Ja sve kuham na vodi
Printable View
Ja sve kuham na vodi
to poglavlje i tablicu dohrane sam pisala ja, svako slovo je moje
i ako sam igdje napisala da gris na mlijeku ide sa osam mjeseci, odreži mi prst
ma šta prst; cijelu ruku!
Nama je najdraži na kompotu od šljiva (domaće ih smrzavanja).
Kad smo kod griza koji kupujete i koliko ga kuhate?
Saf, ja kupujem onaj obični pšenični "bebe" gris u plavoj vrećici, njega kuham s vodom i voćem. Na pakiranju piše da se kuha 2 min, ja kuham tek toliko da lagano zgusne mješavinu vode i voća.
A kupujem i integralni gris za bebe u Bio&Bio dućanu, on se spravlja po principu čokolina, samo se umuti u vruće mlijeko. Možeš, npr., izdojiti i samo žlicom umiješati malo tog grisa, on mi je još praktičniji i zgodniji.
Bebač voli oboje.
Super,hvala
Argente kako ide, jel krenuo papati ili još štrajka?:mrgreen:
Ja imam pitanje- što dajete svojim bebama od 10+ mjeseci za večeru? Oko 17, 18h?
Mi smo uveli 3. obrok sad prije par dana pa jedemo ovako: doručak- voće ili voće sa žitaricama, ručak- povrće i meso ili povrće i žitarice.
Između obroka dojimo ali sad ne znam što bi joj dala za večeru? Uveli smo jogurt iako nije ljubitelj ali prođe sa voćem- to mi je jedna opcija- imate li drugih ideja? I zašto kažu da nije dobro davati voće tako predvečer? Dajete li vi svojima?
Ako je netko voljan napisati par dnevnih menija za bebe od 10 do 12 mjeseci bila bi zahvalna:heart:
ja svojoj predvecer dajem griz na vocu ili palentu
Mozes i ono sto ti ostane od rucka
Moje su obozavale (jos uvijek obizavaju) zgance s jogurtom ili zobene pahuljice s jogurtom
Al ak jogurt bas ne prolazi probaj neko povrce, recimo tikvicu sa zgancima (jel ocito da moje cure vole zgance :-) ) ili rizu s necim...
Ajd, bas cu pogledati kasnije u dnevnik dohrane sta je dobro prolazilo
Ginger:lol:
Žgance i moja voli, to bi mogla
I griz (btw nedavno sam pisala kako je od pšeničnog griza imala proljev i kako sam gluten uvela kroz zobene pahuljice a smetnula s uma da i griz pod pira ima gluten:roll:, znači nije problem u glutenu)
Ginger ajde još ideja ako imaš, i vidiš- zašto ja nikad nisam pisala dnevnik dohrane??? Možda još stignem, sad dok se sjećam:mrgreen:
:mrgreen:
Napisem kad se dokopam kompa, trenuto je pristekana
Ja ti za obje curke imam napisano svaki dan cini mi se do njihovih godinu dana
Olaksalo mi puno stvar s drugom curom iako je ona nesto drugacije papala, tj. uglavnom je jela zlicicu-dvije svakog obroka do svojih 11 mjeseci
Gabi25, u međuvremenu se zgrozio i na krušku. ALI, koračamo sitnim koracima naprijed!
Mislila sam se držati tablice gdje se banana uvodi sa 7 mj. (da se ne navuče na fino :lool:) ali eto, s obzirom na okolnosti, ponudila sam mu je 15 dana ranije. Dala sam mu u ruku komad neka se igra, i sviđa mu se - malo ju gnječi i glođe, a kad dođe vrijeme da proguta, pljune :lol:
riža s nečim
palenta s nečim
kravlji si r s nečim
voće je teže probavljivo i zadržava se u probavnom sustavu
pa zato, kao, bolje ujutro nego navečer
:lol: Argente, vidim da ćeš nas i dalje zabavljati dogodovštinama vaše dohrane LOL.
Nego, imam pitanje: može li dijete jesti sirovu mrkvu? 8 i pol mjeseci...
I, da li griješim što joj još nisam dala gluten? Tj. da li mogu zakasniti? :mrgreen:
Mi isto kao Ginger.:)
apri kad kažeš s nečim- ako nije voće onda neko povrće?
phiphy a kako bi joj dala sirovu mrkvu? Meni se to čini pretvrdo, ja ju nekad jedva odgrizem a gdje će ti mali zubići
Argente eto vidiš, polako pa makar i s bananom:mrgreen:
Ja svojoj uz neku žitaricu u jogurt ponekad navečer dam kuhanu šljivu (sušenu ili svjezu smrznutu) ili marelicu na isti nacin). Ne dajem svježe voce, nisam prumjetila da joj smeta, Jel to OK ili da preskocimo i suho navečer?
Cesto ima problema sa tvrdom stolicom pa joj trpam u sve šljivu.....
E da i da li se negdje može naci neki popis namirnica koje otvaraju/ zatvaraju? Znam da može biti dosta individualno, recimo nju kruška zatvara sto mi nikada ne bi palo na pamet da nisam isprobala, neji dan čujem i jabuka....da djeluje isto. Bananu ili rižu ne smije vidjeti ni na stolu pa mi je malo voćna kriza.....
ali, gle
sirova mrkva ima puno manju nutritivnu vrijednost nego kuhana, kužiš
karotem se oslobađa termičkom obradom
zato ti tu mrkvu cijelu skuhaj i daj djetetu u ruku
ili nareži na kolutiće, malo deblje, pa neka jede i vježba pincetni hvat
:lol: A ja mislila da bi joj tako dala zdraviju (sirovu) opciju.
ne, ne
mrkva i karotenaste namirnice su posebne
apricot jel je previse ako svaki dan ako se jede palenta
jede i voce,povrce i meso al uz palentu jedino imamo redovitu stolicu
sin mi ima preko godinu dana, a još uvijek u stolici vidim puno neprobavljenih dijelova hrane.
na početku dohrane sam par puta miksala, onda pasirala sve grublje, unatrag nekoliko mjeseci jede odgrižene komadiće hrane.
izgleda kao da nešto žvače desnima (ima 6 zuba), ali uglavnom hrana izađe kakva je ušla. :neznam:
pa me zanima iskoriste li ta njegova crijeva išta iz te hrane i bi li možda bilo bolje usitnjavati da ipak nešto probavi (znam da to ne bi bilo dobro zbog drugih aspekata hranjenja i razvoja).
i dalje se zna buditi i svijati i plakati jer treba prdnuti (imao je kolike i oduvijek zezanciju s probavom).
Gabi, pogledala sam maloprije i nemam ti nista pametnijeg za reci - vecera je kod mojih cura bila zitarice/zganci + povrce ili zitarice/zganci + jogurt
I dnevnk mi je otvorio traume - imala sam jednog poluodbijaca (starija nije bas htjela voce, ni danas ga ne jede u bilo kojem obliku) i totalnog odbijaca dohrane (kod mladje svaki dan pise "nece")
Ajme, nadam se da sam na redu za jednu malu izjelicu
gotovo svu ako baš idem zavirivati.
baš sam večeras prepoznala proso i marelice od doručka.
mrkvu obavezno. kvinoju, amarant (možda bih i smeđu rižu, ali je sameljem da se prije skuha), bananu, zeleno kad jede brokulu, kelj... i sad se više ne mogu sjetiti.
nije mi svejedno jer ne voli baš jesti, mršav je i probava mu zna biti problematična.
proso, kvinoja i amaranth kod svih izlaze u obliku i kojemu su ušli
mrkva isto
za zelenjavu mi je čudno
pokušaj skupati pa zrepati vilicom
i dati mu puno više vremena za jelo nego do sada
ako izađe u neprobavljenom obliku, znači da je probavni sustav zakazao
prvo zubi, pa slina, pa želučana kiselina
opiši kako izgleda obrok
ti ga hraniš?
ja mu neki dan ponudila bundevu (butternut) i nije htio još sam pomiješala malo s rižom, onda sam sve što je ostalo a da nije probao zamrznula, danas bih mu probala dati, jel mogu ja tu bundevu odmrznuti tako da kuham u malo vode ili se mora na sobnoj temp. odmrzavati? I s čim da je pomiješam?
Do sad je prihvatio rižu, jabuku, mrkvu, tikvicu, krušku i palentu (ali samo u kombinaciji s voćem), proso mi isto nije htio onako bez ičega
Mali će sad 10 mj, evo uvodimo griz od pira, trenutno u ručak, a počela bih mu ga davati za večeru na riž. mlijeku. Ima li kakvih stvari na koje moram paziti kod kupnje rižinih napitaka? Svi sadrže suncokretovo ulje i sol. Isto tako, radit ću za djecu kruh od pira koji bih zamrznula u malim komadima i svaki dan odmrzavala (izbjegavala bih kupovni kruh jer je obično preslan). Kupujem bijelo pirovo brašno iz Müllera (13,90kn/kg, najpovoljnije što sam našla). Je li tako da je bebama bolje davati bijelo nego integralno brašno? Tnx na savjetima :-)
Ajme, nama je bundeva bila mrak, u što god sam je umiješala, pojela bi pa je tako prošlo dosta žitarica. Ako voli voće, pomiješaj rižu ili palentu s tom voćkom i za početak stavi malo bundeve. Pa ako prođe, drugi dan malo više bundeve, a malo manje voćke itd. pa vidi da li će ti to proći tako.
uglavnom ga ja hranim (znam da nije pametno). i, da, koliko god zijeva, trpam jer mi se žuri. cijeli dan samo mu kuham i hranim ga (i uspavljujem). ako želim da odemo van na dulje od pola sata, nemam puno izbora.
odnedavno mu nešto dam samom jesti (finger food), ali toga vrlo malo završi u ustima, većina po stanu jer baš baca (vrlo motorički aktivno dijete).
evo sam mu maloprije dala trećinu banane u ruku da jede sam, to je, ajd, još nekako prošlo (jer sam hvatala kad je htio bacati), ali zobene pahuljice u zdjelici (dala mu jednu žlicu, drugom ga hranila), mila majko. mljackao je rukama po tome i mahao vrlo energično na sve strane. par puta je žlicu stavio u usta, ali kad bih mu je ja malo napunila. opet sam iskoristila njegovu zabavljenost i što prije utrpala zobene u usta jer mi je muka čistiti pola kuhinje i cijelog njega (vrišti iz petnih žila na skoro svako presvlačenje, oblačenje...- zahtjevno dijete).
i sad nas čeka 10 min. presvlačenja pelene uz vrištanje i lupanje nogama pa minimalno sat vremena uspavljivanja (ne znam kako sam više iole normalna).
hvala, apri, na angažmanu. :)
i sad me sve više brinu njegova crijeva. :-(
I moja voli bundevu, ali je neće samu. Najviše voli kad je pomiješam s malo griza (običnog ili pirovog), to joj je najdraža vecera.
Za odmrzavanje ne znam, nisam nikad zamrzavala, ali inače kad imaš svježu, ako ćeš je brzo iskoristiti, ona može stajati u frižideru par dana.
s njegovim crijevima je sve ok
ti si krivac :-)
dijete ne žvače, nego guta
korisnije je dulje jesti nego dulje biti vani
uostalom, stavi ga u kolica i daj mu neka sam jede negdje na zraku
nitko ne kaže da ručak mora biti svaki dan za stolom
nemoj mu stvarati loše navike
dijete nije guska da ga šopaš
ajde, skuliraj se i polako
pa koliko pojede - pojede
ovako ima pun želudac hrane koju gornji probavni sustav nije probavio
muži želudac i izbacuje neprobavljene komade