Živo cjepivo protiv poliomijelitisa se izlučuje stolicom cjepljene osobe najčešće jedan do dva mjeseca nakon cijeljenja.Citiraj:
suzaks prvotno napisa
Printable View
Živo cjepivo protiv poliomijelitisa se izlučuje stolicom cjepljene osobe najčešće jedan do dva mjeseca nakon cijeljenja.Citiraj:
suzaks prvotno napisa
Zašto ne? Probaj.Citiraj:
suzaks prvotno napisa
:) može.Citiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
Kad ovo procitam odmah mi zlo dodje. :(Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Vecina vas zna moje muke s djecom i zdravljem i prehranom i nagadjanjem divnih doktora u NL. Cesto se zapitam sta im je bilo.
Interesantno je to sto su sve silne muke krenule poslije prvog mjeseca zivota tj OD PRVE VAKCINE.
Oboje?????????? Jedino sta mogu izbaciti s Mamitinog popisa su konvulzije a ostalo je sve nastupilo poslije tog prvog cjepljenja.
Kad se samo sjetim moje tuge i jada i njihovog bola :(
Bolnica,po razlicitim drzavama..................maltretiranja........... ...
I onda kad sad sve citam i vidim da je vrlo lako moguce da je sve to bilo od cjepljenja jer su u NL cak sto vise i priznali da DKTP i Hib nisu dobri ali da drzava nema love za bolje???????????????
Jadu moj
:( :(
Kako sam onda bila jadna.
Sad su ok oboje i sad se necjepe vise. Primili su sto sta do sada ali ih nedocjepljujem. Skoro sam cak dobila i pismo tj vec dvije opomene za po svako djete od drzave da ih moram docjepljivati(MMR Annabel). Noah ga nikad nije ni dobio plus Noah nije dobio DTP onaj s cetri godine.
Kao bice suspendirani iz skole :lol: :lol: Srecom je skola privatna i kosta me cjelo malo bogatstvo pa ovaj put I'm in charge. I tako salju opomene a ja bacam u smece. Inace mogla sam slagati jer nisu rodjeni u Canadi nego u Nl ali necu da lazem da su dobili vec im s gustom kazem nedam.
Moja Annabel je dobila rubeolu poslije tog cjepljenja i na kraju je bila tako lose da je hospitalizirana na deset dana.Rekli su da je 100% od cjepljenja.
Kad se samo sjetim Noah poslije prvog cjepljenja. Odbijanja hrane, plakanja neutjesnog, povracanja, proljeva, osipa a tek Annabel i osipa, sjedila sam pored jednomjesecne bebe i plakala jer je nisam mogla podici na sta je taj osip licio.
Osjecam se orobljenom tih prvih godinu dana. Ne jednom nego dva puta i nikad mi niko to vrijeme nece moci vratiti.
Sjecas li se Zorana?
Natasa :( Znam kroz kakve ste muke prolazili. I kad se skupi puno takvih pojedinacnih slucajeva, a pogotovo kad se radi o tvom vlastitom djetetu, stvarno se cini okrutno gledati ovu citavu pricu o nuspojavama kroz kojekakve statistike i procjene.
3. Smatraš li da dijete koje ne ide u kolektiv mora nužno primiti MoPaRu cjepivo? Gdje je, po tebi, logika da se protiv rubeole cijepi jednogodišnjak, a ne žene u reproduktivnoj dobi?[/quote]
3. Smatram da treba. Jer kad bi se cijiepile samo žene u reproduktivnoj dobi imali bismo veiliki broj kongenitalnih malformacija uzrokovanih rubeolom u trudnoći. To je zbog toga što cjepni obuhvat nikada nije, niti će biti 100% i uvijek bi bilo žena koje mogu dobiti rubeolu u trudnoći. Ima ih i sada. Ali baš zbog toga što se djeca cijepe s godinu dana i sa 6 godina, nema cirkulacije virusa među ljudima, pa te osjetljive trudnice nemaju od koga dobiti rubeolu u trudnoći. Kada bi se cijepile samo odrasle žene, i te kako bi imale od koga dobiti rubeolu. I ne može se računati da bi sve žene preboljele rubeolu u djetinjstvu. Jer kad nije bilo cijepljenja, nisu svi preboljeli u djetinjstvu. Uvijek je bilo i onih koji su oboljeli u odrasloj dobi.[/quote]
Pa ne znam ali cini mi se da je ona drugacije postavila pitanje. Po tebi bi trebalo svakog cijepiti i jednogodisnjaka i zene u reproduktivnoj dobi, da bi svi bili zasticeni. Ali ako se zena cijepi onda je ona valjda zasticena (kako tvrdis) pa zasto onda treba cijepiti dijecu? Zasto mislis da bas svi oni koji se ne cijepe ce oboljeti od rubeole?
I naravno da ima puno ljudi koji nisu cijepljeni u djetinjstvu, niti u odrasloj dobi niti su ikada imali rubeolu. Zasto se covjek mora po tebi razboliti ako se ne cijepi??
Zanima me isto ako je zena trudna, i nije se nikada cijepila protiv rubeole i sad je strah da to ne dobije, i cijepi se s tim, dali mislis da onda ta beba ima rizika oboljeti od kongenitalnih malfomacija?
Ja osobno znam odrasle ljude koji se nikada u zivotu nisu cijepili, (niti svoju dijecu) zive vrlo zdravim zivotom i ako i kad se razbolu lijece se prirodnim nacinima. Dijeca im idu u skolu sa drugom dijecom, ali se nitko ne tuzi da ovi nisu cijepljeni (ovo nije u Hrv. ). Ja sam vec cula komentare za one koji se ne cijepu da to nije posteno prema drugima, ali jos uvijek ne mogu razumijeti ako su ostali cijepljeni, na sto se imaju zaliti? Zar ne bi ovo trebala biti slobodna zemlja?!
I nesto o prevenciji HPV-ija
http://vitalvotes.com/blogs/public_b...swer-7431.aspx
..... Naravno da ne mora oboljeti svatko tko nije cijepljen. Ali u večini slučajeva je veća šansa da necijepljena osoba oboli, nego šansa da od cijepljenja ima ozbiljne nuspojave.Citiraj:
marilu prvotno napisa
.... Ako je žena trudna, ne smije se cijepiti protiv rubeole, jer postoji opasnost od kongenitalnih malformacija.
.... Mislim da obaveza cijepljenja nije uskraćivanje ljudskih sloboda.
Ali to je stvarno jako kompleksno pitanje i mislim da nisam u mogućnosti odgovoriti.
....velikim dijelom se slažem s prigovorima na nekritičnu reklamu za HPV cjepivo.
Nije ono beskorisno ili štetno.
Ali mora se znati da ono ne štiti žene od HPV infekcijie, niti ne sprječava rak cerviksa.
Cjepivo jednostavno smanjuje rizik od karcinoma cerviksa i displazija koje prethode karcinomu.
U kojoj mjeri smanjuje rizik nitko ne može sa sigurnošću reći.
To najviše ovisi o tome u kolikoj su mjeri HPV tipovi koji se nalaze u cejpivu (6, 11, 16, 18) zaslužni za razvoj raka cerviksa u određenoj populaciji.
Jer cjepivo štiti samo od displazije i raka uzrokovanih tim tipovima.
Svi vole citirati američke i zapadnoeuropske podatke da su HPV tipovi 16 i 18 zaslužni za nastanak 50% premalignih displazija cerviksa i za 70% raka cerviksa.
To bi značilo da će cijepljenje djevojčice smanjiti njezin rizik za razvoj raka cerviksa za 70% - ako se cijepe prije nego što postane spolno aktivna, ako cjepivo pruži doživotnu 100% zaštitu, te ako ne dođe do promjene u zastupljenosti HPV tipova pri razvoju karcinoma cerviksa u populaciji u slijedećih 30-50 godina
Sada nitko ne može garntirati niti jedan od ovih uvjeta.
Također, u Hrvatskoj, npr. ne zna se koliko su u ovom trenutku HPV tipovi 16 i 18 zastupljeni u razvoju raka cerviksa. Postoje istraživanja na temelju kojih se može pretpostaviti kolikoo bi to otprilike bilo. Ali to nije dovoljno precizan podatak za neku ozbiljnu preporuku.
To je razlog više da nije moguće reći koliko bi ovo cjepivo smanjilo rizik od raka cerviksa u Hrvatskoj.
S druge strane, oni koji zastupaju da treba što prije početi cijepiti sve što hoda, imaju argumente koji nisu bezveze:
Obzirom da u Hrvatskoj godišnje umre 100 žena od raka cerviksa, bez obzira koliko smanjenje raka se postigne cijepljenjem, riječ je o spašavanju života i ekonomskoj koristi od spašenih života. Samo smanjenje rizika od raka za 20% će spasiti 20 života. Tome se može bprigovoriti da se životi žena mogu spasiti i bez cijepljenja ako se kvalitetno organiziraju programi secreeninga (probira) i žene budu redovito išle na preglede.
i tako dalje, i dalje.......
Ukratko, cjepivo postoji, obečavajuće je, ne sprječava HPV infekciju niti rak cerviksa već smanjuje šansu za njegov nastanak, ima još dosta nepoznanica i treba izvidjeti je li djelotvornije i isplativije suzbijati rak cerviksa cijepljenjem ili poboljšanim screeningom ili kombinacijom.
Meni nije logična. Tj. logično mi je da je potrošnja šećera veća u ekonomski razvijenijim zemljama (a pogotovo je ta razlika bila velika onda kad je studija napravljena, tamo sredinom 20.st.), ali to ne znači da postoji uzročno-posljedična veza između konzumacije šećera i pojave polija. Fiziološki mehanizam kojim to ovaj članak objašnjava ne drži vodu (da ne kažem da je smiješan).Citiraj:
marta prvotno napisa
Zašto su se epidemije polija javljale u razvijenim zemljama a u siromašnima ne? Ta se razlika objašnjava činjenicom da se poliovirusi u onim zemljama gdje su sanitarni i higijenski uvjeti loši prenose fekalno-oralnim putem kroz najveći dio populacije, i vrlo je malo pojedinaca koji s njima ne dolaze u kontakt već u najranijem djetinjstvu. Dakle, većina stanovništva posjeduje prirodno stečeni imunitet. Novorođenčad je također zaštićena jer je za vrijeme trudnoće preko placente primila majčina protutijela koja pružaju djelomičnu zaštitu još 2-3 mj. po rođenju, tj. onoliko dugo koliko traju majčina protutijela. U tom razdoblju velika većina djece dolazi u kontakt s virusom polija zbog loših sanitarnih uvjeta, razvija blagi oblik infekcije i stiče doživotni imunitet. Ako i dođu u kontakt nešto kasnije, i dalje je to dovoljno rano, pa je mala vjerojatnost težih posljedica zbog infekcije virusom.
S druge strane, u razvijenim zemljama najveći dio stanovništva zbog dobrih sanitarnih uvjeta nemože steći imunitet na gore opisan način i podložno je infekciji, pa kad se virus pojavi, bolest poprima epidemijske razmjere. Time se objašnjavaju velike epidemije polija s početka i sredinom 20.st. No, budući da se većina stanovništva od 1955. rutinski imunizira cjepivom, ovakav se scenario više ne događa.
Može se reći da je u slučaju polija poboljšanje uvjeta života u smislu boljih higijenskih i sanitarnih prilika zapravo pogodovalo pojavi bolesti. Cijepljenje je u ovom slučaju danak koji plaćamo za dobre uvjete u kojima živimo.
...ili obrezivanjem muškaraca. Prije nego što postanu spolno aktivni. A one starije isto, da se ne osjećaju zakinutima. Ne košta ništa, samo jednu lokalnu. A moglo bi se i bez nje... kao ispit muškosti.Citiraj:
mujica prvotno napisa
:mrgreen:
Anvi, ne kužim post.
Evo, tu je:
http://www.medscape.com/viewarticle/431445
Iz gornjeg linka:
Vidi, vidi, pa smanjenje rizika je isto kao kod cjepiva!Citiraj:
For men with 6 or more sexual partners, circumcision reduced risk of cervical cancer in their monogamous female partners by 68%.
Anvi,
zanima me sta mislis, tj. na koji nacin bi objasnila zasto su epidemije polia medju skolskom djecom u SAD-u, za razliku od ostalih djecjih bolesti, obicno izbijale u vrijeme ljetnih praznika, dakle kada su djeca bila izvan skole?
nije li moguce da je njihov organizam postajao podlozniji oboljevanju od polia zahvaljujuci povecanoj aktivnosti, pa time i povecanom unosu secera?
naravno ne kazem da bi se moglo raditi samo o povecanom unosu secera kao uzroku, ima tu jos faktora koji idu u kombinaciju, kao sto su neke vrste insekticida koje su se upotrebljavale u to vrijeme, a za koje su neka istrazivanja pokazala da imaju veze s izbijanjem epidemije polia, pa zatim rutinske operacije vadjenja krajnika, pretjerana upotreba antibiotika itd...
U petak sam bila kod pedijatrice i pitala da li mogu I. da cjepim samo sa tetanusom ili eventualno i sa difterijom (da potsjetim: I. nije do sad nista primio, osim bsg), a ona mi je odgovorila da ne mogu jer su to doze za odrasle. Ona me vec godinu dana nagovara, pa mi je zaprijetila sudom i socijalnom sluzbom (ali to zakonski nije podrzano).
Jel` to tocno?
Je, nemru svi na medscape čitati članke sam tak.Citiraj:
Anvi prvotno napisa
Ja mogu do njega tek radnim danom....
Postoji cjepivo protiv difterije i tetanusa za djecu. I pedijatrica ga bez problema može dobiti.Citiraj:
rula prvotno napisa
Ali mislim da stvarno nije dobro ispusti pertusis, ako za to ne postoji valjan razlog. Pertusisa ima još uvijek posvuda i uopće nije bezazlena bolest kod djece.
....pa ako se i omakne malo pri rezanju, par centimetara, nije opasno po život. A rizik od HPV-a će se još više smanjiti.Citiraj:
Anvi prvotno napisa
Meni je skroz zanimljivo kako se bolesti tako automatski pripisuju virusima i bakterijama, kao da mi svojim nacinom zivota i prehranom apsolutno ne utjecemo na to...Citiraj:
Mamasita prvotno napisa
Mujica, a cijepljenje protiv kojih bolesti nije problematicno ispustiti iz programa cijepljenja pojedinca koji zivi u nekoj "solidnoj" gradskoj sredini, sa ok zivotnim standardom, redovnim odlascima na preglede kod lijecnika itd.
Kad se spominje Gardasil cjepivo, kaze se da je kljucan i taj pristup " s druge strane", tj. nacin zivota, redovne kontrole itd. Zar nije tako i sa nekim bolestima koje su u redovnom kalendaru cijepljenja. (npr. kod nas je HepB u redovnom kalendaru)
Kakvog smisla ima da djeca dobiju npr. Priorix cjepivo ako je danas vise nego ikad olaksano lijecenje i tretiranje tih djecjih bolesti? (opet se oslanjam na pricu o zivotnom standardu)
Namjerno sam pitala za gradsku sredinu jer bi mi za manja mjesta i sela sigurno naveo vaznost cjepiva protiv tetanusa. :mrgreen:
Z mislim da su troskovi lijecenja veci nego troskoci cijepljenja. Odnosno tako kazu na zzjz-u.
A vjerovatno i tu ima necega.
To s osiguranjima je nesto sto meni muz stalno spominje kao vazno u citavoj prici. Kao, ne bi oni financirali nesto bezveze...A opet, jel skuplje cijepiti pojedinca ili ga eventualno lijeciti.....I koliko bi pojedinaca uopce obolilo. (uvijek se moze spekulirati sa podacima, al kakva bi bila stvarna slika da se masovno cijepljenje odbaci, tko zna) Nemam pojma kakva im je racunica. :roll:
Pa, evo jedan argument, koji nije jedini.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Druga cjepiva koja su u kalendru su protiv bolesti od kojih se ne možeš spasiti svojim ponašanjem. Npr. ako ti dođe u goste netko s neprepoznatom dječjom bolešću i kašlje po tebi, zarazit će te, ili ako netko od ukućana ima hepatitis B i ne zna to, velika je šansa da će u dugotrajnom bliskom kontaktu prenijeti na dijete hepatitis.
A HPV infekciju možeš spriječiti tako da se ne upuštaš u spolne odnose.
Liječenje ospica, rubeole i parotitisa nije danas ništa uspješnije nego što je bilo prije 100 godina. I kongenitalne deformacije uzrokovane rubeolom se ne liječe ništa uspješnije nego prije. I jedini način da ih se spriječi je još uvijek tadj da trudnica ne dobi rubeolu.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Možda zbog načina na koji su djeca ljeti, kad nije bilo škole, voljela provoditi vrijeme? Bazeni, rijeke, kupališta....Idealno za pokupiti boleštine koje se prenose fekalno-oralnom rutom, poput polia.Citiraj:
Mamasita prvotno napisa
Sad kad si to spomenuo pada mi na pamet kako bi se mogao svesti na nulu. No, dobro, 'ajde, takav zahvat bi ipak bio....pre radikalan.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Evo ukratko o onom članaku na medskejpu koji sam linkala:
Citiraj:
Circumcision Reduces Penile HPV Infection
NEW YORK (MedscapeWire) Apr 11 — Circumcised men have a lower risk of developing human papillomavirus (HPV) infection, according to pooled data published in the April 11 issue of the New England Journal of Medicine. In men with multiple partners, circumcision also appears to reduce risk of cervical cancer in their current monogamous partners.
"Male circumcision is associated with a reduced risk of genital HPV infection in men and with a reduced risk of cervical cancer in women with high-risk sexual partners," write Xavier Castellsague, MD, and colleagues from the International Agency for Research on Cancer Multicenter Cervical Cancer Study Group.
The group pooled data on 1913 couples from 7 case-control studies in 5 countries of cervical carcinoma in situ and cervical cancer. Polymerase chain-reaction assay detected penile HPV DNA in 19.6% of the uncircumcised men and in 5.5% of the circumcised men.
After adjustment for potential confounders, circumcision reduced risk of HPV infection by 63%. For men with 6 or more sexual partners, circumcision reduced risk of cervical cancer in their monogamous female partners by 68%.
"Given the worldwide effect of these diseases on public health, further study is needed to determine whether routine circumcision can reduce the risks of HIV and HPV infections and other sexually transmitted diseases," the authors write.
N Engl J Med. 2002;346(15):1105-1112
Reviewed by Gary D. Vogin, MD
Pozdrav svima do daljnjega, očekuje me porod.... :bye:
A William Duffy tvrdi da je to radi porasta korištenja bijelog šećera putem sladoleda. :/Citiraj:
Anvi prvotno napisa
I ne samo on. Mene zanima da li je 48. bilo 90% manje oboljelih od polia nego prethodne godine u Sjevernoj Karolini. Jel moze netko to pokusati iskopati?
Evo malo vezano za rubeolu - ima je, ipak ...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=39316
Tvoj? ili porađaš drugu?Citiraj:
Anvi prvotno napisa
U svakom slučaju, sretno. :)
Samo mala kritika, porađa se zena - rodilja. Ne porađa ju nitko drugi. Drugi mogu pomoci ili asistirati.Citiraj:
mujica prvotno napisa
marta 8)
cure, nešto bi vas pitala...
na 5 u 1 smo imali reakcije i sad je na redu Priorix, odugovlačimo već od 12 mjeseca i nedamo se tak brzo...
nego, nešto mi je palo na pamet, možda glupost, al da pitam...
kad mi Gizel pikne komarac to izgleda :shock:
ima neku reakciju na te biljne sokove il šta ja znam... ima li nekvih takvih supstanci i u cjepivima pa ima takve reakcije il to apsolutno nema veze jedno s drugim?
a drugo pitanje je opet nešto što mi je palo s neba, al ono...
moja mala ima refluks, i stalno me muči od kud joj to, a svi zdravi ko dren i s moje strane i s muževe. S obzirom da je to nasljedna bolest zanima me dal je moguća povezanost sa onom teorijom o promjeni DNK zbog cjepiva, kao dugoročna nuspojava, možda od mene, moje mame il tak ta obiteljska stabla? malo sam to proučavala, stvarno je moderna bolest, jako učestala, puno djece zdravih roditelja to ima, nasljedno je... čak mogu dobiti braća i sestre s 30% šansi, a djeca oboljelih 60% šansi
ljuti me sve to :(
hvala
Adrijana, što se tiče nasljednosti. Dovoljno je da ste samo nosioci.
Ni MM ni ja, niti itko u našim familijama nema niti je imao cistinuriju (koja je još k tome jako rijetka nasljedna bolest), pa ju Sven ima. I ne samo da ima cistinuriju, nego mu se stvara hrpa kamenaca koji su isto tako kod oboljelih od cistinurije rijetki. Eto, peh! I MM i ja smo nosioci. A znaš kolika je vjerojatnost da se spoje dva nosioca cistinurije? Skoro pa manja od minimalne.
Mujica, ali ova citava prica s rubeolom nije nesto u cemu su djeca kljucni faktor. Virusi i bakterije cirkuliraju i medju necijepljenom populacijom koje ima jako puno.
A sto se tice obolijevanja i lijecenja, nikako mi se ne cini isto jel dobijes ospice danas, u nekim sasvim solidnim uvjetima zivljenja i jesi li ih dobio prije sto godina...ustvari nevezano za danas ili prije sto godina...ne cini mi se uopce svejedno gdje i kako zivimo, kako se hranimo, kakvi oblici lijecenja su kome dostupni itd.
Shvacam da su neke bolesti manje problematicne od drugih. Ali, isto tako neke od tih bolesti su danas rijetka pojava, a ima ih, kao npr. HepB, koje su rijetkost medju djecjom populacijom pa mi se cini da "vaganje" i promisljanje nikako nije lose.
Ili da jednostavnije zakljucim: citava grupa faktora je u igri, ne samo virusi i bakterije.
Anvi napisa:
A zašto su onda siromašne zemlje poligoni za testiranje cjepiva i kao takvi mogu biti reprezentativni uzorak za uspješnosti istih???Citiraj:
Zašto su se epidemije polija javljale u razvijenim zemljama a u siromašnima ne?
Zorana napisa:
Potpisujem!Citiraj:
I kad se skupi puno takvih pojedinacnih slucajeva, a pogotovo kad se radi o tvom vlastitom djetetu, stvarno se cini okrutno gledati ovu citavu pricu o nuspojavama kroz kojekakve statistike i procjene.
Vidiš, to su pravi podaci kakvi nam trebaju 8)Citiraj:
mujica prvotno napisa
Išao sam ove podatke staviti u prspektivu dobi oboljelih i našao sam:
http://seer.cancer.gov/csr/1975_2000...rvix_uteri.pdf
Incidencija oboljelih od raka cervixa (U SAD) do 19 godina života je 0 (slovima: ništica).
Dokument je jako detaljan i može biti naporan za pregledavanje. Zato je dobro pogledati tematske dokumente za rak općenito i usporediti.
Za umrle (u SAD) podaci su na ovom linku:
http://seer.cancer.gov/csr/1975_2000...c_age_dist.pdf
Ispada da od gore spomenutih 100 žena što umru od raka cerviksa (hvala mujice) u dobi do 20 godina ih je 0,3, a u dobi od 20-34 ih je 15,9.
Po svemu ispada da se radi o bolesti zrele dobi, što potvrđuju prosjeci godina kod dijagnoze i kod smrti:
http://seer.cancer.gov/csr/1975_2000...ic_med_age.pdf
Uz prosječnu dob kod dijagnoze od 47 godina i prosječnu dob kod smrti od 57 godina, ova tema niti ovlaš ne dodiruje temu zdravlja djece pa niti ne spada ovdje, osim u vidu prijetnje preranim cijepljenjem djevojčica.
Sumarum: rak grlića maternice nije bolest djece i djecu uopće nema smisla cijepiti. Cijepljenje bi trebalo ostati diskrecijsko pravo žene.
Mujica napisa:
I koje mjere zaštite po tom pitanju treba poduzeti???Citiraj:
Živo cjepivo protiv poliomijelitisa se izlučuje stolicom cjepljene osobe najčešće jedan do dva mjeseca nakon cijeljenja.