evo i u BC
https://www.babycenter.hr/proizvod/1...za-kasice-1437
i zasto http://forum.roda.hr/threads/40126-o...=1#post1135884
Printable View
a to šta mala mrva slabo jede zbog zubića-da li dohrana pomogne ili bude još gore? čini mi se da nejedač (štrajkala prvi put kad smo došli iz rodilišta pa otad više puta, a sad je kulminacija) ostaje nejedač i s pravom hranom ili nema pravila?
nema pravila
ali, nema te hrane koju ćeš ti dojenčetu ponuditi, a da bi bila hranjivija od mlijeka
imaš vremena za sve
ne zagovaram nikoga, ali u varijanti da nemaš provjerenog dobavljača, ovo sa deklaracijom bi trebalo uvijek biti bolje. šta ti znaš s čime neka baba na placu hrani te svoje piliće..Citiraj:
btw, jedno pitanje. polako ću mu uvoditi meso pa me zanima gdje ste kupovali piletinu, primjerice. grozim se hormona i čudesa kojima se filaju životinje žive i mrtve. gdje da nađem "normalno", domaće pile? i ako ga nađem, je li pametnije domaće zalediti pa odleđivati pomalo ili kupovati "svježe" iz supermarketa?
ja osobno kupim, razrežem na komadiće koji su dovoljni za obrok, i tako zaledim, pa vadim jedan po jedan. ne vidim da bi u tome bio problem ako je propisno zaleđeno i ne odmrzava se višekratno.
kao zanimljivost-kaže jutros pedica-kuhajte mrkvu, krumpir ili rižu, ja-molim* šta se ne kreće s jabukom? ona-šalim se, vidjet ćete šta ide po tablicama)
pa nema pravila s čime se kreće
ako ti imaš neprskane mrkve doma, kreni s mrkvom
ja sam je u našoj tablici stavila kasnije najviše zato što mrkva zatvara
a probavni sustav djeteta se ionako zblesira kada se krene s krutom hranom
pa mrkva može dodatno opstipirati dijete
riža isto, iako je, kao lako probavljiva namirnica neutralnog okusa - jako zgodna za početke
počni ti palentom
ili jabukom
ili kruškom
ili korabom
ili bučom...
tko kaže da je jabuka prva?
naglasak je bio na pedijatrici koja me tupi s dohranom, da pocnemo danas, i njenom pricom da im kuham krumpir
imam jos guranja da krenem s kasicom, da samo probaju
nije mi dosadno
gle, meni je rekla da krenem s plazmon keksima. s 5mj.
ignoriras.
U toj cijeloj priči sa dohranom (uostalom kao i svime u životu) najvažnije je biti dobro informiran
Dali još ima "sretnica" čije dijete jede svaka dva sata. Curka uskoro puni 10 mjeseci ali ne odustaje od svog ritma :mrgreen: a uz to cica i kroz cijelu noć
ja imam 545 mjeseci
i jedem i češće od svaka dva sata
tako ti je to, ima nas svakakvih
djece koja naprave ritam od 2, 3, 5 ili 7 sati
djece koja nikada ne naprave ritam
ja mislila da si ipak starija
Nama je ujutro razmak 5 sati, onda 4, a poslije toga jede svaka 2 sata. Gdje joj stane, pojma nemam :mrgreen:
jelena.O, leonisa, hvala vam! kupljen ribež u mileru i super mi je! :)
littletunafish, hvala. baš tražim provjerene bakice (od prijateljica) pa ću zamrzavati.
apri, mali mi je jučer pojeo doručak za ručak, a ručak za večeru. skroz je po svom. čini mi se da ipak nije doba dana toliko presudno za njegovo (ne)jedenje nego da uglavnom odbija toplu hranu.
ima li netko s tim iskustva?
Galicia,
moj mali štrajka hranu ovisno o dojenju - kad se najede na ciki, naravno da neće ni doručak ni ručak itd. pa moram paziti, barem 2 sata razmaka (tj. uskladiti sa njegovim dojenjem za uspavljivanje). ili dojenje direkt nakon obroka dohrane.
uglavnom i ne jede toplo, ne stignem ja kuhati tako da odmah jede, često bude samo mlako. ne smeta mu to.
galica koja je cijena ribeza?
Moja kad neće ručak, preskočim ga i onda samo dojimo, par puta sam joj kuhala ručak ponovo, ali onda neke dane nije htjela opet, pa mi se jednostavno neće kuhati dva ili više puta i sve baciti. Jel to OK dati u 12, pa ako neće tada ponovo u 15 ili 16? Onda zagrijete ili?
Moja mala curka uglavnom ipak dobro jede, ali jako često, od prilike svakih dva sata, a ima 8 mjeseci.
NAvikla se mala na dojenje na zahtjev i nije mi to neki preveliki problem, osim šta ne mogu nigdje bez nje, ali baš imam osjećaj da nikako ne može spojiti neki pravi obrok, nego kao da jede svako malo po malo....
Koji "bi trebao" biti razmak između obroka?
Znam da je to individualno, ali zar nije svaka dva sata ili češće ipak malo prečesto? :)
Ne brinem se za njeno napredovanje, nego čisto bi voljela malo "uobročiti" to hranjenje....Sa 6 mj je imala 9200 i 70 cm, sad sa 8 mislim da ima sigurno kilu više....
sad tek vidim da nas i ma još koji stalno jedemo. Kako vi to rješavate u praksi? Cika svaki čas ili? Moja ima jedan obrok povrće+žitarice (pred dva dana dana prvi puta je probala puretinu) i uvodimo prijepodnevnu užinu voće + žitarice..... ostalo vrijeme cicaaaaa dan i noć. :mrgreen:
ki ki, veli dragi da je ribež koštao 39 ili 32 kn, ne sjeća se. :facepalm:
littletunafish, i ja imam problema s usklađivanjem dohrane i dojenja zbog uspavljivanja na cici. zaspe na cici, probudi se za sat, sat i pol, sretan je i zadovoljan pola sata i trebalo ga hraniti kad je takav, ali onda nije gladan. a kad je gladan neće da jede jer želi cicu. a pred spavanje dohrana ne dolazi u obzir jer je tad živčan od umora i odbija jesti. uza sve to, nikad se ne zna kad će spavati jer nikakvog ritma nema. uh, kad ovo čitam, ne znam ni kako ni kad ga uopće uspijem nahraniti.. :facepalm:
uh, još imam jedan problem. naime, zadnjih dana neće da sjedi u hranilici jer sam ga par puta držala jednom, a hranila drugom rukom (zbog nervoze vezane uz zubiće). šta da radim? ne drži mi ga se, ali ako sjedi ili neće jesti ili pojede puuuuuno manje. :nope:
nela08, pojma nemam jel to ok, ali ja skuham oko podne (nekad i malo prije) i nudim dok ne pojede bar nešto. nekad je to odmah (rijetko), najčešće navečer, oko 18h, čak i kasnije. dotad obrok stoji u staklenoj čaši pokriven krpom na sobnoj temperaturi. ne želim podgrijavati mu, ne smeta mu hladno (dapače), jedino mi malo razmnožavanje bakterija pada na pamet, ali to uspijem zanemariti jer ne jede ne znam kakve kombinacije da me treba biti botulizma strah. ako netko zna bolje, slobodno neka me ispravi! :)
Isti problem sa usklađivanjem jela/cicanja i spavanja imamo i mi. Ne zaspi mi uvijek u isto vrijeme (zapravo niti približno isto u zadnjih tjedan, dva). Jedino šta moja voli jesti i gledati nas dok jedemo, onda ona žvače na prazno, ali opako :lol:, tada joj dam uz put malo gušće kuhane palente pa si sama uzima prstićima ili komadiće povrća. Ne smetaju joj komadići, zapravo jako je spretna tako i iako se sva zabaca sa hranom čak i pojede nešta, ali na taj način mi to nije obrok....kad joj dajem kašicu na žličicu slabije jede i jako bi rado probala iz naših tanjura, pa ju onda mičem iz kuhinje, onda mi ju je žao. :-)
Znam da uvijek svuda piše da se bebi mora davati friško kuhano i ja sam to shvatila doslovno, tako da mi nije palo na pamet malo si olakšati stvari. Vjerujem da je OK tako kako ti radiš, pa ako još netko pametniji se složi i ja ću tako. Neke dane samo gulim i reckam i bacam....
Ja hranilicu koristim i za igru dok ja perem suđe ili kuham, pa me mala može vidjeti, pustim nam glazbu, pa mi tako hoće biti neko vrijeme (desetak minuta), pokušaj tako ga malo sprijateljiti sa hranilicom, pa će možda htjeti i jesti tako. :)
Mi imamo većinom 4 obroka dohrane i 4 puta cickanje, nekad je 3 obroka dohrane 5 puta cickanje sve zavisi kao si ona posloži ritam budnosti/spavanje + naravno skoro svaka dva sata cika po noći.
Moja curka je od početka dohranu prihvatila super jede sa veseljem i to po mom sudu količinski puno. Cika i uspavljivanje nam nisu usko povezani.
Inače je nespavać po prirodi što po danu što po noći :-)
Ja sam na forumu pročitala dobar savjet što se tiće pripreme žitarica, ujutro si skuhaj količinu za cijeli dan pa si na taj naćin olakšaj
nela08, sprijateljio se bio s hranilicom jer je sjedio u njoj dok bih ja kuhala ili radila nešto po kuhinji i jedno vrijeme mu je bilo zabavno 5-10 min. ali onda je krenuo zubić, žešća nervoza, plakanje i mnogo toga što je prije moglo više ne može. sad ide drugi zubić i sve mislim na koju banderu da se objesim. :-|
i moj bi rado iz tatine žlice, a kad ja približim njegovu, okreće glavu. nisam mu još davala komadiće hrane jer se tata boji da se ne uguši. :roll: dala sam mu bananu da grize iz moje ruke i kad je odgrizao veći komad, fino ga samo pustio van iz usta. :joggler: pa nije idiot. ali, eto, da ne bude baš sve oko djeteta po mom, i dalje pasiram vilicom. sad ću probat kraće pasirat da mu ostaju malo veći komadići nek melja po ustima.
a svaka ti čast na kuhanju i reckanju! :naklon: meni se to jedva da ova dva puta za dva obroka, a kamoli nekoliko puta za jedan obrok. :mrgreen:
Moja je apsolutni nespavač po prirodi, a i kad spava budi se svaki čas, ali nema veze s temom, pa zanemarimo. :mrgreen:
Sad kad imamo dva obroka mogu kuhati žitarice ujutro, prije sam neke dane ponavljala isti meni, tj. dva puta kuhala, jedino palentu skuham pa joj dajem kroz dan malo za "grickanje". Tako sam i starijoj seki radila, ali ona i tako nije skoro ništa jela.
Joj i kod nas je nervoza od zubića, trenutno tri idu...pa je veselo.
Moja velika curka i ja smo danas nahranile malu na čistu prevaru. :mrgreen: Svi smo ručali u isto vrijeme i imali smo gotovo isti meni (samo njen bez začina) pa joj se činilo da jedemo isto, a baš gleda u tanjure sve se naginje i podiže guzu ako ne vidi dobro dalje, onda sam još uzela malu žličicu metalnu i majstorica je pojela sve, seka joj je njamkala, ova se smijala ko luda jer obožava seku i baš je bilo super.
Danas nije ni bilo ponovljenih obroka, zapravo to je vjerovatno prilično bedasto od mene šta sam i kuhala dva puta u danu isto, opametit ću se jednom.
Moja starija kćer je jako loše prihvaćala dohranu, nije htjela/znala žvakati, pa sam s njom bila puno opreznija i znalo se njoj zaletiti unatoč svom oprezu, ali ova mala je skužila i mislim da bi prožvakala bilo šta, strašna je šta se toga tiče, samo ako joj se jede.
Koliko su vaši klinci u stanju "čekati" pripremu jela? Moja cicalica je navikla da je sve "na pladnju" čim se ona sjeti, pa iako ja sve pripremim i treba samo 10 minuta da se skuha ona jednostavno se sjeti da bi jela i pogotovo ako smo same tj. bez drugih odraslih ona plače strašno dok ne dobije ciku, a onda je druga hrana propala, ako nam je tata doma on ne može slušati plač te male gladušice tako da svako malo popustim "pod pritiskom":lol:i onda nam se ručak pomjeri dva sata kasnije, a još ako zaspi između već može sličiti i na večeru....Pokušala sam ja i s onom pričom, jelo ti je u 13 i to ti je to, ali nije prošlo. :-)
Nikako da dođemo do nekog fiksnijeg vremena za dohranu, a htjela bi da joj bude svježe i toplo....
evo naše iskustvo, a isto smo brljavili na početku, pa možda pomogne.
pod "brljavili" mislim da nije bilo reda kad cica, kad dohrana, kad se jede, kad se spava itd.
+tolerancija čekanja na obrok minimalna, sirena bi krenula jača nego od kola hitne pomoći!
ujutro doručak cca 2-3 sata nakon zadnjeg noćno/jutarnjeg dojenja (to ispadne oko 8,9). ja cca pola sata/sat prije ogulim jabuku, ili krušku, šta već jede, palentu, ma svejedno. poanta je da nije ono super friško, već sa odmakom, nije se nikad pokvarilo.
spavanje je bilo oko 10, i tad bi cicao.
oko 11 mu stavim kuhati ručak. ruča oko 13. znači ili bude mlak, nekad čak i hladniji. poanta je da bi mi bili vani, i često vani jeli,pa mi je bilo bitno da imam kuhani ručak, a ne da bude topao.
oko 14 spavanje,i cicanje.
oko 17-18 večera- jako često ono što bih kuhala za ručak bi bilo i večera. samo malo podgrijem-neko je gore pitao da li se smije kuhati za cijeli dan, naše iskustvo da smije.
u 20 dojenje i spavanje.
mislim, ovo je sad idealna situacija,odstupamo poprilično i često, ali je fora da skuham unaprijed, i nosim hranu svugdje okolo, pa vatam trenutak. sad se dosta i navikao pa smo se i ustalili.
ono što ja ne radim - ne dajem cicu umjesto obroka.nećeš jest dohranu, ne moraš. probam za pola sata ponovo.
ako mu se spava, a vrijeme ručka, pojede bar 3-4 žlice i onda cica za spavanje.
i trudim se ne čekati zadnji čas za dat jelo, jer ako plače onda je to koma.
sad je počeo spavati jednom dnevno, pa korigiramo raspored hranjenja i dojenja. sad nam zna uletiti koje dojenje više ali bez spavanja,nego samo za desert očito :-)
Neznam, ja ću sa ovim svojim i njegovom dohranom u ludnicu!!!! :cupakosu:
Skoro mu je 9 mjeseci i to je borba, borba! Nekidan sam mu nešto skuhala, nebitno, sjela ga u hranilicu i ni otvorit usta. Proba prvu žlicu, pojeo i dalje nista, nit otvarat usta, onako plače zatvorenih usta, komedija. Onda sam mu na neku opaku prevaru uvalila 3 žlice, al to nije puna žličica da se razumimo, onak pola, koliko mu uspijem dati, e kad je skužio da sam ga privarila, udri u plač. Ja dobro, digla ga i dovršavam naš ručak, i gleda on šta ja to kuham, šta to imam, i dam mu onako s nogu njegovu papicu, otvara usta mali i jede, pojeo sve šta sam mu napravila. Tako u hodu, ja zadovoljna. Sutradan opet ista priča, neće jede, pa ga digla pa mu pokušala opet dati tako u hodu, ma ni pogledati me, buni se, gura žlicu, otima se. I tako iz dana u dan, od 10 dana on pojede dva puta kako treba, ostalo je katastrofa. Bojim se da ću se priseliti na odbijače dohrane i da ćemo cicat do škole!!!
fingertips, slično je bilo i s mojim (8 mj.). u zadnje vrijeme bolje jede jer sam skužila da voli jesti kad još netko jede, najviše tata. pa ga onda pokušavam hraniti dok se jede, ali i, kako kažeš, "s nogu", dok nešto drugo radim (npr. spremam po kuhinji). više pojede kad mu manje "brojim" zalogaje, što je, u biti, logično - nitko ne voli jesti pod svjetlima reflektora.
osim toga, pokušaj ga ne siliti. znam da je lako reći i teško je gledati da dijete ne jede, ali neće mu ništa biti, djeca su programirana za život. i ja sam svom gurala u usta silom, doslovno, i pojeo bi (tad nije znao pljunuti), a sad se osjećam grooozno zbog toga. sad znam u nedogled nuditi, ali ne guram mu više u usta.
Drugi obrok jede s nama, njemu njegovo,nama naše, al ni to nije upalilo. Možda sam malo pregrubo opisala to hranjenje na prevaru, ja njemu dam njegovu žlicu, a s njom on masira desni, pa kad otvori usta onda mu dam hranu, i tako ga prevarim. Grozna sam, al ubija me to nejedenje, iako znam da neće umrijeti od gladi, al voljela bih da mu barem jedan obrok zamijeni cicu. Evo maloprije sam mu dala krušku, jeo je sjedeći meni u krilu, pojeo je kvarat kruške, al mislim da je to malo za njegovih uskoro 9mjeseci. Mislim, nedovoljno da se baš najede.
pa ne znam bas.
moja starija pojede za uzinu 1 krusku. nekad pola.
ja jednu, tako da je cetvrt cisto ok.
finger, onda si finija od mene! ;) ja sam svom baš gurala žlicu. sa 6 mj. i par dana je naučio smijati se i zijevati čvrsto zatvorenih usta dok bi bio u hranilici da bi se obranio. užas. :(
nije mu četvrtina kruške dovoljna da se najede, naravno, ali mislim da mu ništa ne fali ako uz tvoje mlijeko do godinu dana pojede svaki dan po par žlica nečeg što sadrži nutrijente (ne prazne kalorije). mene to tješi. mlijeko mu je ionako primarna hrana, samo što je nama, nažalost, u glavama da je mlijeko nedovoljno jer su nas dohranjivali s 3mj. pa bi do 9.mj već naveliko žvakali slaninu i čvarke. pa smo, kao, bolje jeli nego naša djeca. :facepalm:
ovisi kolika je kruška. :lool:
danas sam mu za ručak uvela kvinoju, smlatio je skoro 2 dl! :njam:
baš me začudilo jer inače nije ljubitelj zrnate strukture (nisam miksala).
ok, nije baš dugo bio u hranilici, ali sam ga uzela u ruke i nastavila stojeći hraniti (jer je bio pospan i cendrav).
nisam pametna da li da ga nastavim tako dizati pa da pojede ili da dosta manje pojede, ali navikne da se jede u hranilici. ajmo s komentarima!! :tele:
ja ga za početak ne bih uopće hranila kad je pospan i cendrav
a kao drugo, ne bih ga hranila, nego mu dala da sam jede, pa koliko pojede. svejedno da li sjedi u hranilici ili na mom krilu...
lutonjica, slažem se, samohranjenje mi je kao ideja super, ali ne znam kako bi to išlo s kašicama. daj mi, molim te, pojasni ako znaš.
mislim, imam iznimno aktivno dijete koje jako teško sjedi na mjestu usmjereno na jednu aktivnost.
da mu dam žlicu ili da brlja prstima pa koliko stigne u usta? sumnjam da bi sve bilo u obrvama i kosi, najmanje u ustima. :neznam:
znam da ga treba hraniti odmornog, ali mi je to ponekad jako teško iskombinirati jer nema ritam spavanja, a neke stvari se dugo kuhaju.
ako imaš kakav savjet, zahvalna sam! :)
pa, one namirnice od kojih radiš kašicu, daš u krutom obliku
pa finger food
s kasicama, ako bas zelis davati u kasastom obliku, daj djetetu jednu zlicu u ruku, drugom hrani ti.
tako odlicno vjezbaju i oko-ruka-usta
hm,moja jedna poznata hrani dijete (koje teško prihvaća dohranu) uz tv. beba gleda šta već, i dovoljno se smiri da otvara usta.ne kažem da je metoda dobra (gledanje televizije, hipnoza itd), ali eto kao ideja.
možda je pitanje za drugi topic, ali kad beba može početi smisleno vježbati jesti sama žlicom? ono,mogu dati žlicu i sad, ali kad se može očekivati da će on to prihvatiti kao sredstvo, a ne igračku?
e, i još jedna ideja, možda da bebu hrani netko drugi, ako je moguće, neki obrok? onda skonta nema cice - daj šta daš.
btw odgovaram na fingertips :-)
krivo sam se izrazila, mislila sam na kašaste stvari tipa kvinoja, proso, amarant..
hvala. :) znam za vježbanje koordinacije, ali malo me strah (bit će hrane na plafonu). kako to izgleda sa jaaako živahnom djecom?
hvala, ali ništa od toga. ne dam mu da gleda tv.