pridružujem se pitanjima
Printable View
Dosta brzo rastu. Imam slike mojih od svake godine pa idem usporediti. Ne smeta im ni sunce, ni snijeg. Meni su još u vazama od 25.
Ako želite da brže narastu, onda ih treba svake godine u veću vazu. Veličina korijena i krošnje bude otprilike jednaka.
Meni su draži više ovako maxi bonsai veličine.
Zalijevam kad se sasuši gornji sloj zemlje, a ljeti svaku večer ili jutro. Povremeno, oko jednom mjesečno prihranim a na proljeće stavim i Osmocote gnojivo.
Otprilike svake godine podupla svoju veličinu i širinu, sve dok ima dovoljno mjesta u vazi. Sredinom ljeta lišće bude više zeleno. Crveni, žuti, bijeli i roza budu u proljeće i jesen.
Božur i japanski javor-dašak dalekog istoka.:-)
Mi smo prošlo prošlo proljeće kupili u rasadniku crveni japanski javor otprilike 1,20-platli smo ga 600 kn.I nije mi žao.Prekrasan je.Što se tiće izdržljivosti-preživio je na cijelodnevnom suncu,zaljevali smo ga svako veče.A za vrijeme GO zamolili smo susjeda.A za ovih god. dana i nije nešto narastao a nadam se da i neće jer smo tražili nešto manjeg rasta.
beti3, ima li neko stabalce za balkon, znači da živi u tegli i da ima tanko deblo i onda neku čupavu krošnju?
htjela bih da nam ta krošnjica viri iznad balkonske ograde onako kako znaju oblikovati margarete
i pitanje za zagreb - ta crnooka suzana, jel je netko negdje našao ovih dana?
nakupovala sam million bellse, zečeke, petunije, dijasceje, smilje (izgleda ko šiba) i tamjan neki čudni koji mi je ženska podvalila kao smilje
sutra sadim :-)
Da li si razmišljala o abutilonu? On se zove sobni javor, ali najljepši je vani, a ne u sobi.
http://www.google.hr/imgres?q=abutil...r:5,s:215,i:74
ima li toga kod nas i trebam li ga zimi unijeti (na stubište gdje nije pretoplo)?
Ima abutilona u svim vrtnim centrima. I raznih boja. I sa šarenim lišćem.
Bolje ga je zimi unijeti. Može on na niskim temp, ali ispod nule, ne znam...
Na sajmovima budu dvije gospođe iz Zagreba koje ih uzgajaju, predivna drvca pa ako sutra odem do Opatije ću ih pitati gdje su i napisati.
Jedino kod njih sam našla i Tibouchinu, isto prekrasno drvce, ali osjetljivije
.
http://www.google.hr/imgres?q=cvijet...1&tx=85&ty=118
Kupila sam Hortenziju i presadila ju u veću teglu.Stavila sam malo gnojiva u zemlju i u vodu za zaljevanje stavila sam malo tekućeg gnojiva.Sada su se osušile 2 "glavice" od tri,previše gnojiva ili?Vidi se da nisam neki talent :oops:
Kada se kupi velika, rascvjetana biljka koja cvate u doba kad joj nije vrijeme za cvatnju, očekivano je da će joj se nešto dogoditi.
Hortenzije cvatu kasnije, najranije u svibnju. Ove kupljene su isforsirane na cvatnju i šok vanjskih uvjeta ili topline u kući teško izdrže. I budu pune gnojiva i pospješivača, tako da ih ne treba gnojiti.
Sad joj daj mira, samo zalijevaj i čekaj strpljivo. Možda opet napravi pupove, a možda ćeš morati čekati iduću godinu da pokaže kako može sama:-). U međuvremenu ćeš imati jedan cvat i prekrasno, jako zeleno lišće.
bet3, što da radim sa slakom (neki ukrasni)?
uzgojili smo ih iz sjemena za zabavu i sad mi žao baciti.
imam jedan slobodan zid na balkonu - može li to u neku teglu, žardinjeru, pa da pada ili staviti nešto na zid da se penje (flaks ili samo šipke?)
Može u vazu, ili dugačku, pa jedan do drugog, ili okruglu. On dosta izraste, do dva metra. Voli se penjati.
Najjednostavnije je da nategneš nekoliko špaga ili flaksa (to je najlonski konac za ribolov?) i dolje i na vrh balkona. Prekrit će cijeli zid i svako jutro biti pun cvjetova.
http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...QEwAg&dur=1311
Na suncu se cvjetovi stisnu. Traži svakodnevno zalijevanje, ali vrijedi, silno jako i bujno raste, na jesen nestane i nemaš brige za spremanje.
Beti, što misliš o tome da probam capnuti Callistemon negdje i razmnožiti ga za balkon???
Gdje povoljnije nabaviti kumkvat koji definitvno želim na balkonu, jer ga obožavam jesti.
Imate li povrća na balkonu??? Kojeg, ok, osim jagoda.
Ovaj slak je dobra ideja, jer nije agresivan, jednostavaj je, ali što mislite o tome da se posade i neke ukrasne tikvice ili krastavci???
Možeš slobodno uzeti grančice Calistemona i zapiknuti. Ali, uzmi ih više, jer postotak onih koji se prime nije velik.
Neka bude sadnica 15-20 cm, nije važno da li je vršna ili od sredine, ne predrvenasta, ali ni skroz zelena. Skini sve listiće osim par na vrhu i obavezno otkini cvjetni pup. Bolji je rezultat ako imaš hormon za zakorijenjivanje, ali ako ne misliš često zakorijenjivati, preskup je ( oko 50-70 kn, ali traje godinama.)
Najbolje je uzeti zemlju za klijanje, ima je u Plodinama, 10 l je nekih 15 kuna. Ili pomiješaj pijesak i zemlju koju imaš. Ubodi sadnicu do pola, malo nakoso, pokri sa prozirnim najlonom i tada se vježba strpljenje. Najlon redovno treba vaditi kad je toplo, zalijevati i gledati što se događa. Dugo je dok ne primijetiš nove listiće, tjedni...
Kad lijepo poraste, onda se presadi, pa čeka još par godina dok ne počne cvasti. Ja uživam tako stvoriti novu biljku. Svagdje pitam sadnice, ili ih uzimam, to biljci ne smeta.
Na balkonu može i tikvice i krastavci i pomidori i paprike i čili papričice, a štos je par glavica salate, radića, kupus. Lijepi su kao i cvijeće. I patliđan. Ribiz?
I šarene tikvice isto. Samo za sve povrće treba dobra zemlje i dobar gnoj. Ima za kupiti stajski u malim vrećama, 10-20 l, ne smrdi a super koristi.
mi kupujemo stajsko gnojivo u Pevecu
hada, kako joj izgleda lišće? Ako je čvrsto i bez posmeđenih rubova, mogla bi se oporaviti. Ako djeluju sparušeno, poreži taj dio.
Lakše će se oporaviti i početi puštati nove grane ako joj je manji nadzemni dio. Hortenzije podnašaju rezanje. Samo neće biti onako lijepa, ali brzo one rastu. Za koji tjedan će se obnoviti. Ionako moje tek sad počinju pupati, a kod nas je toplije nego na kontinentu.
.
fala beti nije zgoreg ponoviti. ovo za reznice znam. još bi dodala da uopće ne bih rezala cvjetnu granu, obavezno ovogodišnju (može i zrela - drvena i zelena) ali ovisi o vrsti. calistemon brijem zelena reznica ide. i listiće isto si dobro napomenula. kupila bum hormon jer svako proljeće gledam po kvatru što bih sve mogla razmnožiti.
povrće: uf! može se dostatoga, ali koliko je isplatvivo i jednostavno.
Ja bih se možda ograničila na koju teglu mjesečarke, rikolu - jer ju obožavam i to divlju : Diplotaxus tenuifolius, male šeri rajčice i začinsko.
Ima li joj tikvica ili kornišon krastavac da si našla sjeme za kupiti koje bi mi poslužilo kao penjačica uz ovaj slak (Ipomea)??
Ful mi se svidjelo to što se nema puno posla sa njim, ujesen se samo pokupi staro lišće i vitice i eto.
još uz to koja biljka krastavca - naravno nešto sto ne stvara preogromnu masu zelenog lišća i eto moje nadstrešnice za hlad (one bočne)
Beti imaš koju novu fotku balkona??
Idem uskoro u IKEU pa ću kupiti tamo one poveće tegle jer je to kod nas od suhog zlata.
Evo pet mjeseci smo u novom stančići, divan veliki balkon-lođa, kvadratnog oblika, u sredini drveni stol i sklopive stolice, klupa sa skladišnim prostorom sa strane i na pod ide par tegli, većih da u njih stane dosta toga višegodišnejg.
ne visi još niš sa stropa, jako mi puše tu u lođi. položaj je jugozapad.
mislim da ću dosta Seduma i kaktusa nabaviti.
Kakva su vaša iskustva sa ukranim travama??
Kupila sam japanski javor, veličine je oko 50 cm, baš mi je lijep
Podsjetila si me da pitam... kakva su iskustva s visećim teglama? Razmišljam o takvim teglama na lođi. Loža je zatvorena, gleda na jug, ali nikad nisam držala ništa viseće, pa ne znam - uz koji zid je najbolje staviti teglu - uz onaj koji graniči sa stanom, ili bočno? Na samom rubu lođe, uz strop, bivši stanari su ostavili nekakve kuke, dosta čvrste, na koje bi se mogle objesiti tegle, ali onda bi visjele točno uz otvoreni dio lođe, to mi se baš ne čini pametnim. Postoje li neka "nepisana pravila" za držanje visećih tegli?
Koliko se puno mora zalijevati balkonsko cvijeće i da li se treba gnojiti i s čim da bude raskošno, a ne kržljavo? (imam prvi put pelargonije, fuksije i još neke)
Spremam se u kupovinu cvijeća za balkon, pa vas molim za savjet gdje je najbolja ponuda (i najniže cijene), mbm, bauhaus ili tržnice.
Po meni je najbolja ponuda i najniže cijene u mbm.
Prednost tržnice je što se možda možeš cjenkati. Ali, mbm daje popuste na količinu, ako pitaš.
No, sve zavisi što tražiš, ako kupuješ svakodnevne ljetnice, skoro po svuda su cijene iste. Za neke posebne biljke se isplati prvo malo razgledati.
pčelice od ukrasnih trava ja imam ovu:
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca...ava/24419.aspx
Jako se širi i pas je voli jesti. Vrlo mi je lijepa. Meni se sviđaju i trave i mali četinari.
Fidji, najbolje ti je kupiti Osmocote od Supstrala, staviš u svaku vazu žličicu zrnaca i ne moraš viuše cijelo ljeto misliti o gnojivu. Ako ne, kupi neko tekuće i svaku subotu zalij cvijeće sa otopinom. U oba slučaja bit će cvijeća.
Vaze zalij kad se gornji sloj osuši, a kad jako ugrije onda svaku večer. Ne znam kako je riješeno kapanje susjedima...
Nisam čula da ima pravila za viseće vaze, jedino treba paziti da ne padne kome na glavu:-). Ili je to uređeno komunalnim redom?
BAs ste me inspirirale sa svojim postovima i prekrasnim slikama uredjenih balkona. Tako da cu ja ove godine po prvi put zasaditi cvijece na balkonu. Zanima me kako se sadi neven i suncokret, odnosno da li je bolje da ih prvo posadim u kuci u casice pa kad malo narastu predsadim na balkon ili da ih posadim direktno na balkon i ne presadjujem poslije?
NA internetu nisam uspjela pronaci normalan odgovor na to pitanje :), ali sam naucila da se na francuski neven kaze "fleur de souci" sto bi bilo "cvijet za probleme" sto je meni genijalno jer je to cvijet koji stvarno pomaze kod brojnih problema koze. Jako volim macerat nevena u avokadu koristiti svakodnevno za lice, a onaj u maslinovom ulju sam promjesala sa pcelinjim voskom i imam super balzam za ruke i stopala. Ove godine bi ga htjela na balkonu, pa ako mi netko moze kao totalnom pocetniku objasniti kako se sije super i hvala.
Neven je jako otporan i s njim nećeš imati problema. Što se tiče suncokreta - ima dosta varijeteta te biljke. Moji su svi pokušaji s mini varijantama suncokreta neslavno završili...
pa jel se presadjuju ili ne?:)
divni su mi ti mini suncokreti, jednom sam ih posadila ali su ostali mali mali i nije bilo cvijeta. Zato mislim mozda bi bilo bolje da sam ih prvo posadila u casicu pa poslije presadila.
Imam ideju napraviti mali kamenjar u starom koferu, a lobeliju bi zasadila u staru zdjelu za juhu ili neki stari sesir :))
bas me zanima hoce te moje ideje i prezivjeti
a tu su i stare tenisice...i tako to:)
u sto se jos moze posaditi cvijece?
netko je posadio u koru drveta i to mi je super
Napravite mrežu za puzavice - Skinite platno sa starog kišobrana i zabodite dršku u zemlju kako bi poslužila kao podupirač za puzavice. Sama konsrukcija kišobrana prekrivena cvijećem daće poseban i neobičan izgled vašem cvijetnjaku.
a sad moram naci i stari kisobran :)))
Ni ja nisam sa mini suncokretima baš uspjela. Onaj koji sam kupila rasvjetan trajao je samo tjedan-dva. Iz sjemena su bili neki kržljavi bez cvijeta. Veliki u vrtu rastu i to nakon što sjeme ode direktno u zemlju.
Ali, treba probati. Javi kako je uspjelo.
neven nisam nikada sadila u tegle i slično - imam mali vrt oko kuće. no neven ti je jako otporan (skoro kao korov) i jako se brzo proširi i mislim da možeš sijati direktno na balkon.
što se tiče suncokreta - nisam ga nikad sijala, nego isto kao beti3 kupila na sajmu cvijeća - također bi izdržao samo oko 2 tjedna :(
Cure, hvala na savjetima. Ma ovih dana sam u ludnici, trenutno i doma jer sam bolesna, pa ne stignem obilazit okolo. Žao mi je kaj sam opet propustila rasprodaju u botaničkom.:(
Kakva su vaša iskustva sa ukranim travama??[/QUOTE]
Nemoj krasti, imam ti ja na izvoz, poklanjam djetelinu, koprivu....:lol:
super ideja sa djecijim cizmicama, samo teba naci neke koje su prestare da se nose.
A o oni starinski lavori bi bili super za cvijece
Evo mene s problemom, možda netko zna više.
Proljetos sam nabavila japanski javor (Acer palmatum) u tegli, lijepo je listao na balkonu i počeo tjerati nove izbojke. Prije dva tjedna primijetila sam po lišću i stabljici crne točkice koje su se pod povećalom micale :mrgreen: pa sam zaključila da se radi o lisnim ušima.
Kako nisam sklona insekticidima, a i pročitala sam negdje da su ove biljke vrlo osjetljive na primjenu istih, napravila sam "prirodno" sredstvo od koprive i našpricala ga.
Onda smo izbivali tri dana, a kad smo se vratili, imala sam što vidjeti - svi listovi na javoru su se sasušili i sfrkali, biljka mi izgleda kao mrtva, ni vodu više ne povlači iz tegle kao ranije.
Ostale biljke, kojima je falilo vode, malo su se objesile, ali nakon prvog zalijevanja su živnule i rastu dalje.
Što da radim s javorom, da ga probam spasiti, i kako? I je li moguće da mu je u tri dana toliko falilo vode, ili su ga ubili nametnici u kombinaciji s koprivom?
A možda i sve troje u kombinaciji, a možda su mu crvi pojeli korjenčiće. To se mome dogodilo. Izvadila sam ga iz vaze, oprala korijenje i stavila u drugu zemlju, no bojim se da ga neću spasiti. No, puštam ga u kutu, ima samo gole grane :-(
Danas sam vidjela ovaj link:
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
Prekrasno, a tako jednostavno.