Fora, Beti :-)
Ja sam jednom testirana (ne u Mensi, to sam samo preko neta :mrgreen:) i pisalo je samo da sam nadprosječno inteligentna, ali nikakav broj nije pisao iza toga :neznam:
Printable View
Fora, Beti :-)
Ja sam jednom testirana (ne u Mensi, to sam samo preko neta :mrgreen:) i pisalo je samo da sam nadprosječno inteligentna, ali nikakav broj nije pisao iza toga :neznam:
Ja odustajem od Mense,još da i članstvo plaćam .. how yes no :lol:
Ma,za mene je kasno.... sinapsi u mozgu je sve manje..ali treba našu dječicu njegovati. Sviđa mi se ovaj princip učenja (NTS) ali još mi je to kod nas nekako daleko. Još u ZG bih rekla da se nešto i događa,mijenja se,ali ostatak RH neznam baš.
Još uvijek sam razočarana da Mensin test na netu nije baš mjerodavan...to je onda gnjusna obmana :D Dali se testira na ikakav način IQ u vrtićima,školama?? Možda bi ovo sve zajedno trebala biti zasebna tema...
Beti, naravno da bi bila sretna već kad bi mi dijete imalo tako visok IQ, ali bih u isto vrijeme ocekivala da će završiti neki faks. Ne se samo hvaliti članstvom i uzgajati cvijeće.
U tom slučaju predlažem da radije bude masazerka :mrgreen:
Ja bih i dalje očekivala fakultetsku diplomu od moje kćeri, recimo. Cvjecaru može dobiti od mene, cace joj ili muža ko vjenčani poklon, ne treba joj za cvjecaru mensa.
joj, kako mene sada zanima zašto se netko uopće ide testirati
beti, pliz, reci...
Ali kad malo bolje razmislim, ne bi voljela imati kćer kao takvu članicu mense.
Daj joj inteligenciju, daj joj cvjecaru... ta ništa sama! :lool:
Koliko zlobe i bezobrazluka na ovom topicu , a žena je samo napisala da je članica Mense .
ljubomora je gadna stvar, a ovo spuštanje sa hobijem ( ili bi dotična forumašica trebala igrati loto kad je tako intuitivna ) je jako nisko .
p.s. ja sam prosječna u svemu;)
pameti, veličini cica i visini .
natprosječna sam u kilama .
pa meni to nije čudno. ono, znatiželjan si, a znaš da si pametan :mrgreen:
beti, ja uopće ne mislim da je IQ loša stvar. i da bi članstvo u mensi trebalo sakrivati.
pitanje se odnosilo na rad te udruge. to me zanimalo.
a mensa fakat ispada onda, pored recimo rode s toliko projekata, ko ova kćer od AM sa cvjetarnom.
veliki potencijal, a rezultat - jedan projekt.
Sorry al ja mislim da je super sta je Beti članica Mense,i ja bi da mogu. To sam i napisala. Mene recimo više smeta to generaliziranje tipa visok IQ i moraš završiti fakultet,biti vlasnik nečega hop cup,ali uzet ću ovo sve kao šalu. Ja sam u većini ispodprosječna,čak i u kilama,o financijama ni neću. Čudi me kako me ovako pametnu ne obasipaju poklonima,al eto,valjda treba netko i iz nule krenuti. Ko mi je kriv sta se nisam bogato udala. :-)
mare, ti si meni super! :heart:Citiraj:
p.s. ja sam prosječna u svemu;-)
pameti, veličini cica i visini .
natprosječna sam u kilama .
šala i jest bila, u neku ruku.Citiraj:
Mene recimo više smeta to generaliziranje tipa visok IQ i moraš završiti fakultet,biti vlasnik nečega hop cup,ali uzet ću ovo sve kao šalu.
međutim, mene više intrigira ono što je ivarica spomenula negdje, ono s malom i velikom čašom koju "dobiješ" pri rođenju.
ubijte me, hvale mi je vrijednija manja, a ispunjenija, nego velika skoro prazna.
ne znam, ispravite me ako opako griješim, ali ja razmišljam tako.
Nisam beti , ali ipak...odosmo u kupus temom , pa neka...
Neki idu iz ciste znatizelje. Meni npr. nikad nije bilo jasno zasto mi je skola bila nezanimljiva i zasto nikad nisam mogla uciti kao svi drugi normalni ljudi. Pa sam si mislila mozda sam i glupa, a lijena ocito jesam jer su mi to stalno ponavljali.
ovo sto Beti pise o uspjesima visoko inteligentnih mogu se samo nasmijati , teske predrasude i generalizacije...
za uspjeh u skolstvu sigurno se trebaju imati i druge sposobnosti ( puno vise nego IQ).
dakle, davno sam otisla na testiranje bez pripreme i znanja o njemu.
nisam clanica mense , za nju nisam dovoljno pametna. :)
Ali je ispalo da sam prilicno iznad prosjeka pa mi je odmah bilo jasnije zasto sam cijeli zivot kuburila sa motivacijiom kad je bubetanje u pitanju.
Onako , iz osobnog iskustva visok IQ mi je bio koristan nekoliko puta u zivotu. Svaki put kada sam mjenjala poslove ( a to je bilo cesto) brzo sam naucila sve sto je bilo potrebno ( barem duplo prije nego je bilo ocekivano od mene).
Nazalost, vjerojatno duplo brze nego ostalima posao bi mi dojadio jer mi nije bio izazovan.
Druga situacija koja me sokirala je bila kad sam progovorila strani jezik ( u stranoj zemlji silom prilika )koji nikad nisam ucila niti jednu lekciju, nego sam mu cijeli zivot bila izlozena samo preko televizije. I to toliko uspjesno da sam nakon nekog vremana prevodila za druge roditelje koji su ga ucili u skoli.
Inace , u mojoj obitelji je bilo i ima jos clanova koji su imali i imaju visok IQ , ali to je uspuna spoznaja nakon slucajnih testiranja jer su imali probleme u raznim podrucjima u zivotu ( a posebno sa ucenjem, nikome od njih to nije islo).
Mi smo se u doba početnih dana interneta zanimali za to - nas hrpica iz iste firme, pa uspoređivali rezultate. I gle čuda - svi smo bili tu negdje... Ja 126 (to je sve čega se sjećam), a kolege i kolegice možda koji bod više, možda koji manje, ali sve taman mrvicu iznad one famozne granice od 120 (već je netko spomenuo)... Vjerojatno je tu u pitanju navlakuša za članarinu :mrgreen:. Nisam došla u napast. To mi je bila jednokratna zabava.
Inače, nisam iz te struke (psiholog), ali mislim da se u međuvremenu odustalo od korištenja IQ testova u svrhu procjenjivanja koliko je netko sposoban. Mislim da sam to pročitala u odličnoj knjizi Ellen Winner: Darovita djeca - mit i stvarnost
Ali ako nekome to treba za podizanje samopouzdanja - zašto ne???
ajde šta te briga, tebi je majka njegovala samosvijest! :love:Citiraj:
moš si mislit
pa mi ispadne 79
:mrgreen:
da bi riječ rekla! :-)
i jos bih nesto dodala.
slazem se sa sirius da visoka inteligencija nije garant ni velike karijere, ni odlicnog prolazenja u skoli i na faksu.
medutim, nikako ne mislim da ne postoji koorelacija.
jer to sto nije garant, ne znaci da se visoka inteligencija/odlicni rezultati u skoli i na faksu nece cesto poklopiti.
ako dijete/covjek nema nekih "otezavajucih" okolnosti, a uz visoku inteligenciju i jako dobro pamcenje, prolaziti ce sa vrlo malo muke kroz cijeli skolski sustav. sa jako dobrim i visokim rezultatima.
postoje istrazivanja koja vrlo jasno pokazuju, da je prosjek inteligencije kod recimo nekih jakih instituta i institucija na harvardu, oxfordu..itd signifikantno veci nego u prosjeku populacije.
Offt. kad smo već kod raznih vrsta inteligencije, moram klincima dati da pogledaju Foresta Gumpa.
peterlin, odlicna ideja.
sirius ima jedna knjiga, ne sjecam se vise kako se zove...to je bilo vrijeme kad sma procitala podosta knjiga iz tog podrucja (doduse nisam postala nista pametnija, nego samo zbunjenija, ali to je druga tema).
uglavnom, autor knjige koji je sam iznadprosjecno inteligentan i darovot, opisuje probleme slicne tvojima - nikako da se "skrasi", te stalno ima osjecaj da ide ispod svojih mogucnosti.
a on smatra da je problem u tome, da nitko nije njegovu darovitost prepoznao, strukturirao i usmjeravao.
i naravno, ne mora svaki nadareni covjek zeljeti studirati. postoji i puno drugih nacina zivljenja nadarenosti.
iz mog razreda (MIOC) su neki išli na testiranje i članovi su mense - it o su radili iz fore, ali mislim i iz igre. vole i kvizove. Jednostavno, neki ljudi vole mozgalice - pa rješavaju križaljke, idu na kvizove, rade testove inteligencije. Iz zabave.
Da se malo vratimo na izvorni topic...
Pitala sam Gradski ured za manifestaciju Dojdi osmaš, Zagreb te zove i ovo su mi odgovorili:
Citiraj:
Poštovana,manifestacija se organizira i ove godine, a održat će se u srijedu 14. svibnja 2014. na Trgu bana J. Jelačića od 10-16 sati.
spominjali ste naziv manifestacije, meni je super!
moj sin je 2, 3 godine bio na trgu "na štandu" promovirajući geodetsku tehničku školu.
:-)
Ne moraš plaćati članstvo. Ne moraš se učlaniti, osim, recimo prvu godinu, da dobiješ fancy iskaznicu. Naravno, ako želiš druženja, rad na testiranjima, neka imenovanja, jer tu je i Mensa International, onda plaćaš.
Test na netu nije kao onaj koji se rješava na testiranju.
I, nije kasno, godine nisu važne.
Ili napraviš da drugi rade za tebe, a ti uživaš u slobodi. 8-)
Dugo sam se čudila sama sebi, zašto odmah vidim uzrok, posljedicu i vezu između. Jednostavno, učinilo mi se da trebam ići na test, da vidim ako je to to, ili sam samo, hm, čudna. Odgađala sam to par godina, ili je neko dijete bilo bolesno, ili posao, ili...A jedne subote sam rekla: idem. Moći ću se nositi sa neprolaskom. Dovoljno sam sigurna u sebe. Nitko nije znao od mojih.
I, dobila ja test u ruke, riješila to, dosta prije isteka vremena. Meni je to bilo lako. To su samo sličice :)
O, da, ima šanse. Puno, puno više ljudi je ostvarilo uvjete za učlanjenje u Mensu, nego li ima članova. Svaka udruga, pamet na stranu, nije za svih.
apricot je napisala nešto o rušenju samopouzdanja ako se ne prođe. Ili ako netko bude tik do, a nije prešao čarobnu brojku. Bojim se da je to veliki udar na ego. Pogotovo za mladog čovjeka. Lakše je ići na test, kad već imaš iza sebe neka postignuća, pa makar bila i u području uzgoja cvijeća :)
(Ali, koje ja cvijeće imam!! Hahaha.)
Super su mi vaši komentari. Dugo sam razmišljala da li da se "outam" na aktivnoj temi. Ali, posve je isto kao u RL. Što se reakcije tiče. Volim , ponekad, bubnuti, pa promatrat "efekat od tog".
Jedino je mama reagirala na moju vijest sa sjajem u očima. Opet ju je kćer učinila ponosnom. Muž i djeca: pa kao da nismo znali, što ti je to trebalo...A meni uvijek nešto treba, ili putovanje sa svrhom, ili novi strani jezik, ili novi tečaj svačega, ili ako ništa, uzgojiti Araukariju iz sjemena ( naravno, prvo doći do istog)
Tko se ide testirati? I ne, nisam sama na ovom forumu. Ima nas :)
I, psssst, tako je lijepo znati da si u najgornjih 2%, kako to godi egu, samo treba paziti na kamenčiće na tlu, da ne padneš dok držiš nos visoko u zraku...
pa baš lijepo
stvarno
i moj najbolji prijatelj je mensaš
i nikad ga nisam pitala o tome, samo usput je jednom spomenuo
idem ga nazvati :heart:
Beti3 :)
baš si to lijepo napisala
ne kuzim zasto bi dobar rezultat , a ne dovoljan rezultat za mensu bio poguban za ego ?!Citiraj:
apricot je napisala nešto o rušenju samopouzdanja ako se ne prođe. Ili ako netko bude tik do, a nije prešao čarobnu brojku. Bojim se da je to veliki udar na ego. Pogotovo za mladog čovjeka. Lakše je ići na test, kad već imaš iza sebe neka postignuća, pa makar bila i u području uzgoja cvijeća
(Ali, koje ja cvijeće imam!! Hahaha.)
meni je testiranje bio jeftin i jednostavan nacin da dobijem neke informacije o sebi, mensa mi nije bila niti u peti.
i rezultat da sam u gornjih 4% , a ne u gornjih 2%... Koja razlika zapravo?
nisam niti isla u testiranje da udem u klub , meni je i ovaj rezultat dovoljan ( nekad mi je i previse).