i pauza između voća i ručka je prevelika. te žitarice ih očito previše zasite
Printable View
i pauza između voća i ručka je prevelika. te žitarice ih očito previše zasite
Imam pitanje vezano za jaja. Koliko jaja bi 16-mjesecno dijete smjelo pojesti tjedno? Jaaako ih voli, osobito kajganu (zmuckano jaje ispeceno na mrvici ulja). Do sada sam davala 2-3 puta tjedno. Ali on bi jos, jos, jos... Pojede u obroku 2 komada. Jel moze biti stetno ako svaki dan pojede jedno ili dva pecene jaja?
Meni se to cini previse.
A meni se ne čini previše, ako jaja nisu industrijska ofkors
Trebam pomoć- malena je prošla 8 mj i uvela bi joj piletinu. E sad, imam jedno domaće pile zamrznuto u skrinji. Mislila sam ga izvaditi, njoj skuhati bijelo meso a nama složiti ostalo- ali kako cu joj onda uvoditi namirnicu 3-5 dana? Ne bi joj htjela drugi dan davati ovo kuhano dan prije, a koji mi je izbor? Šta bi vi napravili? Kako ste uvodili piletinu?
svejzu narezala na male komadice, ko pola prsta i zamrznula te paketice.
sad dal si u mogućnosti od tog pileka smrznutog, kaj uzeti za malu, pa to kaj zemeš ponovo staviš u frizer( bez odmrzavanja)
onda ti nema druge, osim odmrznuti sve, dati joj u dva dana (ostatak se lagano odmrzava u frizideru), ostalo vi pojesti ili uzeti pilu i piliti smrznute komade :D
ja sam sve tako zamrzavala, od domaceg povrca za koje sam znala da ga nece biti za vrijeme dohrane, ribe, mesa...
Moj T ima problem sa povrćem,za sada smo savladali samo krušku,jabuku i žgance,a tikvica,buča,koraba nula bodova. Jel da pričekam još tjedan dana ili?
gabi, mislim da ne bi trebalo biti problema ako meso skuhaš kao juhicu (mislim dio mesa), pa ga ponudis taj dan, a ono što je ostalo spremiš u frižider u ostatku juhice za sutra.
Sutradan izvadiš i sve skupa ponovno otkuhas bar 15ak minuta. Tako ja radim kad mi je frkovita situacija.
Ja bih ti predložila da dio nekako uvališ u vodu, pa tako pokušaš prije odmrznut dok je ovaj drugi gio relativno sačuvan u ledu, pa taj dio nekako otpilit.
Alaj sam ga zakomplicirala hehe
Hvala cure na savjetima, pokusat cu sutra otpiliti smrznuto a ako ne bude išlo onda cu razmišljati dalje :)
kod nas je ovako sa 3 obroka:
5-6 cicanje
8-9 doručak (voće+žitarice)
11-12 ručak (klasika povrće+meso bla bla)
3-4 marenda
6-7 večera (što ostane od nekog prethodnog obroka) NEKAD OVA DVA popodnevna OBROKA ZAPRAVO BUDU JEDAN OKO 5
8 -cicanje za spavanjac
doji po noći
joj, mislim da je i bez veze djetetu davat baš juhu-juhu.
mislim, juha je super stvar, pogotovo kad se meso silom prilika mora zamrzavat prije upotrebe-ako se skupa s mesom konzumira i juha u kojoj se meso kuhalo, to je najispravniji način da se u obroku sačuva ono kvalitetno iz mesa.
ja sam svojoj od početka kad je počela jesti meso (s nekih 8-9 mjeseci), meso kuhala kao juhicu.
u početku je unutra bila samo mrkva i koraba (jer smo samo to do tad uveli), a kasnije su im se pridružile i rajčica, paprika i kapula (luk)
i sad imam smrznute rajčice i paprike baš njoj za juhicu-da ima bolji "šmek" :-)
ja dakle njoj tako skuham juhicu s mesom, a napose joj skuham i neko drugo povrće (jer se ovo u juhi jadno prekuha, tako da od njihovih vitamina ni ne ostane ništa u juhici), pa joj to povrće zgnječim vilicom (samo malo-dosta je to mekano), meso narežem na sitnije komadiće i onom juhom u kojoj se meso kuhalo podlijem da bude onako vodenasto kao varivo.
opet sam zakomplicirala, ali nadam se da si skužila :-)
a jel njemu problem miris juhice ili samo konzistencija?
e i nekad još u toj juhi skuham proso, gris ili palentu, pa u povrće dodam i žlicu toga da joj nije uvijek to isto.
ideja-probaj mu juhu malo u gušće skuhat s grizom ili palentom, da bude ko ona mliječna kašica koju napraviš.
ali opet, ja bih uz meso i te žitarice rado dodala neko povrće-vitamina i vlakana nikad naodmet
svatila sam. ti zapravo radiš varivo, a zoveš juha!
varivo on jede, tj. jedino tako i jede sve, polukašasto.
on neće jesti pravu juhu, to mu curi svugdje okolo.
nego, savjet - da ne kuhaš sve odvojeno, samo povrće ubaci u isti lonac di ti je i meso, ali pred kraj kuhanja, ono 10-15 min do kraja. manje imaš suđa prati tako :-)
ja sam sve kuhala zajedno, i zitarice. tako bi pokupile tekucinu u kojoj su hranjive tvari iz mesa i povrca.
juhu nisam davala, samu, kao tekucinu.
Da li je normalno da se broj stolica s uvođenjem dohrane smanji? Smanjenje nisam primjetila s kruškom i jabukom (5 dana svaka), nego s prosom kojeg sam, osim prvi dan, miješala s kruškom jer ga samog nije htjela jesti (hvanla na savjetu :mrgreen:) i otad primjećujem da manje kaka, recimo, jednom do max. 2 puta dnevno.
Tako i moj ima stolicu 1 dnevno i normalno je to..
Nekad ni nema u danu,ali to je rijetkost..
ltuna, leonisa - da i ja bi tako, ali ja juhu kuham u express loncu (mal stan i sve se kondenzira u kuhinji - prestrašno), tako da mi je tlaka stalno otvarat i zatvarat taj lonac.
isto tako, često puta juhu kuham u velikom mjerilu za nas 3, pa da meni i mužu ostane bar za sutra (njoj ionako meso dajem 2-3 put tjedno-i to ako), a 2 tećice više su mi ništa pokraj svog drugog suđa koje imam za oprat.
ali ovo su sve samo finese-to sve ovisi o ritmu i sveukupnim navikama hranjenja svake obitelji
i tome kako tko definira juhu :-)
i moja stolicu ima jednom dnevno, ponekad ni toliko, ali rijetko, uglavnom jedna
bili smo jucer kod pedice,pa sam izmedju ostalog spomenula onu reakciju na piletinu, kaze da je to alergija i da ne dajem opet, da probam sa puretinom, teletinom...da su oni manji alergeni, a zahvaljujuci reakciji na piletinu, moparu odgađa do daljnjega :-)
penny ne pratim dobro, što je bilo s piletinom?
kad sam prvi put dala imala je jako obilnu stolicu u roku od manje od pola sata od obroka (a jaaako malu kolicinu sam davala svaki put) i ujutro dermatitis po obrazima, nisam odmah povezala sa hranom pa sam opet dala komadic mesa,drugi dan, opet je uslijedila obilna stolica u roku odmah i ostatak dana proljevkasta .
ipak sam skuzila da je okidac vjerojatno piletina pa sam sa iducim davanjem pricekala mjesec dana, ovaj put je bljuckala cijeli dan(A prestala je bljuckati) i izbacivala komadiće hrane
jelena.o-hocu:yes:- sad cu probati s bijelom ribom, pa dalje puretina (zecetinu mi je skoro nemoguce nabaviti, prije mogu uloviti :p), a pedica je preporucila i teletinu kao najmanje alergenu
ajoj onda je to stvarno gadna reakcija bila....
pitam jer se mojoj jedno vrijeme guza malo crvenila dok je domaćeg pijetla jela (bijelo meso). doduše, tad je imala i česte stolice od zubića, pa joj se valjda sve poklopilo: jaka stolica od mesa + zubići
Ja sam dečecu koji nije raspoložen za bilo kaj drugo osim cice silom prilika dala kupovnu kašicu i smazao je mašala količinu. E sad ja sam probala i nju i ove koje ja kuham i moje su puno finije tj. onak se lijepo osjeti voće,slatko je, još nekad stavim i svog mlijeka i nije oduševljen,samo okreće glavu i neće :-(. Otvorena sam za neke prijedloge kak da oplemenim ove svoje domaće kašice. Čitala sam i od Apricot dohranu po danima, ali moj malac neće od žitarica niš osim palente, a povrće :nono:
a da probaš pronać neku drugu sortu jabuka i eventualno je preliješ sokićem od mrkve kojeg protisneš kroz sokovnik?
koja sve ulja dajete djeci (konkretno od 10 mj.)?
u tablici dohrane piše biljna ulja od 9.mj.
zasad dajem samo maslinovo, al mi je dragi ubacio bubu u uho da je čuo da domaća maslinova ulja imaju neku kiselinu koja nije dobra za bebe. nisam išla guglati da se ne uplašim.
maslinovo je super.
Ma u svemu imaš nešto što nije dobro.
Ja sam išla na sigurno, na početku dohrane sam kupila maslinovo Bio ulje u DM-u, mislim da je boca pola litre mi je trošimo evo već 7 mjeseci.
A citirat ću i Apri koja kaže da je majčino mlijeko dovoljno masno tako da te dodatne masnoće po meni mogu i ne moraju biti.
da, znam da je mm masno.
ali ovo moje dijete ima preko 10 mj. i 8 kg., a dugačak je. sva mu se rebra i mišići vide.
pa bih ga malo udebljala.
moji su imali toliko sa godinu dana
kći sa 15 mjeseci
naravno da mu se rebra vide, što bih ja za to dala :-D
Mare ja ništa ne blendam, od početka joj dajem sve drobljeno vilicom. Jedino ne znam kako cu pileće bijelo meso- apri kako si ti davala?
jako sitno nožem nasjeckala, male su to količine, pa mi se dalo :-)
u početku davala s tom tekućinom u kojoj se piletina kuhala jer je jako suha (bijelo meso, za početak) dok nisu upoznali okus
kasnije uvijek miješala s tikvicom, korabom... nečim sočnim
kod nas skoro nikada nije bila potpuno kruta hrana, uvijek uz dodatak malo te tekućine u kojem se kuhalo
tako da se lijepo žličicom jede
To si i ja mislim, bijela piletina suha ko da đon jedeš lol. I ja sve dajem sa tekućinom u kojoj se kuhalo, ne voli kad je suho onda radi face ko da ce povratit.
e, da, sjeskala sam na veličinu zrna nara ili kave, otprilike
Ma mislim da nije stvar u mrvičastoj teksturi.Još uvijek smo na 3 gore spomenute namirnice a sad još i imamo nove momente sa govancem. Jučer je pojeo dosta kruške i palente i cijelu noć cviljugao,baš kao da ga boli trbuh i tek ujutro se uspio pokakati,a danas jabuka i palenta,pojeo jedva 2 jušne žl.i pokakao se uz prasak :lol: i cviljugav je cijeli dan. Jel da mu uvodim neš novom ili....:zbunj: