Amin. Meni si razumljiva i slažem se potpuno.
Apropo kreativnosti, povezivanja i viška informacija, ne znam šta bih rekla.
Sa jedne strane, kreativna nastava je zabavnija, naravno, ali nije svaka "kreativnost" za svakoga. Izrezivanje brojeva od šljokičastog papira će možda nekome pomoći da ih nauči, a drugoga totalno pogubiti.
Povezivanje među predmetima, naravno, ali sa smislom. Trenutni trend kod nas je da se u deci razvija preduzetnički duh u školama, jer im to nedostaje. I sad je MM dobio zadatak da u svoj program iz biologije za osnovne škole i gimnazije ubaci nešto što bi povezalo biologiju i preduzetništvo. Da prostite, meni je to pro*seravanje.
Višak informacija - ne znam. Donekle, da. Ali, sa druge strane, određen broj informacija se prosto naprosto mora ZNATI, usvojiti, memorisati, kako hoćete, onako kako Evelina piše.
Eto ta glupa građa metilja- kome to treba, nikome. Do momenta kad shvatimo da deca ne prihvataju evoluciju. Jer je ne razumeju. Jer ne mogu da razumeju šta je evolutivna promena u građi tela kad nemaju pojma šta je građa tela. Niti razumeju šta su evolutivna prilagođavanja građe tela parazitskom načinu života, jer treba i to objasniti-šta je pojam parazit, kako živi parazit, kako se menja njegova građa tela, zašto je parazitizam evolutivna slepa grana itd., itd. A da bi se sve to razumelo, pa treba ipak nekako videti tu građu tela metilja... Pišem o biologiji, jer mi je to najbliže, ali verujem da se mogu naći paralele i za druge predmete.
Hoću reći, postoje stvari koje su višak, besmislene i opterećuju decu, ali određeni nivo znanja prosto naprosto mora ostati. Neki pojmovi se prosto moraju naučiti takvi kakvi su. Neke informacije se moraju usvojiti memorisanjem. Jer se neki pojmovi tako zovu jer se zovu tako, a ne nekako drugačije. I mislim da ne može biti nikakvog inter, čak ni intradisciplinarnog povezivanja znanja dok ne postoji određena baza informacija koju je dete već usvojilo.