seni prvotno napisa
ja dijete koje samo sebi postavlja visoke kriterije (sto je po meni pozitivna osobina) ali pri tom se stalno preispituje da li je dovoljno dobar, (sto vrlo cesto nije nesto sto ti u zivotu pomaze) ne bih nikako jos i sama u tom smjeru poguravala.
pa ne idu u mioc samo drzavni prvaci iz matematige pobogu! niti sve ocjene moraju biti 5.0. pogotovo ako ce upisivati neki tehnicki ili prirodoslovni fakulet. (ne cini mi se da mnostvo ljudi juri na matematiku ili fiziku)
ja bih ga vise usmjeravala u smjeru da je zelja i volja, atitude, Haltung, Einstellung (ne pada mi sad napamet najbolji prevod na hrvatski) bitnija od neke lude perfekcije.
inace imam u blizoj okolini osobe jako pametne, jako sposobne, koji su iz te vrece, vjeruj mi ne zelis to svom sinu. gledam, vidim vrlo cesto i precesto ljude sasvim prosjecnog znanja i sposobnosti, koji se nikada ne pitaju: da li sam dovoljno dobar i samo grabe naprijed.
a neki od ovih i jako pametnih i jako sposobnih, vise nego precesto se ni ne usude ici dalje: jer naravno nisu dovoljno dobri!
dovoljno dobri za sto?
ja bih na tvom mjestu (ako se ne promijene kriteriji upisa) sa sinom otvorila sampanjac :mrgreen: (ovo je metafora), te proslavila upis necim sto ga jako veseli!
i inace bih cesto s njim razgovarala, da nije uopce poanta biti u nekom apsolutistickom" smislu biti perfekcionisticki "dovoljno dobar", nego sljediti srce, snove, biti strukturiran, te UVIJEK ustati kad padnes, te se nikada predavati malodusju i recenici : nisam dovoljno dobar.
kategorije dobrog i najboljeg su i sama znas vrlo relativne, mada ljudi perfekciosnisticki ljudi misle da se tu radi o apsolutnim kategorijama.