taca :* :* :* :love:
Printable View
taca :* :* :* :love:
Drage moje, ja sam ponovno startala, evo prve ture mojih hormona radjenih 3. dan ciklusa, dakle, folik. faza. Moram napomenuti da sam u medjuvremenu smršala 16 kg (od marta do danas)
FSH 4,5 (2,0-11,6)
LH 1,6 (2,6-12,1)
beta Estradiol 142 (98-592)
Progesteron 3,7 (0,39-5,4)
Prolaktin 286 (64-590)
Testosteron 1,1 (0,20-2,70)
Nalazi Kortizola vadjeni u 8:00h, 16:00h i 23:00h još nisu gotovi kao ni TSH, T3, FT4, Tg, Anti-TG, Anti TPO koje sam takodjer radila
Danas sam radila OGTT test i rezultati će biti za mjesec dana.
Drage moje, molim Vas za komentare i mišljenje u kakvom sam stanju po Vama :lol: , želim da napomenem da su mi se ciklusi regulirali u zadnjih par mjeseci i sada su 27-29 dana i menstrualna krvarenja su obilnija i bolna prvi dan ( za razliku od prije kada su ciklusi trajali 30-40 dana i menstuacije su bile oskudne i bezbolne).
Hvala unaprijed :heart:
Fatamorgana, ti si u odličnom stanju, bravo! :heart:
joj Vikkice, ljubi te seka!! :heart: :love: :*Citiraj:
vikki prvotno napisa
OGTT za mjesec dana :shock: Pa zar nije to gotovo isti dan (4 vađenja krvi svakih pola sata i rezultat isti dan, kod nas, ako se ne varam).
Inače, draže su mi bile menge dok su bile obilnije, bolnije i dulje trajale, sad su kratke, bezbolne i oskudne i čini mi se da se bliži kraj, sve me strah ponovno vaditi hormone :(
E moja Vikki, ne zaboravi da ja živim u šupačkoj zemlji (žao mi je što za domovinu ovako moram da kažem :( ) BiH gdje se u glavnom gradu u glavnom kliničkom centru čeka nalaz mjesec dana i ja pitam zašto , a oni kažu jer je reagens prekup pa skupljaju krv da im bude jeftinije. A DHEA-S i Androstendion se i ne mogu raditi na klinici nikako.Citiraj:
vikki prvotno napisa
jesi li ti možda čitala onu knjigu što je cure pominju onu "povećajte svoju prlodnost" ja sma kontala da je kupim, možda u njoj ima nekih korisnih stvari da se menga popraviCitiraj:
vikki prvotno napisa
Citiraj:
vikki prvotno napisa
sada nešto kontam i vidim da mi je LH manji od referentnih vrijednosti, šta li to znači?
Ma ne, ne vjerujem previše u to (neko sam se vrijeme držala nekih savjeta, ali ne vjerujem da samo prehrana može nešto bitno promijeniti/poboljšati). Zdravo živim ionako.Citiraj:
fatamorgana prvotno napisa
Sad sam vidjela da je LH manji, :/ ne znam, javit će se cure već. Uglavnom, super što su se ciklusi regulirali, neka ti samo tako ostane!
Citiraj:
vikki prvotno napisa
Cure, pliz, recite mi šta znači LH manji od referentnih vrijednosti, hvala :heart:
niski LH - izgleda da se zna desiti da je malo nizi 3.dan a da poslije ok skoci, ne mora to nista znaciti - dobro je da je estradiol dobar,
a progesteron bi bilo dobro provjeriti 21 dan, tj 7 dana prije ocekivane menstruacije - on se moze mijenjati od ciklusa do ciklusa no moze biti jedan od pokazatelja kvalitete ovulacije
inace kazu da snizeni lh moze biti npr. zbog stresa, nervoze, mrsavosti, malog body mass indeksa
sretno!
lilium, hvala velika :heart: :*
Drage moje evo mene opet s pitanjem :oops:
naime, danas mi je 21. dan ciklusa, ali ja sam to kasno skužila pa nisam stigla da odem da izvadim progesteron da vidim da li je ovaj ciklus bio ovulatoran, da li mi je kasno da odem sutra to uraditi, tj. na 22. dan ciklusa?. Strašno me grudi bole i nabrekle su već 5-6 dana, a i u periodu kada sam očekivala ovulaciju imala sam probadanje u donjem dijelu stomaka (kao da sam se prehladila u predjelu jajnika), i jako su me svrbile ruke i noge (to sam negdje poslije našla da je također jedan od mogućih simptoma ovulacije)
hvala unaprijed na odgovoru :* :heart: :love:
fatamorgana OK je i 22. dc; u stvari uputa za vađenje prgesterona i je da se vadi 5-6 dana nakon ovulacije kako bi barem približno prikazao najtočnije vrijednosti (naravno to se odnosi samo na taj ciklus)
kao sto i sretna35 kaze to bi trebalo biti OK - kazu da cca. 7 dana od ovulacije bi progesteron treba biti na najvisoj razini (to se i zeli izmjeriti) a onda se pocne spustati kako se menstruacija blizi (kad ne dodje do oplodnje i implantacije zuto tijelo koje ga izlucuje pocne propadati i krece novi ciklus...), isto mislim da + ili - jedan dan tu nije jako puno
Velika :* svima!
Sretna35 i Lilium, hvala vam velika :* :love: :heart:
evo i nalaza moga progesterona na 22. dan ciklusa = 4,59 (ciklusi se kreću u zadnjih 6 mjerseci od 26-29 dana)
molim Vas možete li mi reći da li je to ok?
fatamogana,
od laba do laba imaju razlicite referentne vrijednosti za progesteron pa bez da to znamo ne mozemo ista reci - pls napisi koje referentne vrijednosti pisu za lutealnu fazu
:*
Citiraj:
lilium prvotno napisa
lutealna faza ref vrijednosti: 3,0-30,0, al meni ovaj moj od 4,59 djeluje nekako malo zar ne? :(
koliko se ja sjecam rijeci svog dr, optimalno je 20 i vise za 21. dc.Citiraj:
fatamorgana prvotno napisa
a kakav ti je prolaktin?
vrkuta i vitex super regulisu hormonceke, a sam prgesteron ionako se nadoknadi utrogestanima, pa nemas razloga za brigu :love:
da progesteron je nesto nizi - e sad kao sto smo ranije napisale to je stvar ovog ciklusa - zabiljezi si uz taj nalaz i koliko ce ovaj ciklus trajati, mozda ce radi o krecem ciklusu u kojem ce i M doci ranije, u drugim ciklusima moze biti bolje, a kao sto i wewa kaze moze se tu pomoci i utrogestanima :love:
prolaktin je dobar (Prolaktin 286 (64-590) )
wewa, lilium, hvala Vam velika cure :* ja sam se dosad uglavnom fokusirala na nalaze i preparate za mm, pa sad kada sam počela malo da se bavim sobom, skontam da pojma nemam :mrgreen:
Cure trebam malu pomoć- sad sam izvukla nalaze sa sistematskog kojeg sam radila u 3. mjesecu ove godine- u nalazu krvi mi je TSH 3,14 (0.2-4.4). Znam da je to u granicama ali me muči ovo što sam pročitala da mora biti do 2 za ostvarivanje trudnoće. Doktorica na taj nalaz nije ni trepnula, kaže sve ok. Da li će mi to stvarati probleme? Da li se TSH mijenja s obzirom na dc? Vadila sam ga negdje sredinom ciklusa...
Inače naš problem- ja bez jednog jajovoda, drugi začepljen, mm sve ok. Spremamo se na IVF. Nalaze drugih hormona bi trebala dobiti sljedeći tjedan...
Hvala unaprijed!!! :heart:
Za TSH je svejedno koji je dan ciklusa on se ne mjenja po dc, a to koliko utjece na zacece ti ne bi znala nadam se da ce se javiti neka cura koja bolje zna.Inace moj TSH je 3,6 pa mi gin isto nista nije rekla.Kazu da je za zacece bitno da je T4 veci od 70.
hvala simbi :love:
mislim da ću ja za svaki slučaj ponovit nalaze, čisto da budem mirna... pa ću vidjeti što kaže doktor
Mene je dr. poslala nakon spontanog pobačaja i kiretaže da napravim nalaz TSH i prolaktina. Bila sam uvjerena da mi je nalaz TSH dobar (nisam bila s njim kod dr.), ali sad kad čitam što se napisale..TSH mi je 2.73, a T4 76,5. Što reći na takav nalaz? Prolaktin još nisam uspjela napraviti.
Podižem temu. Javite se..
Teacher, u cemu je problem s TSH?To je vise nego dobar nalaz.Akomislis da bi trebaobiti ispod 2, to nije nikakvo pravilo, ovaj tvoj je skroz uredan.
Hvala, taca70. Baš si me razveselila. :* Mislila sam da TSH mora strogo biti do 2, a T4 preko 70, a moj je malo preko toga.
Stigao je i moj nalaz hormona....
Pišem jer mi je to najbolji nalaz koji sam dobila.
TSH (ref 0,27 - 4,20) moj 4,73 (uz euthyrox 50) :/
estradiol (ref fol. faza 46,0 – 607,0) moj 292,70
testosteron (ref 0,22 - 2,90) moj 1,07
FTc (ref 0,003 – 0,037) moj 0,009
FT% (ref 0,76 – 2,6) moj 0,873
prolaktin (ref 127 – 637) moj 529,70
LH (ref fol. faza 2.4 – 13) moj 6,6 :D
FSH (ref fol. faza 3,5 – 12,5) moj 8,36 :D
DHEA-S (ref ž.prije menop 1,8 – 7,7) moj 4,8
SHBG (ref 26,10 – 110,00) moj 93,58
Što kada je testosteron na donjoj granici? Idem googlat?
Dodirko, pa kak ti je na gornjoj kad je 1,07 negdje u sredini, tj. sredina minus 10%? Ja sam imala jednom čak 0,1, tj. ispod granice, nikoga to nije brinulo. Baš me zanima što će ti cure reći :*
Btw. ja u muškom zanimanju, pa sam bila sigurna da pucam od testosterona i da će mi sutra narasti brkovi :lol:
jos samo nek ti postimaju taj TSH i ti si k'o nova zemska! :D
Jelena FT mi je na donjoj...
Ma Dodorko :D :D :D bravo nalaz je super
Ja cekam moj :cekam:
Dodirko i ja čestitam :D :D :D
Želim da vas pitam šta je SHBG nalaz? Nešto se ne sjećam da sam to radila?
fatamorgana,
SHBG - Sex hormone-binding globulin - protein u krvi(plazmi) koji na sebe veze spolne hormone - estradiol, testosteron
vise o njemu mozes procitati npr. ovdje: http://www.lab-breyer.hr/pretrage/detalji/id/68/
Dodirko, :D za nalaze.
oko testosterona - to sto je blize donjoj - mislim da nije problem npr. jedno od objasnjenja moze biti i u tome da ti je SHBG blize gornjoj granici i vise testosterona je vezano na njega a manje "slobodno" u krvi