I ja sam se na prvu zbunila, a onda gledam potpis i :mrgreen:
Pa draga, vibram ti za lijepi porod ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart: :*
Printable View
I ja sam se na prvu zbunila, a onda gledam potpis i :mrgreen:
Pa draga, vibram ti za lijepi porod ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart: :*
:mrgreen:
:love:
:lol: Još si tu!
:mrgreen:
Evo s današnjeg pregleda;
ginekologica zabrinuta zbog niskog željeza (5):
'dijete će biti tahikardično'
pregled uzv-om - 'dijete nije tahikardično'.
Danas uredno vrtim u glavi - jesam li mogla dojenjem u trudnoći toliko iscrpiti zalihe željeza da beba bude tahikardična zbog manjka željeza?
Ovo se opet odnosi na naše često dojenje.
Ja jedva čekam roditi.
Makita, zavidim ti...
makita :love:
ovca - a jesi li gledala malo na stranjske stranice (kellymum i sl.) baš za direktnu vezu između željeza, dojenja i trudnoće? Nekako se ja nisam previše upuštala u tu problematiku pa ti ni ne znam ništa pametno reći. Samo jedan virtualni :love: jer imamo još samo malo ispred sebe. (ot, znaš da su Armelina i Arnela rodile?)
koliko ja znam zadnji mjesec je najbitniji za zalihe željeza, dakle udri sad po stvarima koje imaju željeza, ne znam jesi li vegetarijanka, jedi mesa, ribe, ja sad gledam jest čim više rige (rikole) ona je puna željeza, al osjećam kako se lako umorim i zapušem, tako da tko zna kakvo mi je stanje željeza u krvi.
mene sve više svaki dan šarafi "nešto" tako da ne znam dal ću dogurat do termina, al evo u nedjelju smo 37. :D, pa mi je svejedno jer s ovim kilama ne znam kako izdržat još 3 tjedna
Ja sad imam željezo tak dobro kao nikad u životu :? :mrgreen:
Ne uzimam dodatno od nekih par mjeseci nakon poroda (kad sam bila opet jako anemična) a inače sam oduvijek imala s tim problema.
Zapravo jedem puno povrća i voća, klopam s malenim i dojim sve u šesnaest već dobrih 20 mjeseci.
Tako da sam uvjerena da dojenje ne utječe na zalihe željeza.. osim ako se mama jako loše hrani. Znači, razlog je možda ipak trudnoća, ja sam tek 16w i mislim kontrolirati željezo s vremenom kako bih na vrijeme "obnavljala zalihe" ako se s vremenom smanje..
Tiwi,
upravo u tome i jest problem. U tvojim tjednima ja sam imala željezo 20, kao nikada u životu, usprkos mojoj dvadesetoputodnevnoj cicalici i usprkos tome što sam zatrudnila sa 50 kg. Cijelo vrijeme jedem dosta zdravo (ljubiteljica rige kao i Školjkica). ALI, zalihe željeza su se jednostavno smanjile. Neva puca od zdravlja, ja također (nikada nisam niti prehlađena, iscrpljena, glavoboljna, bljedolika ili štojaznamšto). Inače nikada ne uzimam nikakve dodatke. Trenutno imam 61 kg (+ 11), 35-ti tjedan prolazi, na 1,67 cm, nisam bomba, ali izledam uhranjeno. Dakle, sve ok.
Inače ne jedem meso, ali sam sada pomalo prestrašena i TO počela gurati u sebe. Od Ferrum Leka sa imala užasne trbuhobolje i proljeve, pijem onaj **** sokić (dvije male bočice) i Heferol.
Valjda će biti bolje do kraja.
OT: kuda su se naše zimnice požurile?
Vidiš vidiš...
Nda. Sad si mi dala misliti. Ipak je dobro da sam ja pomalo "nevjerni Toma" pa sam sama odlučila gnjavit doktora s kontrolama željeza. Ipak sam cijeli život bila anemična i non stop na nekim kurama željeza.
E sad, to za Ferum lek - meni nikad nije sjeo. Heferol, u nedostatku Retafera. A Retafer mi je bilo najlakše uzimati. I to navečer prije spavanja (tak ispadne da nije bilo nakon klope, jer sam fakat u prošloj T puno jela :oops: ). Pa možeš tako probati. I ne zaboravi uz željezo i vitamin C jer on pomaže razgradnji. I mislm da nije loše što jedeš meso, ako ti odgovara.
I da, na kraju - ove tvoje krasne mjere su meni SF. Iako sam bila vječna pero laka kategorija s vječnih 50 kg, nakon trudnoće (u kojoj sam došla do 94) sam se uspjela spustit do 62, pa opet malo dobila, i ovu krenula sa 65 na 1,65. Uh, pomalo ti i zavidim. Zamišljam te kao prelijepu fit trudnicu. ;) Bit će valjda i željezo okej, samo još malo izdrži.
Btw: ja imam željezo 27 i skor sam pala u nesvijest od iznenađenja :lol: Ali sad kad krene i mali potrošač, uz velikog sisavca, trošiti, morat ću nekako nadoknaditi.
Bome, 27...
Nego, nemoj se bedirati za kile, možda si ti jednostavno od onih žena kojima dojenje 'drži' kile.
Samo da dodam da su mi se cice počele mijenjati... nisu ništa rasle, ali sada su počele bujati i bijeliti :) :) .
U ovoj trudnoći željezo na početku bilo super, a s vremenom se smanjivalo.
Na kraju je bilo nisko, ali ne ispod minimalne granice.
Poslije poroda krvna slika mi je bila odlična.
Poslije prvog poroda bila sam slabokrvna, a u trudnoći sam se hranila bolje nego u ovoj i nisam imala sisavca :)
Kod mene dojenje očito nije utjecalo na visinu željeza u krvi.
Dakle, svratila sam s mojim dečkima na onaj "bejb sajam" na Velesajmu. Dok su se dečki igrali u igraonici ja sam malo pronjuškala da vidim kakve trudničke oblekice i veša ima. I stadoh tako na štandu s grudnjacima, steznicima, držačima trbuha ili kak se to već zove i gledam, pričam s tetom..
Veli ona meni, ma joj vama će trebati sad jedan trudnički a kasnije možda pred kraj još jedan malo veći. Nije to niš. I komentira kak sam sitna :lol: I objašnjava razliku trudničkog i ovog grudnjaka za dojenje. I sad, malo mi je bil bed, al velim ja njoj, ma da- znate, nisam ja sad puno trudna, ali, ovaj - ja dojim starijeg sina, pa ne znam kaj bi sad. Ma dobri su ovi trudnički. A žena jadna sva zbunjena, baš nije više znala kaj da mi ponudi. :lol:
Za sad, nisu niš narasle, nisu ni onak jako osjetljive kao na samom početku.
Veliki dečko je izbacio noćno dojenje - samo kad ga nekaj jako muči ili sanja nešto pa se uplaši, onda mu malo dam da se utješi ali zapravo više ne traži.
Meni su u fazi trudnoće i dojenja najbolje bile potkošulje za dojenje iz HM-a
Čisto su malo ojačane u predjelu grudi tak da je to samo za nas sa malim cikama, a dovoljno su dugačke i široke da prekriju trbuh da ne zebu križica po zimi
Joj mara, super mi je ovaj podatak!! Hvala :*
Ići ćemo uskoro opet do H&Ma pa ću potražiti.
Aj...aj.... prijavak. :mrgreen:
Amalthea :D
:D :D :D Čestitam!Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Amalthea :D .
Ja javljam da su se zalihe željeza obnovile (10,2), da dojimo nevjerojatno puno i danju i noću (doslovno svakih 5 min.) i da se kroz desetak dana vjerojatno odjavljujemo :D . I da mi se dijete kolostrumski zaokružilo :) .
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :preskaceuze:Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
Almathea i moje :heart: za lijepu vijest.
Ovcici zelim ti dobar finis i tandem...nisam se javila do sada za komentar tvog posta u vezi dojenja i zeljeza...i nove trudnoce...medutim moje misljenje je da nivo zeljeza u krvi u trudnoci ionako manji nego u normali. Tvoj se organizam navikao na produzeno dojenje i onda je zatrudnio pa se navikao na trudnocu u kombinaciji sa produzenim. Naravno da ti je metabolizam u galopu, ali zdravi organizam sve izdrzava. I meni je zeljezo bilo smanjeno u trudnoci s produzenim dojenjem, ali onda vise nisam pregledavala krv zadnja tri mjeseca pa sam na to i zaboravila i evo svi prezivjeli.
Mislim da nema niti istrazivanja o ovoj temi jer premalo je trudnica sa produzenim, a i ako ih ima ne pricaju o tome osim na forumu 8) . Medutim ako netko ima nekakav podatak nek se javi...
Amalthea, cestitam :heart:
Joj mene bradavice u zadnje vrijeme tako bole kad Adriana doji, bas su nekako osjetljive. uopce mi vise nije gust dojiti. Hoce li to tako biti do kraja trudnoce?? Kako ste vi izasle na kraj sa time, vi koje ste pred krajem i jos uvijek dojite?
barakuda - mene bole za poluditi: nekada se dogovorimo da baš ne mora sad dojiti, ali nekada mu ne mogu odbiti, pa stisnem zube na tih prvih nekoliko gutljaja....
Bol bradavica se meni sada malo vratila, ali ja stvarno nisam prava osoba za ovo jer Neva zadnje vrijeme ne ispušta cicu iz usta. Mislim da najjače ipak boli na početku dok se navikneš. Probaj dojiti češće i kraće.
meni je na pocetku bilo gore. sad sam tocno 20 tjedana i lijeva me ne boli, a desna me jako zaboli samo na pocetku podoja, onda prestane. nego, tako su mi nekako puno mekanije bradavice nego prije (i cice su mi omeksale) pa mi je dosta neugodan osjecaj dok doji, mada sam zadovoljna jer vise skoro uopce ne doji po noci, doji mozda 3 ili 4 puta preko dana, klasika-ujutro, popodne za uspavljivanje, navecer, eventualno jos koji put.
zaboravila sam-Amalthea, cestitam :heart:
Amalthea, čestitke! :D
ovca, jesi ti smislila kakav plan kad djetešce stigne :mrgreen:
Meni je Marko pojačao dojenje uz seku, ako i tebi Neva bude ako.... ne bi ti bila u grudnjaku :lol:
fali jedno t
Citiraj:
ako i tebi Neva bude tako
Bog nam, srećom, dao dvije sise :mrgreen: .
Već ćemo nekako...
Hvala svima na brzim odgovorima, i mislila sam si da mi je stisnuti zube i sutiti. Ali moja A. ne doji bas toliko puno kao vasi sisavci, zapravo mislim da i ne doji za obrok nego vise za mazenje i nikada po noci. :saint:
To ti je k'o moj sisavac: više se uželi maženja, jer i tako i tako nakon podoja traži još vode ili K mlijeka...
Tijekom trudnoće su bolile više nego pred kraj.
Mene je stalno bunilo što mi se prsi pred kraj nisu ono nekako punile ko u 1. trudnoći, kad sam rodila sve je bilo ful normalno.
Malac je dobio i kolostrum i sve ostalo mlijeko, a veliš je tražio iznenađujuće rijetko jer je bio glavna faca-tata je bio na godišnjem, ovaj je bio u centru pažnje, tata ga je uspavljivao-konačno naučio :roll: :mrgreen: Nekad je tražio mliko tek svaki 3.dan. Tata od jučer opet radi, smanjili smo podoje na 1xdnevno, možda još prorijedimo. S tim da je u trudnoći sisao minut-dva maksimalno, sada, obzirom da ima mlijeka cucla dok ne isprazni dojku. Eto, stigoh napisat ukratko kako je nama (bilo). Jedino, sorry što je malo kaotično, bez glave i repa-obadva spavaju, ovo su rijetki sveci :D
pa .. evo i mene ili bolje receno nas! :)
nakon iscitavanja da se i ja malo prijavim :mrgreen:
termin mi je 22.4.2008., dakle sad sam u 25tjednu i dojim cijelo vrijeme - Elena (29.4.2004.) ne odustaje, mene bole bradavice od 12-13tj. ali da se izdrzati, dojimo navecer i ujutro obavezno (rijetko kad preskoci), bradavice su mi skroz potamnile, grudi narasle.. trbuh mi je ogromaaaan... !
Osjecam se ok, pripremam se psihicki na tandem jer kako mi se cini E. nece odustati od cice!
Jedino sto mi je cudno, trbuh mi je u ovoj trudnoci jakoo veliki i grudi su mi punooo vece negp li u prvoj trudnoci?
Mlijeka imam, nema nestasice..!!!! Nabavila sam vec i jastuk za dojenje (odlicno za spavanje: MM kaze 'surfanje na banani' :mrgreen: )!
Takodjer moj ginic je rekao: da moram prestati dojiti i da ne glumim i ne pricam gluposti... trlalala... kakvo dojenje u trudnoci iiii.... :shock: :roll: !!!!! Uf, jednostavno ne spominjem vise dojenje i naravno dojim i dojiti cu i dalje 8) , ne zanima me sto tko misli o tome (i da ne pricam jos imamo protivnika dojenja u okolini :roll: ) :x
Sjecam se kako mi je sveki nabrajala kakva sam to da kceri nedam ni vode - iskljucivo sam dojila 6mj. - i jos kad se sjetim osjecaja krivnje (srecom nije me dugo drzalo) pri tome :x :roll: !!!!!!
Mel,drži se!
I moj Grga isto tako cici navečer za uspavljivanje,ponekad kad se probudi noću i ujutro.Meni to i nije neki problem.On je još i mlađi od Elene pa mi prisilno prekidanje dojenja nije opcija jer je par pokušaja jako loše prihvatio i sad dojimo i dalje i očekujemo tandem.
I ja se naslušam svakojakih savjeta,malo me i dirne ponekad ali sad sam počela oštro odgovarati jer ako se svi imaju pravo miješati u nešto tako osobno imam im i ja pravo odgovarati.
Evo da svima :bye: .
Zora je rođena 26/12/2007 i u času je uhvatila od strane sestre izvježbanu cicu.
Starija sestra je dosta teško prihvatila činjenicu da više ne cica samo ona, jako često traži, ali svakog dana je malo mirnije.
U konačnici mi je jako drago da smo prošle sve ovo :D .
Pozdrav svima!
Evo prijavljujem se i ja. :) Skoro sedam tjedana sam trudna, nisam još bila kod doktora, odgađam do daljnjega.
Uglavnom moram reći da moja Elena ne cica po noći dva, tri, pet puta, ona je skoro cijelu noć na cici :) , a tako je i kod dnevnog spavanja jer u protivnom spava samo 30 min. Možete si zamisliti kako mi je? :mrgreen: U principu mi noćno ne predstavlja neki veliki problem jer kod mene je situacija ta da ja spavam ko top sa cicama vani, a ona se samo poslužuje. Jedino mi je problem ukočenost jer nesvjesno se ne okrećem puno zbog nje.
Kod mene jedino vlada strah što će biti nakon poroda jer znam da neću to moći izdržati, a toliko mi je teško odbiti njezinu molbu za cicom da je to neopisivo, taj njen ozareni osmjeh dok ju vidi, oduševljeno klicanje, ma srce mi se para... :(
Moram malo pročačkati po ovom pdf-u da nađem neko moguće rješenje kako odviknuti bar od noćnog cicanja.
oka ~~~~~~~~~~~~~~ da nađete neki rješenje kojim ćete svi biti zadovoljni! (na pričama o dojenju je i moja s opisanim djelomičnim odvikavanjem kroz trudnoću)