jučer: pohana piletna zapečena sa sirom
danas: pita od tikvica i feta sira
sutra: svinjski šnicli i rižoto s dinjom
Printable View
jučer: pohana piletna zapečena sa sirom
danas: pita od tikvica i feta sira
sutra: svinjski šnicli i rižoto s dinjom
jučer: sataraš
danas: ostatak sataraša sa paštom i malo tunjevine
sutra: ostatak ovoga od danas (ja ne znam kuhat za dvoje i gotovo)
danas je bila grašina i pečene kobase.
sutra idem na viksu kuhati ajvar pa ćemo jesti isto što i danas.
Jucer i danas gulas juha (inspirirana losem vremenom), apple crumble.
Sutra lasagne s mesom (narucila kraljica),
Prekosutra pileci pohanci, nabujak od krumpira i ribanog povrca, zelena salata, obrnuti kolac sa visnjama.
mi danas juhu i šalšu pojačanu komadićima pancete i pršuta sa tjesteninom.
maxime može recept za nabujak :)
Stavis krumpir kuhati za pire i ocistis i naribas povrce koje imas u frizideru (mrkva, korabiva, tikvice bez smjemenki itd.).
Pripremiti pire (ja stavim mlijeka, maslaca, indijskog orascica, kiselog vrhnja, papra i soli) i mjesam ga ga da bude skroz glatki i lagani.
Umjesati naribano iscjedjeno povrce u pire,
Masu staviti u vatrostalnu zdjelu koja je nazamaza maslacom,
Moze se eventualno staviti jos mozzarella, besamel ili parmezan.
20 min peci ispod folije na 200 i 5 min na infru da dobije zlatnu koricu
Za 'mesnu varijantu' se moze dodati isprzena panceta u masu.
ostaci govedske juhe od jučer,varivo kelj i jogurtnjača od breskva
Zaboravih napisati i jedno jaje :roll:
hvala maxime, zvuči :mljac:
Danas bilo pileće belo meso pohovano, bećarac i kupus salata (od koje mi sad krulji po stomaku :oops: )
A sutra... nemam pojma. Možda nešto sa tikvicom, stoji već 3 dana u fridžu - nikako da je potrošim
I/ili neka testenina
naribaj tikvice, posoli - nek odstoje, onda rukom ožmikni vodu iz tikvica, dodaj 1 jaje (na cca 3 tikvice - j jaje), papar, brašno (možeš i malo prženih klica ali i ne moraš) i muti. Žlicom stavljaj smjesu na vruće ulje i poslije na papir da upije ulje. Meni prefino.Citiraj:
vanesax prvotno napisa
Oguliti tikvicu i izrezati je na kockice. Pobacati tikvice u širu tavu, pouljiti ih, ubaciti bijeli luk, posoliti, i poklopiti s tim da ostaviš malo da para ide.Citiraj:
vanesax prvotno napisa
Kada omekšaju i voda ispari gotove su.
Super idu uz tjesteninu.
danas kelj varivo. Kuha mm. Njami njami. : :)
Danas za supruga i mene indijski curry i basmati riza a za kraljicu divlja orada na leso s povrcem i rizom
Ratatouille (mislim da će bit s krumpirom ako pitam muža, ja više volim s rižom).
Povrće je već pripremljeno (jučer su ga djeca jela za večeru).
Jako je jednostavno:
1 patlidžan
1 tikvica
1 paradajz
Sve narezati na tanke ploške, ubaciti na 2 žlice ulja (može maslinovo) u ekspress lonac. Ja slažem red po red, dodam 1-2 češnja češnjaka izrezanog na listiće, svježi peršin (grančicu) i celer ako imam. Može i kopar.
Po želji može se u ovo dodat paprika (ja ne volim) ili mahune (isto je dobro).
Posoliti, popapriti, zadihtati lonac i kad zapišti krčkati na laganoj vatri 15-20 minuta.
Jelo je dosta jušno, a kome se žuri (i ako se jede isti dan) može se nutra dodati krumpir na ploške, ali takvo se ne može raditi dan unaprijed jer će kiselina iz paradajza učiniti krumpir tvrdim i nejestivim. Može se dodat šalica oprane riže, ali ja više volim škrobasti prilog pripremiti netom prije serviranja. Jako jako je fino... Tko treba meso, uz ovo idu debrecinke ili ostatak bilo kakvog pečenja.
Mi ćemo danas dodati samo krumpir pečen u woku...
Recept je iz odlične knjige Mireille Guiliano: ZAŠTO SE FRANCUSKINJE NE DEBLJAJU - tajna uživanja u jelu
Knjigu toplo preporučujem, ima u njoj krasnih jednostavnih stvari za prave gurmane... :heart:
mmm fino. obožavam povrće.
kod mene je danas krumpiruša od domaćeg tijesta (sa placa) i prelivena domaćim vrhnjem (isto plac).
I ja se brusim na roww food ali... :/ za sada se samo brusim. Mislim jedem ja dosta sirovog i voća i povrća ali samo row.... ne za sada.
dakle - krumpiruša!
sutra običan poriluk čuspajz i ja ću malo sebi napraviti na salatu narezan.
jučer domaći rezanci sa umakom od tikvica, vrhnja i sira
danas pileća juhica, piletina s ružmarinom i češnjakom, slani krumpir i kupus salata...
brusim se na Ratatouille samo mislim da bi ga ja jedina jela
danas grah varivo sa kombu algom!! :mrgreen:
jučer domaći pileća prsa sa paprikom, mrkvom, sirom i unutra zakuhala domaće njoke...njami!
Danas - od jučer ;)
Sutra - još ne znam.
Danas - pureća juha, slanutak pirjan na maslinovom ulju, češnjaku i povrću, pileći file na naglo, povrće lešo.
danas i sutra - varivo od leće i neki komad mesa unutra za MM
Danas krupnik - varivo od ječmene kaše s povrćem (mrkva, po želji krumpir na kockice i malo suhih ili svježih gljiva). MM uz to jede kuhanu češnjovku, meni ne treba. Djeca to isto obožavaju.
Sutra... još ne znam, ali kupila sam jednu bundevu hokaido, možda napravim čarobnu juhu od iste... Mljac! Uz to... niš posebno, možda krumpir u woku s povrćem. Možda pileći file ako djeca dođu gladna iz škole. I naravno, zelena salata...
Kakva je to juha ima li di recept?
Ima tu nešto slično:
http://www.coolinarika.com/recept/juha-od-bundeve
Ja pečem golu bundevu bez češnjaka, jer mi to meso ("home made pire") treba i za slatke deserte, pa luk (vlasac) i češnjak (eventualno) dodajem kasnije.
Jednostavna varijanta je da se bundeva ne peče (to radim kad imam veeeliku) nego se kuha u malo vode i pasira (pogodno za male bundeve) a dalje je sve isto... Meni pire od pečene bundeve ima bolji okus, ali to je dosta komplicirano za radni dan.
Po istom principu radim i sos, ali ostavim gušće (sjajno za njoke, rižu ili tijesto).
Eh, sad - ZAŠTO je ta juha čarobna: Bundeva čisti organizam, naročito kožu (od akni i slično) jer regulira kolesterol i općenito uravnotežuje masnoće u krvi.
Hvala na informacijama, probat ćemo!
Krem juha od bundeve, mrkve i narandze s krutonima, quiche (cistim frizider :mrgreen: ), crumble od sljiva i oraha
Maxime, posvojiš me? :)
Mama Natasa nema sanse :P
Prijatelji supruga i mene godinama nagovaraju da otvaramo restoran, mozda bi ipak ozbiljno trebalo razmotriti tu mogucnost ...
Svakako trebaš, tvoji jelovnici su čista poezija, gušt mi ih je čitati :)
piletina s mlincima
Zapečeni grah + salata. Za mm ima i nekakva pečenica.
Jučer sam skuhala ciklu i napravila hrrrpu salate, prekjučer po sinovoj želji ispekla još rog-paprika, frižider pun paradajza, paprike i zelene salate, tak da se cijeli radni tjedan možemo gostiti salatama po izboru. Uz to se speče krumpir u woku ili napravi neko varivo i ručak svaki dan gotov u 20 minuta. Za sutra npr. mahune s prezlima.
Zaboravih juhu spomenuti.
Jučer je bila od bundeve. Prekjučer od krumpira sa šampinjonima. Danas.... možda paradajzova. SUtra - vjerojatno pileća ili ajngemahtec (djeca obožavaju kuhanu piletinu).
Blažena jesen - svega ima, sve jeftino i dostupno... :D
Peterlin, kak pečeš krumpir u woku? Imam ga i ja, al krumpir unutra nisam pekla ... koja je razlika?
Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
molim recept za mahune s prezlima
Ma isto kao i u običnoj tavi, ali potroši se manje masnoće i čini mi se da je brže gotovo... Ne pečem velike količine. Krumpir narežem na ploške i posolim u zdjeli (ponekad stavim one začinske soli koje je nedavno lansirala solana Pag, ponekad samo dodam vlasca).Citiraj:
Smajlić prvotno napisa
Zagrijem ulje, gore bacim krumpir, poklopim i povremeno promiješam onom drvenom viljuškom za okretanje. Treba mu oko 15 min, možda i manje.
MM voli kad krumpir u woku pečem posipan kukuruznim brašnom (ne puno, 1 žlica ravna) i crvenom paprikom.
Mahune s prezlima?
Mislim da tu nema nekog posebnog recepta...
Mahune se skuhaju u slanoj vodi i dooobro ocijede. Ja kuham u ekspres loncu. Prezli se poprže na malo ulja (ne previše, da ne izazivaju žgaravicu, tek da malo porumene).
Na mahune se posipaju prženi prezli. Po želji se dodaju začini: kopar, papar, peršin, vlasac, češnjak (sve zajedno ili u bilo kojoj kombinaciji , prema želji).
Varijante za vikend - mahune se mogu gratinirati (posipati pa zapeći kratko u pećnici) sa kiselim vrhnjem i prezlima, sa vrhnjem i ribanim sirom sa ili bez prezli itd. Isto se može raditi i karfiol, mladi grah, brokula...
(Offt. ako tko zna kak bi to bolje opisao, samo nek navali...)
Mesna pita (nesto tipa Shepard's pie), 'sne nokle'
namjeravam danas stavit jednu manju koku sa povrcem i krumpirom u ekspres lonac i za 15 min je gotovo to mi je ručak i jos cu uz to u drugi lonac skuhati kelj na lešo to će bit jedan brzinski ručak ...jedva čekam ručak već sam gladna
musaka od patliđana i tikvica sa mljevenim mesom i zelena salata :D
istarsku manestru sa brdo suhog mesa u njoj