To je najgenijalnije od svega.
Jer roditelji djece sa teskocama u razvoju koji rade na 4 sata nemaju opciju ostanka doma na osnovu toga sto dijete ne moze u skolu zbog epidemije.
Neki od tih roditelja cak imaju radnu obavezu jer rade u zdravstvu.
Printable View
Pa ne možeš reći da je preporučljivo nešto čega nema za kupiti.
Po ljekarnama kod mene u zadnje vrijeme ima svega .Dezinficijensa raznih (tog ima i u dm-u hrpa od raznih proizvođača), rukavica (doduše zna zafaliti veličina), maske platnene i jednokratne...
Ja moram danas kupiti, idem na 2tj u ured i iako imamo tamo, voljela bih imati i svoje
A što mislite o maskama za djecu? Nose ju čija? Vidim po netu da šivaju ljudi u manjim veličinama
Vrci znam vidjeti klince koji setaju psa vani. Ali kako drze te maske one su na njima da zadovolhe zelju roditelja.
Moš mislit kako će ih u školama držati...pa kad krenu piti vodu i grabiti smokiće i čips za marendu:mrgreen:
Ne znam di ce IRB primiti szsjede kad i sam ima istih problema.
I kod nas su trazili da primimo medicinare, a godinama nemamo mjesta ni za svoje studente. Uz to sto i mi obnavljamo stetu od potresa.
sad bi bilo lijepo dograditi kampus na Borongaju... mislim da bi bilo i jeftinije i brže gotovo, a stare zgrade neka ostanu djelomično za upravu, izložbene prostore i sl.
U Danskoj su otvorili škole, ali uz uvjete:
''Tako se primjerice u dječjim vrtićima mora osigurati šest kvadratnih metara prostora po svakom djetetu, a u školama četiri kvadratna metra i njihova mjesta za stolovima trebaju biti udaljena jedna od drugih po dva metra. U školskim bi se u dvorištima i izvan učionica djeca trebala nalaziti u grupi od najviše njih petoro. Zabranjeno im je da međusobno dijele hranu i slatkiše, a najmanje svaka dva sata tokom boravka u školi moraju prati ruke. Igračke, zahodi, stolovi, rukohvati i prekidači moraju se očistiti i dezinficirati bar dva puta dnevno.''
U našoj školi Zagreb) je bilo sapuna i papirnatih ubrusa samo nakon jakog pritiska novinara, i to samo 3 dana su osigurali sapun i onda je opet nestalo.
Čistačica nema dovoljno niti inače.
Kako misle osigurati minimalne higijenske standarde i koliko će učenika biti u razredima ne znaju.
Onda nasa djeca nece ici u skolu do upotrebe cjepiva u sirokoj populaciji...
i mi smo dobili upit iz glazbene i osnovne
odgovorila sam u poduljem pismu da još ne znam
mislim da bi više bila potreba (što se tiče gradiva, predmetne nastave) za više razrede OŠ da krenu
mali će brže nadoknaditi
stariji bi i mogli poštovati pravila, a hajde ti malima kad se zaigraju objasni da ne smiju uzeti slatkiš ili da moraju sjediti dva metra jedni od drigih...pa to bi im bilo još veći psihički udarac...
jasno mi je da su škole opet "čuvališta" za manju djecu i da mnogi ne mogu ostati sami doma dok su roditelji na poslu ...
https://www.telegram.hr/zivot/divjak...besmislene-su/
evo ovo krasno sroceno pitanje o potrebama ocito dolazi s gradske razine.
Jao, teatar apsurda...
Moj stariji je danas ispričao dobru foru na tu temu. Njihov profesor matematike rekao je da ce osnovati vjersku zajednicu štovatelja broja Pi, samo zato da bi mogao držati predavanja.Sljedbenika ima dovoljno, jer za osnivanje treba 500 ljudi, a na prvoj godini ih je više:-)
Jučer je bio roditeljski. Dobili smo dodatno objašnjenje ankete da je tumačimo kao i onu prvu, kada su zatvorene škole, u smislu možemo li zbrinuti djecu ili moraju dolaziti. Inače je atmosfera bila komorna, nitko ne zna što napraviti jer roditelji ne znaju do kada će raditi od doma.
Mi nismo imali roditeljski ali smo dobili mail od ravnateljice u kojem je napisano otprilike sve osim direktno "nemojte slati ako ne morate"
Uglavnom, ja mislim napisati da neće krenuti sad 11.5. ALI ako krenemo raditi iz ureda onda ćemo ga slati. I nemam se namjeru dalje od toga nervirati...
Iako, ako ispadne da neće više naša učiteljica (koja je super) držati im online nego neka lijeva - poslat ću ga u školu da bude kod nje. Ona mi je najpozitivnija pojava u hr školstvu na koju sam do sad naišla...
Ja sam stvarno iznenađena količinom neodlučnosti ministrice. Ili se u školu ide ili ne ide. Nisam još dobila nikakav upitnik i ne znam kako bih ga popunila. Mm ima dijabetes i nemam iracionalnih strahova za djecu, kako kaže ministrica, ali nešto straha za muža ipak imam. Kad počnem opet i ja raditi normalno, najmanji treba ići u vrtić jer ga ne mogu čuvati maturant s ispitima mature i dvoje djece u nižim razredima... Ili mogu?
Pa nije to ministrica forsirala (izjašnjavanje) nego kod nas gradski ured. Ministrica je rekla da to nije ok jer nema ni detaljnih uputa epidemiologa da se uopće vidi kako će funkcionirati. Nemam pojma kako će to kod vas biti organizirano. Uostalom ni stožer ne daje konzistentne upute, što bi ona sad trebala?
Stožer je odlučio očito najaviti mjere a da detalji uopće nisu poznati i sad će se svi krpati tjedan-dva
Mislim super su to izveli prvo kažu da se dućani vraćaju na staro radno vrijeme a onda "usput" zabrane rad nedjeljom, al bitno da se na misu može, čemu zabrana rada nedjeljom ak je umjesto toga ne možeš provest na misi :smajlićkojibljuje:
casa, ako je mužev dijabetes iole dobro reguliran, ne bi trebao biti u povećanom riziku da razvije teži oblik
Iako, nema garancije ni za koga
Osobe s dijabetesom koje razvijaju tešku sliku obično imaju još neki faktor rizika, kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, BMI preko 30
Sama imam tip 1 već 35 godina, ali nemam pretjerane strahove nakon svega što sam našla o tome. Ovo nije moj izvor iz kojega sam izvlačila ove zaključke, ali je također ilustrativno, pa baci oko:
https://www.gov.uk/government/public...-from-covid-19
Što se škole tiče, mislim da kada jednom bude jasnije koliko ljudi ima potrebu za zbrinjavanjem mlađe djece, tek tada će se moći napraviti konkretni planovi koji će omogućiti da rizik za širenje bude što manji
Neizvedivo je unaprijed izaći s ikakvim planovima, tek treba vidjeti koliki je broj djece koja bi išla u školu. Dr. Kaić je spominjao neki dan da je jasno da ne mogu i ne smiju ići sva djeca, iz različitih zdravstvenih razloga (kronična bolest djeta samog, ili nekoga od članova obitelji, npr.), dakle ostaje potreba da se i dalje radi online, bar za dio djece.
Puno je nepoznanica i ne može se unaprijed donijeti konkretna odluka. Ovo ispipavanje javnosti tj. roditelja pokušaj je da se jedna od nepoznanica okvirno odredi. Nije baš vješto izvedeno ali ne bih rekla da se radi o bezglavom i potpunom prebacivanju odgovornosti na roditelje i slično. Dapače, pita nas se za situaciju, sudjelujemo u izvedbi... jest dodatna odgovornost, ali situacija je takva.
Onda je u javnost trebalo ići s drugačijom izjavom. Trebali su reći da će za one koji nemaju kuda i kako biti organizirana nastava u školi. Prije ikakvih izjava trebao je biti jasno izrađen protokol.
Mi smo dobili mail i naravno na grupi je nastao kaos.
U upitniku piše da će se 11.05. omogućiti pohađanje nastave za učenike koji imaju takvu potrebu.
Onda morate odabrati razredno odjeljenje.. zatim ime i prezime učenika i ima li potrebu za nastavom i za boravkom.
Ja na to pitanje u ovom trenutku ovako sročeno i 15 dana prije planiranog početka ne mogu odgovoriti. Želim da netko u ovoj državi tko je stručan (epidemiolozi, infektolozi, ministrica) donese odluku je li sigurno da se djeca vrate u škole ili ne.
Imam li potrebu, imam ali mi je važnije zdravlje od te potrebe. Pogotovo ne mogu odgovoriti na pitanje ako ne znam uopće kako bi organiziranje nastave izgledalo.
mitovski, točno to!
Kakve su to ankete?!? Hoće li se održavati redovna nastava ili će to biti "čuvanje"? Sve nešto visi u zraku. Ministrica sad tek pita epidemiologe kako pripremiti nastavu u tim uvjetima. Kaos.
U svakom slučaju sam ja s dvije strane jučer čula da će se od 11.05. ukidati rad od kuće s obzirom na otvaranje vrtića i "zbrinjavanje" ovih malih od I-IV r.
Pa mom mužu i meni se rad od kuće ukida od ovog ponedjeljka 27.4. i idemo raditi.
S tim da se željeznice otvaraju od 11.5. pa ne znam kako ću uopće do posla.
I moja će djeca ići od 11.5. u školu, a mlađa u vrtić.
I očekujem da to bude redovna nastava, a ne nikakvo čuvanje.
A kako će s vremenom (do kraja svibnja)
Većina vas se vratiti na posao, tako će se i škola popunjavati.
Simple as that.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
Nemam problem da moje dijete krene u školu 11.05. ako stručnjaci kažu da treba krenuti. Imam problem da se odgovornost prebaci na mene i da se od mene traži da odlučim a ja niti znam niti imam sve informacije.
Ja sam odlučila.
Moram raditi, i nemam kamo s njima.
Idem ujutro prije 7h i dolazim u 17h.
Oni će dotad biti sami doma i čekati mene da skuham ručak i da krenem učiti s njima.
Koliko vidim oko sebe, puno je ljudi u takvoj situaciji i djeca će ići u školu i vrtić.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
Psiholozi o povratku u skolu
http://zgpd.hr/2020/04/26/apel-zagre...djece-u-skole/
Slušam danas priču škole iz krajiške,oni sele bi ni trebali seliti u Cankaricu i kak su roditelji jednog razreda rekli da klince neće slati u školu jer imaju učitelja koji spada u rizičnu skupinu