ne kužim zakaj uopće želiš sniziti koncentraciju željeza ako nemaš nikakve smetnje......
Printable View
ne kužim zakaj uopće želiš sniziti koncentraciju željeza ako nemaš nikakve smetnje......
Mene nitko nije pitao da li dojim kad sam išla skidati madeže :?
valjda zbog onih minimalnih količina lokalnog anestetika koje dospiju u krv. al toga je stvarnot ako malo da se ja ne bi brinuo.
valjda nisu granice nekih tvari u krvi bez vraga određene. ako nemam sada smetnje, a nastavim imati viška željeza tko kaže da se neće pojaviti smetnje. ne paničarim, nisam ni nešto zabrinuta, ali da znam...Citiraj:
trlababalan prvotno napisa
a ponekad ti nešto škodi, a da nemaš nikakve smetnje ispočetka, je l tako?
negdje sam pročitala da je bolje imati manjak nego višak željeza (nije neki izbor, ali eto; vi sa manjkom nemojte me ubiti, molim lijepo :mrgreen: )
a za madeže, morat ću se još kod nekih dr-a raspitati pa da se riješim tih potencijalno opasnih.
hvala na odgovorima!
Jesi ti to više puta kontrolirala?
što znači "mirovati"?
podrazumijeva li to ležanje u krevetu sa odlascima u wc?
ili normalne kućne aktivnosti?
sjedenje za računalom?
izlaske u šetnju bez naprezanja?
Silom prilika 2x u zadnjih 6-7 mjeseci.Citiraj:
Mima prvotno napisa
na što može ukazivati povećana koncentracija leukocita u urinu (ako je ref. vrijednost do 10, a prisutna 117) a urinokultura je sterilna?
nekoliko puta mi se ponavljao sličan nalaz.
na uzv-u su bubrezi i mjehur b.o., a nisu niti prisutne neke tegobe.
sada sam ja kao mrkvica! u nas neki neobjašnjivi suficiti! :mrgreen:
Da li je ovo ostvarivo? :mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
MM-u je jednom bilo povišeno željezo, i pokazalo se to kao laboratorijska greška. Jedna dr. mi je tada rekla da se sa željezom često dogode lab. greške iz nekog razloga.Citiraj:
mrkvica05 prvotno napisa
naravno da nije :mrgreen:Citiraj:
Mima prvotno napisa
Mima, hvala na utjehi!
Ako uskoro ne počnem zveckati dok hodam, znat ću da je labos kriv! :mrgreen:
KAKO SE DIJAGNOSTICIRA UPALA PLUĆA?
(Da li može samo slušanjem stetoskopom, ili mora biti rengen?)
zlatni standard za upalu pluća je rentgenska snimka. bez dokazanog infiltrata ne može se govoriti o upali pluća, jer ogromne su razlike između onog što se čuje i što se vidi na RTG. za dobru interpretaciju slušanja pluća potrebno je ogromno iskustvo. pogotovu kod djece, gdje se često rpenose i zvučni fenomeni iz gornjih dišnih putova. Jedino rtg snimka može dati pravu dijagnozu.
ne znači uvijek isto.Citiraj:
apricot prvotno napisa
u načelu, provesti što više vremena u krevetu, ne raditi ništa, ne izlaziti iz kuće.
Strogo mirovanje- krevet i WC. A ako ne smiješ ni na wc, onda si za bolnicu.
Kako se onda posumnja na virusnu upalu pluća tj. kako se dijagnosticira ako nema rentgena? (npr. u bolnici za dišne puteve na Srebrnjaku rentgen ne radi kad je dežurstvo).
Kad je CRP povišen? Kod bakterijske upale ili kod svake?
Dijete mi je u zadnjih tjedan dana u tri navrata imalo visoku temperaturu. Prošli tjedan je bilo popraćeno proljevom. Ovaj tjedan nije imalo temperaturu već samo cureći nos. To smo sanirali aspiratorom i Operil P kapima. Noćas je opet imalo visoku temperaturu preko 38.5. Povremeno zakašlje. Sada nema temperaturu. Izgled je zadovoljavajući. Da li primarni pedijatar može išta ustanoviti?
To je nastavak pitanja o upali pluća. :)Citiraj:
Cathy prvotno napisa
Koje se krvne pretrage rade kod sumnje na upalu pluća?
Dal može biti upala pluća bez temperature?
trebalo bi učiniti krvnu sliku (kompletnu, a ne samo broj leukocita) i CRP, po mogućnosti snimku pluća. osim kod jako oslabljenih organizama, kod malih beba i staraca, nema upale pluća bez povišene temperature.
Hvala na odgovoru.
Vučem već skoro mjesec dana upalu grla, bila na silapenu 10 dana, prošlo 4-5 dana pa ponovno upala i tako u krug.
Tad sam imala viskoku temp. sad nemam temp. ali me grlo i dalje boli i leđa tj gornji dio. Sad još i kašljucam.
Ružno mi kad sjedim, još gore kad legnem. Pa sam mislila napraviti krvne pretrage, jer me strah upale pluća..
monax, ja sam jučer završila na rtg zbog užasnih bolova i kašlja.
i ispalo je da kašljem zbog bronhitisa, a da su bolovi - zbog kičme.
To mi i MM kaže, da mi je od kičme i prednjeg dijela tj. grudi.
Evo jutros me ne boli a i kašalj se smirio, grlo mirno...a ja mirnija.
Ja sam rodila prije 10 dana. Već 4-5 dana kašljucam, posljednja 2 dana s bolovima u prsima. Bole me leđa, glava (oči)...
Bila sam na hitnoj, liječnik me poslušao, kaže da ne čuje ništa opasno, ali meni i dalje ostaje pitanje može li se virusna upala čuti slušalicama?
Ne bih išla liječniku ako nije neophodno, imam malu bebu koja sisa, a i strah me da ću tek hodajući po ambulantama pokupiti nešto ozbiljnije.
Temperatura mi je danima lagano povišena, oko 37,5.
HELP. Strah me da i mala ne pokupi nešto od mene.
Moja djevojčica već 4 dana ima svaku večer temperaturu od 37 do 37,4C....i na nekoliko joj se sati pojavi crveni prsten oko zgloba na nogama s velikim crenim prištom na sredini, taj isti priš dobije iza koljena i na butinama ispod guze ispod pelena...nije osip
Danas tog crvenila nema, ali opet ima lagano 37C...svi mi govore da je to kod djece normalno....a ja to ne bi olako shvatila...možda je normalno da bebe imaju malo povišenu temp. ali ona ima 2,8 godina....doktoru nisam išla da tamo još nešto ne pokupi...a odustala sam jer se crvenilo povuklo.....
Što joj je....?Da joj izvadim CRP-e? :?
Ja već mjesec i pol imam bolove u plućima i srcu, kašljem a u petak sam ostala bez glasa....i tako se već 4 put u skoro 2 mj. liječim sirupom Panatusom ( dr. mi ga je dala kad sam prvi put išla, akada su mi se simptomi ponovil ja sam ga ponovno uzela i prošlo mi za 5 dana...tako i ovaj put, samo što sad imam prišteve na vrhu nosa i u nosu koji užasno bole, kašalj se smiruje a glas mi se vraća)....ne ide mi se doktoru jer mi uvjek kaže da ništa ne čuje na plućima, a tako i maloj...meni je bar ponudila rtg...dok pedijatar maloj nikad nije....
što znači kad je crp povišen (13.14),a leukociti ne toliko (9.7).jel imam bakterijsku upalu ili ne?naime,nemam temperaturu,grlo me malo boli,pa me ne boli,nije crveno,ali me jučer bolilo za pop***.imala sam i groznicu bez temperature.ali imam gusti žuti odurni gnoj u nosu i iskašljavam ga.ali nemam neke napade kašlja samo kad mi taj sekret iz nosa iscuri u grlo.bila kod dr. dala mi sumamed,a meni se to učinilo malo too much pa sam odmah otišla u breyer napraviti krvnu sliku i crp čije su vrijednosti ovakve.limfociti(%) su mi sniženi,neutrofili povećani 8 (10e9/L) i 79 (%).ostalo je ok.da navalim na antibiotik ili ne?imam doma amoksicilin,nekak brijem da je sumamed fakat preveč,mislim kaj nije da se nakon sumameda ne smije godinu dana uzimati nikakav ANTB?inače imam povišene reuma faktore pa me ždere da mi nije crp od toga povišen,a da ću bezveze roknuti ANTB. :/
pa čekaj jesi ti medicinske struke?
mislim ako nisi, nisu mi jasne ove zadnje rečenice o amoksilu i sumamedu.
nisam medicinske struke,ja postavljam pitanje nekome medicinske struke. :mrgreen: dakle,doktorica mi je na simptome suho grlo,zatezajuća bol u grlu (ali grlo izgleda ok,nije crveno sa točkama :? ) koje malo ima malo nema, i žuti gusti iscjedak u nosu,bez temperature,promukli glas,sa krvnom slikom slijedećom (ostalo je OK)
CRP 13
leuko 10.1
neutrofili 79
limfociti 14
dala sumamed,što se meni učinilo predrastično s obzirom da mi stalno ide na bolje,a i loše mi je od tog lijeka.kako imam doma od prije amoksicilin,a ona inzistira da pijem antibiotik,iako priznaje da je krvna slika neodređena,mislila sam se provući sa ovim drugim od kojeg mi nije barem zlo.ili niš?kaj vi mislite po krvnoj slici,jesam u virusnom ili bakterijskom infektu?
Baš sam došla pitati o upali pluća.
I meni je dr dijagnosticirala upalu pluća. Nije ju čula na stetoskopu, nego samo na temelju leukocita (13.9) i zato što kašljem već tjednima. Dala mi je sumamed. E sad, je li moguće da nakon dva (od tri) sumameda ja imam temperaturu 40? Je li mi onda dobro pogođena bolest i terapija, ili imam gripu, ili mi se nakalemilo nešto treće?
Super mi je to "pogađanje bolesti"
Malo gore je Jedan tata lijepo objasnio
Pa mislim da bi se svi mi malo morali pridržavati toga prije nego počenmo s AB, i podsjetiti doktore tu i tamo da je rtg čas posla...Citiraj:
zlatni standard za upalu pluća je rentgenska snimka. bez dokazanog infiltrata ne može se govoriti o upali pluća, jer ogromne su razlike između onog što se čuje i što se vidi na RTG. za dobru interpretaciju slušanja pluća potrebno je ogromno iskustvo. pogotovu kod djece, gdje se često rpenose i zvučni fenomeni iz gornjih dišnih putova. Jedino rtg snimka može dati pravu dijagnozu.
a joj angie :love:Citiraj:
Angie75 prvotno napisa
šta god da je, neka što prije prođe.
i možda ne bi bilo loše opet kod dr.
Već me tjedan dana bole koljena i gležnjevi. Bol je slična onoj kod groznice/visoke temperature kad sve kosti bole. Posebno me boli kad idem stepenicama. Nikakvnih drugih simptoma nemam. Sigurno se nisam povrijedila, ali boli me sve jače, pogotovo gležnjevi.
Da idem doktoru?
Mene je tak boljelo, par mjeseci nakon poroda, po noći. Prošlo je samo od sebe.Citiraj:
Fidji prvotno napisa
Naravno, tebi savjetujem odlazak dr.
mene je identično boljelo nakon onoga što mislim da je bila sg, još uvijek me boli desni zglob, ali nisam išla doktoru.Citiraj:
Fidji prvotno napisa
Može li mi netko relevantan reći koji je sastav Rivanola, i u čemu se razlikuju u djelovanju Rivanol i Betadine (odnosno, kad se daje jedno, a kad drugo)?
U pravilu su oba preparata antiseptici. Rivanol je po sastavu etakridin laktat i liječnici ga znaju propisivati (mislim da ide i na Rp, nek me kolegice koje su u praksi isprave ako griješim) za tretiranje rana (pogotovo na zglobovima), apcese.... Izrađuje se u ljekarnama i koristi kao svježe pripremljena 1% otopina. Djelotvoran je protiv bakterija, pogotovo stafilokoka i streptokoka.Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Betadine je polivinilpirolidon-jodid, a postoji u obliku vaginaleta i 1% te 10% otopine. Također djelotovoran kod raznih mikroba (Gram-pozitivnih, Gram-negativnih i onih rezistentnih na antibiotike), spora, gljivica, kvasnica, virusa i protoza, s tima da ko 1%-tni se koristi oralno, dakle za procese u usnoj šupljini i ždrijelu. Ovaj drugi je za ispiranje rana. Također idu na Rp.
Neki poseban razlog zašto pitaš?
ovo mi nisi rekla,a ja nisam pitala :?Citiraj:
Fidji prvotno napisa
kad ides uz ili niz stepenice?
Ako sam dobro shvatila, Betadine ima širi spektar djelovanja od Rivanola?Citiraj:
Lukina mamma prvotno napisa
Pitam jer je Andreju zagnojen prst, i pedijatar je prepisao Betadine (kao obloge), a kasnije vidim da se u takvim slučajevima često daje Rivanol, pa me zanimalo u čemu je razlika (Google na tu temu izbacuje samo stranice vlasnika pasa, zečeva i zlatnih ribica :mrgreen: ).
I nije mi jasno što Betadine u ovom slučaju treba napraviti, spriječiti dodatnu infekciju, ili što :? Jer gnoj očito ne izvlači, prst mu je natečen kao buhtla (sad je od joda i posmeđio).
otiđi kod kirurga da vidi prst,
možda je potrebna incizija i antibiotik
betadine i rivanol sami ne rješavaju infekciju
Antibiotik već dobiva (Sumamed forte :/ )
Imamo i uputnicu za kirurga, ali nam je rekao da ne idemo odmah, nego da pričekamo još koji dan. Rado bih ga poštedjela tog iskustva, ako je moguće (i na ove obloge je jedva pristao).