Da, vadila mi je i to, u deficitu sam sa željezom i vitaminom D, sad suplementiram već 7 dana, nadam se da će biti bolje :) Hvala žene!
Printable View
Da, vadila mi je i to, u deficitu sam sa željezom i vitaminom D, sad suplementiram već 7 dana, nadam se da će biti bolje :) Hvala žene!
ja bi tvoju doktoricu :)
što uzimaš od suplemenata?
Uz d vitamin kažu da je potrebno uzimati K2 te magnezij (malat ili glicinat oblik).
A nije to moja dr opće prakse, ona misli da je vitaminsko-mineralni status moderna novotarija, a i inicijalno se bila iznenadila kad sam ju tražila uputnicu za hematologa radi trombofilije jer 'većina ljudi ima hemofiliju' :-/
To mi je hematologinja vadila, kao i sve trombofilne nalaze, KKS, tumorske markere.
Evo, samo da ukratko napišem svoje iskustvo. Nakon silnih dvojbi - uzimati lijek ili ne, jer su, kao što sam ovdje i napisala, dva liječnika (tireologa) imala različito mišljenje - odlučila sam probati s niskom dozom Euthyroxa, lani početkom studenog. Iako sam uzela samo 12,5 mcg, srce mi je već 3. dan jako lupalo i imala sam jake valunge. Odmah sam simptome javila liječniku, a on mi je rekao da za nekoliko dana pokušam ponovno uzeti lijek, a možda i da probam s nekim drugim. ne mogu sad u detalje (previše je toga), ali 8. 12. počela sam uzimati L-Thyrox od Hexala. Otada do danas sam na 25 mcg. Od samog početka nikakvih nuspojava, a pozitivnih promjena - puno : ). Nema više umora, anksioznosti, nervoze, tinitus (šum u uhu) smanjio se 70 % (subjektivna procjena, znam, ali izluđivao me), bolovi u jajnicima, višemjesečni, koje nikad nisam povezivala sa štitnjačom su se povukli, sve u svemu - mogu reći da mi se život stvarno promijenio nabolje. Te sam promjene počela primjećivati nakon nekoliko tjedana/mjeseci (kako koje). Sve u svemu - zadovoljna sam, i to jako:)
Freya, hvala ti na iskustvu. Koja ti je konačna dijagnoza? I ako ti se da napisati, kako si se prebacila tj našla odgovarajuću terapiju?
Dijagnoza je hipotireoza. Takve granične vrijednosti hormona imam/imala sam posljednjih deset godina i svi oni navedeni simptomi polako su radili svoje. S obzirom na to da nikad nisam imala neke jako snižene ili povišene vrijednosti, mislila sam da nije do štitnjače. Ali je - itekako.
Terapiju nisam posebno namještala, prva dva tjedna (od 8. 12.) uzimala sam 12.5 mcg, a otada do danas uzimam 25 mcg. Neke su mi kolegice rekle da je to početna doza i da ću je s vremenom morati povećavati, ali zasad mi je dovoljno, super se osjećam. Vidjet ćemo... Nisam ja preko noći bila bolje, ali već mi je ovo proljeće bilo dobro, a otada svakim danom sve bolje. Ali nije samo do hormona. Pazim što jedem, jedem puno voća i povrća, samo tamnu čokoladu od slatkiša, kruh i tjesteninu nikad (gluten izbjegavam kad god mogu, ako ga već i konzumiram, onda uvijek upotrebljavam pir/dinkel), ali baš nikad, a i svaki dan popijem matični sok aronije. Meni sve to zajedno stvarno pomaže : )
Dogodila se još jedna dobra promjena - meni nikad nije jako padala kosa (kao mnogima koji imaju problema sa štitnjačom), ali sam u tih desetak godina potpuno zaboravila da sam, dok sam bila mlađa, imala puno one mlade kose koja se vidi kad nosim rep. Mjesec dana od početka uzimanja hormona opet je luđački počela rasti pa me mm zezao kako se pomlađujem : ). A meni sad ide na živce jer je jedva "uhvatim" dok se farbam. Ali neka, bolje je tako:)
I još nešto - pete na nogama su mi bile KATASTROFA, morala sam jednom mjesečno pedikeru jer nije bilo teorije da si to sama kod kuće riješim (godinama). Sad su mi pete kao bebine, samo povremeno prođem onim aparatićem i to je dovoljno.
Da ne bi bilo zabune, ne osjećam se fantastično i neponovljivo : ), ali se osjećam sasvim dobro, opet mi je ugodno u vlastitoj koži, a bilo mi je stvarno katastrofa, bez imalo pretjerivanja.
Hvala još jednom što si napisala što ti je i kako bilo. Meni su ft3 i ft4 od trećeg mjeseca na donjoj granici referentnih vrijednosti, anti tpo 190. Sada, nakon cijeloljetnog uzimanja vitamina d i željeza (isto su bili sniženi) nalazi su malo bolji, anti tpo je 90 ( ALI ref.vrijednost do 35). Simptomi su tu (usporenost, brain fog, umor, iscrpljenost, promjene raspoloženje, spontani, suha koža/kosa, teško gutanje). Mislim da ću morati tražiti uputnicu za endokrinologa.
Podmukla je ta štitnjača, meni su godinama vadili TSH (oko spontanih), uvijek je bio ok, na samoj sredini intervala, ali ja već godinama vučem ove simptome, to nisam ja. Za spontane i je dijagnoza bila trombofilija - ok, ali meni ni heparin nije pomagao, možda je cijelo vrijeme bilo do štitnjače.
Freyja baš je lijepo čuti da ti je bolje.
MalaRiba, nadam se da ćeš naći dobrog endokrinologa. Ovih što samo TSH gledaju mi je puna kapa.
I kad kažu da su hormoni unutar referentnih vrijednosti i da je to sve OK i maltene te ludom proglašavaju kada im simtome kažeš koje imaš. To što su unutar vrijednosti ne znači da su dobri tj optimalni, trebali bi biti u gornjoj trećini ref. vrijednosti.
Koje su ti vrijednosti d vitamina? Uzimaš li uz d vitamin i K2?
Jesi li vadila b12?
ekica, b 12 mi je dobar (prema donjoj granici, ali dobar), ali izrazito pazim na prehranu bogatu vitaminima b jer imam MTHFR mutaciju trombofilnog gena pa ga ne mogu koristiti iz hrane kako treba, a folnu kiselinu ni u ludilu ne smijem (ovo sam sve otkrila oko spontanih i trombofilije).
Vitamin d je bio 57, K2 nisam uzimala, nisam ni znala da bih trebala, oni se komplementiraju?
da, nizak ti d vit (ne znam koje su referentne u labosu u kojem si vadila, ali najčešće budu 50-200).
Mene živo zanima koliki je moj, idući mjesec ga idem vaditi. :/
što se tiče K2, teško mi je sada tražiti, imala sam negdje link s objašnjenjem o toj kombinaciji, probaj proguglati ako te zanima.
MalaRiba, napravi sve potrebne pretrage i vidjet ćeš što je. Sretno : )
I još sam zaboravila napisati da više nisam promukla, a da ste me čuli...
ja pijem D vitamin u kombinaciji s K2 i Mg
rekoše da tak treba
Molim preporuku za privatnika za pregled i uzv štitnjače.
Poliklinika Leptir je dobra.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cure koje se kužite..jel ovo ok nalaz
TSH 2,27 ref.v. 0,27-4,20
ft3 4,12 ref.v. 3,95-6,80
ft4 16,13 ref. v. 12,00-22,00
kužim jedino da je taj ft3 prema donjoj granici
mitovski, ne znam ti reći ali imam sličnu dilemu, kod mene je ft3 baš granični
ft3 2.9 (2.9-4.9)
ft4 12 (9-19)
TSH 1.070 (0.35-4.94)
Zapravo me zbunjuje što tsh nije viši s obzirom na vrijednost ft3. Cure s iskustvom, molim savjet. Trebam li išta dalje poduzimati.
Ja sam tek dobila nalaz pa nisam još bila kod opće prakse moram se naručiti.
Osjećam se loše, ali već dugo. Ovo sam u Breyeru jutros izvadila. Osjećam umor, nervozu, zadihanost, lupanje srca, ponekad kao da mi netko sjedi na prsima.
I meni je friški nalaz, nisam se još s dr konzultirala. Od simptoma imam i dosta ovoga što si navela, pogotovo prva tri.
Poznato, i to mi se naglo promijenilo prije točno tri godine. Kg počeli rasti a ništa nisam promijenila u prehrani ili načinu života. Sad, jel do godina ili je moguće da se i štitnjača umiješala u priču, ne znam....
i jedna i druga imate nalaze na koje će vam velika većina dr reći da su dobri zato što su unutar referentnih vrijednosti.
razmišljanje kojem sam ja sklona nakon x godina u štitnjača priči i razgovora s mnogima koje štitnjača muči je da su ovi nalazi skoro pa loši.
I fT3 i fT4 bi "morali" biti u gornjoj trećini referentnih vrijednosti
Drugo bitno pitanje je imate li jedna i druga ikakvu "povijest" što se bolesti štitnjače tiče, jesu li vađena ikad antitijela, rađen uzv?
Kakva je krvna slika? Feritin, željezo, d vit, b12, magnezij itd?
Za sve ovo istražiti treba susretljiv dr koji je spreman poslušati pacijenta i na kraju krajeva dati uputnice. nadam se da imate takvog
Da i svi zglobovi me bole, ali taj umor je užasan. I svi ti simptomi nisu nešto novo već traju sigurno zadnje 3 godine, nekad jačim, nekad manjim intenzitetom.
a zašto si privatno ovo išla vaditi?
mislim zašto ne prvo do svog liječnika i reći sve simptome pa vidjeti da se malo opsežnija KS napravi (ono, feritin, minerali, jetrene probe itd)
pa onda ako je to OK sve tražiti dalje
Jer ovo su tako "općeniti" simptomi, može biti od štitnjače, a može od sto drugih razloga, ozbiljnijih ili banalnih poput promjene prehrane (ovo lupam sad).
Dakle na tvom mjestu, ja bi prvo krenula s opsežnom krvnom slikom.
prvo - ne postoji opsezna krvna slika. KKS je KKS
drugo - nalazi jesu ok. i nikako se ne slazem s teorijom da tsh treba biti ispod 1, a hormoni sto visi, jer stitnjaca nije krivac za sve, a mala tabletica ne rjesava sve probleme koliko god mi to zeljeli
trece - samoinicijativno parcijalno vadenje pretraga ne shvacam, osim ako nije u svrhu pracenja stanja. google dijagnostika mi je big NO!
Ma nisam Google dijagnostika...davnih dana mi je liječnica preporučila da bih trebala pogledati hormone pa nisam...otišla sam privatno sad izvaditi i otići ću do nje a dalje će naravno ona odrediti jel treba šta ili ne i šta dalje.
pa mislim da tu nitko ne radi google dijagnostiku već razmjenjujemo iskustva i savjete, tome i služi ovaj pdf valjda
Što se tiče KS mislim da me mitovski shvatila iako nisam možda stručno se izrazila :roll:
A savjete sam dala govoreći "iz svojih cipela" i toga da meni također nije skrenuta pažnja da simptomi koje imam možda mogu imati veze s niskim feritinom ili niskim d vitaminom isto ne bi otišla do svoje liječnice i
požalila joj se na simptome i pitala za savjet što misli može li zbog nedostatka nečega biti kod mene takvo stanje kakvo je.
Pa se žena složila i uputila me na "opsežnije" krvne pretrage gdje se otkrila niska razina i željeza i feritina i d vitamina i....
Iz "običnog" vađenja krvi to se nijemoglo zaključiti (recimo i hemoglobin i hematokrit su mi uvijek solidni bili...)
Nisam ni ja sama isla vadit hormone iz radoznalosti vec sam na sistematskom, na ginek. pregledu razgovarala s dr o nekim drugim problemima, nevezano za ove simptome koje mitovski spominje pa mi je tamo gin rekla da između ostalog provjerim i stitnjacu. I sasvim mi je jasno da ono sto je u granicama ref. vrijednosi normalan nalaz, ali me zanima iz iskustva da li takav nalaz moze uzorkovati neke od simptoma o kojima pricamo.
ekice, hvala, tocno to me zanimalo.
I ja sam vidjela da je nalaz u ref. vrijednostima, ali sam čitajući ovu temu naišla na nekoliko postova gdje su iskusne forumašice raspravljale o 'urednim' nalazima koji zapravo ukazuju na problem. Naravno da neću uzeti terapiju na temelju postova na forumu, niti mogu. Otići ću do svoje doktorice. Ne bih htjela da ovo sad ispadne rasprava o Google liječenju jer to niti radim niti mi je namjera.
nisam polovila kako treba. sve mi je sad jasno. iako i dalje mislim da su nalazi stitnjace ok.
ali ako simptomi traju i traju, onda treba kompletna obrada
Ivanas ja bih napravila UZV štitnjače
I antitijela
Slažem se i s prijedlogom da izvadiš željezo, feritin, vitamin D.
Moj hemoglobin je sad ok. A feritin je uvijek nikakav, ili snižen ispod donje granice ili jako blizu donjoj granici.
Eto, danas sam baš i ljuta jer sam za dijete tražila neke pretrage jer godinama ima bolove koji se sporadično javljaju, ali tjednom barem 1x!
Dr.je iz reagirala kao da mi čini nevjerojatnu životnu uslugu, a to što sam barem 5x na pregledima kod sistematskom, cijepljenja ili zbog viroze od 5 dana i više svaki put rekla da ima problema na tjednoj bazi i tako preko 4 god. to se nije zabilježilo.
Pa bem mu.
Kao da tražim extra tretman. A ne tražim. Tražim rješenje višegodišnji smetnji.
Uglavnom, ponekad ni liječnici ne reagiraju kako treba.
Ako se osjećaš loše istraži to do kraja.
Sretno!
Bok,
nisam sve čitala, ali samo jedna topla preporuka za sve koji imaju nizak feritin. I ja sam ga imala, a ono što mi je sigurno pomoglo, i to trajno, matični je sok aronije. Pijem ga svaki dan (već godinu i pol), vrijednosti željeza i zaliha željeza su odlične:), nikad bolje
Sutra imam kontrolni uzv i ne mogu se dočekati jer sam baš zabrinuta, pod istom terapijom, prije 2 mjeseca vrijednost TSH je bio 0,772, znači uz donju granicu ( ref.int. 0,35-4,94), a jučerašnji nalaz pokazuje vrijednost 6,421, dakle iznad gornje granice....Ne kužim kak je do toga došlo...Uz to sam još vadila T4, on je prošli put bio također pri donjoj granici, unutar ref.vrijedn., jučer on 117,5 ( ref. vrij. 63-151 )...
Da dodam, u godinu dana koliko uzimam terapiju nitko me nije slao vaditi fT3 niti fT4...
cappy, sretno na UZV sutra.
kako se ti osjećaš? I inače tako često kontrolno vadiš krv ili se nisi dobro osjećala pa si išla vaditi?
Na koje vrijednosti je krenuto s terapijom, koja ti je dijagnoza?
Ako ti doktor gleda samo TSH onda je lako moguće da ti poveća terapiju nešto sitno.
Jesi li prije vađenja krvi popila terapiju ili si pila poslije vađenja?
Dijagnoza : Hipotireoza uzrokovana kroničnim tiroditisom, krenula sam sa 25ug Euthyroxa( TSH 11,8 mU/L , T4 92 nmol/L ), pa povećali na 50 te još kasnije povećali na 75 nedjeljom, ostale dane 50...Od listopada sam na toj zadnjoj dozi kada su i TSH i T4 bili uredni , no dr. je zbog jako povišenog TPOat ( više od 1000.00 IJ/ml) dodao ovih 25 nedjeljom...Terapiju uvijek popijem nakon vađenja krvi, tako su mi savjetovali u laboratoriju...
Kako se osjećam ? Ne baš dobro...Od ovih psihičkih simptoma koje navode većina, pronađem se u svakoj, ima boljih i gorih dana, valjda ovisno i i ostalim čimbenicima oko mene...