom, salata po želji. Imam doma još pola velike glave svježeg zelja, pa možda napravim lešadu koji dan, a uz to neke šnicle na naglo. Nisam razmišljala puno dalje... možda ričet krajem tjedna. Alternativa - kisela repa i krvavice.
Mi smo u sub:
grilani losos
raštika s rižom na vilicu (raštika je bila za deset, domaća iz vrta svekrvinog mljaac)
pečeni krumpiri (za one koji nisu ljubitelji raštike)
salata
Desert: kuhani kesteni i/ili kompot s jabukama i šljivama, šta ko voli :-)
Nisam u Hrvatskoj :(. Ali potrazila bih po talijanskim ducanima u Zagrebu ili pitala kod mesara junece pecenice ili kombinaciju svinjetina/junetina.
Mana pecenica u vecini hrvatskih mesnica je sto su (bar meni) preslane.
U Medulićevoj ima talijanski dućan, al je strašno skup. I prije inflacije su cijene bile sulude. Barem meni.
Isti dućan je i u Tomašićevoj, ak je nekom bliže. Meni je sve to preskupo.
Danas rucak umak od sampinjona i bijelog mesa u vrhnju, s tjesteninom. Za večeru američke palačinke s bananom, šlagom voćem i nutelom
Sutra poriluk varivo s nekim kobasicama (nemam pojma kojim, muz ih kupio pa ću ih iskoristiti)
Srijedu kuha on, bit će mislim pileci batak/nadbatak u pećnici s carskim povrcem i njokima, jer će taman bit piletini rok :mrgreen:
Četvrtak se nadam da ću stic složiti Fajitas
Petak trenutno nemam ideje, mislim da ću prepustiti mm
Subota ne znam a nedjelju valjda rucak kod sveki, ja radim pa nek se snadju...
Za večere planiram
kolač od jabuka koji je sin dobio recept na engleskom i kaze da je prefin
Bucnicu
Sirnicu
Baš me zanima hoće li mi se stvarno i dat sve to kuhati. Nekako imam volju kuhati nakon dosta vremena što mi se nije dalo...
Eh sad sam se sjetila da imam smrznutih cufti. Valjda će to onda u petak ili subotu. Mm bude složio pire
I ja sam neki dan pristala da mali i ja pecemo kolač od jabuka za kojeg je dobio recept u skoli, valjda na prirodi, ni ne znam vise. Vidjelo se iz aviona da to nije bas nesto. Zali boze putra po ovim cijenama. Kad sam si ga natopila rumom i posula cimetom i przenim ljesnjacima, taman je bio :)
Nama je MM napravio jucer tjesteninu s umakom od vrganja, poriluka i mascarponea. Fino je bilo.
Danas grah. Navecer MM ispekao odlican kruh.
Sutra vjerojatno samo pileca juha, ili kakav paprikas.
Kod nas danas lažna pašticada s njokima i zelena salata. Jučer smo jeli ostatke od nedjelje (juha, pečeni odojak, krumpir u umaku od tog pečenja, karfiol s prezlima) uz dodatak grah salate, jer se prilog u nedjelju pojeo. Od kolača bile su za vikend mak kocke s ganache glazurom i jabuhe u šlafroku za moju svekrvu koja ne može jesti mak i čokoladu.
Peterlin pliz daj info što je lažno u njoj?
Danas piletina na žlicu s graškom i krumpirom
Jučer restoranski ručak s puta
Dan prije pečeni bataci i krila plus pomfrit i kupus salata, prije toga srdele s krumpir salatom i špinat, goveđa juha i lazanje od mesa, za mene sarma bez krumpira
Sve priloge za sebe zamijenim povrćem
Bravoo Flopice:klap:
Ja isto uvijek biram povrće za prilog sebi. Njamaaa...
Lažna pašticada
750 g junetine ili teletine, narezane na tanke šnicle istučem batom, pa uvaljam u brašno i popržim na tavi na malo ulja da dobije boju.
U ekspres lonac uvalim još mrvicu ulja, paradajz umak oko pola litre ili malo više (imam domaći), dodam žličicu senfa i začine, sol papar, karanfilić, 2 suhe šljive, lovorov list, 1 dl prošeka ili bijelog vina... Promiješam, ubacim meso,, po potrebi dolijem još tekućine, jer meso ne smije biti na suhom i zatvorim lonac. Budući da je meso već narezano, treba mu cca 20 min pod tlakom. Ako je teletina, čak i kraće, 12 do 15 min.
To je sva mudrost. Serviraš uz kuhanu rižu, njoke ili tjesteninu.
Ja na kraju danas nisam s piletinom radila fajitas nego wok, gotovo u 20 min sve skupa i još svi govorili da im je fino - napokon da nitko nije gunđao :mrgreen: