evo, valjda će raditi
http://www.vecernji.hr/hrvatska/mila.../multimedia/p2
Printable View
evo, valjda će raditi
http://www.vecernji.hr/hrvatska/mila.../multimedia/p2
Zoki ce u srijedu biti hit sumita :mrgreen: natjerao orbana da otvori granicu. Poslao vlak, pa ti vidi. Neno, lijepo si to napisala. No, unatoc kretenskim komentarim na portalima i fejsu ( i mene bole komentari na rijeckim pkrtalima mojih jaaakooo tolerantnih sugradjana s cime se kao rijeka ponosi) i institucije i gradjani zasluzuju pljesak.
Andrija Hebrang ?? Seriously?? Bujica sinoć ?? Nikada nisam izašla na izbore, ali ovo me definitivno potaklo da izađem na predstojeće.
Hvala, i ja mislim da zaslužuju pljesak jer se trude iznad svojih granica. No, dobiju samo pljuvačinu, nama treba i snijeg ispred vrata "institucija" očistiti, pa što bi mi uzeli lopatu u ruke. Ovo progurati nikakve službe ni institucije same ne mogu i bilo bi lijepo da to ljudi shvate.
Kako je super nekome tko je satima dijelio obroke i vodu i zna kolike su tisuće zbrinute pročitati da baš onih nekih dvadeset ili pedeset njih, eto, nije tih sat i pol vremena imalo vodu, pa to je grozno. Nije Supermen doletio da je donese.
Malo više zdravog razuma ne bi nam škodilo.
Brine me najviše ta Slavonija, čitam tamo na temi o prikupljanju pomoći što sve njima treba u Tovarniku, ovdje oko Zagreba je lakše jer je grad velik, a manje su skupine putnika na pojedinim mjestima, ali tamo na istoku migranti nahrupljuju u ogromnim skupinama. Kako do tamo dopremiti pomoć na sve punktove, stvarno ne znam. :unsure: Naravno da radi Crveni križ i ostali, ali vidim da nikako ne mogu sve pokriti.
Oni ti novce ne uzimaju, probali su im ljudi dati, ali nisu uzeli, što su ponijeli, to troše. Barem koliko ja znam, možda nema svatko isto iskustvo. A ostalo, bolje da nazoveš one telefone, mobitele ovih iz udruga što su na graničnim prijelazima oko Zagreba, oni znaju što trenutno treba napraviti. Mislim da će za večeras najviše trebati šatori i kabanice, padat će kiša, premalo je mjesta u šatorima kod granice. Netko je ovdje ranije stavio linkove na te stranice, tamo sam vidjela brojeve mobitela volontera.
Jedna poznanica mi je rekla da im je svecenik na misi rekao ne mozemo obraniti krscanstvo ponasajuci se nekrscanski. Nadam se da ce takve poruke doprijeti i dalje.
Na facebooku (spomenula je na prijašnjim stanicama Zuska imena) postoje volonterke koje učestalo izvještavaju o stanju na terenu i što je ljudima potrebno (sada se spremaju za višednevne kiše). Vidjela sam (može se vidjeti iako nemate FB profil) da se i danas do 22h sata skupljaju stvari u nekom Vintage baru u Savskoj. Naveden je i popis. Ljudi organiziraju na nekim lokacijama kombije i prevoze. I sama je spomenula da nisu uzimali ni novce ni poklone. Samo što im je zbilja nužno, za djecu.
ja čak i razumijem strah, to je ljudski, pogotovo strah od nepoznatog,
do onog trenutka dok ne vidiš o čemu se radi.
i onda, čega se bojiš, ljudi koji nose život u koferu i vrećici?!
zamislite tek njihov strah, od granice do granice,
od policije do policije, od jednog do drugog lokalnog stanovništva,
a vidjeli smo da ih nisu svugdje lijepo dočekali.
Tashunica, i mene je strah, to sam već na početku napisala. Strah me jer Europa već sada ne zna kako se nositi s ovim izbjegličkim valom, a bojim se da nas pravi kaos čeka tek za koju godinu. Ipak,ne mogu razumjeti ljude koji huškaju atmosferu, lijepe članke koji imaju za cilj prikazati izbjeglice neljudima, zazivaju vojsku..
Ono, ako ne želiš ili ne možeš pomoći, nemoj ni odmoći. Neki kao da jedva čekaju i priželjkuju da poteče krv. Toga se užasavam.
A ja mislila kog ce vraga s paketom pelena, bolje je da im dam protuvrijednost u novcu da mogu kupit kad zafali, lakse je nositi.
Na TV u su rekli da fali obuce. Nemam pojma je l to istina.
Buduci da sam pokusala pomagati i Crvenom krizu i Caritasu u ratu, njima nista ne vjerujem i radje ja stisnem u ruku 10 eura nekoj mami. U principu doniram direktno. Na zalost ima dosta ljudi u nevolji kojima treba pomoci.
rehab govorim o strahu od malog čovjeka kako sam napisala,
koji s koferom u ruci traži bolji život.
ni meni nije svejedno što će biti, što ako se zatvore šengenske granice,
a hrvatska postane sabirni centar nezadovoljnih ljudi
koji ne shvaćaju zašto ih se ne pušta dalje, to ne može biti dobro.
ali milanović mi se čini dosta čvrst u svojim stavovima.
Mojca, hvala!
https://www.facebook.com/refugees.slovenia
https://www.facebook.com/dobrodosli....granti?fref=nf
Volonteri su konkretni i izvještavaju o situacijama s različitih graničnih prijelaza. I što na kojoj treba.
Ne razumijem sto hoce iz Ministarstva zdravlja. Vidjela sam na Zuskinom linku na halter da su ukljuceni pa sam isla projeriti:
http://www.zdravlje.hr/novosti/novos...zvoda_i_opreme
Ja sam mislila da se moze nesto uplatiti i izbjeci marže apoteka. A oni traze neko pismo namjere?! To mi zvuci kao da imam namjeru donirati lijekove za par tisuca kuna.
Naš doživljaj bliskog istok je poprilično kriv. Čini mi se da ljudi imaju dojam da su stanovnici Sirije nepismeni divljaci koji su došli razrušiti Europu. (ne na ovom forumu, nego inače iz svega što čujem)
Ono što je najbitnije je da oni bježe od ISIL-a.
Da im se sviđa ideja kalifata, ostali bi tamo i pridružili se ISIL-u, ne bi riskirali život bježajući od islamske države, nego bi im to bilo nekakvo ostvarenje snova.
Zato mislim da se ne treba bojati da će oni uništiti sekularnu Europu.
Bježe jer žele živjeti u sekularnoj, demokratskoj zemlji.
Što se tiče novca, pretpostaljam da su prodali aute i uzeli ušteđevinu.
Ali kad čujem da netko iskoristi priliku da profitira u ovakvoj situaciji, pa im naplaćuju za upute kako ilegalno prijeći granicu, višestruko im naplaćuju prijevoz...to je stvarno dno dna.
http://www.jutarnji.hr/video--ovaj-f...jati-/1420730/
Filmic za pogledati. Vrlo informativan.
Sigurno je netko ovo već linkao, ali nije naodmet ponoviti (Crisis in a nutshell) https://www.youtube.com/watch?v=RvOnXh3NN9
Ovaj se video dosta površno bavi uzrocima, odnosno zamagljuje ulogu zapada u svemu, ali jako dobro prikazuje kako je ta famozna islamizacija Europe u budućnosti samo nečiji ružni spin, služi zastraživanju i ne temelji se ni na čemu.
Tipa onog jučerašnjeg statusa o porastu broja silovanja nekog vrlog hadezovca, na koji je status srećom MUP odmah reagirao.
Nena i još mnogi su već napisali ono što i sama mislim, pa sam polajkala hrpu postova.
Samo sam htjela dodati kako me raspaljuje Kerry koji hoda okolo i sa svog Iron Throne-a pokroviteljski pohvaljuje odnos npr. Srbije prema izbjeglicama i istodobno napominje kako očekuje od Europe da riješi problem. Jer se njega, kao Amerikanca, sve to naravno uopće ne tiče. U gornjem filmiću je i podatak o tome kako je SAD ponudio zbrinuti 10 000 izbjeglica (!).
A ako se kao i ja nažalost često nalazite okruženi desničarima koji vas uvjeravaju kako sve te mlade muškarce treba vratiti da se bore, a nije im dovoljna već sto puta objašnjena činjenica da nemaju za koga, onda im samo, kao Vojković u nekom tekstu od neki dan, odgovorite (ako vam se da), da što bi bilo da su devedesetih tako vraćali prognanike s naših prostora, idite se borite za Jugoslaviju, što, imate tamo i nekog Miloševića koji se nešto zalaže za mir.
Hahaha, Mojca, u isti čas.
Ja slučajno našla na YouTube.
Gradonacelnik nekog madjarskog mjesta na granici sa Srbijom je snimio "home made" video ocajne kvalitete u kojem strasi izbjeglice:
http://youtu.be/4vrOfiZaP-E
Danas sam uzela smrznute mahuna od Podravke pa sam provjerila odakle su - iz Madjarske. Onda sam zamijenila za Ledove. Madjari su stvarno pretjerali kad sam odlucila dati prednost srpskim mahunama od Leda.
Nisam do sad pazila, al pokusat cu bojkotirati njihove proizvode dok se ne rijese Orbana.
Kao dijete od 5 godina imala sam jednu jedinu igračku, gumenog švrću. I ne samo ja. I definvno smatram, i ne samo ja, da su negadašnje generqcije djece stasale u daleko kreativnije, suosjećajnije, manje egomane nego što će današnje generacije zapadnjačke djece. Koliko je to uzelo maha pokazuje da ovdje kod nas vrtići godišnje organiziraju po dva mjeseca pauze od igračaka, isprazne kompletne vrtiće, ostaju stare vreće, kartoni, krpe, pa evo djeco igrajte se sad kako bi se djeca trebala igrati, više okrenuti jedni drugima i mašti.
Ovakvi tekstovi su mi jednostavno too much...
Aspolutni primjer dekadentnosti našeg društva, vrijednosti postavljenih naglavačke i povrh svega tolike arogancije gdje govori o oprostu djeteta roditeljima što nisu ponijeli niti jednu igračku na ovakav put. Odvratno.
Evo koliko poštovanja imamo prema tuđim kulturama i vrijednostima koje su drugačije od naših zapadnjačkih. Čak i u ovakvim marmelada tekstovima.
Uzimaju i novac, naravno da im treba, ali gledajući po kampovima ovdje gdje su već poprilično zbrinuti, naravno da im i dalje treba svega, pogotovo ovi koji su tek u tranzitu. Od svih mogućih hugijneskih potrebština i za odrasle i za djecu do odjeće i obuće. Šta mislite gdje se peru ovi koji spavaju pod vedrim nebom, odjeća smrdi i prljava je, znamo po sebi, ne, dolazi hladnije vrijeme, potrebne su debele deke, jakne i čvrsta obuča, kišobrani, kape, šalovi, donji veš, čarape, mate za spavanje..
Da Zuska, Njemačka, društvene znanosti.
Ja u bareticevom tekstu igračke vidim kao stilsku figure. Koja treba naglasiti nimalo laku sudbinu , koja je zadesila djecu i njihove roditelje. I tekst mi je sasvim ok.
a još mi se vise sviđa, da nije dozvolio komentiranje.
Ja osobno ne vjerujem u koorelaciju puno igračaka - malo empatije.
a zadnji rat na prostorima ex yu to sasvim lijepo ilustrira. Sve to bijehu ljudi odrasli i bez igračaka i bez konzumerskih navada.
Ni meni to s igrackama nije bas leglo, iako ima nekih dobrih momenata u clanku. A i na Bregani se neka lopta nasla kad se onaj policajac ili carinik igra s djetetom na fotki.
OT, al svidja mi se ta uskrata igracaka na mjesec dva. Ovaj autor nariče za plisancima, gledam djecu oko sebe, uopce se ne igraju s plisanima, samo pate za racunalnim igrama.
Nisam bila u poziciji suprostavit se, ali vrhunac mi je bio kad je jedna djecja psihologinja rekla za jedno djete koje nema dovoljno izazova u skladu sa svojom inteligencijom (nitko se ne bavi njime), da bi mu trebalo nabaviti tablet.
Jedino-izbjeglice u Zg ne smrde i nisu prljavi.
Iskljucivanje mogucnosti komentiranja mi se svidja. Ljudi su uzasni. Ne mogu nikako shvatiti kakav to covjek namjerno plasira laž da je porastao broj kriminalnih dijela.
Vlažne maramice, puuuno vlažnih maramica, da se i djeca i ljudi bar mogu pobrisati, toga i mi trošimo na tone u našim kućnim uvijetima, posebno ko ima malu djecu, a i kad se već ne možeš oprati bar da se s njima malo pomogneš...
ma da to Jelena, ono, neću dalje o tome, nije tema, ali kad vidim po kućama prijatelja moje kćeri ( 5 i pol) konzole, tablete, tv prikačene za krevetiće, ergelu autića, konja, plišanaca, posteljine jurica, mie itd.. zlo mi dođe, i onda ajd svaki put iznova joj crtaj zašto tako nije kod nas doma.
zuska, stilska figura.
Znam da svi o tome pišu. I ne izmišljaju. Mada se sada mnogi pitaju, da li je kod tog "poziva" itko razmišljao o provedbi.
No poanta mog odgovora jest, da neovisno o tome da li znamo/razumijemo razloge i okolnosti njemacke politike, postati zvijer nije ispravno.
Upce nisam tekst shvatila tako. Meni je ta jedna jedina igracka simbol jedine normalne djecje stvari koju su morali ostaviti iza sebe. Cak tjesilicu i/ili jedinog prijatelja u igri su morali ostaviti iza sebe.
Kakvo vrazje potrosacko drustvo?
Ja bih još napisala nešto o strahu.
Svi smo mi ljudi, od krvi i mesa. I bojimo se i novog i nepoznatog. I nije sramota da se bojimo.
I različiti smo, svatko sa svojim iskustvima, svojim strahovima, svojim backgroundom.
Na nekoj od stranica netko je napisao, da se boji izaći sa djetetom. Sve je to razumljivo.
I hrabro i dobro je da to priznaš i sebi i drugima.
Razumljivo je da se osjećamo izgubljeni u jednoj novoj, teškoj situaciji.
Pitamo se sto i kako?
Miljiun informacija, različitih gledišta...
Covjek se zaista osjeća izgubljen.
Sjedili smo pred neki dan sa društvom iz osnovne škole. Netko je primijetio da je u Austriji zasada jako lako biti i human i pomagati. Jer Austrija je momentalno samo tranzitna stanica na putu za Njemačku.
A mi svi za stolom nećemo biti "ugroženi" priljevom "nove radne snage". Itd..Itd..
jasno mi je da ima puno ljudi koji se boje promjena, novina, neočekivanih situacija, da prosječni stanovnik 15. Bezirka se fokusira na druge točke nego prosječni stanovnik 7. Bezirka ( slovo je sad jedna austrijska agenda)
Nije jednostavno. i sama se propitujem, što, kako.... Gdje su moje granice? Kakvi su moji stavovi, odgovori? Čega se plašim?
što je vrijednost koju zastupam?
kako da se postavim, odredim?
nisam došla ni do kakvih spektakularnih rezultata.
ne mislim ni da sam umno, ni srcem nešto šira ili bolja nego drugi.
Ali moram imati neki odgovor. I kad odgajam/vodim svoje dijete kroz odrastanje i život, moram imati neku širu sliku, neku vodilju.
pa eto, ja mislim ovo:
( i pod cijenu da zvučim kao doktor mladen, iz istoimenog filma (za generacije koje znaju za film) ili kao albus dumbledore iz Harry Potter-a))
sa životom, strahom, teškim situacijama se možeš suočavati kao čovjek, ili kao govno.
za mene govnarska opcija, nije opcija.
Suocavanje sa životom i problemima kao čovjek uključuje:
i strah
i krive procjene
i pogrešne korake
i to da ponekad ili često "nisi na visini zadatka"
i milijun drgugih dvojbi ili trojbi
Uključuje i pitanja:
sto je multikulturalnost?
da li postoji opasnost islamizacije?
da li među izbjeglicama ima onih sa nečasnim namjerama?
Kako se nositi sa mogućim dovođenjem u pitanje vrijednosnog sustava europske demokracije?
itd
itd
I sa svim onim pitanjima na prethodnim stranama
nema glupih pitanja, ako ih postavljaš sa pozicije čovjeka.
Mene svaki put štrecne to ima li među izbjeglicama i migrantima ljudi s nečasnim namjerama.
Kao da su oko nas, u našem svakidašnjem životu, ljudi s kojima smo okruženi, rodbina, prijatelji, susjedi, poznanici, sugrađani, turisti itd, svi odreda mjerilo časti i poštenja. Nema krađa, prijevara, ubojstava, nametanja stavova i uvjerenja, indoktrinacije...sad ćemo mi vidjet kad uljezi dođu.
Seni, lijepo ti sve srocis! Ne znam lajkat preko smartphonea.
Plisance sam i ja prvo shvatila kao lako razumljiv simbol, al me zbunio s pozivom da nosimo plisance djeci. Tu sam ga doslovno shvatila, vi ocito niste. Nebitno. Svejedno osobno ne volim ovakve metafore, premda su potrebne.
Suočavanje sa izbjegličkom krizom kao čovjek istovremeno isključuje:
igranje sa šibicama u prostorijama punim benzina
odmaganje kad ne možeš pomoći
raspirivanje niskih strasti i onog nedobrog u čovjeku
stvaranje atmosfere linča
Sto se integracije tice, negdje je pisalo da u Njemackoj Turci imaju satelitske antene, gledaju turski program i citaju turske medije (za antene znam da je upadljivo u "getoima" koliko ima tanjura po balkonima). Mi smo totalno obrnuto radili i danas odrzavam kondiciju citajuci i uz televiziju. Moras gledati tv i zbog toga da razumijes lokalne sale, da ti nije stalno upucen blagi osmijeh razumijevanja, nego da si ravnopravan sugovornik govorilo se o svemiru ili gradskoj vlasti. Konkretno na njemackom, ne moras gledati cijeli dan TV, gledas heute show i sl.
Moja prijateljica iz RH nije nikad naucila jezik (zavrsila je filozofski, pa me to jos vise cudilo), citala je samo na hrvatskom i engleskom, TV je bio upaljen, vecinom djecji program, al placali su i hrvatski satelitski.
Imam sada susjeda koji ne govori hrvatski, istu stvar radi. Vidim da nema sanse da se uklopi, to sto dodje k nama se ne broji.