a što ako je i poslodavac država?
Printable View
a što ako je i poslodavac država?
Nemojte zaboraviti da je to bila moja ideja (idem odmah patentirati) i ako se usvoji, hocu rojalitete, od svake majke 1% i mogu odmah postati kucanica :lol:Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
e. i što bi bilo da npr 90% žena kroz vrijeme budu ostajale doma i očekivale da ih se za to plati?Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
zapravo, i neke od nas zaposlenih placa drzava.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
ja bogme nista ne privredjujem na poslu.
ali drzava, iz nekog razloga, ipak smatra da mi za taj moj posao treba dati nekakvu placu. jer je, nekako, procijenila da je taj posao drustveno koristan.
isto bi moglo biti i s poslom majke, ako drzava procijeni da joj je to u interesu.
osobno zaista nemam ništa protiv toga da žene imaju i po dvadesetero djece ako to žele - jedino što ne vidim razloga zbog čega bih ja (kao porezni obveznik) to financirala.
Jer moras biti drustveno odgovorna. :mrgreen:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Pa zato sto ce njih dvadesetero bolje podupirati socijalni sistem nego tvoje jedno.
A kaj ako svih 20 budu majke kucanice?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
pa vec financiras. kroz subvencije vrticima. financiranje besplatnog skolstva, besplatnih udzbenika, besplatne zdravstvene zastite, besplatnog javnog prevoza i niz inih mjera.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
mislis da ni od toga nista nije ok?
Zašto bi npr. netko tko nema djece financirao moje ili tvoje jedno :?
a uvijek će se valjda naći jedan koji će raditi pa će uzdržavati ostaleCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
it's a magic loop!Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
(već se taj razgovor odvrtio)
malo je nefer jadikovku koristiti kao argument, zar ne ? da se radi o topicu na pdf-u "izazovi roditeljstva" - dala bih savjet i poslala joj hug i pokušala je razveseliti.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
jesam te tražila psihoanalizu? onda? jel ti trebam i platit?Citiraj:
piplica prvotno napisa
pikula - ako govoriš o svom iskustvu, onda tako i piši, a ne da se poslije pravdaš
btw - da, jako me nervira traženje da država plaća xy kuna majkama koje godinama ne rade i rađaju djecu. i onda imaju isto zdravstvo kao ja, besplatni prijevoz... halo!!! one ne izdvajaju ništa u državnu kesu, to ide od mene, i svih ostalih koji radimo...
druga stvar su djeca - to me ne smeta.
Nego, hrabra majko, kako to sve skupa izgleda u Svicarskoj? (po pitanju podrske roditeljima itd.)
Citiraj:
Zorana prvotno napisa
a niti da je jednako vrijedan, zar ne?
tu lovu kojom ja plaćam čuvalicu, ja zaradi, a dio ide državiCitiraj:
Zorana prvotno napisa
koji dio da tebi država da, kad ti ne izdvajaš ni lipe, pardon, ni centa? aha, moj novac. a zašto ga onda ne da meni natrag?
ti stvarno misliš da su drugi presretni što njihova zarada ide onima koji ne rade???
meni ta priča o socijalnoj osjetljivosti nikad nije legla. Jednostavno je - da su svi doma, ne bi imao tko plaćati poreze. U redu je zagovarati pronatalitetnu politiku, no budimo realni. Zaista ne mislim da država ima interesa poticati sve mame da budu doma.
hm, a i dio moje place ide za subvencioniranu cijenu vrtica tvog djeteta, magriz, zar ne?
zasto bi me to smetalo manje nego da dio ide i mami koja svoju djecu cuva doma?
pa nikad nece sve zene odluciti biti doma.
dio ih ne zeli biti doma.
drugima ce ono sto dobiju od drzave biti premalo, jer mogu zaraditi vise.
Pet puta sam pisala post, pa stiskala back, ali sad mi je lijepo slova ukrala a zakaj, pa ju potpisujem! :)
cini mi se da su na ovom topiku mame odgajateljice ipak malo manje vrijedne od zaposlenih mama.
magriz, a zakj bi npr. moja sestra koja nema djece odvajala dio place za tvoje dijete u vrticu?
Da bi čovjek riječ rekao! Ja toliko ne bih napravila u tri dana bolovanja.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Mislim da je razlog ovaj: meni kad je dijete bolesno ja isključivo brinem o djetetu, skuham mu juhu, čitam, sjedim pored njega i mazim ga, eventualno odem u ljekarnu ili kod doktora s njim.
Narintaš se kao mazga, dijete ti je bolesno, susjedino također, pripremaš klopu za mužev rođendan i još si odmornija nego na poslu?
Šta te tuku tamo? :/
:lol: :lol:Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Ma cijela ova rasprava se razvila jer "one koje ostaju doma" podcijenjuju majcinstvo "onih koje rade" a koje im u stvari omogucuju da budu doma.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Grizu ruku koja ih hrani. :/
a jeste oštre...
u doprinosima na plaću plaćaju se i doprinosi za zdravstvo, doprinosi za zapošljavanje, posebni zdravstveni doprinosi (to su slučajevi profesionalnih oboljenja i ozljeda na radu), doprinosi za zapošljavanje invalida
znači, što mene briga što je XY nezaposlen i radi na crno ili što je netko obolio na svom poslu pa mu ja sad iz svoje love plaćam posebne naknade ili nekom tamo plaćam protezu
isto tako, iz plaće se plaćaju i porezi i gradski prirez..mojim novcima za prirez godinama su se financirala tuđa djeca po vrtićima..također, gradskim prirezom financira se onaj preskupi i nepotrebni cirkus od skijanja na sljemenu, a nitko me za to ništa ne pita..gradskim prirezom iz mojih i vaših novaca također se financiraju sve nemile afere i krađe gradskih novaca, uglednih i zaposlenih ljudi..ajmo se pjeniti oko prave stvari
a ne oko par majki
ja imam 35 godina..pola naših frendova uopće nema djecu, samo dva para ih imaju po dvoje
priznanje statusa majki-odgojiteljica potaknuti će jako mali broj žena da iskoriste to pravo, jer ne radi se tu o nekim novcima..a i tako nešto bi me najmanje svrbilo da se plaća
svejedno, ne mogu vjerovati kako žene mogu biti goropadne na druge žene..svaka čast
meni se nameće paralela koja je upotrijebljena na jednom topicu o (ne)cjepljenju - da si majke koje ne cijepe djecu to mogu "priuštiti", zato što većina cijepi svoju djecu.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
slično je tu, većina majki (populacije!) radi, pa je uopće moguće raspravljati o tome da se onima koji izravno ne privređuju daje lova, kad su oni u manjini. ali što da se omjer preokrene?
Icyoh, ne radi se drzavi o bivanju nekog doma nego o radjanju djece.
Magriz, svaki rad je jednako vrijedan i to nema veze sad s onom pricom o tome sto netko misli da je optimalno za djecu.
Opet cu ponoviti, ne radi se o tebi ili nekom trecem kao pojedincu nego o tome da drzava stiti svoj interes za odrzavanjem sistema kroz pronatalitetnu politiku.
aha, mim, ja sam zaposlena, na porodiljnom.
Citiraj:
Zorana prvotno napisa
a što misliš što radim u uredu? zarađujem novac kojeg dio ide državi i koji bi ti htjela da ti država da jer sjediš doma, rađaš djecu i brineš se o njima
naravno da se 24 sata na dan brinem o svom djetetu. u radno vrijeme, kako da što bolje obavim posao i zaradim više da možemo živjeti bolje (da, jesam, materijalist sam), a nakon 16.30 do 7.30 ujutro stalno s djetetom kao i ti
sofke, da te potpisem!
pa ako bi to bila mjera pronatalitetne politike, stvarno i ja se pitam koji je :roll:Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Tako je, Sofke!
Potpis! :)Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
ja radim - izdvajam dio državi/gradu...Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
ti radiš - izdvajaš dio državi/gradu...
marica ne radi - ne izdvaja ništa. ok, neka njeno dijete ima socijalu, ali za što da maricu plaćamo? koji to ona posao radi, a ja ili ti ne?
mikka - što se mene tiče - neka stave punu cijenu vrtića majkama koje rade, a majkama koje ne rade neka ne daju niti lipe za zdravstvo niti za djecu. fer?
Potpisovog potpisa potpis!Citiraj:
dutka_lutka prvotno napisa
K tome, ja sam očito prenaivna jer ne vidim zlu namjeru omalovažavanja zaposlenih majki, eventualno obrnuto, pa je valjda vrijeme da se isključim, bar večeras...
Sofke, slazem s tvojim zadnjim postom. Ali me smeta, kad vec zaposlene majke financiraju nekoj majki kucanici iz svoje place da ostane doma, da takva onda podcijenjuje majcinstvo zaposlene majke i zali njenu djecu:
Ovo je po meni podcijenjivanje majcinstva zaposlene majke. Jer njihovu djecu druge, valjda onda bolje majke, zale.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
a ja potpisujem tebe.Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
i ovo za naivnost, i za iskljucivanje :)
zorana, pitala si me za ch... do nedavno majke nisu dobivale ništa. imale su samo zagarantirano da za tih nekoliko tjedana neće ostati bez posla i da ne moraju ići na posao. nikakvih naknada, ako se ne varam, ni staž im nije išao. pa je to promjenjeno... vidi ovdje: http://de.wikipedia.org/wiki/Mutterschaftsversicherung
u svakom slučaju ovo što nudi austrija i njemačka - švicarska ne nudi. a eto, najbogatija je od svih tih zemalja (o jaslicama/vrtićima da ne pričamo - blagi užas). natalitet je u klincu. al na svu sreću... tu su naši kosovari. :mrgreen:
i da... radila ne radila - u ch plaćam sama zdravstveno sebi I djetetu (s tim da to zdravstveno ne obuhvaća stomatološke probleme, a da vam ne pričam koji to računi znaju biti, da mi je jeftinije sjesti u avion i doći u hr), plus da na to sve plaćam (radila/ne radila) 10% svakog pregleda, lijeka i sl. pa sad vidite koliki je grah u kozarcu.
inače, kao majka na privremenom "neradu" :mrgreen: smatram da majke "radnice" rade više nego majke "kućanice".
Deaedi, pa znaš da se radilo o djeci od par mjeseci, do godine dana.. ja sam to razumjela tako da je za tu malu djecu najbolja opcija biti s majkom ili ocem do godine već kad država omogućuje, a kasnijim slijedom topica rečeno je da se isključuju roditelji koji iz egzistencijalnih razloga ili zbog straha za posao na njega ipak odlaze..
Šta ti ne misliš tako? Bila si sa H. do njene godine doma?
Ministrica je kriva za sve! :mrgreen:
Osim toga, Mim, pa i ti si okrenula brda i doline da budeš s M. što je dulje moguće i bila si, sve si prilagodila njoj..
Što je toliko zlo u toj izjavi? :(
Ne bi Zorana to htjela, nego to (od Austrije) i dobiva.Citiraj:
magriz prvotno napisa
Ja nisam. Svatko neka odluči za sebe, a meni osobno je važnije da budem sa svojim djetetom, nego punjenje proračuna. To mi je važnije i od materijalnog standarda naše obitelji.Citiraj:
magriz prvotno napisa
A kad ne bismo mogli preživjeti samo od MM-ovih primanja, organizirala bih si posao koji mogu raditi doma popodne, navečer i vikendom (kad je s djetetom MM).
U svakom slučaju bilo bi logično da subvenciju od preko 1000 kuna koju Grad plaća za dijete koje ide u vrtić nadležne službe Grada isplate isto tako i majci djeteta koje ne ide u vrtić.