bili smo na metakolinskom testu konacno. rezultat je blaga hiperreaktivnost bronha, sto bi znacilo neznam :mrgreen: neznam jel to sada znaci da nema astme ili da ima :/
Printable View
bili smo na metakolinskom testu konacno. rezultat je blaga hiperreaktivnost bronha, sto bi znacilo neznam :mrgreen: neznam jel to sada znaci da nema astme ili da ima :/
dobila sam doktora telefonom, stavio nas je na terapiju f 50 2x1 i sing, do kontrole u 6 mj. kaze da je njen test pozitivan a pozitivan je i karakteristican bas za astmu. i tako. s obzirom da opet krecu simptomi od 4 mj kao i svake godine stavio ju je na terapiju. i
kako ste vi ?
mi ćemo u ponedjeljak na srebranjak.
njegov kašalj me toliko izluđuje. ne kašlje često, ali kad krene ne može ga se slušat. u početku je suh i onda nakon nekoliko minuta kašlja pretvori se u zreli i hroptavi :/
po noći je naravno najgore, neku noć se dva puta ispovraćao koliko ga je iziritiralo.
jel moguće da je takav kašalj od alergije?
Tash, moguće je. tako je meni L. kašljao do povraćanja. :(
Sretno sutra na Srebrnjaku. :love:
Ja sam na svoju ruku uvela Claritine kako je neprekidno šmrkljao i sve je nestalo za dan-dva. Nasonex sam maknula. :D
Sad pokušavam dobiti raniji termin kod dr. B., očito da Lukavcu treba promijeniti terapiju. Bio nam je sve ukinuo za rinitis, ali ipak nam nešto treba u ovom kritičnom periodu.
Nano, kako je K.? Jeste se izvukli iz ventolina?
Kod nas cvjetaju topole.
Sve je puno onih njihovih mucica, ne smijem niti prozor otvoriti. :x
Hoće li ih više posjeći i posaditi neko drugo, manje alergeno, drveće? :x :x
Mi smo nedavno nabavili 3u1 uređaj Boneco 2055D.
Sezona je, a mi daleko od Ventolina.
E sad, jel to tako (samo) od lijekova ili pomaže i ovo čudo, 'ko će ga znati.
Uglavnom, kuc, kuc...
Dalm@, na koliko držite vlagu?
Super da vam je dobro! :D
Mi se vratili iz Budimpešte. Tamo ima vrlo malo breza tako da smo joj davali ventolin jednom po jedan potisak, obično po noći kada bi počeo napad kašlja. prestala sam joj davati Rinolan, jer joj je grozan a i nisam vidjela efekta. Jedino joj se dermatitis pojačao.
i onda stignemo jučer u Zagreb i pravac baka - a tamo osim što ima puno breza, posadili su i hrpu mladica.
Imga, baš si mislim koga bi trebalo nazvati i skrenuti pažnu da ne sade ta visokoalergena stabla tipa topola, breza, lipa.
mi smo jucer bili na selu, ulazila je u stalu
odmah je sinoc pocela smrcati, a jutros i kise i kaslje
sad barem znam da je od prasine
ne znam, to sam i ja već razmišljalaCitiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
Tko je bio odobrio da se ruše ona stabla na Dubravkinom putu?
Možda Zg Holding, ili je to posao Zrinjevca? :/
Upravo sam poslala mail na Zrinjevac - baš me zanima hoće li odgovoriti
dakle, uopće ne znam na čemu smo :/
zaprimljen je u dnevnu. doktor čuje nešto na desnoj strani pa nas je poslao slikati pluća, nalaz će sutra biti gotov.
tamo na inhalacije, doma navečer i ujutro flixotide.
:( vi baš nikako na zelenu granu :love:Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
ma joj, samo da nam ovo najgore doba peludi prođe ~~~~~~~~~~~~~
meni se mama ponudila da će L odvesti na more, ali on se ne da bez mameeee, sunce mu priljepkasto poljubim
ma imga uvijek je neki vrag. ili je pelud ili je hladnoća ili su virusi ili štajaznam recimo sred ljeta kad je moj imao i laringitis i opstrukcije :/
samo me tješi što on to sve podnosi prilično dobro. puno puta uopće ne izgleda bolesno, danas je zabavio i rasturio pola bolnice :mrgreen:
Bravo za malog rasturača! :DCitiraj:
Tashunica prvotno napisa
Meni isto to hahar-ponašanje jako utješi i sve nekako lakše podnesem.
Jako rijetko baš bude malaksao i sav jadan.
A kad bude, onda sam i ja u panici. :shock:
Dobro da je tata najčešće pri sebi. :mrgreen:
Tashunice, jeste dobro?
ma u principu on je ok.Citiraj:
NatasaM... prvotno napisa
maloprije smo se vratili, potvrđena je upala pluća, točno tamo gdje je i rekao da mu nešto ne štima. terapija kod njih do daljnjeg.
i još je rekao bitno da nema temperature, ali pogodite, krenula je ona 37 sa nešto koja me i prošli puta izluđivala i trajala dva mjeseca.
sinoć kad sam uzela flixotide skužim da im je istekao rok pa je sinoć i jutros bio bez terapije, danas smo dobili njihovu pumpicu. i sad će nam vjerojatno na duže uvest tu terapiju.
Kod nas je stanje tak tak - sada s eprehladila. Dermatitis joj je na pregibima još dosta izražen.
Od Zrinjevca, naravno nema odgovora.
dobili smo danas i antibiotik, jer još uvijek kašlje i ima tu temperaturu i baš me nekako isprepadala doktorica :(
Nekako mi se čini da antibiotik uvijek daju za upalu pluća.Citiraj:
Tashunica prvotno napisa
Ja vrlo često izbkjegavam voditi djecu doktorici ali je onda tu MM (koji ima svoja iskustva bolesti) - i vrlo često je upravu- baš mi se čini važno to da doktor posluša djetetu pluća.
Držite se - dok god nije hospitaliziran (24 sata - ne dnevna) ipak je lakše. Mada se mojoj curki dnevna bolnica dosta zamjerila. Nisam uspjela skužiti zašto
ma najprije su rekli da ne treba, ali kako mu se ne smiruje ipak su dali.
a jeste vi radili test na pneumokok i hemophilius , da nema te bakterije kad toliko rade i izazivaju upalu pluca :x
jel vi kupujete flixotide ? mene su bas zadnji put haltali u ljekarni jer kao nemamo pravo na f50 na plavu uputnicu ali pazi ovo , niti na crvenu vec samo ga mozes kupiti placajuci punu cijenu lijeka ! a f 125 je prejak. ja sam ih uzimala prosle godine nadajuci se zalihi kad smo napunili 6 g, no kako je to islo bez frke prestala sam ih uzimat, sada imam sto vidit imam 2 kutije s rokom trajanja 0509 :/
Za sada na gornjoj granici aaaai-ovske preporuke, 50%.Citiraj:
Imga prvotno napisa
Čudo jedno koliko brzo je dječja soba brzo popila prvo punjenje spremnika vodom (cca 1-1.5 l).
Je, nakon centralnog sav namještaj bude suh, suh.Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
Jel' to Boneco čudo i odvlažuje? Što radite kad je vlaga vani 90-100%?
Nisam pratila kakva nam je onda vlaga u stanu, ali vani bude L. baš teško.
Najgore kad se skupi par takvih memljivih dana s visokom vlagom, odmah mu neki klinac počne curkati u grlo i etotina - kašalj!
Tash, koliko se vi već zima mučite s pneumonijama? :(
Mi smo dvije odradili, ali mi je ove prepuklo i ostao je 4 mjeseca doma (12 -3). Ni kašljuc dok nije krenuo u vrtić.
Mislim da su im pluća najslabiji i najosjetljiviji dio i uvijek nam tu na kraju preko zime bukne. Prošle zbog gripe, a pretprošle zbog haemophilusa.
Cijepiti neću, tako da mi je eskiviranje jedino bilo preostalo.
Al' hebiga, imali smo tu mogućnost, sljedeće zime tko zna hoće li nam uspjeti.
Ja moram prijaviti 4 tjedna vrtića u komadu (osim onog prvog petka kad je zakurio i prestao u roku od 24 h)! :shock: :D
Nadam se da ga nisam sad urekla.
lunahor, pa kako ne ide f50 na crvenu? :shock:
Živjela sam u uvjerenju da to ide bez problema.
Mi smo isto na pedesetki (2x2), a bliži se 6. rođendan. Iako, to nam je sad smanjena terapija, bili smo na 125.
Imga, ne odvlažuje (to su valjda ostavili za budući model, 4u1 ;) ).
Visoka vlaga zasad nije bila neki problem. Eventualno magla, a tada ne otvaram prozor.
Mame 6+ godišnjaka na terapiji Flixotide 50 mcg 2x2;
možda da spomenete problem plaćanja lijeka na slijedećoj kontroli? (Doktori često ne razmišljaju o takvim tehnikalijama.)
:/ Meni se takvo doziranje ne čini značajno različito od Flixotide 125 mcg 1x1 mg (a koje pokriva barem crveni recept).
Znam da se ide uvijek na što manju djelotvornu dozu, ali često kod lijekova doza raste čisto jer dijete raste, tj. dobiva na kilaži.
Ja se još ne bunim na dozu, ionako nam je dr. napravila ustupak kad nas je spustila sa 125 2x1 na 50 2x2.
Znam da nije neka razlika, ali me veseli i tih malih 25 mcg koje smo uspjeli spustiti unatoč rastu.
Potpuno mi je neshvatljivo da nam država ne daje mogućnosti dobivanja lijeka na recept, makar i na crveni, uz doplatu. Pogotovo kad se radi o lijeku za bolest kao što je astma. Čisti bezobrazluk da ga se ne može dobiti na recept.
Što, ako nam uspije spustiti se na f50 sa 6 godina onda nek si ga sami plaćamo? Valjda nam onda djeca nisu bolesna i to je, u stvari, samo naš hir?!
Iz hobija ga, vjerojatno, pumpam kortićima, lijepo je država odredila da mu više ne trebaju. :x :x
Ma joj, sad sam se baš raspigala. Ne mogu vjerovati, toliko mi je to nepravedno. :x
i nama je ovo druga.Citiraj:
Imga prvotno napisa
u početku su bili samo laringitisi pa onda laringitis i bronhitis, a sad zadnja dva puta imamo cjelokupni aranžaman laringitis-bronhitis-upala pluća :(
umjesto da, kako je stariji, ide naprijed on se vratio dva koraka unatrag.
do srijede smo sigurno gore, onda ima dolazi otorinac pa idemo na pregled, ako sve bude ok trebali bi nas otpustiti.
više ne kašlje po noći, nakon duga dva mjeseca, a ni po danu dok spava, jedino kad divlja ili plače, onda krene.
lunahor kakvi su to testo na bakterije, nešto iz krvi ili?!
objasnite mi molim to s flixotidama, uopće se ne sjećam kako je zadnji puta bilo, koliko mi moramo plaćati?
da li se može nešto u vezi toga poduzeti?
Ako sam dobro pohvatala...
Na osnovnoj listi (plavi recept, tj. besplatno) je samo 50 mcg doza, ali samo do 6. godine.
Sve ostale doze su na dopunskoj listi (crveni recept, tj. nadoplata).
Problem je kad starija djeca trebaju najmanju dozu; preostaje jedino kupiti ga po punoj cijeni.
P.S. Edit na raniji post:
50 mcg 2x2 je slično 125 mcg 2x1.
cure, trebam pomoc: je li moguce da djetetu nakon nekog vremena ventolin ne pomaze?
zadnji put smo imali taj problem u 2. mjesec, evo sada opet: bila je i sinoc i nocas i jutros na ihnalaciji, a sveki mi javlja da bi je opet trebalo odvesti, jos dise dvostuko brze nego sto je normalno
ima li nesto drugo? vidim da vi spominjete nekakve lijekove ...
mislim da su nama rekli da onda treba ići doktoru. Sada ne znam kolika je max dnevna doza Ventolina koju možeš djetetu davati ovisno na njegovu dob
nikad joj ventolin ne dajemo mi, uvijek idemo u doktora
zato mi i nije jasno i zato pretpostavljam da nije problem u dozi, nego u lijeku: prije bi nakon samo jedne doze zivnula, bila bi kao nova, a sada je ili poboljsanje jedva primjetno ili joj bude cak i gore :/
nataša, ne kužim zašto morate doktoru za inhalacije ventolina, ali dobro
terapijska doza ventolina je kod tipičnog bronhospazma od infekta 4x dnevno, svakih 6 sati - to kaže naša bivša pulmologica
ako dijete nakon jednokratnog udaha ventolina ne pokazuje nikakvo poboljšanje u roku od 20-30 minuta, daje mu se hitna doza: tri potiska u 60 minuta (svakih 20 jedan udah)
ako niti nakon toga dijete ne može disati trči se doktoru na injekciju solu-medrola
poslije ovog više ne znam koja je procedura, mi smo do tuda došli
ako ste išli cca svakih 12 sati na inhalaciju, po nekim teorijama nije postignuta dovoljna koncentracija bronhodilatatora da se bronhi opuste
naša dr. bi uvijek mahnula rukom kad bi pročitala terapiju naše pedijatrice 3x1 udah
kaže da to nije dovoljno kad je pravi spazam u pitanju
da sam na vašem mjestu nazvala bi pulmologa koji mu je prepisao V. ili odjel i pitala kako dalje
i svakako bi pitala za bebihaler i pumpicu da sami možete davati
Uzimate nekakvu trajnu terapiju?
potisak, ne udahCitiraj:
Imga prvotno napisa
tu smo. od subote kaslje uzasno pa sam joj digla dozu i dodala singulair sto je ionako dr sa srebrnjaka joj prepisao, 2x2 f50 i singulair , + v 2 potiska ujutro i navece pa je bilo ipak malo bolje sinoc u odnosu na subotu u noci. bili danas kod pedijatrice i ona nista ne cuje, nema naznaka ikakve prehlade samo kaslje. bas kako je gore opisano ,prvo suho pa krene u iskasljaj. najvise po noci.Citiraj:
njegov kašalj me toliko izluđuje. ne kašlje često, ali kad krene ne može ga se slušat. u početku je suh i onda nakon nekoliko minuta kašlja pretvori se u zreli i hroptavi
i tak. zanimljivo nam je...
pisem izmedju kupanja .
da meni su oba doka rekli da ne davat f125 jer da je to vise od f50 2x2, i previse, da nije isto.
uglavnom nama se definitivno simptomi javljaju od kraja 3 mj , i sada sam sigurna u to.
ovaj vikend dakle ona nije bolesna, prehladjena, nos ne curi nit se cijedi u grlo, jede normalno sve 5 , a kaslje koma. definitivno je neka alergija u pitanju, sad i ja to sve vise vjerujem kao i doktori sto misle. na s. smo naruceni 16.6. pa cemo ponavljat testiranje i bris nosa na eozinofile jer to nismo nikad radili iako sam mislila da jesmo.
da f50 ne ide na nikakav recept nakon 6 g djeteta, pa ni na crveni sto je zbilja nevjerojatno a cijena mu je oko 80 ak kuna.
glede ventolina, uvijek dajem 2 potiska odjednom, kad dajem, 1 nam je nekeko premalo, i tako nam je i rekao dok. uglavnom kadf je dijete lose moze se dati 2 potiska pa za 20 minuta opet 2, i dalje na 4 sata, tako su mi rekli na srebrnjaku ( odnosi se na kilazu 17 + kg. )
luna :love:
nisi mi odgovorila za ono testiranje na bakterije, ajde pliz nešto napiši.
nama su ovaj puta radili test na eozinofile u nosu i pozitivni su, ige je ravno na najgornjoj granici.
imge, njoj je samo jednom trebala injekcija (prije 4 mjeseca)
isli smo nasoj ped. po ventolin, jer su nam posjete doktoru cak i ovako bile rel. rijetke: dok je dobijala i kap moga mlijeka (zadnjih 3 mjeseca je dojila 1 gutljaj svakih 15 dana) nije joj se pokazalo da ima bronhitis, a poslije je drzala homeopatija
zadnjih 2 godine nismo na homeopatiji, ovo je to ucestalo, pa i ped. razmislja o opcijama
medjutim, ja razmisljam o povratku na homeopatiju ili o nekakvom drugom dizanju imuniteta (vitamini, med i sl.), jer vidim da joj je okidac pad imuniteta
bez daljnjega da je najvažnije dizati imunitet; infekt je najčešći trigger astmatskog napada
e sad
hoćeš li ti i samu astmu liječiti homeopatskim ili alopatskim lijekovima, tvoja je odluka
samo mi nema smisla pumpati ventolin, a ne davati trajnu terapiju :?
daleko više šteti davanje ventolina svako malo kojem je djelovanje 6-12 sati i koji baš ništa ne utječe na samo upalno stanje u plućima, nego samo opušta mišiće u spazmu
prava terapija za astmu je ona trajna; npr. flix koji dugoročno djeluje na kroničnu upalu i kojim se može postići potpuna kontrola astme, što je i konačni cilj
ventolin je samo "zakrpa" kad zagusti i njegovo davanje je pokazatelj da astma nije pod kontrolom
pulmolozi takve ventolinske epizode smatraju razlogom za pojačavanje trajne terapije i ne bi se smjelo doći u situaciju da v. "ne radi" tj. da se mora na injekciju
cilj koji bi se trebao postići je da ne treba niti ventolin nego samo trajna terapija
a svi se nadamo da nam na kraju balade neće trebati ništa :)
za homeopate priznajem da ne znam kako postižu kontrolu astme, tj. kako tijelo osnažuju da suzbije kroničnu upalu i spriječi konstrikcije bronha
pretpostavljam konstitucijskim remedijama
to možda bolje znaju sirius ili Vala
vi imate dg. astmu ili su to za sada samo učestali bronhitisi?
tash. odes k pedijatrici da ti da uputnicu za bris nosa ali ne na eozinofile koje radi obicni biokemijski lab, vec kod nas to radi hzjz . ako ima koju od tih bakterija moguce je da one stalno rade gluparije a cesti su to stanovnici inace. mi smo jednom imalil moraxellu i pneumokok , popili atb i dalje ok.
gdje ste radili bris nosa na eozinofile ? koliko ste cekali dugo nalaz ? mi cemo to 16. kad cemo ici na kontrolu, a planiram i ponovoiti tada testiranje i ige.
kASLJe strasno i dalje. uzas zivi.
pzitivni eo u nosu govore o alergiji i astmi. to sam nasla na netu.
moram jos nekaj reci, primjetila sam da je l. bolje kad ju uhvati taj kasalj jedino od pulmicort respula i tih inhalacija. od tog joj uvijek bude bolje. e sad ti znaj, pulmicort je i za astmu i za laringitis tj pomaze i kod jednog i dr. jel ga ima netko za prodat mozda ?
a to, ja sam mislila nekakvo posebno testiranje. nedavno smo radili bris i imao moraxellu, ali kašalj se vuče od prije.Citiraj:
lunahor prvotno napisa
bris na eozinofile su nam radili na srebrnjaku i brzo je bio gotov, ali ne mogu se sjetiti točno kada, možda treći dan.