Pa ne vidim neku razliku, ne osjetim ja jaja. Ovo su prvi koji se baš svima sviđaju
Printable View
I bozicni panj zavrsen.
https://goo.gl/photos/H4EepZMviPsHFNSm9
U kremu sam stavila sjeckanu bj coksu...valjda ce biti dobro :)
Zelim vam sve najbolje i da vam svi kolaci i klopa budu onako kako ste si zazeljeli. Puno ljubavi, mazite se i pazite :)
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Ja sam na rakiji od jutra
I pelinkovcu
I kuhanom vinu
I sad crnom vinu :lool:
Kolaca skoro vise i nema :mrgreen:
Ja na kraju kupila neke obicne sugar cookies i dala djetetu grozotu od boja da mulja po njima. Instant zabava i pokloni za rodbinu.
Kolaci su gotovi, curka vec odavno spava, muz ce joj se pridruzit, a ja cu krenut na ponocku. Svako va
m dobro za Bozic zelim! :heart:
Moj konacni popis koji sam odradila za ovaj Bozic:
- slane kiflice sa sirom i sezamom
- šape
- cimet rolnice
- cupavci (pravi)
- metarski kolac
- nutela mascarpone kuglice
- cokoladni muffini
- dobila sam i nesto rafaelo kuglica i kupila sam nekoliko breskvica
I sada lezim na kaucu, jedino svjetlo su lampice na boru i vatra u kaminu, pokloni su spremni, pijuckam limoncelo... od ljepote i topline ne mogu zaspati.
Sretan Božić svima!
I moj popis: zvjezdice s marmeladom i čokoladom,mađarica, čupavci, šubarice i kiflice s orasima
A ja u temperaturi i povracanju. Ne pamtim kad sam bila bolesna i eto, bas sad me uvatilo. Danas mi je bolje no lista se svela na ostatke malih orehnjaca. Od silnih planova. Nema veze, Sretan vam Bozic!
sretan Božić!
draga cvijeto, da nam što prije ozdraviš :love: , a za kolače ima vremena
Jao, mene vise strah Trine na kolacima nego novog mandatara. Sta ucini forum od ljudi! Trina, ne daj se!!!
:mrgreen:
Sretan vam Bozic svima!
Marta, odvaljujem!
Radila sam snowballse prvi puta ove godine, zgodni keksici. Rekla bih - šape pecene izvan modlica. Mislim da će biti omiljeni.
Sretan vam Božić! :-)
Ja ću isto rakijasiti, malo ljute, malo medene.
Ovdje je trenutno najživlje pa da pitam tu za savjet...
Trebam pravit malenoj rođendansku tortu...nabavila sam ovaj kalup
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B00KSA...t6L&ref=plSrch
Pa bi trebala preko staviti glazuru od bijele čokolade. Kako nisam nikad ništa radila s bijelom ( osim ribanja ) čoksom molim neke tips & tricks ... Kako se otapa? Jel treba stavit maslac možda, vode ? Da mi ispadne lijepo tekuca i prelije se preko tog konjića...
Help ?
I sretan Božić svima !
Bijela zna biti zeznuta. A da kupis gotovi preljev od bijele cokse? Misli da je bilo u Lidlu.
marta vriiiistiiiim :lol:
Ja topila bijelu čokoladu za božićne keksice. ispalo ke super krzno na polarnim medvjedima, cupavo do boli.
Nikad više. Osim za efekt krzna.
Hmmm...pa i konj je dlakav :) ?
Ne znam ..sad čitam neki dodaju slatko vrhnje pa možda probam tako...
Marta kakav je to gotov preljev?
Misliš na one u plastičnim tubama što znaju preljevat sladoled s tim?
Konj se prije ukrašavanja strmoglavio s pulta i raspao.
Sreća moja. Jer su pretežno ravnodlaki.
No, Pipi i ekipa će biti tema za sebe u nekom drugom trenutku.
Kod nas:
vanili kiflice
husarski
rafioli s pekmezom i orasima
i neke tu s foruma koje svi hvale, kopirala recept ali ne i naslov pa pliz pomozite - klasicni sastojci plus sjeckani orasi i cokolada
Trebala sam jos prhke orehnjacu i makovnjacu, iscurilo vrijeme.
Napravila sam i imotsku tortu, ali zato sto sutra imamo krstenje. Danas cu i bajadera tortu.
za ng planiram raditi ovo
http://www.coolinarika.com/recept/kresenti/
i vjerojatno cheesecake
ili bih mogla isprobati mileram tortu, a privlači me i ona Jozefina od Peterlin :-)
Maslac daj3 fini bogati miris, a margarin mehaničke karakteristike tijestu, da se može ljepše oblikovati.
Ja tako radim pitu od jabuka. U kore stavljam maslac i margarin u omjeru 1:1. Ako stavim samo maslac, kore se trgaju. Ako je samo margarin, znaju biti tvrde i žilave, iako ih je lakše lijepo razvaljati. Mješavina je kompromis.
Klasično tijesto kao za orehnjaču. Za pravokutni pleh manji (28-30cm) stavila sam 60 dag namjenskog brašna, 1 vrećicu kvasca, na vrh noža soli, 1+2 žlice šećera, 1 vanilin šećer, ribana limunova korica, 0,5 dl ulja, 1 jaje i još 1-1,5 dl tople vode.
Mlijeko zagrijem u lončiću u mikrovalnoj da bude dosta toplo, ali ne prevruće. U to zamiješam 1 žlicu šećera i kvasac, pa frk na radijator da se digne.
Brašno stavim u zdjelu koja ima poklopac (to nije nužno, ali je brže gotovo), u to zamiješam 2 žlice šećera, ribanu koricu limuna i promiješamviljuškom na suho. Napravim udubljenje u koje stavim jaje i ulje. Do tada se kvasac u mlijeku obično digne, pa ubacim i to i zamiješam mikserom, svrdlima za tijesto. Obično treba još 1 dl vode da se lijepo umijesi, ali to dolijevam dok miješam, malo pomalo. Kad se oblikuje u kuglu, tj.odlijepi od posude, gotovo je. Treba biti mekano, a ne smije se lijepiti.
To je sve. Sad se samo treba dignuti. Ja poklopim i ostavim na toplom mjestu. Zapravo, važnije je da nema propuha nego da je baš toplo. Ako nemam mjesta na radnoj plohi, uguram zdjelu u pećnicu, nezagrijanu. Kad udvostruči volumen, gotovo je. U međuvremenu napravim nadjev, a to je s rogačem jednostavno. Za ovu količinu treba 12,5 do 15 dag mljevenog rogača i isto toliko džema ili pekmeza. Točan omjer ovisi o gustoći džema. Treba biti lako mazivo, ali ne tekuće.
Dignuto tijesto podijelim na 2 dijela i svaki razvaljamna duljinu pleha x 1,3 širine pleha, ne pretanko. Namažrm nadjevom i zarolam pazeći da ne ostanu zarobljeni mjehuri zraka. Frknem u pleh i izbodem viljuškom na par mjesta. Pleh ne mažem, kolač isto ne mažem iako se može premazati žumanjkom. Stavim u hladnu pećnicu ili zagrijanu ali na max.150 oC da se ne digne prenaglo. Polako pečem na toj temp.dok se ne digne do kraja, pa dignem temp.na 175 i ispečem do kraja. Treba oko 45 min.
Ja makovnjače, rogače radim po amalteinom receptu za klipiče, i bašsuper isodne tjesto, radila sad od kile brašna, napravila dve štruce maka i 2 štruce rogača, sve to skup stavimu normalnu tepsiju od pečnice
Nema više ništ kolača kod mene, sve smazali
Bravo za dobre jelce! Mojima su pune guz*ce svega jer sam ja napravila desetak vrsta, pa ne trzaju na dizana tijesta. Zato ih pečem u malom plehu. Moji više vole mađarice, medene pite, čupavce, crne salame i bakine pišingere vulgaris. Mene još čeka lješnjakova šnita i mak kocke za NG. I spomenuti klipići.
to su večinom smazali moji veći, muž i ja tek nakaj sitno,
ajme ovaj recept za krešente
kada vidim nečiju rukom pisanu bilježnicu
i ja imam maminu :heart:
predivno
možda i ja to probam napraviti
samo radi tog recepta
moja V je napravila nuttela cheesecake
nije loš
nuttelast :mrgreen:, što je njoj glavno
s mascarponeom, mislim da s abc ili nekim drugim krem sirom ne bi bio fin
radila sam i ferrero rocher, društvo je bilo zadovoljno,
ali brzo se otope, ne možeš ih uopće primiti u ruku.
jel i vama bude tako?
Ja imam svoju tekicu iz 1986, kad sam se zaposlila. Sad će imati punih 30 godina. To je zapravo rokovnik s datumima, a naprijed je adresar gdje su imena kolača upisana po abecedi, s datumom stranice na kojoj je recept. Valjalo bi to digitalizirati jer je ova sva masna i slatka, gotovo do nečitljivosti. Još piše i od koga su recepti, a na mnogima i dagum kad su zabilježeni, s komentarima.
Imam drugu tekicu s receptima za zimnicu, a u trećoj, najnovijoj su rukom pisani jednostavni recepti za moju djecu, s preciznim uputama za početnike.
:heart: za stare bilježnice
moja je odnosno mamina s prvim receptima koje sam ja pisala sa 10 ili 11 godina
Ah, biljeznice! Ja imam biljeznicu od bake koja je pokojna vec 35 godina.
Meni sveki poklonila svoje, jako su stare i bila sam bas ganuta kad mi ih je darovala.
I mi čuvamo bilježnice :heart:... Mamine, svekrvine... I planiram ih, baš kao Peterlin nekako digitalizirati, samo nikako da uhvatim vremena...
Nego, ima li neka od vas dobar recept za one "breskvice"? Ja nisam dugo radila i recept kojeg sam imala, a da je bio dobar, negdje sam izgubila... Sada sam ih mislila raditi za Novu godinu i naravno da ih je internet pun, ali ja bih voljela nešto provjereno...