hvala. napravila sam ja i androstendion, samo njegov nalaz jos cekam.
znaci ne bi trebalo biti zabrinjavajuce... :oops:
Printable View
hvala. napravila sam ja i androstendion, samo njegov nalaz jos cekam.
znaci ne bi trebalo biti zabrinjavajuce... :oops:
cure, na što upućuje nizak E2?
vadila sam na 3dc i niži je od referentne vrijednosti
zna li neko sta raditi ako je testosteron povisen 3.49(0.245-2.9) a E2 nizak
inace imam PCOS,jedan spontani missed ab, i jedan prekid trudnoce u 9 mjesecu(hidrocefalus) :? :?
A kakav ti je DHEAs?Citiraj:
nandadina prvotno napisa
nisam radila taj DHEAs to mi nisu trazili da radim ,sta taj nalaz pokazuje da ne trazim po stranicama,zasto bi to trebala znati..
Povišen nalaz DHEAs (hiperandrogenizam) utječe na lučenje viška muških spolnih hormona, izaziva nekvalitetnu ovulaciju, loše jajne stanice i neadekvatno okruženje za embrij - sve skupa može biti uzrok težem zatrudnjivanju i spontanim pobačajima.
Cure, da li znate gdje mogu izvaditi hormone AMH i Inhibin B, pored standardnih (FSH, LH, PRL, E2, TSH, T3 i T4)? I, da li znate kada su gotovi nalazi, isti dan ili treba čekati par dana?
acitam, AMH i inhibin se vade u Vinogradskoj, jedino se tamo radi AMH i košta 270 kn, HZZo to ne prizna i ne ide na uputnicu (još se vadi u privatno labu, al košta 3 puta više), a nalaz se čeka 2-3 tjedna.
Hvala mare41! A znaš li možda koliko se ostali hormoni čekaju u Vinogradskoj?
za hormone u Vinogradskoj se naručuje, mjesec ili dva unaprijed, najbolje provjeriti na potpomognuta u vinogradskoj, u petrovoj se ne čeka i ne naručuje, ali tamo se ne vade hormoni štitnjače, a i oni se naručuju drugdje, eto, nije jednostavno.
Ja sam hormone u Vinogradskoj čekala 2 tjedna, rekli su mi 10-14 dana. Obavljala sam to u ljeti pa su me naručili odmah u sljedećem ciklusu tj. nisam čekala na vađenje 2 mjeseca kao što su rekli jednoj forumašici kad se htjela naručiti prije mjesec dana...
Cure, molim pomoć.
Prije 2 dana slučajno naiđem na temu o TSH, pogledam svoje nalaze:
veljača 2009. 4.417 (0,46-4,68)
svibanj 2009. 3,182 (0,46-4,68)
Pročitala sam da bi za ostvarenje trudnoće TSH trebao biti do 2.
Postavila sam pitanje dr. R. na Zdravlje i život da li bi to mogao biti razlog naših 5 neuspjelih pokušaja MPO. Odgovorio mi je da bi to mogao biti razlog i da napravim antitijela (anti TG i anti TPO).
Kako mi do sada niti jedan dr. nije ukazao da bi to mogao biti problem (svi su govorili da su hormoni u redu) nisam niti obračala pažnju, niti se detaljno upoznavala sa hormonima.
Molim vas da mi netko tko je imao sličan ili isti problem pojasni anti TG i anti TPO, koji dan ciklusa se vade, ...?
Hvala.
Ne znam odakle ovi cooleri, umjesto njih treba biti 8, (0,46-4,68).
Evo,imam ti ja problema s tim! I moja antitijela su pozitivna!
Nisam ti ni ja znala za to dok nisam morala izvaditi hormone štitnjače za Mb, pošto mi je TSH bio 4,5. Pa sam morala izvaditi i antitijela koja su bila pozitivna i od 2.mj./2009. pijem Euthyrox.
Zato,prvom prilikom odi endokrinologu na uzv i izvadi antitijela i onda ćeš sve znati. Jer visok TSH utječe na kvalitetu js, mene u Petrovoj nisu htjeli uzeti u postupak sa TSH 3,7
Hvala Strike. Sada mi je već jasnije. Znači prvo kod endokrinologa.
Da,prvo endokrinologu,i nemoj ići u nikakav postupak prije nego si to riješiš,jer ti je bezveze bacat novce jer s takvim TSH teško da uspije.Citiraj:
karla 1980 prvotno napisa
Sretno! :*
Strike :love:
Joj,da si me barem prije Mb pitala :( A kako si sad došla do toga?
Slučajno sam gledala svoj nalaz i ovu temu.
Ma toliko sam :evil: da ti ne mogu opisati. Nitko od doktora nikada mi nije to komentirao, svi su govorili da su mi nalazi hormona dobri i ja sam, vjerujući njima, hormone kao razlog neuspjeha skroz prekrižila. Niti Vlaisavljević mi nije rekao da nešto ne valja, a baš sam ga pitala da li je nalaz u redu.
Joj ljuta sam... :evil: :evil: :evil: .
Dobro kaže MM, dok sam ne kreneš istraživati nemaš se čemu ni nadati!!!
Kada napravim te nalaze otići ću u Vili kod dr. R. pa ću vidjeti šta on kaže. Nadam se da će on nešto poduzeti.
To je katastrofa, ti doktori, oni se vjerojatno usmjere na moje neprohodne jajovode i samo daju protokole i postupke i tako non stop, a to je katastrofa!!! Toliko sam razočarana i bijesna :evil: .
Istina,mi bi stvarno trebale sve znati i same se liječiti. I ja sam ti išla dr. R u vezi štitnjače koji me poslao endokrinologu i sad mi je prije postupka prepisao Bromergon zbog malo povišenog prolaktina,i na svu sreću-uspjelo! A kakav ti je prl? on ti isto zna skočiti s povišenim TSH? I mislim da je još gori od tsh
PRL
veljača 2009. 263 (57,2-417,6)
svibanj 2009. 295 (57,2-417,6)
Jel to u redu ili?
Citiraj:
karla 1980 prvotno napisa
U redu je. Kad slijedeći put ideš u postupak,barem 2 mj.prije ga izvadi pa da si mirna.
Strike hvala ti puno. :*
Cure, dobila sam nalaze hormona i u velikom sam šoku. Dakle, 3 dc:
FSH 5,3 (prije 2 godine 11)
LH 4,6 (prije 2 godine 10)
Estradiol 207 (ref vrijed 18-147)
TSH 3,67
T3 2,1
T4 115
AMH 5,5
Inhibin B 80
Molim da ga netko protumači, jer meni sve ukazuje na jako lošu rezervu jajnih stanica. Isti taj ciklus, ali 8. dan sam bila na UZV i nađena mi je cista (vjerovatno vodena) pa sepitam da li je ona utecala na visoki E2
Ja ću ti komentirati AMH, a vjerojatno će neko drugi TSH i E2, dobro si rekla da takav AMH (a vjerojatno i inhibin) govori za lošu rezervu j.s., ne znam kakvu stimulaciju planirate, ali ja s AMH od 5,8 nisam reagirala na jaku stimulaciju, smatra se da je nekakva donja granica isplativosti stimuliranja 5, dakle, još po tome upadaš.
Zaboravila sam napisati da 3 doktora nisu smatrala da je moj AMH loš i da ne treba stimulirati, čak dapače, pretpostavljam da će i tebi tako reći. AMH kakav ja imam korelira s mojim godinama.
Morala bih se složiti. Povišeni estradiol ukazuje na tu cistu, a on ti je vjerojatno i smanjio (lažno) FSH, ako sam te sve mehanizme dobro shvatila.Citiraj:
acitam prvotno napisa
Ali, tu ti ide ograda da nije to sve baš ono kristalno čisto (mislim, kod markera ovarijske rezerve) i najviše se liječnici rukovode prijašnjom ili sadašnjom reakcijom, ne nužno hormonalnom slikom, u smislu da ako nema reakcije na stimulaciju onda se ide na blagu i obrnuto, ako se unatoč nalazima dobije dobra reakcija onda se tako pokušava.
Sve ti to onda treba još gledat u kontekstu tvojih godina, FSH može bit povećan i zbog mehaničkih razloga (tipa uklonjen dio jajnika), pa su onda bolje prognoze za visoki FSH i mlade godine jer se tu često radi samo o količini, ne i u kvaliteti JS, dok će povećan FSH ili niži AMH i visoke godine bit relativno teže za premostiti jer se ne radi samo o količini, nego i kvaliteti.
Ali, sve ti je to stvarno teorija dok se ne proba, ima iznenađujuih odgovora i nekome će upalit iz prve i s visokim FSH-om, a neko će proći Golgotu s idealnom reakcijom na stimulaciju i namučit će se ko' pas, pravila su tu da ih zezaju iznimke. Sretno!
Acitam FSH ti je pokazatelj rezerve jajnih stanica...
No, danas je stigao i moj nalaz hormona i pala sam u tešku bedaru sve mi je skoro povišeno ali najviše me ubija u pojam FSH
TSH 3.89 (0.3-5.0)
FT4 13.08 (10.0-25.0)
AB - TPO 7.0 (DO 35)
AB - TG 12.5 (DO 40)
FSH 11.3 ( 2.8-11.3)
LH 8.1 (1.1 - 11.6)
PROLAKTIN 608 (40 - 530)
Mare41, zar misliš da ni inhibin nije dobar? Po referentnim vrijednostima (prije menopauze do 255, poslije memopauze do 30) mi se učinilo da je prolazan. Zar to znači da kad bi bio ok da bi trebao biti više od 255?
ali, kako to da su fsh i lh "ok"? ili ih je zamaskirao visoki E2? Sve su mi nade danas potonule... Ne znam kako ću se pomriti sa činjenicom da sam pred menopauzom...
acitam, ma nitko nije spominjao menopauzu, radi se samo o tome kakvu stimulaciju treba provesti, i da, sorry za inhibin, on je ok, a naravno da FSH i Lh mogu biti ok, nema govora o menopauzi :) , daleko smo od toga, a koje si godište? Za procjenu ovarijske rezerve se gledaju i antralni folikuli UZV-om. Inače, smatra se da TSH treba biti do 2 ili niži, ali to prepuštam drugima.
Zaista nema spomena menopauzi, evo link za homone:
http://www.endolabor.kbsm.hr/o_analizama.htm#INH
acitam, kod mene je FSH bio prije 2 godine 9, a prije recimo godinu dana kao super, samo čini mi se oko 4. Međutim ovdje su mi cure dobro rekle kao što je ina33 sada napisala, da je FSH iz spomenutih razloga lažno tako nizak. Vjerojatno cista utječe na sliku hormona koja baš nije tvoja uobičajena. Znači i kod mene je bila slična priča, mislim da sam na ovoj temi pisala. Očito je da se vrtim sa FSH na gornjoj granici (sl. tvom FSH), a meni je to zadovoljavajuče.
Mali Mimi, nadam se da će ti cure znalci pomoći savjetom.
Drage cure, jedna sam od vas koja je sve to uspješno prošla i spadam debelo u klub 39 s puno + ....
dakle u svezi hormona sve što su cure gore napisale je teoretska znanstveno dokazana istina, ali to NIKAKO ne znači da znamo sve (spadam u medicinare) i da možemo reči tko ima a tko nema nade za uspjeh. Milijun primjera je za to u cijeloj medicini.
Vrijednosti hormona su najviše bitni vašem gin. da slozi za vas najbolju stimulaciju da ne gubi vrijeme za pokušaje i pogreške. Pitanje ovarijalne rezerve je bolje neznati jer što ćete s tom spoznajom ako je mala toliko će vas depri mirati da će implatacija biti nemoguća radi psihićkog razloga, ako je velika opet ne znači 100% uspjeh.
Moj primjer- FSH 12-20!!, 2x stimulacije do neba, ne smijem ni izgovoriti koliko Menopura i Gonala, uglavnom2x 2,3js, 2x2 super embrija i jedna curica.
Dakle, nije dobro da vas vrijednosti hormona toliko (negativno) zaokupe, jer i jedna jedina stanica je dovoljna (to mi je VV više puta naglasio).
Kad se ide u postupke mora se imati pozitivan stav , jer o psihičkom faktoru još nitko zanstveno nije dao odgovor koliko ima udjela, a iz prakse znamo da je sigurno veći nego što je broj js dobivenih u postupku!!!
Mare41, godište sam 1974. Ma sva sam ukomirana od svega, trebala bi ići u MB, ali mi se nekako čini kao da me i neće uzeti u postupak. S druge pak strane, nisam ni sigurna da je to dobar izbor, već mi se čini da bi trebala nastaviti sa prirodnjacima. Inače, do sada sam iz 18 postupaka imala 11 ET, pa su me iz MB poslali na ovu detaljniju analizu hormona, a ne moram ni spomenuti koliko su mi stresa izazavali kada sam vidjela da traže i E2, AMH i inhibin. Inače sam na VV i nikada me dr L do sada nije tražio nikakve hormone, već kaže da samo trebamo dalje i dalje pokušavati... Molim Vas na neko Vaše mišljanje o svemu.
Ja sam ti napisala mišljenje od dr R da se smatra da je donja granica za stimulaciju AMH 5, ali kao što je dobro nia rekla-u medicini 2+2 nije 4, dakle, pričekaj odgovor iz MB na tvoje hormone, po ovome ne bi te trebali odbiti, možda ne bi bilo loše da odeš na konzultacije ili pišeš dr R na portalu Zdravlje i život i pitaš ga za mišljenje (sprega E2 te TSH).
Mali Mimi, FSH nije pokazatelj rezerve jajnih stanica, moj je FSH stalno vrlo dobar, a rezerva jajnih stanica odavno pri kraju. Dobar pokazatelj rezerve su antralni folikuli (tu je meni na VV rečeno (dr. L.) da imam malo js i da ću loše reagirati na stimulaciju, bez obzira na dobar FSH, i pokazalo se točnim, čim god me stimulirali, rezultat je uvijek jedan jedini folikul i jedna js). Uglavnom, L. mi se pokazao boljim "prognostičarom" od Radončića, a zato mu fakat nije trebao nalaz hormona (mada mislim da je potreban iz drugih razloga, jer prolaktin npr. može zeznuti stvar).
Mare41, postavila sam pitanje dr R.
Mala Mimi, ne znam što bih ti rekla, jer sam i sama zbunjena oko svega. Znam samo da mi je prije 2 godine FSH bio 10, a prije godinu dana 11. Nakon toga, sjećam se, jednom mi je dr L na UZV rekao da mi se popravila rezerva jajnika, a do tada nikada nije spominjao da je loša.
Inače, sa stimlacijama sam dobivala 7-8 stanica (uz jako velike količine Gonala i Menopura, od 30-60), a oplodilo bi se svega 1-3 stanice. Ostalo su bili čisti prirodnjaci ili klomifeni i većinom bi došli do ET.
Kada sam to sve rekla u MB, dr je stopirao postupak i tražio te hormone i sada čekam njihov odgovor. Čitala sam da mi možda i nebi odgovarao dugi mariborski protokol... Dr L mi jednom kaže da nisam za stimulacije već samo prirodnjake, a onda mi drugi puta predloži stmulaciju... U svemu sam se pogubila, nakom 5 MPO godina imam osjećaj da sam na kraju puta... i da više ništa ne razumijem... puno je kontradiktornosti...
Ista stvar :/Citiraj:
acitam prvotno napisa
Acitam, potpisujem niu u tome da su hormoni dr-ovima potrebni samo da se optimalno složi postupak, pri čemu se minimalno gube ključni resursi (novac i vrijeme). Ko što mi je nia jednom i rekla - šta će ti idealan FSH, super reakcija, kad nema djeteta. I obrnuto - unatoč lošem FSH-u, rubnoj reakciji, neko će izać' iz postupka s djetetom. Koliko god bi i pacijenti i liječnici željeli imati sve pod kontrolom, tu je fakat nema, i u dobroj mjeri je uspjeh IVF-a, po mom mišljenju, i stvar sreće, uz dobru dijagnostiku i dobro složen protokol, izvrstan lab itd.
To da si dospjela do toliko transfera je ohrabrujuće, možda će vas u MB-u stavit na ICSI, možda vam neće dati dugi protokol itd., ima razloga što su ti te hormone tražili da bi dobili bingo, oni slučajeve koji nisu clear-cut jasni stave na konzilij, to ti je samo dodana vrijednost i nemaš se razloga bedirati.
Naravno, svakome od nas srce zatitra na vrijednosti FSH-a i to ti je skroz normalno. Moje mišljenje je da je bolje znati nego ne, ali - it's me. Neko će se možda prešaltat brže na neke druge plodonosne puteve ili strategije MPO-a ili nečeg drugog, brže će se uhvatit dobar protokol, ići će se - ciljano.
I ono s mišljenjem pozitivno... I to je individualno, nekog će mišljenje pozitivno iscprit jer će poletit u nadama, definitvno je teže gurat MPO bez pozitivnih očekivanja, ali lakše je pregrmit bete. Evo ti mog primjera - od zadnjeg postupka nisam ama baš ništa očekivala, bili smo već, barem ja, mislima, planovima i emocijama u posvojenju - i uspilo je. Meni je bilo najjednostanvije kad bi sve emocije isključila i ušla u to ono - robotski, 'ko Schwarzenegger u onim akcionima, oboružana oklopom i teškim naoružanjem i samo pucaj po logistici i informacijama, a bez emocija. To samo ti želim poručiti da se sad ne grizeš ako ne možeš mislit pozitivno i sl. To jest - da uspijeva i onima koji misle ful negativno - meni je bilo baš tada uspjelo :love:.
Inače, evo baš čitam jednu knjigu o IVF-u što mi je pino dala u zadatak za aktiviste i čitam tamo da postoje istraživanja koja psihi, akupunkturi, opuštanju itd. daju neki ponder, druga neka da tu nema nikakve veze. To je, zasad, slično kao i ležanje nakon transfera - ono, nije loše ako se može ufurat u pozitivu, ali nije ključno. Tj., toj psihi je dan sve manji ponder u novijim istraživanjima, naravno da nije dobro ako je neko na rubu pucanja ili burnouta i ne funkcionira, ali inače - anything goes, čini mi se. I penso positivo i penso negativo i penso neutralo. Barem mi se tako čini iz pacijentske perspektive.
Definitivno s ovim nalazima nisi pred menopauzom, to si izbij iz glave, ali to je nešto o čemu MPO liječnik treba povest računa i dobro je da je tako napravio.
Neki dr-ovi odlčino funkcioniraju po principu šecunga i poznavanja pacijenta (dr. L, ex dr. Jukić), neki drugi ne mogu tako funkcionirat jer te ne poznaju (Maribor) pa je OK da te nalaze traže. I jedni i drugi su stručni.
Ovo jednom kažu jedno, drugi put drugo... Nikad ne znaš kad će nešto upalit, u IVF-u je, izgleda, pokušaj-pogreška, unatoč svim sofisticiranim nalazima, pokušajima procjene antralne rezerve itd. Eno lidali spontano osta trudna nakon 14 IVF-ova i rodila u svojoj 4x-toj. Eno čokolada, u dokazanoj višegodišnjoj menopauzi, na nadomjesnoj terapiji, rodila dijete. Eno žena sa školskim FSH-om, fantastičnim reakcijama na stimulaciju (masu odličnih blastica), pa im baš prirodnjak s klomifenom, koji inače kao nije lijek za IVF, upalio - sretna35. Koji put si u IVF-u stvarno kao Forrest Gump koji otvara onu bombonjeru i kaže 'Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get'. I to treba prihvatit, a opet, napravit sve razumne pretrage.
Ja sam za MB pristrana jer sam tamo uspjela, znam slučaj žene koja je jedva izvukla stimulaciju, zbog ciste mislim, ako se dobro sjećam to je forumašica sissi ili tako nekako, imala je FSH 20, relativno mlade godine kao i ti i dobila je bebu iz prvog MB IVF-a. Glavu gore, emocije pod kontrolu, racionalno je dobro da si to išla pogledati da nema lutanja i misli onako kako ti paše - pozitivno ili negativno, sve je dozvoljeno, nema ni tu recepata, onako kako će ti bit najjednostavnije :love:. Sretno :heart: !
Evo, iz svega ovoga, barem koliko ja kužim stvar, stvarno ne proizlazi da se kod tebe sad, u odnosu pred 2 godine, dogodilo išta dramatično u tvom hormonalnom statusu. FSH ti je vjerojatno sličan, samo što si sad imala cistu pa ga je estradiol koji je napumpao cistu smanjio. To što si dobilvala 7-8 stanica je idealana reakcija, moja stimulacija je uvijek bila minimalno 40 ampula, pa nije niti to tako strašno. Miljama daleko je reakcija od 7-8 stanica od slova p od perimenopauze, rekla bih. Možda bi trebali ići na ICSI da se postigne bolja oplodnja.Citiraj:
acitam prvotno napisa
Ne kažeš jesu li to ikad bili transferi 5. dana tj. blastociste? Možda u MB-u samo žele doći do što više podataka, da slože optimalan protokol da dobijete što bolje embrije i da bude bingo.
Na taj TSH bi ti možda neki dr. reagirao i kod nas i vani (mislim onaj Austrijanac, u Adebar klinici) i spuštao ga, ali mislim da dobar dio njih (većina), uključivo Maribor ne bi.
Ti im pošalji nalaze i poslušaj što ti imaju za reći.
Poslušaj što će ti reći i dr. R.
Onda još jednom pročitaj ova ovdje iskustva i složit će ti se neka slika i uzburkane emocije slegnuti.
U svakom slučaju, kad imaš cistu postupak se prekida jer hormoni hrane cistu pa su ti ga možda i zato prekinuli.
Ono što bih ti savjetovala za Maribor je da svakako inzistiraš na onom broju ampula koji je dove do tih reakcija - 7-8 js tj. da im ukažeš na to ako ti daju manji broj ampula, meni se čini da je kod mene najviše igrala količina, ne čak niti vrsta lijeka, za dobit dobru reakciju.
Sretno, i glavu, ako ne gore, ono bar nemoj da potone, jer zato nema objektivnog razloga, barem mi se to s mojim uskim pacijentskim znanjem tako čini :heart:.
Ajme sad tek niš ne kužim kako se gledaju ti antralni folikuli?Citiraj:
vikki prvotno napisa
Ja do sad nisam imala dobre reakcije od 5 IVF-ova najviše 3 j.s. i to s klomifenom, u ful stimulaciji sam dobila 2 (što sam pripisala lošem tajmingu punkcije) a sad u zadnjem blagom protokolu 1 j.s. (od 5,6 folikula) tako da mi ne miriši na dobro, što si mislila pod ovim da prolaktin može zeznuti stvar?