Hvala ti puno! Da, slazem se, puno je bolje ići u miru.
Printable View
Hvala ti puno! Da, slazem se, puno je bolje ići u miru.
Cure pozdrav svima.
Ovako spremamo se poslat sutra sve nalaze u Prag u Prague fertility centar ua Ivf i onda ce mi poslat protokol i tocnu cijenu i mogli bi u postupak u 7mj.
E sad me zanima ovako kolko bi to cirka kostalo?
Jer citala sam da basic ivf paket je 1700e,standard malo bolji 2500e
Dal to stvarno tolko dode il ima jos skrivenih troskova?!?
Zdravi smo oboje al 1 godinu nista od zaceca,neda mi se prolazit inseminacije,klomide pa bi odma pokusali s ivf.
Pomozite savjetima hvala vam unaprijed.
Evo, cure, samo da javim da sam dobila rješenje HZZO-a, odobrili su i nije im trebalo ni dva tjedna. Shvatit ću to kao dobar znak.
Lovelife,
Mi se spremamo u cesku pocetkom 8.mj.
Kako cete putovati?
Prvo , sretno svima !
Malo me zbunilo Lovelife zasto po ceskim zakonima moras obaviti FET do 39 god ?
Thisted to im je zakonska dobna granica. Naime, u EU lijecenje funkcionira tako da se vodis zakonima te drzave u koju ides. Zbog toga se odredjeni postupci u drugim drzavama sufinanciraju u cijelosti.
Hvala. Znam da sam ja isla na FET sa vise god , pa me zbunilo. Al sam smetnula sa uma finansije . Sretno cure !
Mi ćemo vjerojatno ići sa autom.
Rominka ti je objasnila zašto do 39.rodendana, to je vezano za dio koji sufinancira Hzzo i češke zakone.
Drage cure, ja imam dilemu koliko embrija vratiti? 1 ili 2. Pitala sam svoju dr.mpo u Petrovoj koja je šansa sa 1, rekla je ista kao i sa 2 ako je embrij kvalitetan. Malo se bojim viseplodne trudnoće, odnosno kako ju izgurati do kraja. Imam malo problema sa kukovima, pa i zbog toga..
I još pitanje, u vezi utrogestana kada se stavlja, da li se treba odležati malo nakon vaginalne aplikacije? Hvala vam
Obavezno odlezati 1h nakon Utrogestana.
Nisam nikad lezala nakon utrogestana. Mpo dr. rekao da nema potrebe.
Nema potrebe za lezanjem nakon utrogestana, a posebno ne sat vremena. Thisted, tko ti je ukrao toliko vremena u zivotu - svasta. Ni nakon transfera se ne lezi toliko.
Veruj mi Rominka, nakon transfera sva 3 x odlezala na klinici toliko.
Rekli mi tamo.
Kad bi i ustala ranije sve bi mi iscurilo .
Ne znam kako vama nije receno .
Moja mpo rekla da je dovoljno 5-10min mirovanja nakon utrogestana
I ne iscuri ti kad ustanes ???
Pa uvijek ce iscuriti, nema to veze. Upiju se aktivne tvari,ostalo ne moze i ne treba i izade van.
Moja mpo dr je cak rekla da ne moram ni leci, nego na poslu staviti ih na wc-u i onda sjesti 10ak min na radno mjesto, to je dovoljno
Lovelife, imaš iste dileme kao i ja. Naime, dugo sam o tome razmišljala, vratiti 1 ili 2 u FET-u. U KBC Split su mi vraćali 2 E nakon oplodnji, međutim stanice nisu bile dovoljno kvalitetne stoga nisam ostvarivala ni biokemijske trudnoće nakon ET-a. Privatno mi je dr. koji me vodio u klinici u St. vraćao po 1 E jer sam radila u prirodnim ciklusima, pa bih imala 1 stanicu (bila sam low responder na terapije zbog niskog AMH, zato smo radili u prirodnim ciklusima). Liječnica koja me je vodila ovdje u KBC - u nije bila za vraćanje 2 E, a kako sam i sama oprezna što se tiče višeplodne trudnoće, mislim da ću ostati pri ideji vraćanja 1 E na sljedećem FET-u u Pronatala.
Što se tiče utrogestana, uzimala sam ih i vaginalno i oralno. U Pronatalu su mi bili propisani oralno. Nakon uzimanja, ukoliko bi ih uzimala na prazan želudac, znala bih cca pola sata nakon uzimanja osjećati pospanost i umor. Kod vaginalnog uzimanja nisam imala takav osjećaj umora, no iscjedak je bio neizbježan dio priče. Imala sam osjećaj da sam se s vremenom navikla na njih pa nisam osjećala nuspojave kao u prvim postupcima. Vozila sam i funkcionirala normalno.
Panta 13, kada ideš na sljedeći FET? Da, bas sam u dilemi
Bok svima!
Nova sam na forumu i prvi bih htjela zahvaliti svima na pisanju jer da nema ovog foruma ne bih znala otkud početi.
Pripremam se za postupak s doniranom jajnom stanicom zbog prijevremene menopauze (sa 34.g, sad mi se već bliži 35.). Koliko sam shvatila, dobrih i loših iskustava ima u svim klinikama koje se najčešće spominju u Češkoj, pa smo odlučili da ćemo probati dogovoriti konzultacije uživo pa ići po osjećaju.
Ginekologica mi je rekla da je prvi korak zapravo kontakt prema klinici, onda odrađujemo hrpu pretraga i čekamo donoricu. Tako da si tek slažem u glavi što bih uopće trebala pitati vezano uz cijeli proces.
Ima li nešto što ste kasnije shvatile da bi bilo dobro pitati na početku? Želim biti temeljita i sve znati, a s druge strane, ovo mi je hrpa novih informacija i termina i zapravo samo želim krenuti s procesom, pa kako bilo da bilo.
Svi ginekolozi i specijalisti kod kojih sam bila i koji su mi potvrdili dijagnozu su bili privatnici, kod socijalnog ginekologa idem samo po lijekove. Zna li možda netko, treba li mi neki nalaz/uputnica specijalista iz neke neprivatne ustanove? Pitam to prvenstveno radi ostvarivanja prava na onih 1000 eura troška koji pokriva HZZO.
Hvala svima na dijeljenju iskustava i informacija!
Da, stvarno sam bila iznenađenja. No, zahvaljujući ovoj grupi, imali smo sve papire pa nije trebalo ništa dopunjavati, a i odnijeli smo osobno u direkciju pa je i to možda odigralo ulogu.
Sad kad sam već dio riješila, malo da se predstavim, to sam skroz zaboravila na početku. Imam 35 g., MM 37, njegov sgram odličan, a ja ulazim u menopauzu, AMH manji od 0,2. Razlog je vjerojatno operacija endometrioze prije 7-8 godina. Sad me stavili na Trisequence. Puno nade polažem u Prag, mislim da sam čak i previše optimistična, ali to mi je u naravi valjda.
Brananis, dobro je biti optimistican - da nismo takvi ne bi vjerojatno nitko ni ulazio u ove vode. No, budi i na zemlji, budi spremna da postanete statistika, ali i da prkosite istoj. Nedaj se da te neuspjesni postupak/postupci izbace iz tracnica. Ocekuj neocekivano i budite spremni na sve - tako se lakse podnese neuspjeh ako do njega dodje.
Draga milie, dobro došla!
Da, prvi korak ti je komunikacija sa klinikama.. popis nalaza koje morate obaviti i s tim krenite, jer za neke, kao sto su genetski testovi, kariogram, se čeka dosta dugo, čak i nekoliko mjeseci. Pa dok se ne odlučite za koju kliniku, obavljajte te testove. Također ti si provjeri štitnjaču, urinokulturu, trombofilije, Papa test, briseve, krvne grupe tebe i supruga, suprug spermiogram. Ukoliko nešto nebi bilo u redu da to odmah saniraš. Skupljaš papirologiju (nalaze) svoje i od supruga, to sve šalješ klinici za koju se odlučite. Također morala bi imati u Hrv.Mpo doktora, npr.Petrova bolnica ti je referentni centar tako da kada obavljaš sve to sto treba za donaciju ide malo brže ako si njihov pacijent (bar ja imam takav dojam, ispravite me ako griješim). Kada odaberete kliniku i skupite sve nalaze, ispunjeni obrazac i potvrđen od mpo specijaliste nosite u Hzzo i čekate rješenje. Kad dobijete rješenje, javljate u kliniku i oni traže donorku. Za to možda čekate mjesec dana, možda dva, otprilike, a do tada si spremna sa svim ostalim nalazima tako da za to vise ne gubiš vrijeme. Nego se usklađujes sa ciklusom donorke, i idete put klinike, ukoliko se radi o svježim jajnim stanicama.
Cure drage, ovo nije bas normalno da toliko mladih žena ulazi u prijevremenu menopauzu, sa cca 35 godina.. s time da to ne dođe preko noći, nego mic po mic, a da toga nismo uopće svjesne. Jesu li to posljedice Černobila ili šta, ali svakako nije bas normalno.
A sad vidim da je zbog donacije financirano...
Hvala na dobrodošlici! Super si sumirala cijeli proces, puno hvala!
Imate li preporuku za MPO doktora u Petrovoj? Ne tražim puno, samo da je čovjek :)
Soc. ginekolog mi je rekao da ima 4-5 pacijentica ispod 40 koje su u prijevremenoj menopauzi, ali kladim se da ih ima više koje to još ne znaju jer nikome to uopće ne pada na pamet kao mogućnost kod mladih žena. Kod mene je vjerojatno uzrok autoimuni jer već imam astmu i Hashimoto, a i operirala sam endometriozu na jajniku prije par godina. Kad vrtim film unazad, mislim da je sve počelo još prije par godina, a lani su mi se valunzi pojavili nakon stresnog razdoblja pa sam tako i saznala što se događa.
Hvala na toplim riječima, Rominka. Tražim balans i vjerujem da ću ga naći. Čitam i tvoju priču i takve žene i parovi posebno nadahnjuju. :)
U međuvremenu pristižu polako nalazi, sve u redu zasad, osim trombofilija, PAI1 homozigot 4G. Koliko vidim, propisuje se Andol, iako nisam detaljno proučavala, još iščitavam ovu temu :D, previše mi to literature.
Da, slažem se, Lovelife. Ja usporedno guram i endokrinologa budući da sam prije Trisequencea imala dosta jake simptome menopauze pa me i ona poslala na dodatne pretrage, posebice vidjeti koliko su kosti stradale. No, to je već druga tema. Zasad sam glavom i srcem u Pragu. Neka nam je svima sretno! :)
Lovelife, u pravu si. I sama sam bila u šoku svojom dijagnozom, tim više jer sam bila ostvarila prirodnu trudnoću, bez MPO, no kako su i u perimenopauzi stanice loše kvalitete, imala sam abb u 8 tt. Nakon toga smo imali dosta dugu pauzu prije ponovnih pokušaja (cca 8 mjeseci). Nikome nije palo na pamet da mi napravi hormonsku sliku i AMH vrijednosti nakon kiretaže. Na svakom UZV-u je bilo antralnih folikula, sve je bilo b. o., dakle dr. je promaklo što se dešava. Nikakvih drugih simptoma svoga stanja nisam imala ni iskusila. U obitelji nitko nema poteškoća s plodnošću. Stoga mislim da si u pravu, nešto čudno se događa. Na ponovni FET planiram nakon histeroskopije koja mi je u ovom mjesecu. Dakle ništa prije srpnja. Očekujem da će se do tada i prometno i sa zadržavanjem u zemlji sve stabilizirati.
Milie, pozdrav, iz svog iskustva ti mogu reći da se posvetiš stanju endometrija i maternice jer meni donacija iz svježeg postupka nije uspjela, sad čekam zakazanu histeroskopiju i mikrobiološku obradu endometrija, čak su mi iz Pronatala sugerirali i analizu tzv. NK stanice (killer cells) valjda da se vidi je li neuspjeh svježeg ET - a rezultat jakog imunološkog odgovora stanica, no ta metoda se ne radi u još u RH (pitala klinike u Zg i St.). Bilo bi dobro da sam za eventualne poteškoće s te strane znala prije upuštanja u cijeli postupak i dobijenih embrija.
Panta, a kakva je to mikrobiološka obrada endometrija? Ja sam čula za NK stanice, iz nekih grupa ali mi u Pragu nisu ništa spominjali. A jesi li pila Prednizon?
Panta zao mi je zbog tvojeg slučaja, pogotovo jer si prirodno ostvarila trudnoću.. Sada hrabro dalje, ništa drugo nam ne preostaje!
A da li je tvoj suprug radio sve one genetske testove?
Lovelife, ovo s mikrobiološkom obradom endometrija mi je naručeno od Pronatala kako bi se isključili kakvi mikrobiološki razlozi zbog kojih se eventualno nije desila implantacija. S obzirom da je embrij imao odličnu ocjenu, endometrij 10 mm na 10 dan ciklusa i uzeli smo embrioglue metodu, svi preduvjeti su bili ostvareni.
Idući tjedan će sondirati unutrašnjost maternice, to će otkriti je li sve ok šta se tiče eventualnih mioma, mada je na UZV sve bilo čisto, te će uzeti uzorak za obradu. Brinem se da ta kiretaža prije par godina nakon spontanog nije razlog. Možda budem više znala nakon zahvata. Inače, cervikalni brisevi, mikrobiološki bris i Papa su ok, to sam pripremila prošli mjesec. Ovaj zahvat je privatno cca 2.500 kn. U bolnici navodno imaju veću sondu, (manja je navodno bolja radi ulaska kroz cerviks) a i teže je sada doći na red radi svega ovoga, pa je ovo bio skup ali nužan izbor.
Inače, ni suprug ni ja nismo radili ikakve genetske pretrage, on je normosperm.
S obzirom na njegove ok nalaze, odlučili smo na donaciju j. s., kvaliteta E je prema time lapseu bila izvrsna.
I zaboravila sam napisati Lovelife uzimala sam Decortin (prednizon) 5 mg dnevno od početka usklađivanja ciklusa s donoricom pa sve dok se Beta HCG test nije pokazao negativnim, dakle cca 2 mjeseca.
Hvala Panta13 na odgovoru.. Da, možda ćeš znati vise nakon tog zahvata.. A hoćeš li raditi i NK ćelije? Navodno ih rade u Novom Sadu. A prije su često zenama davali intralipidnu infuziju, to sada nitko ne spominje..
Nas su tražili da suprug napravi genetske testove, kao sto je cistična fibroza, spinalne mišićna atrofija i sl., ne sjećam se točno sto još..
Kada ćeš znati rezultate tog zahvata? Sretno!
Cure gdje mogu bez naručivanja napraviti Prolaktin od 2.-5.dana ciklusa? Da li koja zna? Ti me isto traže u Pragu
Hvala vam
Mislim da se prolaktin radi svugdje bez naručivanja, odnosno, uvijek kad sam ga radila nije bilo potrebe za naručivanjem. Ispravite me ako griješim. No, kako to da između 2. i 5. dana? Koliko znam on nije ovisan o danu ciklusa kao FSH, LH i ta ekipa. Samo treba mirovati pola sata prije vađenja krvi.
Panta, kakvo je pravilo za histeroskopiju? U postupak se može tek sljedeći ciklus ili kako?
Brananis, i mene je zanimalo treba li nakon tog zahvata raditi neku pauzu, no dr. mi je rekao da se nakon histeroskopije može već sljedeći ciklus raditi FET. Zahvat se radi neposredno nakon menzesa ili 20 dn ciklusa. Kako se nismo uspjeli uskladiti, mene je naručilo 10 dn ciklusa. Malo mi se zbrčkao ciklus zadnjih mjeseci pa mi postaje komplicirano dogovarati preglede jer više nisam sigurna koliko će mi ciklus trajati. Vidjet ću koliko se čeka nalaz, pretpostavljam da će biti dovoljno vremena da se odlučim hoću li odmah idući ciklus startati s terapijom, trebam prvo kontaktirati koordinatoricu, pa se uskladiti i s mojom HZZO ginekologicom radi ljekova i sl.
Lovelife, ne planiram raditi taj NK cells nalaz, i ovo dosad mi je bilo dovoljno što se tiče troškova i raznih kerefeka, tako da smo već jednom nogom na izlasku iz ove priče, bar šta se supruga tiče, on se baš zasitio svega,tako da iskreno rečeno, sve ovo ide više na moju inicijativu. Naprosto mi je bilo krivo da sve otkažemo kada imamo još 3 E.
Panta, hvala na odgovoru.
Budući da sam upravo dovršila s čitanjem teme, čini mi se da je jedan žena radila NK stanice u Pragu, tamo je navodno pretraga dosta jeftinija pa eto, može se provjeriti ako netko želi to napraviti, a ide tamo.
Panta13, da, razumijem.. Moj je jedva uopće pristao na donaciju, tako da znam da ti nije bas jednostavno... Ja se veselim jako, no pitanje kako će sve ići..