zanimljivo da su uvijek bili muškarci ti koji su "slobodni" :mrgreen:
Printable View
zanimljivo da su uvijek bili muškarci ti koji su "slobodni" :mrgreen:
Znači, smatrate da treba pustiti vlastitu djecu da vanbračno žive sa partnerom u vašoj kući, dok se još školuju i dok materijalno ovise o vama? Naravno, ako su pri tome odgovorni :mrgreen:. Aha, ne ide to tako kod mene!.
Postavljam im granice od kad su se rodili, pa ću je postaviti i tu. Bila ja zaostala ili ne. Granica je minimum završena srednja škola, minimum 18 godina i minimum pola godine službenog hodanja. Ajoj, jadna ja! :lol:
Jako mi se sviđa ovaj post. Mislim da bi trebala otvoriti temu sa naslovom "Raj, kažete..."
Logično je nemoguće da postoji raj. Ostavljam mogućnost da me se demantira, ali bojim se da nakon smrti, nema stvarno više ničega. Osim sjećanja u onima koji žive.
Zuska, otvori temu, ako ti se da.
hm, divan par. zanimljivo. vidis kako si spremna donijeti zakljucke i to ne bas pozitivne o nekome samo na osnovu ove cinjenice. a cudis se svojoj mami sto te tjera da se vjencate? ili tome da se neko zeni samo 'zbog sela'?
potpis kod maticara je jedino sto je univerzalno mjerljivo. sve ostalo je podlozno interpretacijama. pa nekad partneri imaju i razlicitu interpretaciju svog statusa, kao u ovom slucaju. jel vanbracni status manje vrijedan? to je isto podlozno razlicitim interpretacijama, ovisi s koje strane gledas. vanbracni status povlaci sva prava kao i bracni, plus pravo da se iz vanbracnog lako presaltas u bracni, a da nikog ne pitas za dozvolu :D dok obrnuto nije moguce haha
Taman posla, pa da mi se do tridesete ne daju van. Mogli bi nakon 18 ako bi placali stanarinu:mrgreen: salu na stranu, umrla bih od srama kao sto sam i umirala u roditeljskoj kuci bivseg preko ljeta kada bi spavali skupa pa bi njegova mater povjesala one glave andela iznad kreveta. Sva se stresem kada se sjetim.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Briješ. Ima u pravim, tim vašim službenim, jedinim ispravnim brakovima svačega. Gdje se oba partnera osjećaju vrlo, vrlo slobodni. Gdje čak prakticiraju otvorenu vezu iako su u braku. Zato mi nemoj trljati na nos kako komentiram neki par. To nije bio prezrivi, moralizirajući "divan", već mi je smiješno da su neusklađeni oko naziva. Znači da o tome nisu ni diskutirali. Ili je njemu zaista bezvezan taj naziv. Može biti svašta, ali ne mislim odmah da šara okolo i da je ona jadna, naivna budaletina kada pristaje na manje od savršenstva zvanog brak. Kao da te papir štiti od toga da ćete suprug/a varati. Naivno.
isuse, koji ne ovo izljev gorcine bio, ne vidim povoda. niti sam ikad tvrdila da je jedini ispravnisavrsenibrak onaj potpisan kod maticara. jesi ti procitala ikoji moj post na ovoj temi?
nisi shvatila poantu. nekim ljudima vanbracna zajednica nista ne predstavlja....starijim i onim malo tradicionalnijim valjda...i neki posprdno gledaju na to. zasto je tako cudno da neki rade nesto zbog sela...pa ljudi daju djecu na vjeronauk osam godina i sav popratni folklor u vidu pricesti, firme, odlaska na mise u strahu od sela...sta ne bi otisli do maticara i stavili tamo neki potpis...
nije potpis kod maticara garancija za nista. ali nepotpis je veca mogucnost zbrke i neugodnosti, nista drugo.
Oprosti, da, pretjerala sam.
Veća neugodnost kada moram mami izmišljat koješta samo da je skinem s vrata. Samo i isključivo to.
"Papir" i varanje nisu nisu ni proporcionalni, a ni obrnuto proporcionalni :)
Varanje (seks sa drugom osobom dok si u braku ili vezi) ne ovisi o statusu zajednice, nego samo o čovjeku.
U svakoj zajednici ima svačega. Pa ne možeš nikome spočitavati što je u otvorenoj vezi, službeno sklapanje braka ili ne , nema veze s tim.
Sad ti osuđuješ nekonvencionalno ponašanje. Pa ne možeš misliti da je živjeti nevjenčano u redu, a imati otvorenu vezu, nije.
U redu je oboje, ako je jedno u redu.
Ne kažem da je otvorena veza loša. To je primjer gdje se oboje doživljavaju "slobodnima", a mogu čak biti u braku. Pa je s te strane relativno gdje će tko, u kakvoj zajednici, biti slobodan ili neće. Kada jedan partner sebe vidi slobodnim, a drugi ne zna da je ovaj na "tržištu" onda taj odnos nije fer jer se podrazumijeva da obje strane imaju uvid u karakter svoje zajednice. Jesam li pojasnila?
Beti, ne mozes usporedjivati varanje u vezi i vanbracnu zajednicu. Danas jednostavno vanbracna zajednica, samo zato sto nema maticara, nije nekonvencionalno ponasanje. I to je tako, navikni se. Nema nista nekonvencionalno ako se nekome neda otici do maticara. A ne mora. Jer danas jednostavno ne mora.
A bas tang. Zasto im ne pomoc? Ne razumijem. A sta, da se ozene, i isto tako se skoluju i ne rade, onda moze? To je jos i gore po meni, ono - a sta cete se zenit dok jos studirate :mrgreen:
Varanje?
Kakvo varanje?
Koga i zašto?
To se potpisuje kod sklapanja braka?
A gdje si ti pročitala da je ovo itko napisao?? Tebi je sama činjenica da cura prespava kod dečka ili obrnuto dovoljna da takvu vezu proglasiš izvanbračnom zajednicom??? Oprosti, ali meni je potpuno normalno da kćer od skoro 19 dovede doma dečka od skoro 21 godinu s kojim je 3 godine u vezi i da on ostane kod nas. Jednako kao što mi je normalno da na spavanju ostane njena prijateljica. Ni s jedno od to dvoje nije u izvanbračnoj vezi. A takvi stavovi s točno definiranim smjernicama su mi rigidni i potpuno nepotrebni. Da ne velim kako opterećuju mlado biće. Ne postavljam ih jer ih ni meni nitko nije postavio i hoću da mi dijete ima slobodu odlučivanja kakvu sam i sama imala. Sve ostalo je jedna vrsta prisile. Nametati svoj stav gotovo odrasloj osobi nije potrebno: ako se zakazalo u odgoju onda ni više godina hodanja, a ni više godina života neće biti dovoljno da dvoje budu odgovorni prema vezi u koju se ušlo. Svoju kćer smatram potpuno odgovornom: samo je trenutno financijski ovisna o meni jer se redovno školuje, ali to ne umanjuje njeno pravo izbora.
Meni nebi napamet palo da sa 18-19god dovedem kuci decka da prespava. A sa svojima oduvijek imam odlican odnos. Jednostavno mi je to bilo previše. Mislim da nikome to nebi bilo ugodno. I nadam se da mojima također to neće pasti na pamet. Ja nevidim potrebu za tim pa mozda zato tako razmisljam. Nemoraju bas sve karte biti otvorene, mislim da je i mojima tako bilo ugodnije. Nije da su konzervativni i da im nije palo na pamet sta bi se moglo odvijat izmedu dvoje mladih samo nije moralo bit kod njih kući ispred nosa :konzervainekasam:
A di bi oni trebali prespavat? U grmlju? Sta nije bolje djecu pustiti u kucu nego ih prosiljavat da se drpaju ko zna gdje? Ja to nis ne kuzim.
Razumijem te, ali smo različito odgajane pa je i ta sadašnja razlika razumljiva. S roditeljima sam imala jako otvoren odnos kao što sad imam s kćeri. Ne moraju sve karte kod svih biti otvorene, i moja kćerka, sigurna sam, ima svoje tajne, ali je nama puno ugodnije ako ih nema puno.
Nitko nikoga ne prisiljava na nista. Ja samo govorim kako sam ja razmisljala kad sam imala 17-18..23god. Zasto bi ti uopce to morala kuzit. Eto srecom ja imam nekakvu kucicu na selu pa moji mogu imati kljuc. Pa imam opciju da nemoraju biti u sobi do mene. A mogu se i ne drpat Lol
Mene bi bilo strah da mi vani neka pijana budala ne premlati dijete, jer ga provocira činjenica da su ljudi mladi i zabavljaju se. Ne želim zaklopiti oči i djecu tjerati da se žnjaraju u kojekakvim napuštenim zgradama, hladnim parkovskim klupama, zapišanim zadnjim sicevima autobusa, neudobnim zadnjim sjedalima trošnih vozila, mračnim zakutcima nečijeg stana na rođendanskoj proslavi nekoga kog ne pozna. Sve je to sigurno uzbudljivo, ali nosi i prilične rizike. Za žensko dijete od svega toga je ipak najsigurnije pozvati dečka doma.
Carmina, koliko je realno očekivati da se ne drpaju?
Zatvaranje očiju nad činjenicom da mi dijete ima seksualne odnose nije moj stil. Opravdavam da tebi je. Možda ćeš drugačije razmišljati kad ti djeca odrastu pa ti bude stalo da ti kćer ne prehladi jajnike po kojekakvim parkinzima ili hladnim kućama na selu do kojeg treba npr. autom, a više se bojim za nju kad se vozi nekamo po noći nego kad je doma u toplom. Ni mene moji nisu prisiljavali svojim konzervativnim stavom na sakrivanje pa tako ni meni takav odgoj ne pada na pamet. I, btw, kod nas su dijelovi stana odvojeni pa "djeca" imaju priliku na intimu kao i mi, odrasli. I svi sretni i zadovoljni. Tako je kod nas. Kod tebe ne mora biti, ali se, lijepo te molim, nemoj gotovo zgražavati zato jer netko drugi njeguje drugačiji stil odgoja.
Vjeruj mi kad ti kazem da cisto sumnjam da smo mnogo razlicito odgajane. Slazem se s tobom da je bolje biti sto otvoreniji i sa sto manje tajni ali nekako je meni bilo cudno i cinilo mi se da mojima bas nebi bilo ugodno koliko god da su otvoreni i koliku god da sam slobodu imala,a nebi ni meni. Mislim da bi mi to na neki nacin cak bio i teret. Ja sam cak tada vec bila i zaposlena. Valjda sam ja kruska koja je pala sa stabla jabuke.
Moji su jos premali,o tome cu kad bude vrijeme
Uopce se nisam zgražala. Ni u jednom trenutku. Neznam otkud tebi takva ideja. Samo sam izrazila svoje misljenje koje se tebi ocito ne sviđa. Tu ti ja mim nemogu pomoći. Ovde se cak ne radi o odgoju moje djece vec o tome da sam ja kod svojih roditelja imala slobodu ali je nisam htjela iskoristiti barem ne do kraja. Imas nesto protiv toga.
Zutaminuta ovo o nedrpanju je bila sala.
Dajmo im da se drpaju !
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Dobro, Beti, koje je odgovarajuće mjesto za drpanje tinejdžera, po tvom mišljenju? Za ovu priliku uzmimo da su oboje maloljetni, onako 17-18 g.
U moje doba, nalazila sam ta mjesta bez problema i bez pomoći roditelja. Sigurna sam da će ih i oni naći. Nije moje da razmišljam o tome.
Neka se malo i potrpe, ako nisu dovoljno pametni za snaći se. Tko je rekao da to mora biti redovna aktivnost, čar je i u očekivanju.
Koja ta mjesta?
Ne, mladim ljudima od 17 godina mjesto je na klupi u parkiću?? Jer stan nemaju, vozačku nemaju.... Ili za seks trebaju čekati da roditelji odu iz stana i da se poslije svi prave da se to nije dogodilo? Iz tog nepovjerenja može se samo izroditi maloljetnička trudnoća i/ili spolno prenosiva bolest. Ne pada mi na pamet da zbog mog eventualno konzervativnog stava nastrada moje dijete. Smatram da je zatvaranje očiju pred činjenicom da se mladi seksaju samo način roditelja da tu činjenicu potrpaju pod tepih. Ne, hvala, ja ne bih tako. Nisu ni moji roditelji i zahvala sam im do groba na tome.
X
A isto je bilo i meni. Prvog dečka dovela sam doma negdje s 19 godina, kad sam otišla na studij u drugi grad. Nije to bilo baš nešto često, mislim da su tako samo dvojica prespavali u mom roditeljskom domu, ali bilo je ok i meni i mojim roditeljima. Isto sam tako znala prespavati i kod dečka, ne nešto često - par puta. Uostalom, bili smo studenti sa smještajem izvan roditeljskog doma. Tko je koga pitao gdje smo prespavali kad su me moji doma vidjeli jednom u 3 tjedna? Baš sam to jednom prilikom tumačila kolegi koji je živio u Zagrebu - kaže on "lako tebi, tebe ne pitaju kad si došla doma", a ja kažem "ali me ne pitaju ni jesam li gladna, umorna, bolesna, da li mi što treba - tako da često poželim da me netko to pita, a nema nikoga..."
I tako - do 18. godine nekako nisam ni sama imala potrebe za tim (a da jesam, ne bih se nešto posebno ustručavala dovesti dečka doma) a kasnije sam s jedne strane bila punoljetna, a s druge prisiljena veći dio vremena brinuti sama o sebi. I što bi onda moji roditelji trebali? Braniti "čast kuće" zabranjujući osobi xy da prespava sa mnom kod nas doma? Bzvz.
Nadam se da će i moji sinovi danas-sutra imati istu slobodu u komunikaciji s nama. Prostora će biti, čak više nego sam ja imala u mladosti kod svojih roditelja, a lekcije o odgovornom (ne samo spolnom, ali to je uključeno) ponašanju odrađujem otkad su se rodili.
Moji roditelji i ja smo se uspješno pravili ludi. Oni su znali da kad za vikend nisu kod kuće, moj dečko je. Nisam im to govorila, ali se znalo.
Samo sam jednom pogriješila spomenuvši da smo prespavali u njihovom krevetu, i tad je bilo govora o oskvrnuću njihove bračne ložnice :škartoc: :mrgreen: i moram reći da mi je iskreno bilo neugodno i žao i da to nisam ponovila.
Inače se slažem da nema smisla zatvarati oči pred činjenicama, ali neki srednji put, poput ovog mog, čini mi se najzgodniji.
Iako pojma nemam što ću misliti za 7, 8, 9 godina kad i meni kao roditelju ta problematika postane aktualna.
tctc, vaši roditelji zvali... ja zovem :lool: