jako dobra knjiga.:yes:
Printable View
Theodor Fontane: Effi Briest
Najkraće rečeno, njemačka "Madame Bovary" :mrgreen: ali naravno s drugim okolnostima, zapletom i raspletom. Sama tema mi nije bila naročito interesantna, ali stil pripovijedanja je majstorski, Fontane polagano vodi priču, na mahove se čak čini presporo, ali ne dopušta nagle skokove u radnji, tako da kad dođe do kulminacije, čitatelj je već na nju itekako pripremljen, kao da je cijelo vrijeme iščekuje. Glavni lik mi je na početku išao na živce, ali kako je radnja odmicala dalje, tako je taj dojam blijedio. Prikaz pruskog društva s kraja 19. stoljeća je fantastičan, uvjerljiv i, premda bez iznošenja otvorene kritike, stav autora je vrlo jasan. Na mahove me dosta podsjećao na neke stranice Thomasa Manna.
Ukratko - preporučujem, za predah od suvremenih autora, pročitati i jedno ovakvo, sasvim klasično djelo.
za ljubitelje krimića, ljetna štiva za ponijeti na plažu
Valcer protiv Eintrachta - Šalković
Ledena princeza i Propovjednik - Camilla Lackberg
Posljednja ljubav babe Dunje, A. Bronsky nije me se osobito dojmila.
Moja su očekivanja bila veća.
Riječ je o priči o povratnicima u zabranjenu zonu Černobila što samo po sebi intrigira. Ne bi škodilo da knjiga ima pokoju stranicu više, odnosno da su neke teme i likovi u knjizi dobili više prostora. Ovako je ostala nedorečena.
Nastavljam fantasy hitom Mimetički poredak od kojeg ne očekujem dubinski uvid u ljudski psihu, pa valjda neću biti razočarana :mrgreen:
Mojoj kćeri se jako dopao Mimeticki poredak (i Sezona kostiju)
Meni nudi, al kako je ona to čitala s 13.5 god. nisam sigurna da je to za moje zrele godine8-)
The Nourishing Traditions Book of Baby and Child Care, na hrvatski prevedena kao Velika knjiga o prehrani i njegi djece (autori: Morell, Cowan). Frendica preporucila jer je promovira Anita Supe. Knjiga je puna dezinformacija o dojenju, stovise, opasnih informacija (savjeti kao stavljati alkohol na bradavice kao priprema za dojenje u trudnoci, neke majke imaju slabije mlijeko jer se lose hrane i njihova djeca nisu rumena u licu, izdajalica pokazuje tocno koliko mlijeka ima u dojci). Ovu knjigu treba zabraniti, a ne promovirati. Uzas!
I citam Hararijevog Sapiensa - velika preporuka, i za ovu i za Homo Deus. Jest kontroverzan, ali zna o cemu pise. Kod ovakvih knjiga koje su velike po opsegu materije uvijek se covjek nekako osjeca kao da autor pojednostavljuje sve ideje i koncepte i da nista novo nije naucio. To je donekle slucaj i ovdje, ali barem je pristup drugaciji. Kod Hararija je stil provokativan (pogotovo po pitanju religioznosti), pa ima puno kriticara po drustvenim mrezama, no vrijedi procitati.
Chiara Simonetti: "Contraddanza".
Ostavila me ravnodusnom, pa ju ne preporucujem dalje.
Slažem se, kupila ju i razočarana sam krivim informacijama (a prije no što sam ju ja pročitala posudila sam ju frendici koja je trudna:facepalm: )
Čitala Marharet Atwood, Godina potopa. Knjiga je u biti nastavak knjige Gazela i kosac, i iako se može čitati kao samostalno štivo, ipak mi je falio kontekst svijeta u kojem sam se čitajući zatekla, a za kojeg pretpostavljam da se objasnio u prethodnom romanu. Distopija, žensko pismo, ne mogu reći fantasy iako je imaginarni svijet, više kao neka mučna moguća paralelna budućnost. Ipak, nije me se dojmila ( a očekivala sam dosta, možda zato).
pročitala napokon "vlak za lisabon" pascala merciera. švicarski profesor koji je živio prilično monoton život zaronjen u stare tekstove, u jednom trenutku naiđe na djelo portugalskog liječnika i aktivista portugalskog pokreta otpora za vrijeme salazara, što ga nagna na impulzivni odlazak u lisabon kako bi saznao više o amadeuu de pradou. poetično, da, duboko, da, misaono, da, ali nije to moj tip literature. ja sam jedva čekala dijelove romana koji govore o prošlosti liječnika i slaganje kockica njegova života, a prilično se dosađivala s citatima njegovih osvrta, koji čine priličan dio knjige. ali, dobro, približio me na trenutak voljenom portugalu i portugalskom jeziku :heart:
prijavljujem i "popis mojih želja" gregoirea delacourta o ženi koja dobije enorman zgoditak na lotu, ali nikome ne kaže jer ne želi da joj se život stubokom promijeni. unatoč tomu, on se stubokom promijeni. simpatično, lagano, ali zaboravljivo. idealno za plažu.
osvrnut ću se samo na par vaših postova.
biram koštane satove iznad jeseni. neizmjerno sam uživala u njima. i jeseni su dobre, ali satovi su mi bolji.
khaled hosseini - krasne su mi obje knjige.
tko je ono spominjao arapina budućnosti? dojmovi?
Camilla Lackberg je mračna, mračna onak... Fali ti Kamenorezac, ta je iz iste vreće.
* * *
Ja trenutno čitam Stvar izbora (Noah Gordon) i to samo s pol mozga. Druga polovica mi je ostala na poslu i tako će biti do godišnjeg...
Anthony Peake me zaokupljao 2 tjedna (to je za mene dugo) sa knjigom Ima li života poslije smrti. Početak me oduševio (Schroedingerov mačak, dualnost i teorija relativnosti) a prema kraju mi se malo razvodnilo, ali ok je knjiga. Daje drugačiju perspektivu na to kako radi naš mozak.
Još sam dovukla Magdu Szabo (Trenutak)i Filipa Šovagovića (Život je gluh) pa bumo vidli. U međuvremenu će opet uletjeti neki krimić...Btw. otkrila sam na koricama ove Gordonove knjige da postoji još i Vinogradar, za kojeg prije nisam čula. Moram to mami nabaviti u audio formatu, ona je njegova obožavateljica.
Ne fali, upravo čitam :-P
volim taj mračnjak i volim prikaz skandinavaca i njihova života
na polici čekaju Stoner i Čistoća
jedva čekam, samo ne nam s kojim da krenem :teškedvojbe:
flopica, meni je Ledena princeza bila onako
nije me privuklo da čitam ostale knjige istog autora
Cistocu nisam čitala, a za Stonera dajem veliki plus
Peterlin, bas me zanima kakva je Szabo, Vrata su me oduševila
procitala u zadnje vrijeme Smila osjeća snijeg, puno očekivala, odlično počelo, ali poslije mi je bilo malo naivno, sredjivala je negativce bolje kao Bata Životinja Nijemce i domaće izdajnike
Osmica, one makedonske spisateljice (tipkam na mob, ne da mi se traziti ime) je poprilično dobra
dopala mi se, bas je dobro opisala razmišljanja, postupke likova
preporuka
preporuka i za ljubitelje krimića, U mračnoj, mračnoj sumi
kako je mala navukla torbu knjiga uzmem i koju njenu, sada lektiru
procitala Pokajnika Milene Mandic
o vrsnjackom zlostavljanju
meni je to prenaglaseno i samo zlostavljanje i poslije pokajnistvo
ali mozda nije loše da djeca to pročitaju da vide kakve posljedice moze imati buling
sad čitam paralelno Debelu Silvije Šesto i Knjigu zalbe Ivice Ivanišević
meni je Debela dosta zgodna, mislim da bi mi se u tinejdžerskim godinama bas dopala
moja je rekla "pa ok je" ali bez nekog oduševljenja
njoj je distopija super, ostalo je sve onako
Ovo bi pitanje prije išlo na onu drugu, dječju temu, ali kad već ovdje spominješ, da pitam... naime, i moj je počeo čitati te distopije Marie Lu, pročitao je "Legendu" i "Genijalku", našao da postoji i 3. knjiga ("Šampion"), ali meni se čini da ta nije prevedena na hrvatski. Jesam li u pravu?
(sjećam se da je tvoja V. čitala svojedobno nešto iz te serije, zato i pitam, jer ste sigurno sve već proučili na tu temu :mrgreen:)
Od lektire "za odrasle", trenutno čitam:
Sanja Lovrenčić: Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih
U stvari niz crtica o odrastanju u zagrebačkom centru, nije neka napeta literatura ni po nečemu posebna od tolikih drugih autobiografskih knjiga, ali ja jako volim čitati Sanju Lovrenčić :-) pa mi baš paše. Volim njezine rečenice, gdje u nekoliko naoko nebitnih detalja stvori uvjerljivu atmosferu, sliku, osjećaj, sjećanje. Knjiga je opuštajuća, bez ikakve dinamike, idealna za usporen ljetni dan.
Andy Jelčić: Godina seobe srca
Roman našeg inače uglednog prevoditelja. Isprva mi se nije činio baš nešto (malo nespretan stil), međutim, malo-pomalo me zainteresirao. O obitelji zagrebačkog liječnika 60-tih godina (opet te 60-te!) koji odlazi na godinu dana raditi u Sudan. Radnja se prebacuje, malo u Zagreb, malo u Sudan, malo prati samog liječnika, malo njegovu ženu i već poodraslu djecu, ima svega. Nije loše, ali čekam kraj za kompletni dojam.
tanja, ne nije
bila je u najavi za kraj prošle godine
pa su rekli do proljeća, pa ljeta....
navodno bi trebalo do kraja ove godine
ja sam joj nabavila engl. izdanje
nisam sigurna da je njen engleski dovoljno dobar za to pročitati, ali neka proba
(novog HP je procitala na engleskom)
Liliana Cosi: "Etoile: moj zivot" - imala sam osobnih razloga da procitam ovu knjigu, i iako je povijesno-pedagoski dio, prema ocekivanjima, vrlo zanimljiv, zaprepastio me je vjerski dio knjige, nisam znala da je do te mjere religiozna (pripada Pokretu fokolara, o kojima dosad nisam znala nista.).
,
Martha Hall Kelly: "Lillac Girls" - o konc. logoru Ravensbruck i vivisekciji. Vrlo zanimljiva knjiga.
Dave Eggers 'Hologram za kralja', jako mi se svidjela. Svidjela mi se i Eggarsova prva knjiga 'Circle'.
Lauren Beukes - Djevojke koje sjaje
solidan krimic
Da se odmorim od Hosseinija (a i nekako odgađam jer mi je divan i preostalo mi je samo Tisuću žarkih sunaca, pa kao, za zimnicu☺), uzela sam Stupove zemlje, Ken Follet (njegova Stoljetna trilogija me oduševila). Za sada mi je page-turner totalno, danas sam već dosta pročitala na plaži. Za poslije Folleta, Donna Tart, Češljugar.
joj ja ga nisam mogla
bilo mi preuvrnuto
mislim na djevojke
inace demantiram samu sebe za debelu, lektira za 8.razred
ne svidja mi se bas nesto
pocelo zanimljivo
ali kasnije je udrobila svega
i droge i sexa i abortusa i nevjere i smrti
i ne svidja mi se glavni lik
kao osoba
procitala sam i Male lazi od Moriarty, djelce ko rodjeno za citanje na plazi
ali uvjerili su me da je serija snimljena po knjizi sjajna, pa kad dodje na tv (za koju godinu :mrgreen:) namjeravam svakako pogledati
Serija je bezvezna kao i knjiga, osim što ima genijalnu glumačku postavu.
OMG OMG! Upravo sam na netu našla podatak da Ken Follett izdaje treću u nizu knjigu iz serijala Kingsbridge/Stupovi zemlje!! ''A Column of Fire (scheduled for release on 12 September 2017''
MalaRiba, čitaš li Folletta na engelskom ili?
Jer, tražim nastavke Pada divova, ali ih nema u prijevodu. A očito i neće biti tako uskoro s obzirom na sudbinu Algoritma.
Stupove na hrv, posudila sam u knjižnici, a Century trilogy sam na eng, MM mi je skinuo.
Pročitala Arthur Golden: Sjećanja jedne gejše
Završavam Hugo Claus: Tuga Belgije
dočepala sam se u knjižnici sluškinjine priče
seriju nisam gledala, nego samo čula o njoj
knjiga mi je jako zanimljiva
Pročitala sam i Mirelu Holy: Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju
Što reći neg da je prava vražica? :lol:
Čitam Violinu iz Auschwitza. O holokaustu očima graditelja violina. Dirljivo. Preporuka!
Pročitala sam "Violinu iz Auschwitza" nedavno, i iznenadila me nevjerojatna sličnost nekih detalja s romanom Jaumea Cabrea "Ispovijedam".
Na stranu što su oba djela katalonskih autora, ali neke podudarnosti su me zbilja zatekle.
A još više me iznenadilo kad sam malo čitala o autorima i shvatila da je "Violina iz Auschwitza" napisana prije Cabreova romana. Čovjek bi mogao pomisliti da je Cabreu bio poznat ovaj roman (jer, na kraju krajeva, radi se o katalonskoj književnosti), pa da je posudio neke motive i razradio ih u sklopu kompleksnije i veće cjeline.
Da sam "Violinu" čitala prvu, sigurno bi me se više dojmila nego ovako, jer Cabreov roman je... neponovljiv. Naprosto genijalan. I Cabre piše o Holokaustu, ali ga stavlja u povijesni i općeniti kontekst, sa zaključkom da zlo govori univerzalnim jezikom kroz stoljeća.
Uglavnom, preporučujem oboje, za bolji doživljaj cjeline :-)
prevedena je nova Ferrante.
ja ću zbog rajona preći na engleski. ali još mi se neda
ja sam sad na četvrtoj (i malo sam se štufala ,tj izgubila sam sve simpatije prema glavnoj junakinji, istriskala bih je najradije)
i stvarno bih preporučila engleske verzije, jezik zbilja nije kompliciran za pratit
kad bih karikirala, rekla bih da sam zbog "stvari" prešla na engleski. tko je čitao, zna o čemu pričam. :D
istina je da sam prešla na engleski jer hrvatskog nije bilo. ali, "stvari" su me izbezumljivale.
Ja sam pročitala sve četiri, i ne podnosim spisateljicu - Lenu, Bože što je bezvezna.
Lilu volim :heart:
Ispovijedam će biti jedna od idućih knjiga s popisa. Hvala Tanja! :heart:
Završila Stupove zemlje, 1.dio, predivna knjiga, prikaz srednjevjekovnog načina života. Imam već i 2.ali radim pauzu uz Otpusno pismo, I.Ivanišević / M. Vujčić.
Završila jutros i Otpusno pismo, trebala bih češće čitati hrvatske autore! Kako dobra knjiga, epistolarna forma, završetak je wow! Preporuke!
Sad se bacam na ljetno štivo, Victoria Hislop, Nit.
Haha, meni se baš završetak nije svidio :lool:
http://forum.roda.hr/threads/91134-%...=1#post2974219
Pa kraj mi nije pružio, kao čitateljici, neku ugodu, olakšanje, ali mi je definitivno bio wow, onak, razjapila sam usta dok sam čitala. Dapače, danas sam se par puta ulovila da razmišljam o tome kako je kraj antiklimaktican i da (spoiler alert)
što je to sve glavnoj junakinji trebalo! E to mi je fora, da tračak knjige ostane u meni i kad zaklopim knjigu. Wow!
Počela sam čitati Mala Pariška Knjižara, Nina George. Na prvu je vrlo simpatično lagano ljetno štivo.
On drži brod-knjižaru, književnu ljekarnu, svakom svom klijentu preporučuje knjigu prema osobnim potrebama, kao svojevrsni lijek za situaciju u kojoj se nalazi... Svima pomaže, samo za svoj problem ne nalazi rješenje... Ne može se nositi s odlaskom voljene...
Ali nije ljubić ...