Nekak mi se cini da mi prvi kroasani nisu totalni promasaj :-D pogotovo oni s nutellom. Fini su!
https://ibb.co/nBFzM7k
https://ibb.co/XVGr3fT
Printable View
Nekak mi se cini da mi prvi kroasani nisu totalni promasaj :-D pogotovo oni s nutellom. Fini su!
https://ibb.co/nBFzM7k
https://ibb.co/XVGr3fT
Super su!
Bravo enela
Cure, nasla sam dobar recept za rolice. Ja sam ih pravila kaonpizza rolice, ali sigurno idu i ostale razne varijante.
250g ostatka kvasa
315g brasna
100g mlijeka
25g vrhnja za kuhanje
30g secera
6g soli
38g maslaca
Umiksaju se svi sastojci, nakon minutu-dvije doda se i maslac na sobnoj temperaturi. Sve se miksa jos nekoliko minuta. Ostavi se da se smjesa digne, otprilike udupla. Onda se oblikuju kuglice koje se sloze u tepsiju da se dalje dizu. Ja nisam pravila kuglice, nego sam razvaljala tijesto, namazala pizza sosom, stavila salamu i sir, sve zarolala i narezala na male rolice... Super je. I dobro dodje za iskoristiti ostatak kvasa.
Baš ću probat.
Ja sam od ostataka radila krekere i djeca koja su došla na druženje su ih pohvalili i brzinski pojeli
Da, mogu i cimet rolice
Što ste sve ili što biste htjele staviti u cimet rolice? Umijesila sam maurizijeve, ali malo bih mijenjala. I slana verzija me mami
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Kupila sam le creuset. Tak mi je prekrasan da bih ga najradije samo gledala a tak i jesam prva tri dana.
I toliko lakše s njim manevriram neg s onom vatrostalnom koju imam doma, da bih sad stalno pekla kruh
Ozivjela sam kvasac, napravila par preinaka u proceduri i kruh je fenomenalan. Naraste do vrha le cruseta. Korica hrskava, a on mekan i socan.
Prvi put od kada radim kruh (cca 10 godina s prekidima :) ) uspjela sam ubiti kvasac. Valjda sam ga isla prehladjena ozivljavati nakon godisnjeg pa se i jadnicak razbolio i upljesnivio. Spasavala sam ga i na kraju bacila u smece. Srecom, uvijek imam zalihu suhog startera, ali i njemu je trebalo neko vrijeme da se povrati u zivot. Cak sam ga hranila razenim brasnom i izvorskom vodom.
Uglavnom, izrazito je potentan pa ga hranim 1:5:5. Ubacila sam i laminaciju, odnosno, rastegnem ga na mokroj povrsini kao koru za burek pa slozim kao kuvertu i skratila vrijeme u frizideru na 4-6 sati.
O munkice, ajd dobro da si ovog uspjela ozivjeti. Ja sam isto u par navrata dehidrirala kvas, bas za slucaj da se ovom nesto dogodi.
Super da si pronasla sistem za kruh. Ja sam vremenom skroz izmijenila postupak. Kad stavljam kvas i kad dodajem sol radim slap&fold. I nakon toga radim coil fold umjesto klasicnog preklapanja. To sam isprobavala razlicite tehnike i ovo mi je sjelo.
Ja danas nisam pravila kruh, iako sam zapravo i mogla. Isli smo po novu pecnicu, na staroj mi je riknuo grijac. Imala je milijardu godina i zapravo je super bila, s obzirom koliko sam ju koristila.
Sutra cu kruh praviti, a danas sam pripremila tijesto za osinja gnijezda.
To ce biti za sutra popodne/predvecer.
Nego, ovih 4-6 sati dizanja bude dovoljno? Ne bude ti underproofed?
Koliko kvasa stavis u odnosu na brasno?
I kakva je pecnica? Vidjela sam na drugoj temi da uzimas neku s parnom funkcijom. Jesi vec isprobala?
U tih 4-6 sati se taman udvostruci. Stavim 110g na 500 g brasna (75% hidracija). S tim da starter radim tako da dodam 10 g starog startera na 50g brasna i 50 g vode. Ako nahranim s vise starog startera, do jutra krene padati.
Koje brasno u Hrvatskoj koristite? Idem uskoro pa sam mislila ponijeti kvasac i pokazati svojima kako ga raditi
Uzela sam tu sa parom, danas sam ju isprobala. Pravila sam osinja gnijezda sa sourdough tijestom. Divna su ispala, mekana, mekana...
Sad mi se dize krumpirov kruh, sa kvascem za veceras. A za sutra pravim 2 klasicna kruha. Mislim da cu imati kruha za vojsku nahraniti. :lol:
Po kolacu mi se cini da je dobra ova parna funkcija, jos cu sa ovim kruhom istestirati.
I zagrijala se za sekundu. Kad sam stavljala kolac, bila sam skepticna je li pecnica uopce dovoljno zagrijana. :lool:
Ja koristim brasno tip 700, od čakovečkih mlinova. Pise brasno za tanka tijesta. To je sasa bila preporucila i stvarno mi se najbolje pokazalo. Nekad, kad ga nisam imala ili kad sam eksperimentirala sam uzela neko drugo, ali nije bilo ovako dobro.
Hvala. Naci cu to brasno.
Sad jos samo moram naci posudicu u koju cu prenijeti komadic kvasca u rucnoj prtljazi :mrgreen: i zrtvovati svoju ljepotu jer ne moze sve stati u vrecicu od litre :)
Mi smo u procesu planiranja kuce pa trazim THE pecnicu. Taman sam krenula guglati tu tvoju s parom kad sam spazila neku Samsungovu twin convection pecnicu i ode pretraga u skroz krivom smjeru.
Ja miješam brašno. Stavim 200 g Sparove manitobe i 300 g nekog kojeg imam doma. Dućansko ili iz mlina.
U Metroovom katalogu sam vidjela da imaju manitobu od 5 kg al nikak otić tamo.
Moja pećnica je na izdisaju pa samo pišite svoja iskustva
Ja sam maloprije ispekla kruh, sa tom funkcijom pare. Ispao je bas fino mekan.
Jedino mi se malo u sirinu razlio, ali to je do mene, tj do toga da sam malo visu hidraciju stavila nego bi islo za kruh sa kvascem. Jos sam i krumpira stavila, i malo ostatka kvasa pa je i to vjerojatno utjecalo na cvrstocu... Ali je super mekan ispao.
Sutra navecer pecem ove klasicne sourdough.
Malo sam ja jos nesigurna oko pecnice dok ju ne skuzim. Obilazim oko nje dok pece kao macak oko vruce kase :lool:
@zhang osinja gnijezda bi bila nešto kao cimet rolice?
Koliko platili i gdje ste kupili Le Creuset? Ja ga sanjam, valjda ću ga dosanjati kao što sam Kitchenaid... Za sad pečem u ikeinoj vatrostalnoj, nije neka sreća
I kad smo kod gusa... Vidjela sam posude gdje kruh možeš staviti na poklopac pa tako (obrnuto) peći. Znate li što o tome?
Ja najčešće pečem rolice i sendvič kruh, rijetko klasični kruh. Dajte još neke ideje...
Poslano sa mog SM-A515F koristeći Tapatalk
Jelka, ak hoćeš Le creuset prati Amazon.de. Tamo su razni trgovci i mijenjaju često cijene. A moraš provjeriti i sve boje suđa jer neke budu znatno jeftinije. Ja sam tako kupila svoj - zapala me crvena boja..
I toliko ga volim da razmišljam kupiti još jedan. Em mi je prekrasan, em i druge stvari odlično spečem u njemu.
Ja satlno pečem istu vrstu kruha. Jednostavno ne stignem niš drugo. čak više ne radim nit onaj mliječni tost.
2x tjedno kruh - i to je sve od mog kiselog tijesta.
E da, ponekad napravim krekere jer ne želim bacati kvas
Jelka, ja imam jednu gusanu iz ikee i jedu iz lonci&poklopci, lava zdjele. Trenutno imas popust bas na gusano posudje, do kraja mjeseca. Vjerojatno ce nesto imati i na crnom petku, bilo je prosle godine.
Osinja gnijezda su slicno kao cimet rolice, samo je sa mljevenim orasima umjesto cimeta. Mogu i grozdjice, tko ih voli. I onda se sve prelije sa prokuhanim mlijekom sa secerom.
Ja tijesto radim po ovom receptu:
https://breadbyelise.com/sourdough-c...container-1816
A ovdje mozes vidjeti detaljnije za osinja gnijezda:
https://www.coolinarika.com/recept/o...2-0242ac120063
Jos pravim i kiflice, u tijesto ide malo kokosovog brasna i maka. To najcesce radim kao kilice. Nemam link na to, to sam si print screenala, morala bih pretipkavati.
Njih cesto znam napraviti kao pizza kiflice.
Kćer danas pozitivna, a meni odmah lampica da sad 10 dana mogu peći sve kaj poželim! Ahahhahaha
Zato šibajte s idejama :D
https://homegrownhappiness.co.nz/eas...gh-croissants/
Mislila sam probati ove kroasane, ali nisam jos uhvatila vremena. Taman ce ti trebati 10 dana. :)
Drzim fige da kci prodje bez vecih problema i da ne izgubi okus.
Hvala!
E znam što ću još! Janjolinkine krafne!
BBQ-Toro Cast Iron Pot I 6.7 Litres I Cast Iron Kazan I Preseasoned - Pre-seasoned https://www.amazon.de/dp/B07YVC9RSZ/...35HBBY8F3PNB7N
Evo na ovo sam mislila. Još sam prije godinu dana tražila to, našla kao najpovoljnije a da je ful gus, dakle da nema emajl premaz. Vas to ne smeta?
Pravim ove kroasane, zivo me zanima hoce li ispasti kroasani ili kiflice :lool:
Malo sam skepticna je li mi maslac dobre temperature bio... Cini mi se da je bio relativno ok, ali vidjet cemo kad se sutra ispeku.
I ja sam ih krenula raditi. Prvi dan, pljuga, stoji do sutra u frizideru pa ćemo vidjeti kako dalje ide
Radila sam ih nekoliko puta. Bila sam jako zadovoljna rezultatom.
Ima i video: https://youtu.be/WbZs2n-MagI
Javite kako su ispali kroasani. Bas me zanima.
Pokazivala sam svojima kako napraviti kruh i ispao je stvarno super. Na kraju sam radila s namjenskim brasnom s 11 g proteina iz mlina u kojem moji kupuju.
U Kauflandu sam nasla manitoba brasno pa se nadam da cu stici umijesiti jos jedan dok sam tu.
Kroasani su divni, upravo smo ih dorukcovali. Nisam ih nicim punila, iduci puta cu sa pekmezom. Imam dosta cvrsti od borovnica, njega bih mogla.
Moji se dižu, neću ih ostavljati u frizideru preko noći jer bi ih moji mogli pojesti sirove koliko su se nabrijali. Punila sam ih cokoladnim kapljicama, lijepo su se dale utisnuti u tijesto. S pekmezom će biti problema, već curi. Ne očekujem previše jer se putar nije dobro razradio, vidim flekice neabsorbiranog putra (ne znam kako drugačije to opisati). Btw ja sam danas naježila s koronom, ne znam kako ali uspjela sam ih dovršiti.
Jelka sretno i s krokičima i s koronom
Jelka, nadam se da si ok.
Brz oporavak ti zelim
Hvala cure!
Prva tura je vani, hlade se, pa se bacamo na kušanje
Zadovoljna sam (što nije lako kod mene). Marelica bolja od čokolade. Kako biste ih spremili do jutra, poklopljene ili otklopljene?
Spremila bih ih u kutiju ili u pecnicu kad se ohlade. Ovisi koliko ih je ostalo :)