-
Najveća potrošnja je kod pečenja, koje traje oko 1h, ali sam zaokružio na malo više tako da se obuhvati i potrošnja motora dok gnječi.
Slično ti je sa svom mehanizacijom po kući - najmanja potrošnja od svega je struja. U usporedbi s cijenom deterdženta, cijena struje za jedno pranje je kikiriki. I onda kupi duplo skuplji stroj A++++ klase za koji znaš da će crknuti tjedan dana nakon isteka garancije...
-
Ja sam bila kupila u srpnju Lidlov pekač. Kako je bilo vruće počeli smo ga koristiti tek u rujnu, i to možda dvaput tjedno. Prije desetak dana sam ga isprogramirala navečer, ujutro je bio pečen kruh, ali uređaj ugašen. Nije se više mogao upaliti. Znači radio je oko 1,5 mjesec. Imala sam račun i odnijela u dućan. Mogla sam ga na servis dati ili dobiti novac natrag. Rekla sam da hoću servis. Onda me prodavač odgovorio od servisa. Ili to ne funkcionira kako treba, ili im se ne da s tim prtljati. Uzela sam novac na kraju. Al prvenstveno jer mi ni kruh nije bio baš neki. Prethodni je bio Unold i imao je značajno bolji kruh, premda je bio dosta mali.
Sad sam se lagano ušemila s pečenjem u pećnici. Najdosadnije mi je prethodno pražnjenjem pećnice, imam puno protvana. Ujutro izmiješam sastojke. Ne petljam kao prije, nego stavim na vagu posudu i smanjim brašno sa 600 na 500 g, ostalo sve isto kao u aparatu. Vrlo kratko sjedinim to s rukom, nauljim odozgo, zagladim površinu, prekrijem s plastičnom folijom i ubacim u fržider. Popodne kratko premiješam, ubacim u glinenu posudu i opet pokrijem s folijom. Ako imam vremena pustim malo, ako nemam upalim pećnicu na 300 °C, ubacim kruh (bez folije) i smanjim pećnicu na 200 °C. Pustim 40tak minuta i gotovo. Glinenu posudu se lako opere, jedino onu od tijesta, ta je dosadna. U principu imam 5 do 10 minuta više posla, a kruh mi je puno finiji, imam dobru pećnicu. Neko vrijeme ću sigurno biti bez pekača.
-
I da, otkad pečem redovito, kupim kvasac u većem pakovanju pa stavim kvačicu na paketić To mi je puno brže i neusporedivo jeftinije. Poravnata žličica kvasca na 500-600 g brašna i super.