Drage curke, dali itko zna otprilike ako je danas zakon na 1. čitanju kada bi se mogao izglasati... koliko to sve skupa traje?
Printable View
Drage curke, dali itko zna otprilike ako je danas zakon na 1. čitanju kada bi se mogao izglasati... koliko to sve skupa traje?
hvala reny123 ,trebat ce mi sreca:)
A procitla sam ali me zbunila recenica koja kaze 6 ppstupaka izvantjelesne oplodnje(IVF)
glava mi je puna novih termina,zakona tak da..
Hvala
u najboljem slučaju će zakon biti na snazi i upotrebi početkom lipnja u najgorem slučaju, jesen? konac godine? Tko to zna?? ......posebno ako mi pacijenti i dalje šutimo a akcije "i ja sam bio embrij" postaju sve glasnije........ do toga da nam još više zagorčaju život i puknu još veće restrikcije! Stoga pozivam na akciju, uključite se dragi pacijenti i pacijentice!!! Uključite se u rad bilo kakve udruge, dođite na prosvjede, pokažite se, pokažite da nas ima i pokažite da niste zadovoljni!
gdje su prosvjedi?.... kada?
pokušavamo organizirati, o detaljima kad se mi usuglasimo i stoje bar glavni gabariti. ALi i do tada trebamo pomoć!!! Ako ste za, javite se na PP!
Možemo zvati i HTV jer na tletekstu opet piše UMJETNA OPLODNJA.
Zovem.
Cure, smanjuju nam prava. Nakon potrošenih postupaka prema zakonu ( 4+2), plaćat će se i prirodnjaci. To dosada nismo imali. Javite se!
dobila sam ih,PROSLIJEDITI ĆE.
Tko je voljan zvati i prigovoriti što piše umjetna oplodnja tel 01 6343 188
ja sam volja pridružit se prosvjedu, za govorenje na tv-u il tak nešt nisam (za sad) jer u biti iza sebe nemam nikakvog iskustva, trebali smo imati 1.ivf al nismo jer su folikuli popucali tak da mogu govoriti jedino o tuđem iskustvu
Cure, može neki popis načina kako se može pomoći? Ja sam ovdje friška, donošenje Milinovićevog zakona je bilo kad još nisam bila svjesna da će se i mene to ticati pa zapravo i ne znam kakav vid pomoći mogu pružiti, tj. što vam (nam!) konkretno treba.
Svima koji su se žalili na prijedloge u zakonu Opačić poručuje kako zakon ne ide u hitnu nego u redovnu proceduru, tako da će biti vremena za javnu raspravu u Saboru
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...-standard.html
Dakle zakon ide u redovnu proceduru - javna rasprava slijedi...
Kopiram samu sebe:
MOLIM VAS javite se da im pokažemo da želimo bolje za sebe!
Ima li netko tko s minimalnom stimulacijom dobiva velik broj stanica?
Ima li netko čiji su put samo prirpdnjaci - koji će možebitno - po ovom modelu zakona biti zapravo ograničeni i pacijenti će ih morati plaćati?
Imamo li nekoga tko je tek na početku cijele priče i želi optimalnu pomoć?
Imamo li nekoga tko je u dvije Milinovićevog zakona puno izgubio, nadao se boljemu, a sad je opet razočaran?
Imamo li nekoga tko se veselio donacijama u RH, a sada je svjestan da zbog neanonimnosti donora od svega toga neće biti ništa?
Ja vjerujem da nas ima.
Molim vas javite mi se na pp ako se voljni reći da niste zadovoljni!
Još jednom pozivam sve vas koji ste se voljni aktivnije uključiti u borbu protiv zakona da se javite na pp.
A ja ne bih smjela u postupak prije jeseni, a tada ću napuniti 42 godine. Gdje god krenula, trava ne raste...
:heart: nina70
mi isto ne bi mogli po braceka ili seku. ja u prosincu imam 42. rođendan
Inesz, ja bih trebala u 9.mj u postupak, a u listopadu mi je 42.rođ. Dakle, zadnji vlak.
Lijep ti je Ivan, šaljem mu ogromnu pusu :kiss:
ja sam za!
4-2 mi ne odgovara NIKAKO!!!!!
ŽELIM SVOJA PRAVA I OPTIMALNO LIJEČENJE!
VELIKO NE DISKRIMINACIJI!
sram ih bilo,da ih sram bilo!
i glupe udruge embrija i ostalih!
povraća mi se kada vidim onog miletića........
nema pametnijih poslova,nego zabijati nos tamo gdje ne treba!
ljuta sam i ogorčena.....
Ja ne kontam nešto. Imamo pravo na 4 IUI (ja nisam kandidat za to jer su mi jajovodi neprohodni). Dakle meni preostaje samo IVF 4-2 i bliži mi se 42.
Ok je ako samo ja mislim da nisam stara, ali i mlađe žene imaju neprohodne jajovode pa zar onda nisu diskriminirane u broju postupaka????
jesu diskriminirane su!
pogledaj moj potpis....meni to nije dovoljan br postupaka....ne oplođuju mi se js....a jajovode nemam...imam 35 g....znaći treba mi više prirodnih postupaka da se uhvati dobra js,jer se jednom oplodila....dakle,ima i dobrih js....moguće je...ako mi ograniće na broj prirodnih postupaka,to mi ništa ne znaći.....eh,tu je i taj AMH.....kako god da okreneš-potrebni su mi prirodnjaci....
kao što sam i prethodno pisala za svoje js.....još uvijek mislim da je problem biologinja....ili se bar tješim....ali po statistici oplođenih js u kbo-u je loša.....i kod žena koje imaju normalan AMH....i ostalo.....otišle su dalje i bez problema im se oplode js.....
NE diskriminaciji
Ni nama inseminacija ne može pomoći, a prirodnjaci isto nisu opcija za nas. Al moje vrijeme je progutao Milinovićev zakon. Nemojte da vama koji još imate volju i mogućnost, da vam javna rasprava iznjedri "Miletićev" zakon koji će progutati vaše vrijeme.
Na žalost nam skoro sve religijske skupine kradu vrijeme, rješavajući preko naših nesreća svoje političke interese - žele da budu uključeni pri donošenju raznoraznih zakona, pa eto baš je zgodno laktarit se na našim sudbinama. Naš zakon je morao ići u hitnu proceduru i od svibnja se početi primjenjivati, al ne sad ide na javnu raspravu, tako da Miletić može hraniti svoj ego kroz nastupe u medijima. Ne znam koliko je njemu dovoljno, hoće li biti sretan ako samo do prosinca bude u medijima non-stop.
joj povraća mi se od naše države i glupih političara! grozno grozno!!!
jel se zna sta je sa ugovorima privatnika i hzzo , jel se to ukida ?
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/z...-zametaka.html
zanimljiva stajalista
Pa naravno, zakon je ionako skrojen kako bi pogodovao tome da par ljudi zgrne lovu preko naših leđa! Fuj! Sramota!
Big Blue i ja potpisujem tvoj potpis!!!!
:lol:
i ja, i ja, i ja potpisujem tvoj potpis BB.....
ja sam davno rekla da me cijela ova priča strašno podsjeća na gospodara prstenova, Imali smo SAURONA (Milke, iskreno fališ mi nekako), imali smo i još imamo brate i SARUMANA, a Hobbits jadni smo eto mi... ali neka, na kraju su ti mališani izgurali svoje...
Sanda, tako mi je žao, naročito kad se sjetim koliko nas je takvih.
Obzirom na moje godine uspjeti ću iskoristiti samo 2 besplatna IVF. A što se tiče ostalih postupaka koje neću biti u mogućnosti iskoristiti (zahvaljujući njima i njihovom zakonu) neka mi omoguće da ih poklonim nekoj mlađoj curi!!! Koliko je izgubljenih godina prošlo u čekanju realizacije njihovih obećanja, odluka, zakona....?
Previše je tu nedorečenosti: spominju da otac (vanbračna zajednica) mora potpisati unaprijed da priznaje svoje dijete......opet ne piše što u slučaju da je mrtvorođeno (užasno mi je napisati tu riječ; po sadašnjem ga ne može priznati - naš slučaj). Što ako imam više zaleđenih js ili zametaka prije navršenih 42 godine? Da li ih mogu iskoristiti u bespl.postupku nakon 42.?
nina mislim da se transfer sa smrznutim j.s. ili embrijima ne bi trebao brojati kao postupak. Plaćat će se ako želiš da se čuva duže od 5 god prema ovom prijedlogu
Mali Mimi, ma to za čuvanje sam pročitala. Dakle ostaje eventualno plaćanje ET-a ili punkcije i biologa (budu li samo js zaleđene a ne i embriji). Ne znam koliko se vrednuje njihov rad? Mislim da u zakonu ne stoji što sa smrzlićima nakon 5 godina ako ne želiš plaćati - tu će se sigurno javiti dušebrižnici. Bojim se da ovoj sapunici nema kraja.
onda se prema prijedlogu zakona doniraju znači nakon isteka tih 5 god ako ti ne želiš dalje plaćati
ne doniraju se bez pismenog pristanka mislim, i da puno je tu nedorečenosti, kao omogućit će donaciju ali žena nakon 42-e se ne liječi preko HZZO-a što znači da će takav postupak u svojoj državi plaćati (ako ikad bude donora budući nisu anonimni) a do sada smo imali pravo na plaćene postupke u inozemstvu.kako god okreneš jedina pozitivna stvar je zamrzavanje zametaka u svemu ostalom pušiona!
nije to baš tako, Mali Mimi, ako ja dobro isčitavam ovaj dio zakona, nema tu prisile.. :
stoga se stvarno postavlja pitanje, ako par ne želi donirati svoje zametke nakon 5 godina čuvanja istih na teret HZZO-a, šta će biti nakon tog isteka od 5 godina, oni ih ne žele donirati ali i ne plaćaju pohranjivanje za sljedećih 5 godina? Iz ovog gore pasusa ne mogu isčitati prisilno doniranjeCitiraj:
(6) Preostali zameci koji nisu uneseni u spolne organe žene cuvaju se na teret Državnog
proracuna Republike Hrvatske - ministarstva nadležnog za zdravlje (u daljnjem tekstu:
ministarstvo) do pet godina. Nakon proteka roka od pet godina zameci se uz pristanak
darivatelja daruju radi postizanje trudnoce i radanja korisniku prava na medicinski pomognutu
oplodnju koji pristane na takav postupak. U slucaju da bracni, odnosno izvanbracni drugovi
žele produljiti cuvanje zametaka daljnjih pet godina, obvezni su snositi trošak cuvanja.
Da, zato sam i rekla da ima previše nedorečenosti, a time samo daju materijal za protunapad protivnicima MPO-a. Samim iščitavanjem naših iskustava sa foruma došli bi do boljeg i pravednijeg zakona. Imam osjećaj kao da su ga prepisali od drugih europskih država po principu uzmi od svakog po nešto da se ne vidi da smo prepisali umjesto uključili u projekt kompetentne ljude.
.Citiraj:
kao da su ga prepisali od drugih europskih država po principu uzmi od svakog po nešto da se ne vidi da smo prepisali umjesto uključili u projekt kompetentne ljude
E da su ga bar prepisali.....
Cure,
moja ideja je da bi se trebale udružiti i poslati pismo ministru isti dan, napisati svoje dijagnoze, cijelu povijest svojih postupaka, dijagnoze,
uz pismo priložiti dokumentaciju povjest bolesti i sl,
račune kao dokaz da se vidi koliko je tko potrošio novaca ukoliko se išlo van HR i u HR kod privatnika
koliko se dugo liječimo i koliko to sve traje,
onak jednostavno da ga zatrpamo svojim pismima,
svakako obavijestiti i one koji nisu na forumu da učine isto