Moj moto je uvijek : " rafije jedna godina vise u vrticu nego u mirovini".
Ali obzirom da sam subjektivna i ne volim ovaj skolski sustav, nisam netko za slusati.
Printable View
Moj moto je uvijek : " rafije jedna godina vise u vrticu nego u mirovini".
Ali obzirom da sam subjektivna i ne volim ovaj skolski sustav, nisam netko za slusati.
I naravno da je svakoj skoli u interesu imati barem iznadprosjecno dijete ako je rijec o prijevremenom upisu. Oni vole motiviranu , zrelu i napredju djecu bez teskoca, ako ih vec moraju primati izvan rasporeda. Obzirom da je motiviranost podlozna okolnostima, a zrelost se ne procjenjuje tako lako, jedino za sto se mogu drzati jesu rezultati testiranja.
A svatko donosi svoj sud prema nekom ranijem iskustvu:) ja za sada imam samo pozitivna iskustva sa školom i školskim sustavom pa mi se upis u školu ne čini kao neki big deal. Niti se dijete prestalo igrati niti se išta posebno promijenilo u njenom životu, a ide u boravak, koji jako voli i tamo joj je super jer se igra sa prijateljicama (govorim o starijoj). Doma ne uči ništa posebno a postiže odlične rezultate, i stvarno nemam dojam da je ta škola u prvim razredima nešto strašna. A nije ni ona bila iznadprosječna:)
Je, i kod mene isto tako.:lol:
Mozda yin ne zna za situaciju kod sirius pa ce joj bit cudan onaj koji rikava od smijeha
U nasem kvartu isto roditelji te prve razrede ne dozivljavaju kao neku veliku zahtjevnu promjenu, pricam s njima svaki dan. Djeca se I dalje igraju, nije im oduzeto djetinjstvo :-)
Ja ne mislim da je uvijek bolja godina u vrtiću nego u mirovini, ali mislim kao ova opisana psihologinja da bi trebao postojati nekakav razlog, bilo iznadprosječno znanje, zrelost, ozbiljnost, samostalnost koji bi opravdavao raniji upis (isto kao za odgodu
Osim toga mi se ne čini da se radilo o površnom testiranju, ako je trajalo 50 minuta, a psiholozi na takvim testiranjima djeci obično daju razne testove, ne samo testove vezane uz čitanje i brojeve.
Ali opet, yin&yang, ne mislim da ćeš napraviti pogrešku ako upišeš dijete u školu. Dijete ti svakako nije nespremno za školu, no razumijem stav da se raniji upis ne može preporučiti.
Ja bih The Želji djeteta uvijek poklonila dužnu pažnju.
Uz to stav starije sestre o školi je afirmativan, tvoj stav o školi je afirmativan i ti mi se čini jako bitno.
Odobno ne razumijem sasvim, kako jedan mjesec ili dva razlike čine jedno djete zrelim, a drugo nezrelim.
To je naprosto administrativna odluka, koja je u nekoj zemlji ovakva u nekoj onakva...
Ne mislim da je darovitost presudna kod upisa.
Znam da ti nije jednostavna odluka, ali ja bih poslušala dijete. Prvenstveno zato sto mi se čini da ti prvi razred ne doživljavaš kao neki bauk, niti tvoje dijete ima takvu sliku o školi.
Ja sam upisala malu ranije, ako se to uopce moze tako nazvati s obzirom da je rodjena 9 dana nakon granice. Naucila je sama citati i pisati, ali nije to darovitost. Na skolakom testiranju koje je isto trajalo malo duze, ali sam bila prisutna, za razliku od yin&yang, psihologinja joj je dala niz testova. Meni se to nije cinilo nis posebno, ali mi je rekla da joj je vokabular u razini 12 godina. Al i da nije rekla, ja bih ju svejedno upisala. Iako zapravo imam stav kao sirius, bolje godina u vrticu nego u mirovini, ovdje sam procijenila da bi njoj ta vrticka godina u bezveznom seoskom vrticu gdje se bojaju bojanke od crte do crte, samo naskodila.
Da, zaboravila sam, skroz je ok u skoli. Zaboravlja zadace povremeno i gubi pribor, al starijeg brata, cara u toj kategoriji nikad nece nadmasiti (tesko da ga itko moze nadmasiti). Njoj je super. Ima drustvo za spačke kad učiteljica ne gleda i dovoljno koncentracije da sve odradjuje sama.
X
moje su rođene u svibnju i travnju pa su išle sa 7+
emily je u pravu, ja osobno nisam za prijevremeni upis, smatram da ne treba žuriti i da godina dana u životu djeteta znači puno, u smislu odrastanja, sazrijevanja, a i bezbrižnosti koja prestaje polaskom u školu (koliko god se neka djeca tome veselila)
tako da stvarno moraš sama donijeti odluku
nije upitno može li prosječno dijete s 6 godina savladati program prvog razreda
pitanje je kako će se nositi kada cure budu imale 13 i već mensturacije, gledale dečke, a ona se s 12 igra još s barbikama
(govorim iz perspektive majke ženskog djeteta)
a o The Želji djeteta... ja sam bila dijete koje je jako htjelo ići u školu, krenula sam s nepunih šest godina (ne u hr), stalno sam prije toga ispitivala mamu je li konačno došlo vrijeme da krenem u školu, bila sam jako nestrpljiva
kad je došlo vrijeme, bila sam potpuno nespremna, nikako se nisam mogla prilagoditi, spasilo me što sam u hr ponovno krenula u prvi razred s nepunih sedam godina (nisam dobro znala hrvatski)
tako da bih ja The Želje šestogodišnjaka uzimala s rezervom
sretno, kako god odlučila :-)
Kužim to. Ali opet u razredu starost djece nije ista. Moja kćer je krenula sa 6 i pol, a u razredu je bilo djece koja su imala između najmlađih 5 i 11 mjeseci, pa do 7 i nešto. Tako da mi se to ne čini tako veliki problem. Osim toga interesi, odnosno neka vrsta zrelosti nisu bili 100% vezani na nešto mladu ili nešto stariju dob.
A sto se tiče menstruacije neki je dobiju sa 10, neki sa 13.
da, naravno
ali nekako je moje iskustvo da se curice baš promjene ulaskom u tinejdžersko doba
psihički
tih 13 godina je kao neki rez
a curice su opake
i nije lako u tim godinama biti najmlađa
puno teži nego u prvom razredu
nema pravila, može najmlađa biti najzrelija, ali obično nije tako
ok, neke i s 9, neke s 15+
neke nikad
uzela sam loš primjer
ali po osobnim iskustvima i iskustvima iz okolice, djeca mlađa od generacije više iskaču (ako iskaču) u pubertetu nego na početku školovanja
htjela sam reći, kod ranijeg upisa svi se bolje prvog razreda, a ne razmišljaju o starijoj dobi
I ja mislim da se je li dijete nespremno krenulo u školu ne vidi u 1., nego u 5. razredu
A, ne znam...
Teško je unaprijed znati kako će se dijete "snaći" u višim razredima, pa i kasnije, u gimnaziji?
Mislim da je to vrlo zeznuto i gotovo nemoguće predvidjeti.
A opet, možda je kod neke djece to posve jasno...
U svakom slučaju, ne valja generalizirati, ali sama činjenica da se mama yin&yang ovdje javila, ukazuje da i sama ima neke dvojbe (bez obzira na djetetovu The Želju) koje ne može sama razriještiti.
U svakom slučaju, sretno u odabiru, što god to bilo.
A o The Želji mogu samo reći da često puta, znam iz vlastitog iskustva nevezanog za prijevremeni upis, može itekako biti osnovana i rezonska. 8-)
Ah, zaboravih napisati da su u razredu moje M, dva dečka nedavno zajedno proslavila rođendane: jedan šesnaesti, a drugi osamnaesti.
Trebam li spominjati da su obojica "genijalci", naročito ovaj mlađi... 8-)
ima rezona ovo o čemu piše aleks, al hebi ga sad, nikad ne znaš kako će se snaći, bez obzira jel najmlađa il najstarija. moji oboje se u principu druže sa starijima. m na treningu s curama koje su 6 razred, ona je 4. - to su joj najbolje prijateljice. sve zna o mengi i kako s mengom u bazen :mrgreen:
yin, osnovno je po meni da nećeš puno pogriješiti štogod odlučila. ja mislim da sam pogriješila što j nije išao godinu dana ranije u školu, al svejedno nije to neka presudna greška. malo se dosađivao u vrtiću, malo se dosađivao u osnovnoj školi, al na kraju je sve to ok ispalo. sad se ne dosađuje :D
Jasno je meni da je yinyang u dvojbi. (ni meni ovo opisano ophođenje psihologa bas ne ulijeva veliko povjerenje)
razumijem i sto alex želi reci.
samo nisam sigurna da li su razredu sami po sebi tako homogeni u odnosu na dob. Iskustva su sigurno različita. Koliko godina bi imalo dijete od yinyang?
ovdje su polaznici prvog razreda sva djeca koja su rodena do 01.09.
sto znaci da u razred zajedno idu djeca rođena u siječnju i kolovozu, te sve između, + par onih rođenih u rujnu i listopadu (dakle mladi od 6) te oni rođeni u rujnu do prosinca godine prije (dakle stariji od 7)
hoću reći, da ako se radi o par mjeseci razlike, da onda pluseve i minuse treba tražiti na nekim drugim poljima.
ja osobno ne spadam ni u skupinu bolje godina vrtića, niti bolje godina mirovine više, nego bih ja gledala dijete i kontekst.
Veliki x na seni i Forku, THE zelja je itekakav kriterij, govorim iz razgovora s psiholozima.
I da gleda se određeno dijete i kontext a ne neki datum.
Zreo je ako je rodjen 15.3. A ne 15.4.
lili pa na što točno iks kod seni i forke? forka nije ništ puno drugačije zaključila nego ja, npr, onda seni kaže da treba gledati dijete i kontekst, ne navija ni za stani ni za kreni, ko recimo ti.
meni se čini da ti malu od yinyang znaš bolje od nje :lool:
ako se zna od kojeg do kojeg datuma su školski obveznici, a neke stvari moraju biti jasno propisane inače kako bismo se vladali, a ko telad po pruzi, znači pravila su tu.
ako mislimo djelovati mimo njih moramo imati dobre argumente. njih procjenjuje stručna osoba. skroz jednostavno.
ako mene pitaš, ne moraš niti znati situaciju. mali od sirius je koliko ja znam darovit u nekim područjima i natprosječno inteligentan. što ti, yin, i možda još netko, uzimaš kao svojevrsnu akreditaciju za prijevremeni upis. a eto baš taj primjer od sirius pokazuje da nije to uvijek najsretnija stvar. što opet vodi do toga da treba gledati dijete i uključiti stručnu osobu.
Moje dijete će ako sada krene u školu imati 6 god i 3 mjeseca. Iz vrtićke grupe ih ima dosta rođenih između siječnja i ožujka koji će isto sada u školu, tako da će od njih biti mlađa par mjeseci. Ima naravno i onih rođenih ljeto prije od kojih će biti mlađa više od godine dana. Kako će biti složen razred u koji će ona upasti, naravno ne mogu znati. U razredu od moje starije kćeri najmlađa curica je sada upravo proslavila 8. rođendan, a druga najstarija je prije 2 mjeseca proslavila 9. rođendan, ova najmlađa je po učenju puno bolja od ove najstarije, a svi su zajedno odlična ekipa, razlika se ne vidi. Kako će biti u pubertetu ne znam, ali ima ih rođenih u svim mjesecima u rasponu od ove godine dana pa mi se ne čini da će to biti neki bauk.
Pa na neki način psihologica je to tvrdila jer je rekla da jemala rođena 30.03., ona bi rekla da jest spremna (i ne bi nam svakako sugerirala odgodu), ali budući da je rođena 30.05., onda nije ni za prijevremeni (dakle smatra da s obzirom na datum nije spremna). Ovo su doslovno njene riječi, meni potpuno zbunjujuće.
a jel njena ekipa iz vrtića ide sva u školu ?
Ma, ne treba nikakve strucne sluzbe.2-3 mjeseca simo-tamo je nebitno. Bitno je kako cete organizirati svakodnevni zivot. To je odluka roditelja, ne djeteta. Predskolac nema sto odlucivati o dinamici obitelji.
No, sada kad si joj dala mogucnost da ode u skolu, bilo bi okrutno ne ju upisati. Ovo je samo moje misljenje.
Kad god krenula , bit ce i boljih i gorih dana, a to zna svaka mama, i tako je ocekivano.
Moji su isli 7+, kad su postsli skolski obveznici, i nismo pozalili ni djeca, ni roditelji.
Ja sam bila dijete s The Željom, da s 5 krenem u školu. Mater me na kraju odvela u školu da mi učiteljica sama kaže da u školu ne mogu krenuti. Inače iz ove perspektive moja je želja sigurno bila vezana uz polazak u školu moje starije sestre i svu pažnju koju dijete kada kreće i ide u školu dobije. Čitala sam i pisala tečno od 5. Krenula sam sa 6- kao školski obveznik, rođena sam u siječnju. Ne sjećam se osobite patnje radi toga što mi nisu dali da idem u školu kad sam htijela. Školu sam voljela cijelo vrijeme, fakat jako.
E sad, mom sin je rođen u ožujku, isto je krenuo sa 6, bio je spreman ko puška, pročitao je sve nastavke Harry Pottera do tad. U školi je besprijekoran. Mala je rođena u lipnju, mrvu mlađa ove tvoje. Čita, piše, računa. No ne znam jeli zbog toga što joj je brat bio toliko van prosjeka, ali meni nikad nije palo napamet da ju upisujem ranije.... iako nije da joj je vrtić najdraža stvar na svijetu.
Ja osobno malu ne bih dala ove godine u školu na tvom mjestu, osim The Želje ne vidim razloga. Ne mislim da je The Želja nevažna, ali ako je jedini faktor ne čini mi se dovoljno....
Psihologica mi se ne čini baš tako bezvezna kako su je neki doživjeli, više kao netko nesklon preuzetnim zaključcima. Testirala je dijete dovoljno dugo, nije ga ovlaš pitala 3 rečenice. Također argument motivacije mi baš ne drži vodu, ako je sad motivirana za školu zašto bi izgubila motivaciju do iduće jeseni? S djevojčicom bih razgovarala zašto sam tako odlučila te joj predložila neke atraktivne radionice ili aktivnosti za iduću godinu, ukoliko ste u mogućnosti. Naravno, ovo je sve obojano mojim iskustvima....
ma sve ok, al realno...što će ti stručna osoba reći za mjesec/dva razlike? to su stvarno nijanse.
po meni ovako stoje stvari - načelno, ako dijete nije iznadprosječno - ne savjetuje se prijevremeni upis.
a zašto je to tako - zato jer, opet načelno, ipak više možeš pogriješiti ako dijete upišeš ranije u školu, nego što možeš pogriješiti ako ide kad treba ići. u ovom drugom slučaju, može se dosađivati u vrtiću i to je manje više to. a u prvom slučaju - može se ne snaći u školi, što je ipak malo veći problem od dosađivanja u vrtiću.
A kako je kod vas u vrtiću jel već "obilježena" kao predškolka i radi pripremu.
I jel misliš da je možda ta velika želja da krene u školu zato što starija seka ide u nju ?
Ako sam dobro skužila nema zapravo razloga da ne krene i da krene. I zapravo okidač ti je njena ustrajna želja.
sad kad čitam sasu...kad zbrajaš pluseve i minuse, možda je ipak više pluseva na strani čekanja još godine dana za školu :-/