Da, i meni se čini da je bolje da gimnazije ostanu gimnazije, a strukovne škole to što jesu. Ova mješavina programa vjerojatno nije bila sretno pogođena.
Printable View
Moja je htjela smjer sa dva strana jezika, ne znam koje slovo taj nosi. I prilikom upisa ju je tajnica pitala bi li radije u informatički smjer i ona je pristala. Da bi poslije profesor informatike koji je ujedno i satničar, ispričao djeci kako si je on složio taj, njihov razred sebi po guštu jer ima sve državne prvake iz informatike i srodnih područja u njemu pa može s njima na natjecanja (što i radi).
Moja je u podijeljenom razredu; pola ih ide na vjeronauk, a pola na etiku.
Vježbe iz matematike, informatike i fizike uvijek imaju odvojeno po pola razreda itd.
M
I moj ima podijeljeno vjezbe iz fizike i informatike,očito da previše klinaca ni ne stane u određene labose u drugim školama je tako,samo kaj je kod njega podjela na jexikznsči oni koji su Nijemci idu skupa na labos,a oni koji su mješanci opet skupa,dok je on na fizici oni su na informatici i obrnuto
Prelog prijemni:
https://www.psvprelog.hr/2019/01/23/...is-u-1-razred/
Ima li ijedan razred X.gimnazije jednosmjensku jutarnju nastavu?
Oho! Dobri su, prijemni iz tri predmeta :mrgreen:
Najprije je MIOC uveo prijemni iz matematike, prošle godine Tituš iz matematike i hrvatskog, Prelog ove godine iz prirodoslovnih predmeta... jako me zanima kako će se dalje odvijati čitava priča.
Ovo što se zadnjih godina dešava de facto je uvođenje prijemnog na mala vrata, koliko god se oni koji donose pravilnike opirali tome.
Mene zanima hoće li Tituš ostaviti prijemni i onaj suludi prag
programi se broje
koliko se sjećam, kod moje je 4. bila na prva dva mjesta (jezična "opća" i dvojezična), a ostala četiri mjesta su popunjavale druge škole.
sad im je razred složen da ih je pola u dvojezičnom programu, a pola u "općem".
vjerujem da je dovoljno znanje jer je prijemni složen u skladu s osnovnoškolskim programom.
upitno je koliko će druge djece izaći na prijemni za njemački jezik i koji će im biti prosjek. Koliko se sjećam, prijemni nije bodovan nego samo - zadovoljio, nije zadovoljio - rangiraju se po bodovima iz osnovne
meni uskoro i drugo dolazi na red ...
njegov uvjet je - opća jednosmjenska
mali je tip djeteta kojem je učenje nepotrebno. zapamti s jednim čitanjem sve, riješi zadaće i kontrolne iz matem, fiz i sl. skoro uvijek bez greške, dakle radne navike skoro pa nepostojeće ...
bojim se kakav će to biti susret s realnošću kad dođe u srednju ...
ne znaš je li gore/bolje imati dijete koje je satima učilo u osnovnoj da bi imalo sve odličan, ili pak kao što je ovo drugo koje je provelo sve skupa 10 sati u sjedenju za knjigom u jednom polugodištu ....
To je onda 11 vrijeska,ali vidi kak i sesvete stoje s time
Da, XI je opća jednosmjenska.
Znači turistička gimnazija se ipak ukida. A koja im je uopće bila svrha da ju nisu ispunili? Meni se to činilo baš prihvatljivo kompromisno rješenje između strukovne i gimnazije...
Mojoj je uvjet jezična i jednosmjenska, a te kriterije zadovoljava jedino IV.
Vrijeska hvala ti na informacijama oko njemačkog. Prošle godine je zadnji upisani bio 66 bodova svega, pa mislim da tu ima velike šanse ako prodje prag prijemnog...
Nego, još jedno pitanje za djecu čija djeca idu u dvojezične škole, koliko je zahtjevno učiti druge predmete na stranom jeziku, kako se djeca snadju, jel to baš jako teško ili tu ima onako pola pola (ako se baš ne razumije pomogne se na materinjem jeziku).
IV je jezična i jedmosmjenska
Kako NanoiBeba reče, A smjer u miocu je prirodoslovno-matematička gimnazija, kao i takav smjer u V., III., X., XIII. i I. (od prije 2 godine)
Dakle, I. gimnazija je pretežno opća, ali imaju i prirodoslovno-matematički razred, koji ima dva strana jezika ali veću satnicu matematike, fizike i informatike od opće gimnazije (i za koji je, btw, prošle godine trebalo imati 80 bodova).
IV. gimnazija je jednosmjenska, ali jezična, a Vrijeska je pitala za opću gimnaziju.
od općih jednosmjenskih su I., Tituš i XI., mislim da ih nema više.
moja je na kraju jako zadovoljna nastavom u smjenama, jer ipak ne mora stalno ustajati u šest ujutro, a dobro joj dođe i da je nekad svježa i odmorna u glazbenoj prijepodne
Da generacija koja je sada 4. razred birala je smjer tek prilikom upisa. Meni se čini da je to bila zadnja ili predzadnja generacija. Vjerojatno je školi to zahtjevno - ne znati unaprijed takve podatke (jer moraju planirati broj nastavnika) pa su se prebacili na odabir smjera kod prijave. Ali to je samo moje mišljenje.
Ja sam za takve stvari zvala njihovu stručnu službu.
Ruđer je OK škola, ovisno o smjeru, ali se meni 4 sata vožnje dnevno čini neprihvatljivim. Po mom iskustvu, djeca koja dolaze iz Ruđera mogu biti i jako dobra i bez veze. Znači da im nastavnici nude dovoljno, ali je pitanje njihove spremnosti da uče. Po meni se u prosjeku radi o djeci koja su prilično na zemlji i može se s njima lijepo raditi.
X
Moj E. je sada i trećem razredu TŠ Ruđer Bošković. Zadovoljan je i vidim da svoje znanje može primijeniti i u praksi.
Slažem se s Jelenom - dva sata putovanja je puno, jer to je vrijeme koje srednjoškolcima treba za učenje i odmor.
Što se tiče razlika između tehničkih škola Ruđera Boškovića i Frana Bošnjakovića - najbolje je pogledati i usporediti satnicu po odabranim programima (vrijedi i za ostale škole):
TŠRB - programi: http://www.tsrb.hr/programi-obrazova...vi-i-programi/
Fran Bošnjaković - programi: http://www.ss-strojarskatehnicka-fbo...stava/smjerovi
Sličan program ima ju još neke škole:
Tehnička škola N. Tesla u Klaićevoj: http://www.ss-prva-tehnicka-tesla-zg...tavni-programi
Strojarska škola Faust Vrančić: http://www.stsfv.eu/skola/planovi-programi/
A u kojem dijelu grada ste santg?
Ima i u Gorici slična škola
I meni je iz mojeg obrazovanja 2 smjenska nastava ostala u sasvim ok sjećanju. Recimo, jutro mi je bilo super za učenje jer je mozak svjež.
Ali kod mojeg djeteta je jedna smjena odlučujući kriterij pa su u konkurenciji samo Mioc i Tituš. Kod njih je opet problem njemacki kao drugi jezik
Ajme - pa to su dva različita programa. Ak se odluči za jedan, riješili ste problem :)
Smo treba dobro napisat prijemni
U MIOCu samo A program ima dva jezika. Engleski i njemački.
Fakultativno se mogu odabrati njemački, francuski i kineski. Valjda nisam nekaj zaboravila.
Ja nekako mislim da je treba odlučiti za program. Isptintaj joj predmete sva 4 razreda - to mozes naci na stranicama skole. Kad to vidi, možda se lakše odluči
Kod nas je 1. ili Tituš.
S obzirom da imamo još jednu godinu, neki dan sam onako neobavezno spomenula opciju MIOC- a jer nam je to ipak bliže i 1. prirodoslovno-matematički smjer...
Mora imati 6 opcija, tako da bi za sada to bila 4 izbora.
Peti bi bio možda Prelog. Voli biologiju, fiziku, geografiju, ali ne voli kemiju...
Da bar postoji mogućnost izbora predmeta...
Ni moj nije volio kemiju do pred kraj 7. razreda, kad je krenulo izazovnije gradivo. Dotad mu je bila dosadna. Tako da ima još vremena za preslagivanje interesa.
Sad, u 8. razredu, kemija mu je postala jedan od dražih predmeta (iako mu je profesorica još uvijek dosadna i nezanimljiva, ali udžbenik nije :mrgreen:). Ipak, na Preloga ni ne pomišlja jer ga eksperimentalni rad uopće ne privlači - on je čisti teoretičar.
Osim toga, u Prelogu je manje matematike nego u "običnoj" p-m gimnaziji - treba i to imati na umu kod biranja škole. Nekome to može biti bitan faktor.
Pogledali smo taj popis predmeta na stranim jezicima, ali zanimaju me iskustva djece koja idu u dvojezični program, sta kazu kako im je, jel im preteško učit na stranom jeziku i kako im se čini taj dvojezični program?
Jel ima tko ikakvih novih informacija o XI.-oj?
Visoko mu je na listi jer je jednosmjenska, ali i dalje nista ne znamo o toj skoli, niti je on uspio nekog upoznati tko ima iskustva s njom.
Ona i I. su na vrhu, a slijede opće dvosmjenske u Krizanicevoj.
Ne zelis cuti razlog zasto XI. konkurira I. (iako pojma nema o toj skoli) :roll: