Baš lijepo... nadam se da će se pozitivan dojam nastaviti i dalje. Sretno!
Printable View
Baš lijepo... nadam se da će se pozitivan dojam nastaviti i dalje. Sretno!
na upisi.hr danas je izašla tablica bodova potrebna za ovogodišnji upis u srednje škole (desni izbornik Tablica bodova)
Koliko vidim, u većini ZG gimnazija bodovi bujaju ko kvasac, dok neke (Klasična, Nadbiskupska...) jako padaju.
Kad si vec refrešala temu, jedna meni zgodna crtica - iz vrtićke gruoe moje juniorke njih 4 je upisalo gimnaziju čije ime se ne spominje i još jedno dijete IB. To mi se baš čini puno, kolkke su bile te vrtićke grupe - 27 djece, tak nekak, i sve sami matematičari. Tko bi to tada rekao
sigurno su išli u neki elitni vrtić :alexis:
:mrgreen:
A e. Nego kakav
Išli su u običan državni
I ispade da je za Lucijanku trebalo više bodova nego za V. (prirodoslovno-matematički smjer) - mislim da je ovo prvi put.
Prirodoslovno-matematički smjer u I. - samo s 80 bodova :-o
Kako je u Prelogu bilo ove godine, znala sam već i prije ove tablice.
Fakat bodovna granica buja kao kvasac...
Knežija? 8-)
Mene veseli da je takva gužva za pm gimnazije, možda bi im u ZG trebalo povećati kvote?
Pa kaj je vrtić na Knežiji elitni, ja sam mislila da je škola.
Peta gimnazija čini mi se ima reputaciju baš nenormalno zahtjevne škole.
Ma zezam se, znam da je vrtić državni, ali asociralo me na dečke s Knežije koji rano nauče kamate :mrgreen: .
baš sad gledam kako je ove godine za upis u II. trebalo "samo" 77.30 bodova, a prošle godine je trebalo preko 79
Radi toga jer su se djeca upisivala s toliko bodova
I mene je čudilo pred dvije godine kak su djeca godinu prije imala većinom 78+ bodova
E pa meni to nije normalno.
A kak se uopće dođe do takve informacije? Kak se uopće škole uspoređuju po zahtjevnosti? Osim legendarne prof. latinskog? V.ta traži od djece toliko više od drugih škola ili je to sad već "legenda" u Zagrebu? Ili 26 lektira, i o tome se govori.
Pa ne šeću djeca iz škole u školu pa da mogu uspoređivat.
da, i mene to zanima
ja sam podlegla toj "histeriji" oko V. i prenjela je na svoje dijete
tako da V. nije bila ni u jednoj kombinaciji
Moja je odmah odbacila V jer je u njenoj okolini to bila škola na crnoj listi. Ja sam joj čak govorila da su to možda krive informacije no nije vrijedilo. Uopće ju nije željela staviti na listu. A upola joj je bila bliže nego ona u koju se upisala.
pa ne znam kako. moj je ,dok je trenirao,bio najmladji u svojoj dobnoj skupini=puno stsrijih prijatelja koji su prenosili svoja iskustva i iskustva svojih vrsnjaka. frend koji je od njega stariji godinu i pol i isao u V kad je moj bio osmas mu je otvoreno rekaoda se ne upiše tu,moj je baš htio.
Djeca upisuju V. tu. Al isto kruži ta fama o njoj. Da je to baš tak, valjda škola ne bi imala učenika.
Pitam se krene li ta priča i onda se nastavi tako godinama.
Kaj druge škole nisu zahtjevne? Ili samo učenici i njihovi roditelji o tome ne pričaju?
on je godinama pricao o arhitekturi. par frendova i poznanika ahrića (jedan je asistent na faksu bio) su ,kad su to culi to, zakljucili da ide u V onda. sad vise ne prica o arh nego o medicini,kao i pola razreda.
sogor je davno zavrsio V , pricao mu je koji je to dril,ovom nije bilo bitno. a ne cini mi se ni da bas jako pati. ne znam jel u pitanju ljubav ili navika,ali cini se sretan. ali da je dril strasan,je.
Od ljudi koji su završili V. sam iz dva različita izvora čula da dosta njihovih kolega nije završilo faks iako su bili uspješni učenici V. gimnazije. Izgore u srednjoj pa na kraju ne završe faks.
Može li se vidjeti negdje službena statistika koliko djece završi fakultet iz određene gimnazije?
Mi smo u firmi imali jednog dečka iz v koji je bio odličan student,završio je fer.
Sad imam frendicinog sina koji dobro gura farmaciju,i njegovu sestru koja je upisala PMF ove godine. I od kumceta sin je upisao fer i kažu da je najbolji u generaciji,ima neke radionice na koje je išo moj veliki.
Od ovih mojih bliskih ili iz bivše osnovne škole ne znam nikoga tko sad ide u petu tako da ne znam kakav je dril tamo. Jedino sto mogu reci da kod moje nije dril u školi.
Ovo bi i mene zanimalo.
Što konkretno neku školu čini nenormalno zahtjevnom, a što su normalni zahtjevi?
Ja sam kod svojeg svojedobno navijala za V. (kao bivša učenica, jelte :mrgreen: a i relativno nam je blizu), ali prestala sam kad sam shvatila da on ima drukčije kriterije. Tako da ću mu prepustiti da školu bira sam, a vrlo vjerojatno će biti u poziciji da može birati po svojim interesima, ne po broju potrebnih bodova.
mog rođaka djeca su završila V.
mi nismo u nekim bliskim kontaktima da mogu ispitivati detalje
ali znam da je mala bila super učenica, poslije završila stomatologiju kao jedna od najboljih studentica
i sad je vani na specijalizaciji
ona je jedna od one djece/mladih ljudi koji sve mogu, sve stignu, sve rade s osmjehom i ništa im nije teško
brat je mlađi i on je išao u V., da je njoj bilo tako užasno vjerojatno ne bi
je li on tako izvrstan kao ona, ne znam
ali studira medicinu
Slažem se...
Gledam ja doma svog starijeg sina - ove godine dobio je "opaku" profesoricu iz fiizike u XV gimnaziji i kaže da mu je baš drago, jer iz iskustva zna da je ona bolja od većine - traži puno, ali i daje + najavila je organizirane pripreme za maturu. Njemu to odgovara. Njemu je veći problem napisati ušljivi esej iz hrvatskog nego rješavati zadatke iz fizike i matematike. A iz njegove generacije dosta ljudi iz tih predmeta ide na instrukcije cijelu srednju školu :-o pa se ja onda pitam što takvi (kojima je to zahtjevno) rade u mat. gimnaziji, osim ako su se navukli na elitni status :roll:
Količina lektire nije problem zbog čitanja iste nego zbog razumijevanja iste. Već je rekao da će ići u Trinom na pripreme za maturu iz hrvatskog jezika, jer mu se čini da u školi to nije uspio savladati. Eh, sad, koliko je to objektivan osjećaj - nemam pojma. Isto je i zahtjevnost škole. To je subjektivno. Što je nekom zahtjevno (mom sinu hrvatski) to je drugim učenicima topla voda...
Moj mlađi sin je pri odabiru škole odmah rekao da nikakva gimnazija nije za njega, da bi možda i mogao savladati gradivo, ali da ga ne zanima hrpa predmeta tipa psihologija-sociologija-logika-povijest 4 godine-biologija 4 godine. Njemu njegova tehnička škola nije zahtjevna. Znači, nije problem škola nego ODABIR iste. Pa nisu to više mala djeca u osnovnoj školi koja je zakonska obveza za sve. Aliii pitanje je koliko dijete u dobi od 15 godina može objektivno procijeniti svoje buduće interese, kapacitet, zahtjevnost školskog programa itd. Na kraju ispadne "kako ti padne grah". Osim toga, nema ni jedne škole u kojoj su svi profesori uravnotežene kvalitete - uvijek netko odskače, a netko kaska... To je tako.
Ne znam jesu li priče o petoj istina ili legenda, samo znam da fama definitivno postoji jer sam od više djece čula da 'nisu ludi da idu u petu', i baš je škola na glasu kao izuzetno zahtjevna i sa teškim drilom.
Što se tiče statistika, mislim da ne postoje niti statistike o uspješnosti škola na državnoj maturi, a kamoli nešto dalje.
baš tako od frendičine sestrične djeca su išla u V, i rekla su da je ok, završili fakseve, onda je od mog kumčeta sin pošo u V, i bio je 3 godina kad je frendičin sin krenuo u V, tada je reko da je bilo sve ok osim njemačkog koji mu je bio traljav u osnovnoj, a u V je upisao napredni njemački, slučajno znam profu koja mu je predavala, i stvaro mu nije lego njemački, pa je godinu kasnije njegova sestra išla u V i upisala početni njemački, kao dobit će drugu profu, ali šipak, dobila je istu koju ja poznajem, ali je ta profa u nekom drugom trećem razredu otišla u penziju i oboje su zavoljeli njemački.
lektira u V...
sutra je zlocin i kazna,obradjuju,u utorak pišu test. ponedjeljak iza tog je madam bovary. dva dana kasnije je test. matematika se piše svaka tri tjedna,fizika isto,biologija svaka 2. i tako... ovo je u trećem razredu,kad im već počinje i dril za dm. kao,skrecu im pažnju :)
pisali su vec dva testa iz ko zna cega, ni ne pratim više. ali moje dijete ove godine užova ko prase. i super mu je logika i sociologija,samo je prof iz soc jako stroga
ovo me sjetilo na moju lektiru u srednjoj
ostalo mi je u sjećanju
da smo jedan tjedan radili anu karenjinu
drugi tjedan (max nakon 2 tjedna) zločin i kaznu
i preživjeli
Ta prof iz sociologije više glumi nego što je stvarno stroga ;-)
Mene nije nešto fascinirala, ali meni je sociologija bila uvjerljivo najdosadniji predmet u čitavom školovanju (nemam ništa protiv same znanosti, ali ono što se učilo u školi bilo mi je naprosto bezlično i nezanimljivo :|).
Što se lektire tiče, sad očito rade realizam koji je poznat po opsežnim i dugačkim romanima. Slično bi bilo i u drugoj gimnaziji, program je naprosto takav. A s druge strane, ako sad ne pročitaju ta djela, kad će?
moj ima idući tjedan crnog mačka za lektiru
tanja_b govoriš ko MM. To stalno ponavlja klincima . Al ga ne doživljavaju